Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Boolean Cebri ve Temel Kuralları

3 dakika
97
Boolean Cebri ve Temel Kuralları DALL.E
  • Blog Yazısı
Sayısal Sistemler.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Boolean cebri, bilgisayar bilimleri, mühendislik ve matematikte mantıksal işlemleri modellemek için kullanılan bir cebir türüdür. Bu cebir, iki değer (genellikle "1" ve "0" ya da "doğru" ve "yanlış") arasında işlem yaparak mantıksal ifadeleri sadeleştirmek ve optimize etmek amacıyla geliştirilmiştir. Boole cebri, dijital devre tasarımında ve algoritmik mantıksal analizlerde önemli bir rol oynar. Bu makalede, Boolean cebrinin temel kurallarını ve işleyişini ele alacağız.

1. Birleşme Kanunu (Idempotent Law)

Bir birleşme işlemi, bir değişkenin kendisiyle AND ya da OR işlemi yaptığında aynı sonucu vermesidir. Bu kurallar, Boolean ifadeleri sadeleştirirken oldukça kullanışlıdır.

→A+A=A\to A+A=A

Tüm Reklamları Kapat

→A⋅A=A\to A \cdot{A}=A

2. Birim Eleman Kanunu (Identity Law)

Birim eleman kanunu, Boolean ifadelerinde kimlik elemanı olarak işlev gören değerlerin kullanımını tanımlar. AND işleminde birim değer “1”, OR işleminde ise “0” olarak kabul edilir.

→A+0=A\to A+0=A

→A⋅1=A\to A \cdot{1}=A

Tüm Reklamları Kapat

3. Sıfırlama Kanunu (Null Law)

Bu kanun, bir ifadenin OR veya AND işlemiyle sıfır ya da birin etkisini tanımlar. OR işleminde “1” ile yapılan işlem sonucu her zaman 1 olurken, AND işleminde “0” ile yapılan işlem sonucu daima 0’dır.

→A+1=1\to A+1=1

→A⋅0=0\to A\cdot{0}=0

4. Tersleme Kanunu (Complement Law)

Tersleme (tamamlama) kanunu, bir değişkenin tersinin kendisiyle OR veya AND işleminde sabit bir değere ulaştırılmasını sağlar. Bu değerler, mantıkta karşıt durumların kombinasyonlarını ifade eder.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

→A+A′=1\to A+A'=1

→A⋅A′=0\to A\cdot{A'}=0

5. Çift Tersleme Kanunu (Double Negation Law)

Çift tersleme kanunu, bir ifadenin iki kez tersinin alınmasının onu ilk haline getireceğini belirtir. Bu kanun, bir ifadenin doğruluğunu iki kez ters çevirmenin sonucu değiştirmeyeceğini gösterir.

→(A′)′=A\to (A')'=A

6. Değişme Kanunu (Commutative Law)

Boolean ifadelerinde değişkenlerin sırasını değiştirmek, sonuca etki etmez. Bu kanun, AND ve OR işlemlerinin sıralamadan bağımsız olduğunu gösterir.

→A+B=B+A\to A+B=B+A

Tüm Reklamları Kapat

→A⋅B=B⋅A\to A\cdot{B}=B\cdot{A}

7. Birleşme Kanunu (Associative Law)

Birleşme kanunu, Boolean ifadelerinde değişkenleri gruplandırma şeklinin sonucu değiştirmediğini gösterir. Bu kanun, karmaşık ifadelerin daha basit gruplar halinde ele alınabilmesini sağlar.

→(A+B)+C=A+(B+C)\to (A+B)+C=A+(B+C)

Tüm Reklamları Kapat

→(A⋅B)⋅C=A⋅(B⋅C)\to (A⋅B)⋅C=A⋅(B⋅C)

8. Dağılma Kanunu (Distributive Law)

Dağılma kanunu, AND ve OR işlemlerinin birbirleri üzerine dağıtılmasını sağlar. Bu özellik, ifade sadeleştirme sürecinde önemli bir araçtır.

→A⋅(B+C)=(A⋅B)+(A⋅C)\to A⋅(B+C)=(A⋅B)+(A⋅C)

→A+(B⋅C)=(A+B)⋅(A+C)\to A+(B⋅C)=(A+B)⋅(A+C)

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Glow

BAĞIMLILIK YAPACAK KADAR İYİ
Times

DURUP BEAUMAN’IN EŞSİZ YETENEĞİNİ VE ÖZGÜNLÜĞÜNÜ KUTLAMA ZAMANI
Guardian

Bir günü 25 saat olarak algılamasına sebep olan tuhaf bir rahatsızlıktan mustarip Londralı bir genç, korsan radyo istasyonunun vericisini korumakla görevli bir teriyer, güzelliği uyuşturucu kadar etkili –ve tehlikeli– genç bir kadın, birdenbire Londra sokaklarında beliren tilkiler, gün ortasında sokakta Burmalı avlayan beyaz minibüsler, karanlık amaçları olan bir maden şirketi ve tüm bunların birleştiği yerde, Güney Londra’nın eğlence hayatına sağlam bir giriş yapan gizemli uyuşturucu GLOW.

Günümüzün en heyecan verici genç yazarlarından Ned Beauman, Boksör Böcek ve Işınlanma Kazası’ndan sonra ilk kez rotasını bugüne çeviriyor. Yaratıcılık, zekâ ve mizahla dolu benzersiz anlatım dilini gerilim türünün sürükleyiciliği ve keskin dönüşleriyle birleştirerek, ortaya tüm dünyayı dolaşan ve parçaları Londra’da bir araya gelen bir bilmece çıkarıyor.

Devamını Göster
₺220.00
Glow

9. Soğurma Kanunu (Absorption Law)

Soğurma kanunu, daha karmaşık ifadelerin sadeleştirilmesinde kullanılır. Bu kanun, bazı ifadelerin diğerleri tarafından “soğrulmasını” ve böylece daha basit bir hale getirilmesini sağlar.

→A+(A⋅B)=A\to A+(A⋅B)=A

→A⋅(A+B)=A\to A⋅(A+B)=A

10. De Morgan Yasaları (De Morgan’s Laws)

De Morgan yasaları, Boolean ifadelerinin terslerinin alınmasıyla ilgili kuralları tanımlar. Bu yasalar, ifade sadeleştirme işlemlerinde sıklıkla kullanılır.

→(A⋅B)′=A′+B′\to (A⋅B)'
=
A'
+
B'

→(A+B)′=A′⋅B′\to (A+B)'=A'\cdot{B'}

Sonuç

Boolean cebrindeki bu kurallar, dijital devre tasarımında ve mantıksal analizlerde ifadelerin sadeleştirilmesi ve işlemlerin optimize edilmesi için güçlü araçlar sunar. Özellikle bilgisayar bilimleri ve elektrik mühendisliği gibi alanlarda, bu kuralların doğru bir şekilde uygulanması, hem işlem hızını artırır hem de devre tasarımını kolaylaştırır. Boole cebri, günümüz teknolojisinin temel yapı taşlarından birini oluşturarak mantıksal işlemlerde verimliliği sağlamaya devam etmektedir.


Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • H. Ekiz. (2010). Mantık Devreleri. ISBN: 9789758289134. Yayınevi: Değişim Yayınları.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/01/2025 21:43:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18967

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Şehir
Ahlak
Sürüngen
İntihar
Google
Deney
Roma
Fobi
Süt
Yiyecek
Stephen Hawking
Orman
Burun
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Tahmin
Yer
Görme
Antarktika
Süpernova
Embriyoloji
Vegan
Canlılık Cansızlık
Kamuflaj
Taksonomik Sınıflandırma
Tespit
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close