Paylaşım Yap

Rüyalarımızı Kaydedebilir miyiz ?

Rüyalarımızı Kaydedebilir miyiz ?
Andrea Piacquadio
3 dakika
135
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Rüyalar inanılmaz olaylardır ve hayatınızın yaklaşık 6 yılını uyuyarak geçirdiğinizi düşünürsek, genelikle hemen unutulmak üzere onları bir kenara atmanız oldukça garip.

Beyinimiz gece boyu işe çıkar ve bize en inanılmaz, tuhaf, ve anlaşılan genelikler rastgele görüntü ve hikayelerin bazılarını getirir. ama …. rüyalar nelerdir? Ve birçok bilim kurgu hikayesi ya da filiminde olduğu gibi, rüyamızı kaydedip ne gördüğümüzü anlayabilir miyiz? Daha önce beyin dalgalarına atıfta bulunan insanları duymuş olabilirisiniz, ama hiç durup düşündünüz mü: bunlar gerçek dalgalar mı, ve… bilgi taşıyorlar mı ? Beyin dalgaları , mesela, radyo dalgalarına mı benziyorlar ? Cevap: evet hem radyo hem beyin dalgaları, ışık hızında hareket eden dalgalar olan elektromanyetik radyasyon formlarıdır.

Her düşündüğünüzde, binlerce nöron aynı frekansta ateşlenir ve bir dalga oluştururlar. Bu dalgalarda saniyede yaklaşık 10 ile 100 döngü ile salınım yaparlar. Diğer taraftan, radyo dalgaları sayesinde 50 milyon ila 1 milyar kez salınım yaparlar. Bilim adamları uzun zaman bu olayı beyin aktivitesinin ölçmek ve beyini elektronik cihazlarla arayüzlemek için kullandılar. Bu bizim beyinin hangi bölümlerinin farklı aktivitelerde aktif olduğunu ve benzer şekilde beyinin hangi bölümlerinin rüya sırasında aktif olduğunu görmemizi sağladı. Görünüşe göre garip ki, neden rüya gördüğümüz şöyle dursun neden uyuduğumuzu bile hala zar zor anlıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Vsauce’tan Michael, neden rüya gördüğümüze dair ana teorilerini açıklayan harika bir iş çıkardı. Ancak çok fazla teori var çünkü insanları uyandırıp onlara sormadan, gerçekten neyi düşündüklerini ölçemiyor veya bilemiyoruz. Tabii ki, bu unutmaya veya başka hatalara tabidir.

Ne yazık ki , rüya gören birinin zihninin derinliklerine inmemizi sağlayacak bir cihaz yok ya da var mı ? Kulağa çılgınca geliyor ama, bilim adamları sadece bunu yapmak için bir teknik oluşturdu. Bu zihin okuma teknolojisi, içinde deneklere siyah ve beyaz piksellerden oluşan basit resimlerin gösterildiği işlevsel bir MR tarayıcı ile başladı. Yazılım daha sonra beyinin aktivitesinde belirli görüntülere karşılık gelen desenler buldu.

Örneğin, ‘’T’’ harfi gösterildiğinde, yazılım beyinin nasıl tepki verdiğini tam olarak kaydetti. Yeterli veriden sonra, deneklere tamamen farklı görüntüler gösterildi ve yazılım, deneğin görmekte olduğu şeyi tahmin etti ve canlandırdı . Bu görüntüler, ‘’Nöron ‘’ kelimesi gösterildikten sonra yazılımda üretilen görüntülerdir. Ama burda bitmiyor ileri çalışmalarda denekler uyurken daha karmaşık görseller kullanılmaya başlandı. Bu durumda, öncelikle deneklerin bir fMRI cihazı içinde uyuması sağlandı ve rüyanın ortasında onları uyandırıp hızlı bir şekilde rüyada ne gördükleri soruldu. Daha sonra, beyin taramasına dayanarak deneğin ne gördüğünü en iyi şekilde tahmin etmek için internetten buldukları binlerce şekli kullandılar. Bunu her kişi ile yaklaşık 200 kez tekrarlayıp bu bilgileri bir öğrenme algoritması içine yerleştirdikten sonra, yazılım yeni hayallerini tahmin etmek ve üretmek için kullanıldı. Tabi ki kusursuz olmasa da , makine tahminlerinin rüya görenlerinin açıklamaları ile eşleşmesinin tesadüfen öte olduğu açıktır. Muhtemelen bundan da fazla şok edici olan şey, gerçek video görüntülerinin kullanıldığı bir çalışmadır.

Deneklere 2 saat boyunca filim görüntüleri gösterip beyin aktivitelerinin analiz ettikten sonra, 18 milyon adet 1 saniyelik YouTube klibinden oluşan kütüphaneyi beyin aktiviteleriyle eşleştirmek için kullandılar. İşte sonuçlar Solda deneklere daha sonra gösterilen yeni ve alakasız videolar, sağda ise karışık YouTube videolarından yola çıkarak yazılımın, denklerin ne gördüğüne dair tahminleri bulunmakta. Tüm bunlar, onların beyin dalgalarına dayanmaktadır.Bu yazılım programları daha karmaşıklaştıkça düşüncülerimizi ve rüyalarımızı doğru şekilde görselleştirme ve kayıt altına almaya daha da yaklaşıyoruz. Bu noktada, belki de , en başta neden rüya gördüğümüze dair birkaç ipucu daha bulacağız.

Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 01:45:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12227

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close