Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ın Evreni Modelleme Şekli

4 dakika
22
Einstein'ın Evreni Modelleme Şekli
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Einstein, genel görelilik kuramını ortaya attıktan iki yıl sonra evrenin şeklini bulmaya çalıştı. Hiçbir veri bulunmadığından, mümkün olan en basit çözümü varsaydı: Küresel ve durağan bir kozmos...

1917'de, Albert Einstein genel görelilik kuramını ve devrim niteliğindeki yeni yerçekimi kuramını önerdikten sadece iki yıl sonra, cesur bir adım attı ve genel görelilik kuramını Evren'in tamamına uygulamaya karar verdi.

Sorusu basit ama inanılmaz derecede cesurdu: Evren'in şeklini modelleyebilir miyiz?

Tüm Reklamları Kapat

Cevabını bulmak için, Einstein, yerçekimini bir kütle etrafındaki uzay-zamanın eğriliği olarak tanımlayan yeni ve güçlü kuramından yararlandı. Bir cisim ne kadar büyükse, etrafındaki geometri o kadar çarpıktır ve zaman o kadar yavaş akar.

Einstein'ın mantığı çok açıktı. Teorisi ona Güneş'in kütlesinin etrafındaki uzayı nasıl büktüğünü hesaplamasına izin verdiğinden, kütlenin Evren'de nasıl dağıldığını modelleseydi, şeklini hesaplayabilirdi. Bu Teorisi Evren'deki belirli bir yerle sınırlı değildi ve Evren'in kendisini ölçebilirdi. Şunu hayal edebilirsiniz, Kozmos'un geometrisini hesaplayan bir insan zihni.

Einstein'ın Çılgın Kozmolojisi

Einstein, fikirlerinin ne kadar tartışmalı olabileceğini fark eden ilk kişiydi. 1917'nin başlarında fizikçi ve arkadaşı Paul Ehrenfest'e yazdığı bir mektupta, "Yine... kütle çekim teorisi hakkında beni bir tımarhaneye kapatılma tehlikesine maruz bırakan bir şey yaptım." diye yazmıştı. Einstein'ın önerisi, genel göreliliğin Evren'in tamamına uygulanmasıyla başlayan ve bilim insanlarının Kozmos'un yapısını ve evrimini incelemesine olanak tanıyan kozmolojide yeni bir çağ başlattı.

Ancak genel görelilik denklemleri çok karmaşıktır ve çözümler bulmak için basitleştirmeler uygulamak gerekir. Bu fizikte sıklıkla olur, özellikle doğrusal problemlerin çoğu ele alındığında. Bilgisayarlar doğrusal olmayan sistemleri ele almamıza izin vermeden önce, fizik etkili yaklaşımların sanatıydı. Einstein'ın önünde çok büyük bir görev vardı. Evreni basitleştirmesi, elle çözebileceği bir denklem versiyonuna uydurması gerekiyordu. O zamanlar, hiç kimse Evrenin genişlediğini, yani zaman içinde değiştiğini ciddi olarak düşünmüyordu. Yıldızların yer değiştirmeleri gibi küçük ölçekli hareketler vardı, ancak bunlar genel bir eğilimi ortaya koymuyordu. Evrende büyük hızdaki hareketlerin var olduğuna dair ikna edici bir kanıt yoktu.

Tüm Reklamları Kapat

Einstein Hangi Evreni Teorileştirirdi?

Ne kadar az veri varsa, bir bilim insanı o kadar çok spekülasyon yapma özgürlüğüne sahip olur. Bu kültürel açıdan büyüleyicidir, çünkü bir bilim insanının bu kadar özgürce yaptığı seçimler, Dünya görüşü hakkında çok şey ortaya koyar. Einstein, o dönemdeki herkes gibi, evrenin statik olduğuna inanıyordu. Maddenin çoğunun Samanyolu'nun bir parçası olduğunu düşünüyordu. Hubble'ın çalışmaları sayesinde Galaksimizin milyarlarca diğer Galaksiden biri olduğu ancak 1924'te anlaşılacaktı.

Einstein, sonlu miktarda madde içeren sonsuz bir Evren kavramından rahatsızdı. Uzaysal olarak sınırlı ve dolayısıyla sonlu bir Evrenin genel görelilik açısından çok daha doğal bir seçim olduğuna inanıyordu. Ayrıca en basit ve matematiksel olarak en iyi seçimdi ve Evreni mükemmel bir balon olarak resmetti.

Evrenin geometrisi, toplam kütlesi (ve/veya Einstein'ın daha önceki teorisinde tanımlanan özel göreliliğin bir sonucu olarak enerjisi) tarafından benzersiz bir şekilde belirlenir. Einstein'ın ilk basitleştirmesi kozmolojik ilke olarak bilinir hale geldi . Einstein, Evren'in ortalama olarak her yerde ve her yönde aynı göründüğünü söyledi. Yeterince büyük hacimlerde, Evren homojendir (her yerde aynıdır) ve izotropiktir (her yönde aynıdır). Evrende tercih edilen bir nokta veya yön yoktur. Güneş'in civarındaki gibi küçük hacimlere bakarsak, her yönde aynı şekilde dağılmamış yıldızlar görürüz.

Homojenlik ve izotropi hesaba katıldığında, Einstein'ın denklemlerini çözmek çok daha kolay hale gelir. Einstein'ın Evreni küreseldir ve geometrisi tek bir parametreyle belirlenir. Einstein'ın Evreni statik bir Evren olduğundan, maddenin dağılımı zamanla değişmez, dolayısıyla geometrisi de değişmez.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Einstein, daha sonra, bir kürenin yüzeyinin üç boyutlu genelleştirilmesiyle karakterize edilen kapalı bir geometriye sahip sonlu küresel ve statik bir Evren varsaymıştır. Bu nedenle, Evrenin toplam kütlesi tarafından belirlenen bir yarıçapa sahiptir. Madde geometriyi büktüğü için, olması gereken de budur. 1922'de gururla ilan ettiği gibi, "Geometrinin fiziksel özelliklere olan tam bağımlılığı, bu denklem aracılığıyla açıkça ortaya çıkar." demişti.

Einstein'ın hayal kırıklığına uğramasına rağmen, eğer Evren sonlu ve durağansa ve yer çekimi çekici bir kuvvetse, madde negatif basınca sahip olmadığı sürece kendi üzerine çökme eğiliminde olacaktır. Sıfır veya pozitif basınca sahip sabit bir madde yoğunluğuyla doldurulduğunda, bu Evren basitçe var olamazdı. Başka bir şeye ihtiyaç vardı...

Einstein, Evrenini durağan tutmak için genel görelilik denklemlerine başlangıçta negatif basınç adını verdiği bir terim ekledi. Kısa sürede kozmolojik sabit olarak bilinmeye başlandı . Matematik bu kavrama izin verdi, ancak Einstein ve diğerleri ne kadar uğraşırsa uğraşsın, fizikte kesinlikle hiçbir gerekçesi yoktu. Kozmolojik sabit, keyfi sabitlere veya ek varsayımlara ihtiyaç duymadan çok şey başaran Einstein'ın 1915 tarihli orijinal denklemlerinin biçimsel güzelliğinden ve sadeliğinden açıkça uzaklaştı. Maddenin kendi üzerine çökme eğilimini hassas bir şekilde dengelemek için seçilmiş kozmik bir itmeye denk geliyordu.

Einstein, kozmolojik sabitinin var olmasının tek sebebinin durağan ve kararlı sonlu bir Evren sağlamak olduğunu biliyordu. Ancak denklemlerinde sessizce saklanan, genişleyen bir geometriye sahip başka bir Evren modeli vardı. 1922'de Rus fizikçi Alexander Friedmann bu çözümü bulacaktı. Einstein'a gelince, kozmik genişlemeyi ancak 1931'de, Kaliforniya'daki Hubble'ı ziyaret ettikten sonra kabul etti ve durağan bir Kozmos vizyonundan vazgeçti.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:52:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18820

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close