Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Empati, Otizm ve Ayna Nöronlar

Empati

6 dakika
33
Empati, Otizm ve Ayna Nöronlar habernediyor
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
peoplematters

Genel olarak empati, diğer kişinin ne hissettiğini hissetmek ve "diğerinin yerinde olmak" anlamına gelir.

Empati, anne bakımı kadar eski bir özelliktir; gelişmekte olan yavruların ihtiyaçlarına duyarlı olmaya ve bunları öngörmeye dayalı annelik, daha az duyarlı bakım türlerinden daha başarılıdır.[1]

Her şey gerçek empatinin ilkel bir biçimi olan "duygusal bulaşma" ile başlar. Özünde, başkalarının duyguları ya da davranışları bize bulaşır. Bu kapasite uzun zaman önce motor taklit ve duygusal bulaşma ile ortaya çıkmış, ardından evrim, atalarımız yalnızca başkalarının ne hissettiğini hissetmekle kalmayıp aynı zamanda başkalarının ne isteyebileceğini veya neye ihtiyaç duyabileceğini anlayana kadar küçük değişiklikler getirmiştir. Bu da onların hayatta kalma ve çoğalma becerilerini geliştirmiştir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Ayna Nöronlar

Şekil 1: İnsan Beyni: Yanal Görünüm (solda) ve Sagital Görünüm (iç yüzey açıkta, sağda).
Şekil 1: İnsan Beyni: Yanal Görünüm (solda) ve Sagital Görünüm (iç yüzey açıkta, sağda).
Wiley Online Library

1990'ların ortalarında İtalyan fizyolog Giacomo Rizzolatti primatların inferior frontal korteksinde (bkz. Şekil 1) olağandışı özelliklere sahip belirli nöronlar tespit etmiştir.[2] [3] Bu nöronlar, maymun yemek için bir parça meyve aldığında ateşleniyordu. Ayrıca bir bakıcı yemek için bir parça meyve aldığında da ateşleniyorlardı.

Birkaç yıl boyunca ve çeşitli deneysel paradigmalarla, bu nöron grubunun sadece kendi eylemi için değil, başkaları için de eylem niyetiyle ateşlendiği anlaşıldı; ayna nöronlar adı da buradan geliyor. Beyindeki başka hiçbir nöron bu özelliklere sahip değildir.[7]

Ayna Nöronları Hakkında Çalışmalar

Ayna nöron sistemi artık kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve birçok özelliği tanımlanmıştır. Eylem algısı ile eylemin yürütülmesini birleştiren bir sistemdir.[4] İnsanlığın en büyük özelliklerinden biri olan ve insanları aşağı hayvanların çok ötesine yerleştiren gözlemleyerek öğrenme yeteneğinden sorumludur. Daha sonraki bir keşif, ayna nöronların bir alt kümesinin limbik sistemin bir parçası olan insula ve ön singulat korteksle bağlantıları olduğudur.[5] [6]

İnsan deneklerle yapılan çalışmalar, ayna mekanizmasının bu yönünün, üst düzey bilişsel aracılık olmaksızın başkalarının duygularını (yüz ifadesi veya ses veya beden dili yoluyla) anlamaktan sorumlu olduğunu göstermektedir.[7]

Tüm Reklamları Kapat

Ayna Nöronlar ve Empati İlişkisi

Ayna nöronlar taklitçi davranışla nöronal bir bağlantı gibi görünmektedir. Empatinin ilk tanımları, başkalarının eylemlerinin "içsel taklidine" atıfta bulunuyordu. Taklitçi davranış ile sosyal becerilerin gelişimi arasında bir bağlantı olduğu gelişimsel çalışmalarla bilinmektedir.

İnsanlar sosyal etkileşimde bulunurken otomatik olarak birbirlerini taklit etme eğilimindedirler (Bukalemun Etkisi). Dahası, insanlar başkalarını ne kadar çok taklit etme eğilimi gösterirlerse, o kadar empatik olma eğilimindedirler. Dolayısıyla, empati kurmanın bir yolu da diğer insanların yüz ifadelerini ve vücut duruşlarını somutlaştırmaktır.[7]

Sosyal Beyin Ağı: Empati ve Yüz Tanıma

Yüzler, algıladığımız en önemli görsel uyaranlar arasındadır ve bize yalnızca bir kişinin kimliği hakkında değil, aynı zamanda ruh hali, cinsiyeti, yaşı ve bakış yönü hakkında da bilgi verir. Bir yüzü gördükten sonra saniyenin çok küçük bir bölümünde bu bilgileri çıkarma yeteneği normal sosyal etkileşimler için önemlidir ve muhtemelen primat atalarımızın hayatta kalmasında kritik bir rol oynamıştır.

Davranışsal, nöropsikolojik ve nörofizyolojik araştırmalardan elde edilen önemli kanıtlar, insanların yüzlerin algılanmasına adanmış özel bilişsel ve sinirsel mekanizmalara sahip olduğu hipotezini desteklemektedir.[8]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Şekil 2: İnsan beyninde bulunan 3 kortikal bölge (fusiform girus, superior temporal sulkus ve lateral oksipital alan).
Şekil 2: İnsan beyninde bulunan 3 kortikal bölge (fusiform girus, superior temporal sulkus ve lateral oksipital alan).
Slideplayer

Nörogörüntüleme çalışmalarında üç kortikal bölge (fusiform girus, superior temporal sulkus ve lateral oksipital alan) yüze duyarlı alanlar olarak tanımlanmıştır (bkz. Şekil 1 ve Şekil 2). Yani, beynin bu bölgeleri yüz bilgisinin kodlanmasında/algılanmasında rol oynar. İlginç bir şekilde, her üç alanın da sosyal beyin ağı içinde olduğu düşünülmektedir.

Böylece, iki temel insan sosyal özelliği, empati ve yüz tanıma, sosyal beyin ağına gömülü iki hücre grubuna lokalize edilmiştir.[7]

Ayna Nöronlar ve Otizm

Ayna nöronların keşfi büyük yankı uyandırmış ve kısa bir süre içinde otizmle olası bir bağlantı kurulmuştur. Otizm spektrum bozukluğu (OSB), karşılıklı sosyalleşmede ciddi ve yaygın bir bozulma, iletişimde bozukluklar ve tekrarlayan veya olağandışı davranışlarla karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur. OSB'nin semptomlarını anlamanın bir yolu, normal empati gelişiminde bir başarısızlık olduğudur.[7]

Otizimli Bireylerin Ayna Nöronlardaki Anormalliklerinin Aydınlatılması
enabling devices

Otizmdeki ayna nöron anormalliklerini incelemek için, yüksek işlevli otizmli çocuklar ve eşleştirilmiş kontroller, duygusal ifadeleri taklit ederken ve gözlemlerken fMRI'dan geçirildi.

Her iki grup da görevleri eşit derecede iyi yerine getirmesine rağmen, otizmli çocuklar inferior frontal girusta (pars opercularis) ayna nöron aktivitesi göstermemiştir. Özellikle, bu alandaki aktivite sosyal alandaki semptom şiddeti ile ters orantılıydı, bu da işlevsiz bir "ayna nöron sisteminin" otizmde gözlemlenen sosyal eksikliklerin altında yatıyor olabileceğini düşündürmektedir.[9]

Şekil 3: Duygusal ifadelerin taklidi sırasında güvenilir aktivite. (a,b) İnferior frontal girusun bilateral pars operkülarisindeki (sağda daha güçlü) aktivite tipik gelişim gösteren grupta (a) görülürken OSB grubunda (b) görülmemektedir. Gruplar arası karşılaştırma (c) bu farkın anlamlı olduğunu ortaya koymuştur. RH, sağ hemisfer; LH, sol hemisfer.
Şekil 3: Duygusal ifadelerin taklidi sırasında güvenilir aktivite. (a,b) İnferior frontal girusun bilateral pars operkülarisindeki (sağda daha güçlü) aktivite tipik gelişim gösteren grupta (a) görülürken OSB grubunda (b) görülmemektedir. Gruplar arası karşılaştırma (c) bu farkın anlamlı olduğunu ortaya koymuştur. RH, sağ hemisfer; LH, sol hemisfer.
Nature

Otizmli bireyler tipik olarak başkalarının duygusal durumlarını anlamada eksiklikler gösterirler; bu nedenle ANS'deki (ayna nöron sistem) işlev bozukluğu sadece bu bireyler duygusal ifadeleri açıkça taklit ettiklerinde değil, aynı zamanda sadece başkaları tarafından sergilenen duyguları gözlemlediklerinde de ortaya çıkmalıdır.[9]

Tüm Reklamları Kapat

Şekil 4: Duygusal ifadelerin gözlemlenmesi sırasında ayna nöron sistemi aktivitesi. Sağ pars opercularis, tipik olarak gelişmekte olan çocuklarda OSB'li çocuklara kıyasla önemli ölçüde daha fazla aktivite göstermiştir.
Şekil 4: Duygusal ifadelerin gözlemlenmesi sırasında ayna nöron sistemi aktivitesi. Sağ pars opercularis, tipik olarak gelişmekte olan çocuklarda OSB'li çocuklara kıyasla önemli ölçüde daha fazla aktivite göstermiştir.
Nature

OSB grubunda ayrıca görsel kortekslerde (fusiform girus dahil), yüzün premotor ve motor bölgelerinde ve amigdalada güçlü aktivasyon gözlemledik (Şekil 3b). Bu durum, bu çocukların gerçekten de uyaranlara katıldıklarını ve yüz ifadelerini taklit ettiklerini göstermiştir. Son olarak, OSB'li çocuklar, sırasıyla görsel ve motor dikkat tarafından modüle edildiği gösterilen bölgeler olan sağ görsel ve sol ön parietal alanlarda tipik olarak gelişen çocuklardan daha fazla aktivite göstermiştir.

Ancak tipik gelişim gösteren çocukların aksine, OSB grubu pars opercularis'teki ayna alanında hiçbir aktivite göstermemiştir (sonuçlar en liberal eşiklerde incelendiğinde bile). Tipik gelişim gösteren çocuklar ile OSB'li çocuklar arasında yapılan doğrudan karşılaştırmalar, ANS'nin (ayna nöron sistem) ön bileşenindeki aktivitenin tipik gelişim gösteren çocuklarda güvenilir bir şekilde daha fazla olduğunu doğrulamıştır (Şekil 3c).

Dolayısıyla kanıtlar, her iki grubun da taklit görevini istendiği gibi yerine getirmesine rağmen, tipik olarak gelişmekte olan çocuklar ve OSB'li çocuklar tarafından benimsenen nöral stratejilerin oldukça farklı olduğunu göstermektedir.[9]

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar ve Tartışma

Tipik olarak gelişmekte olan çocuklar, taklit edilen (veya gözlemlenen) duygunun anlamının doğrudan hissedildiği ve dolayısıyla anlaşıldığı, insula aracılığıyla limbik sistemle etkileşime giren sağ hemisfer yansıtma nöral mekanizmasına güvenebilirler.

Bunun aksine, bu yansıtma mekanizması OSB'li çocuklarda devreye girmiyor gibi görünmektedir; bu durumda taklit edilen yüz ifadesinin içsel olarak hissedilen duygusal öneminin muhtemelen deneyimlenmediği alternatif bir artan görsel ve motor dikkat stratejisi benimsemeleri gerekir.[9]

Normal yetişkinlerdeki önceki bulgularla uyumlu olarak, tipik olarak gelişmekte olan çocukların sadece duygusal bir ifadeyi gözlemlerken bile artmış ANS aktivitesi göstermesi, bu yansıtma mekanizmasının başkalarının duygusal durumlarını sadece yüzlerine bakarak okuma yeteneğinin altında yatıyor olabileceğini göstermektedir.[10] [11]

OSB'li çocuk örnekleminde hem taklit hem de duygusal ifadelerin gözlemlenmesi sırasında ANS aktivitesinin olmaması, ayna nöron sistemindeki erken işlev bozukluğunun otizmde gözlemlenen sosyal eksikliklerin merkezinde olabileceği hipotezine güçlü bir destek sağlamaktadır.[9]

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:38:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16439

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close