Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

DEMOKRİTOS - ATOMCU FİLOZOF

3 dakika
267
DEMOKRİTOS - ATOMCU FİLOZOF
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Demokritos tekçilik ya da çokçuluk kuramlarına karşı "Atom veya bölünmeyen öz" kuramını ortaya koymuştur. Bu düşüncesi ile ‘Atomcu Filozof’ olarak adlandırılmıştır. Her şeyin fiziksel olarak "atomlardan" oluştuğunu, atomlar arasında boşluk olduğunu, atomların yok edilemez olduğu ve her zaman hareket hâlinde olduğunu söyler.

Leucippus ve Epikür ile birlikte atomların şekilleri ve bağlanabilirliği üzerine görüşler belirtir. Malzemenin katılığının ilgili atomların şekline karşılık geldiğini düşünür. Böylece demir atomları sağlam ve güçlüdür; su atomları pürüzsüz ve kaygandır; tuz atomları keskin ve sivridir; ve hava atomları hafif ve fazlasıyla hareketlidir. Demokritos ve diğer atomcular, hareketin bir boşluk gerektirdiğini kabul ettiler ancak hareketin gözlenebilir bir gerçek olduğu gerekçesiyle Parmenides'in argümanını görmezden geldiler. Bütün bu materyalist görüşlere rağmen, "tek gerçek, atomlar ve atomların hareketidir" prensibini, ruhun açıklanması aşamasında da tutarlı bir şekilde kullanmıştır.

Demokritos ile birlikte atomcular, boşluk ile ilgili süren tartışmaya şu cevabı vermişlerdi: Atomlar ve boşluk, her zaman var olmuştur. Atomlar boşluk içinde hareket edebilir ve birbirleriyle çarpışabilir. Bu nedenle de değişim ve hareket gerçekleşebilir. Hareketin, duyularımızdan kaynaklanan bir yanılsama değil, gözlemlenebilir bir gerçek olduğunu kabul ettikleri için de Parmenides’in argümanını kabul etmemişlerdir. Buna bağlı olarak da atomlar arasında boşluğun var olması gerektiği görüşünü desteklemeye devam ettiklerini söyleyebiliriz. Demokritos’a göre evren'deki oluşuma, kesin bir zorunluluk egemendir. Bütün olup bitenleri bir rastlantı ile izâha çalışmak saçmalıktır. Çoğu kişi Demokritos'u "modern bilimin babası" olarak görür.

Tüm Reklamları Kapat

Demokritos, tüm maddenin atom adı verilen küçük, bölünmez parçacıklardan oluştuğunu öne süren atom teorisi kavramını önermesiyle ünlüdür. Demokritos'a göre atomlar ebedi, yok edilemez ve şekil ve boyut olarak sonsuz çeşitliliktedir. Farklı malzemelerin özelliklerinin bu atomların dizilişlerinden ve hareketlerinden kaynaklandığına inanıyordu. Demokritos'un atom teorisi, modern atom ve moleküler teorilerin temelini attı ve John Dalton ve Albert Einstein da dahil olmak üzere sonraki filozofları ve bilim adamlarını büyük ölçüde etkiledi. Demokritos, sonsuz bir evrende sonsuz sayıda dünyanın varlığını varsayan bir kozmolojik model geliştirdi. Bu dünyaların atomların birleşiminden oluştuğunu ve "boşluk" olarak adlandırdığı geniş boşluk bölgeleriyle ayrıldığını öne sürdü. Bu sonsuz evren kavramı ve atomlar arasındaki boşluk fikri, Epicurus ve Lucretius da dahil olmak üzere sonraki düşünürler üzerinde önemli bir etkiye sahipti. Demokritos, atom teorisi aracılığıyla çeşitli doğa olaylarını açıklamaya çalıştı. Maddelerin özelliklerini, bileşiklerin oluşumunu ve büyüme, bozulma ve değişim süreçlerini açıklamak için atom kavramını kullandı. Ayrıca atom teorisini ışığın, rengin ve algının davranışını açıklamak için uyguladı.

Demokritos'un bazı özel açıklamalarının yerini modern bilimsel anlayış almış olsa da, doğal fenomenleri altta yatan atomik etkileşimler yoluyla açıklamaya yaptığı vurgu, bilimsel araştırmanın gelişmesine katkıda bulunmuştur. Demokritos, doğal dünyayı anlamak için gözlemsel bir yaklaşımı savundu. Bilginin ampirik kanıtlara ve duyusal deneyimlere dayanması gerektiğine inanıyordu. Demokritos, evren hakkındaki temel gerçekleri ortaya çıkarmak için dikkatli gözlem, deney ve mantıksal akıl yürütmenin önemini vurguladı. Bilimsel araştırmaya yönelik bu yaklaşım, antik Yunanistan'da ortaya çıkan ve tarih boyunca bilimsel metodolojiyi şekillendirmeye devam eden ampirist gelenek de dahil olmak üzere sonraki filozofları ve bilim adamlarını etkiledi.

Demokritos'un atom teorisi hakkındaki fikirleri ve bilimsel araştırmaya yaklaşımı, modern bilimin gelişimi için temel oluşturdu. Kavramları ve içgörüleri, maddenin doğasının, evrenin yapısının ve bilimsel keşifte gözlem ve deneyin öneminin anlaşılmasına katkıda bulundu.

Okundu Olarak İşaretle
54
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 9
  • Tebrikler! 9
  • İnanılmaz 8
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 04:18:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19580

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close