Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yıldızlararası ışık yelkenlerinin geliştirilmesine yönelik ilk adımlar atıldı!

4 dakika
7
Yıldızlararası ışık yelkenlerinin geliştirilmesine yönelik ilk adımlar atıldı!
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Ultra ince yelkenlerle itilen uzay aracını kullanarak yıldızlararası uzayda seyahat etme fikri bilimkurgu romanlarının konusu gibi gelebilir. Ancak aslında, 2016'da Stephen Hawking ve Yuri Milner tarafından başlatılan ve Breakthrough Starshot Girişimi olarak bilinen bir program bu fikri araştırıyor. Konsept, ultra hızlı hızlara ve sonunda en yakın yıldız sistemimiz olan Alpha Centauri'ye ulaşmak için "ışık yelkenlerine" bağlı minyatür uzay sondalarını itmek için lazerler kullanmaktır.

Caltech, bu cüretkar hedefe ulaşmak için çalışan dünya çapındaki topluluğa öncülük ediyor.Caltech Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Bölümü Otis Booth Liderlik Kürsüsü Başkanı ve Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi Howard Hughes Profesörü Harry Atwater, " Işık yelkeni , daha önceki tüm uzay araçlarından daha hızlı seyahat edecek ve sonunda, şu anda yalnızca uzaktan gözlemle erişilebilen doğrudan uzay aracı keşiflerine olanak sağlayacak yıldızlararası mesafeleri açma potansiyeline sahip olacak" şeklinde açıklıyor.

Şimdi, Atwater ve Caltech'teki meslektaşları, bir gün bu ışık yelkenlerini yapmak için kullanılabilecek ultra ince zarları karakterize etmek için bir platform geliştirdiler. Test platformları, lazerlerin yelkenlere uyguladığı kuvveti ölçmenin bir yolunu içeriyor ve bu, uzay aracını uzayda fırlatmak için kullanılacak. Ekibin deneyleri, ışık yelkenlerinin teorik tekliflerinden ve tasarımlarından, temel kavramların ve potansiyel malzemelerin gerçek gözlemlerine ve ölçümlerine geçişin ilk adımını oluşturuyor."Sonuçta ışık yelkeni olarak kullanılabilecek bir membran geliştirmenin sayısız zorluğu var. Isıya dayanıklı olması, basınç altında şeklini koruması ve lazer ışınının ekseni boyunca sabit bir şekilde ilerlemesi gerekiyor," diyor Atwater. "Ancak böyle bir yelken inşa etmeye başlamadan önce, malzemelerin lazerlerden gelen radyasyon basıncına nasıl tepki verdiğini anlamamız gerekiyor. Bir membranın hareketlerini ölçerek üzerine uygulanan kuvveti belirleyip belirleyemeyeceğimizi bilmek istedik. Anlaşılan yapabiliyoruz."

Tüm Reklamları Kapat

Amaç, serbestçe hareket eden bir ışık yelkeninin davranışını karakterize etmektir. Ancak laboratuvarda malzemeleri ve itici kuvvetleri incelemeye başlamak için ilk adım olarak ekip, köşelerden daha büyük bir zarın içine bağlanmış minyatür bir ışık yelkeni yarattı.Araştırmacılar, Caltech'teki Kavli Nanobilim Enstitüsü'ndeki ekipmanları ve elektron ışını litografisi adı verilen bir tekniği kullanarak , sadece 50 nanometre kalınlığında bir silisyum nitrür zarını dikkatlice desenlendirdiler ve mikroskobik bir tramboline benzeyen bir şey yarattılar.Sadece 40 mikron genişliğinde ve 40 mikron uzunluğunda bir kare olan mini trambolin, köşelerden silikon nitrür yaylarla asılı duruyor. Daha sonra ekip, görünür dalga boyunda argon lazer ışığıyla membrana vurdu. Amaç, trambolinin yukarı ve aşağı hareket ederken hareketlerini ölçerek minyatür ışık yelkeninin deneyimlediği radyasyon basıncını ölçmekti.Ancak yelken bağlandığında fiziksel açıdan tablo değişiyor, diyor yardımcı yazar Michaeli: "Bu durumda dinamikler oldukça karmaşık hale geliyor."

Yelken, ışık çarptığında trambolin gibi titreşen mekanik bir rezonatör görevi görüyor. Önemli bir zorluk, bu titreşimlerin esas olarak radyasyon basıncının doğrudan etkisini maskeleyebilen lazer ışınından gelen ısıyla yönlendirilmesidir. Michaeli, ekibin bu zorluğu bir avantaja dönüştürdüğünü ve "Sadece istenmeyen ısıtma etkilerinden kaçınmakla kalmadık, aynı zamanda cihazın davranışı hakkında öğrendiklerimizi ışığın kuvvetini ölçmenin yeni bir yolunu oluşturmak için kullandık." diyor.

Yeni yöntem, cihazın aynı zamanda bir güç ölçer gibi davranarak lazer ışınının hem kuvvetini hem de gücünü ölçmesine olanak tanıyor.Ortak baş yazar Gao, "Cihaz küçük bir ışık yelkenini temsil ediyor, ancak çalışmalarımızın büyük bir kısmı uzun menzilli optik kuvvetler tarafından tetiklenen hareketi hassas bir şekilde ölçmek için bir şema tasarlamak ve gerçekleştirmekti" diyor.

Bunu yapmak için ekip, ortak yol interferometresi adı verilen bir şey inşa etti. Genel olarak, hareket, biri titreşen numuneye çarptığında ve diğeri katı bir konumu izlediğinde, iki lazer ışınının girişimiyle tespit edilebilir. Ancak, ortak yol interferometresinde, iki ışın neredeyse aynı yolu kat ettiğinden, yakınlarda çalışan ekipman veya hatta konuşan insanlar gibi aynı çevresel gürültü kaynaklarıyla karşılaşmışlardır ve bu sinyaller ortadan kaldırılır. Geriye kalan tek şey, numunenin hareketinden gelen çok küçük bir sinyaldir.Mühendisler, minyatür yelkeni incelemek için kullandıkları mikroskopa interferometreyi entegre ettiler ve cihazı özel yapım bir vakum odasının içine yerleştirdiler. Daha sonra yelkenin pikometre (trilyonda bir metre) kadar küçük hareketlerini ve mekanik sertliğini (yani yelken lazerin radyasyon basıncıyla itildiğinde yayların ne kadar deforme olduğunu) ölçebildiler.Araştırmacılar, uzaydaki bir ışık yelkeninin Dünya'daki bir lazer kaynağına her zaman dik kalmayacağını bildiklerinden, bir sonraki adımda lazer ışınının açısını bunu taklit edecek şekilde ayarladılar ve lazerin mini yelkeni ittiği kuvveti tekrar ölçtüler.

Tüm Reklamları Kapat

Önemlisi, araştırmacılar lazer ışınının açılı bir şekilde yayılıp bu nedenle bazı alanlarda örneği ıskalamasını, sonuçlarını cihazın kendisi tarafından ölçülen lazer gücüne göre kalibre ederek hesaba kattılar. Yine de, bu koşullar altındaki kuvvet beklenenden düşüktü. Makalede, araştırmacılar ışının bir kısmının açılı olarak yönlendirildiğinde yelkenin kenarına çarptığını ve ışığın bir kısmının dağılıp diğer yönlere gönderilmesine neden olduğunu varsayıyorlar.Ekip, ileriye dönük olarak nanobilimi ve metamalzemeleri (istenilen özelliklere sahip olacak şekilde bu kadar küçük ölçekte dikkatlice tasarlanmış malzemeler) kullanarak minyatür bir ışık yelkeninin yan yana hareketini ve dönüşünü kontrol etmeye yardımcı olmayı umuyor.

"O zaman hedefimiz, bu nanoyapılı yüzeyleri örneğin bir ışık yelkenine bir geri yükleme kuvveti veya torku vermek için kullanıp kullanamayacağımızı görmek olurdu," diyor Gao. "Bir ışık yelkeni lazer ışınından dışarı doğru hareket ederse veya dönerse, kendi kendine geri hareket etmesini veya dönmesini isteriz."Araştırmacılar, makalede anlatılan platformla yan yana hareketi ve dönüşü ölçebildiklerini belirtiyorlar.

[1]Gao, "Bu, serbestçe ivmelenen bir ışık yelkeninin lazer ışınını takip etmesini sağlamak için tasarlanmış optik kuvvetleri ve torkları gözlemlemeye doğru önemli bir basamaktır" diyor.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ physorg. Yıldızlararası Işık Yelkenlerinin Geliştirilmesine Yönelik Ilk Adımlar Atıldı. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2025. Alındığı Yer: physorg | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 03:27:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19716

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close