Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

27 Aralık 2024 Āwash, Etiyopya Depremi

2 dakika
101
27 Aralık 2024 Āwash, Etiyopya Depremi EMSC
  • Blog Yazısı
Aralık 2024'de tüm dünyada meydana gelen 2.5 ve üzerindeki depremlerin dağılımı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Ajansı’nın açıkladığına göre 1-28 Aralık arasında büyüklüğü 2.5 ve üzeri 4783 deprem kaydedildi. Bu depremler içerisinden 27 Aralık’ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki Āwash, Etiyopya depremini seçtim.

27 Aralık 2024 Āwash, Etiyopya depreminin merkez üssü
27 Aralık 2024 Āwash, Etiyopya depreminin merkez üssü
USGS

Deprem büyüklüğü açısından sıradan bir deprem olsa da olduğu bölge jeolojik açıdan çok ilginç özelliklere sahip. Doğu Afrika yarığı olarak bilinen bu bölge bir açılma bölgesi. Bu bölge milyonlarca yıl sonra Afrika’yı ikiye ayırarak yeni bir okyanusun doğmasına sebep olacak!

Āwash, Etiyopya depreminin merkez üssü ve civar bölgelerinde geçmiş yıllarda meydana gelmiş depremlerin deprem mekanizması çözümleri
Āwash, Etiyopya depreminin merkez üssü ve civar bölgelerinde geçmiş yıllarda meydana gelmiş depremlerin deprem mekanizması çözümleri
EMSC

Bölgedeki geçmişte olan depremlere de baktığımızda Türkiye’de Ege bölgesinde gördüğümüz normal faylanmaları görüyoruz. Yani fayın bir tarafı diğerine göre aşağıya doğru hareket ediyor. Bu faylanma türü aynı zamanda Atlas okyanus ortası sırtında da görülen bir faylanma türüdür ki Atlas okyasunu da doğusunda Avrasya ve Afrika kıtalarıyla batısında Amerika kıtalarının ayrılması sonucu ortaya çıkmış bir okyanustur.

Tüm Reklamları Kapat

Doğu Afrika sırtındaki hassas GPS istasyonlarının yıllık hareket vektörleri
Doğu Afrika sırtındaki hassas GPS istasyonlarının yıllık hareket vektörleri
Scientific Reports

Peki biz Afrika kıtasının doğusunun böyle bir davranışta bulunduğunu nasıl anlıyoruz? Yukarıdaki grafikte bu bölgedeki yüksek hassasiyete sahip GPS istasyonlarının ortalama hızlarını ve hangi yöne gittiklerini görüyorsunuz. Afrika kıtası sabit kabul edildiğinde gördüğünüz gibi Doğu Afrika’daki bu bölge doğuya doğru yıllık yaklaşık 3-6 milimetre bir hızla hareket ediyor.[1]

Afrika ve kuzeyinin sismik tomografi ile elde edilen a) 105km, b) 165km, c) 235km, vd d) 424km derinlik kesitlerindeki kesme dalgası hızı haritası.
Afrika ve kuzeyinin sismik tomografi ile elde edilen a) 105km, b) 165km, c) 235km, vd d) 424km derinlik kesitlerindeki kesme dalgası hızı haritası.
Geochemistry, Geophysics, Geosystems

Elimizdeki tek bulgu bu değil. Bunun dışında sismik tomografi ile bölgenin hız yapısı ortaya çıkarıldığında da yarığın olduğu bölgede görece düşük hızlar görülmüş.[2] Bir kayanın hızının düşük olmasının sebebi ergiyik haldeki magma olarak hareket etmesinden kaynaklıdır. Haliyle bir bölgenin derinliklerinde düşük hız görülmesi magmanın varlığını gösterir. Örneğin Ege bölgesinde çok sayıda jeotermal kaynak bulunmasının sebebi de magmanın bu bölgede yer yüzüne diğer bölgelere göre daha yakın olmasındandır. Bu da bölgede düşük hızlarla kendini gösterir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:24:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19424

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close