Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Arsel Berkat Acar
Yazar 22 Ekim 2018 45 dk.

Komplo teorilerinden söz ettiğimiz zaman aklımıza ilk gelenlerin arasında oldukça kapsamlı olan Apollo Görevleri (diğer adıyla Ay Görevleri) olmaktadır. Komplo teorisyenleri bu konuyu tartışırken sık sık FOX kanalında yayınlanan Conspiracy Theory: Did We Land on the Moon? (2001) programına değinmektedirler.

Ay Görevlerini ele alırken sadece Apollo 11 görevinden bahsetmek bir hata olurdu. İçeriğinde siyaset ve genel olarak uzay programlarının tümü de bulunmaktadır, bu sebeple burada bunlara da yer verdik. Ancak şundan da eminiz ki, bütün bu yanıtların sonunda hala “Ben gittiklerine inanmıyorum” diyenler görülebilecektir, çünkü bazı insanlarda işin içinde ABD söz konusu olunca mutlaka bir hile vardır düşüncesi hakimdir.

112
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Anıl Kocabaldır
Yazar 17 Şubat 2020 12 dk.

Bu yazımızda kaotik sistemlere örnek vermeye devam edeceğiz. Önceki yazımızda fiziksel bir örnek olan elektronik sistemlerde kaosu incelemiştik. Şimdi ise başka bir disiplin olan biyolojiden, kaotik davranış sergileyen, bir canlı grubuna ait popülasyondaki büyümede meydana gelen kaotikliği ele alacağız.

Biyolojik sistemlerde kaotikliği ilk defa inceleyen, biyolog R. M. May’dir. Kendisi 1970’lerin ortasında kompleks/ karmaşık davranış sergileyen biyolojik sistemlerin matematiksel bir modelini oluşturmuştur. Popülasyondaki canlıların sayısını zamana göre değişimini incelemiş ve 1976 yılında bunu bir makale olarak Nature dergisinde yayınlamıştır. Bu olay, aslında kaotik sistemlerin ilgiyi çekmeye başladığı bir dönüm noktasıdır. Çünkü basit ve karmaşık denklemlere sahip olmayan sistemlerde de hatta canlı maddelerde de kaotikliğin olabileceği ortaya konulmuştur.

70
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emre Başaran
Emre Başaran
44K UP
Üye 2 gün önce 2 Cevap
Evrende herşey süreğen ise "Hem canlı hem cansız" veya "Ne canlı ne de cansız" diyebileceğimiz şeyler var olabilir mi? Eğer varsa cansızılıktan canlılığa geçiş sürecinde bu şeyler bir ara tür görevi görmüş olabilir mi?
210 görüntülenme
Cevap Ver 2,500 UP
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 21 Mayıs 2021
1976 yılında alınan bu görselde, Mars‘taki geniş Ütopya Planitia bölgesi kayalar ve taşlarla doludur. Viking 2 arazi aracının renkli ve siyah beyaz görüntü verilerinden oluşturulan bu manzara, kuzeydeki yüksek Mars ovasının görünümünü insan gözüne yaklaştırıyor. Ölçek için örnek vermek gerekirse, merkeze yakın yerde göze çarpan yuvarlak kaya yaklaşık 20 santimetre genişliğindedir. Çerçevenin sağ tarafında daha geride duran koyu renkli ve köşeli kaya ise yaklaşık 1.5 metre genişliğindedir. Ayrıca arazi aracının örnekleyici kolu tarafından kazılan iki siper, toprak toplama başını saran çıkarılmış koruyucu örtü, sağ altta arazi aracının tozla kaplı ayak tabanlarından biri de görülüyor. 14 Mayıs’ta Çin’in Zhurong Mars gezgini başarılı bir şekilde Mars‘a indi. Ütopya Planitia’daki iniş sahasının ilk görüntüleri ile geri geldi.
5
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
505K UP
18 saat önce
MIT fizikçileri, sıradışı bir keşifle hem süperiletken hem de manyetik özellikler gösteren yeni bir malzeme türü tanımladı. Kurşun kalemdeki grafitin içinden izole edilen “eşkenar dörtgen (rhombohedral) grafen” adlı bu yapı, ultra düşük sıcaklıklarda (300 millikelvin) sıfır dirençle elektrik iletirken aynı zamanda mıknatıs gibi davranabiliyor.

Bu keşif, süperiletkenlerin manyetik alanlarla uyumsuz olduğu yönündeki yüzyıllık anlayışa meydan okuyor. Araştırmacılar, grafen katmanlarının özel bir şekilde istiflendiği bu yapı sayesinde, elektronların aynı yönde döndüğü kiral süperiletkenlik gözlemledi. Bu özellikler, yeni nesil kuantum bilgisayarlar ve enerji teknolojileri için devrim yaratabilecek potansiyele sahip.

Araştırmanın detayları Nature dergisinde yayımlandı ve çalışmanın eş yazarlığını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Florida State Üniversitesi, Basel Üniversitesi ve Japonya Malzeme Bilimi Enstitüsü araştırmacıları yaptı.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Kocabey
Enes Kocabey
156K UP
Yazar 25 Temmuz 2022 7 dk.

Penis kıskançlığı (İng: "Penis Envy", Alm: "Penisneid"), psikanalitik teoride kız çocuklarının psikoseksüel gelişimi sırasında penisi olmadığını fark ettiğinde kendilerini "yoksun" hissettiklerini ve bu yüzden kıskançlık duygusu geliştirdiklerini iddia eden teoridir. Teoriye, göre bu kıskançlık, daha sonradan kadınlarda bir penise sahip olma arzusuna sebep olmaktadır.

Psikoseksüel Gelişim Teorisi'nin bir alt başlığı olan penis kıskançlığı teorisine, kız çocuklarının fallik evrede (3-6 yaş arası) penisi olmadığını fark etmesi annesi tarafından "iğdiş edildiğini" düşünmesine sebep olur.[1] Bu farkındalıktan önce annesiyle olumlu bir ilişkisi olan kız çocuğu, kendisini yetersiz olarak donattığı için annesine öfkelenir. Bunun sonucu olarak annesinden uzaklaşır ve sevgisini babasına yönlendirerek onunla daha güçlü bir bağ geliştirir. Freud'a göre kız çocukları daha sonra annelerinin sevgisini kaybetmekten korktukları için anneleriyle eskisinden daha güçlü bir şekilde özdeşleşecek ve annesini taklit etmeye başlayacaktır. Freud, bu yüzden penis kıskançlığının kız çocuğunun cinsiyet rollerini geliştirmesi ve kendi cinselliğini anlamlandırabilmesi için gerekli olduğunu düşünmüştür.

Bionluk Logo yazarlarınca hazırlandı.
53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sizden Gelenler
Emre Şiğva
Emre Şiğva
56K UP
Üye
Bilim platformu denince akla ilk gelenlerden sizden çok şey öğrendim , herkesin bunlara ulaşması gerekir . Geldiğiniz an keşke daha önce tanımış olsaydım diyeceksiniz.
Mehmetali Mehmetali
5 gün önce
Evren big bang teorisi
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Utku Derin
Utku Derin
354K UP
Aktaran 1 gün önce 2 dk.

Öğrencileri yapay zekanın yön verdiği bir dünyaya hazırlamak, üniversiteden çok önce başlıyor. South Florida Üniversitesi (USF), Tampa Bay bölgesi ve ülke genelindeki sınıflara yapay zekayı entegre etmek için okul öncesinden 12. sınıfa kadar olan eğitimcilerle işbirliği yaparak gelecek nesillerin temel becerileri erken yaşta geliştirmelerini sağlıyor.

USF Eğitim Fakültesi’nden Profesör Zafer Ünal, öğretmenler için 1.000’den fazla ücretsiz yapay zekâ aracı içeren çevrimiçi bir platform olan TeacherServer’ı geliştirdi. 2024’te hayata geçirilen platformun kullanıcı sayısı kısa sürede patladı. Bugün yaklaşık 1,25 milyon öğretmen, ders planlama, sınav hazırlama, sunum oluşturma gibi işlerde bu araçlardan faydalanıyor. Ünal şöyle diyor:

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Batuhan Özçiftçi
Seslendiren 23 Kasım 2020 7:25
Gece ve gündüz hem Kuzey hem Güney Yarım Küre’de yılda iki kez hemen hemen aynı uzunlukta olur. Bu olaya ekinoks denir ve Latince “aequus” (eşit) ve “nox”...
25
Libre Texts
Libre Texts
128K UP
Yazar 16 Ocak 2023 5 dk.

Francis Crick ve James Watson, 1950'lerde Cambridge Üniversitesinde DNA'nın yapısını araştırıyordu. Bu sırada Linus Pauling ve Maurice Wilkins gibi başka bilim insanları da bu konuda araştırmalar yürütmekteydi. Pauling, maddenin kristalinden geçirilen ışınlarının oluşturduğu desenlerle moleküler yapının incelendiği bir metot olan X ışını kristalografisi kullanarak proteinlerin ikincil (sekonder) yapısını keşfetmişti. X ışınlarının oluşturduğu desenler, araştırmacılara incelenen molekülün yapısı hakkında birçok bilgi veriyordu. Wilkins'in laboratuvarında çalışan Rosalind Franklin de DNA'nın yapısını anlamak için X ışını kristalografisinden yararlanıyordu. Watson ve Crick, Franklin'in elde ettiği verilerden yararlanarak DNA molekülünün yapısını çözmeyi başardı. Bu çalışmalarında Chargaff Kuralı gibi başka araştırmacılardan aldıkları başka bilgileri de kullandılar. Chargaff, DNA molekülünde dört farklı tür monomer (veya nükleotit) gözlendiğini ve ilk iki türün diğer iki türle her zaman aynı miktarda bulunduğunu kanıtlamıştı. Bu da monomer türleri arasında bir eşleşme olduğu anlamına geliyordu. 1962'de James Watson, Francis Crick ve Maurice Wilkins DNA'nın yapısını açıklayan çalışmalarından ötürü Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldüler.

Nükleik asitler, Deoksiribonükleik Asitler (DNA) ve Ribonükleik Asitler (RNA) olmak üzere ikiye ayrılır. DNA'nın temel yapı taşı; deoksiriboz (5 karbonlu şeker), fosfat grubu ve azotlu bazdan oluşan nükleotitlerdir. DNA'da 4 farklı azotlu organik baz bulunur. Bunlardan Adenin ve Guanin çift halkalı pürinlerken Timin ve Sitozin tek halkalı pirimidin bazlarıdır. Nükleotitler bulundurdukları organik baza göre isimlendirilir.

98
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Kırmızı
Öğrenci 9.sınıf 1 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, anonim bir üye tarafından sorulmuştur.

Kaynakların bağlantısını koyar mısın çünkü çoğu yerde yok bende İstanbul’da bi fen lis sinde okuyorum ama çok talep olmadığından kurslar açmıyorlar ve bende bireysel çalışıyorum lütfen görürsen kaynakların bağlantısını koyarsan çok mutlu olurum

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Huseyin Atalay
Gözlemi Yapan 6 gün önce
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hatice Yetişkin
İnceleyen10 27 Nisan 2023
Nihilist bir karakter olan Meursault' un annesinin cenazesinde ki kayıtsızlığı, işlediği bir cinayet sucunun önüne geçer. Topluma yabancılaşmış olan Meursault önce toplum tarafindan manen infaz edilir sonra giyotinin soğuk bıçağını beklemek üzere hücresine tekrar gönderilir.
"Adam öldürdüğüm icin değil, annemin cenazesinde aglamadigim icin idam ediliyorum."  der.
Halbuki Meursault bir şeyden emindir. Kendinden. Yasadigini zanneden ama bir ölü gibi yaşayan diğerlerinin aksine kendine olan inancı ayakta tutar onu.
Gelelim bir diğer yabancıya... Kitapta adi bile olmayan ve surekli "Arap" diye bahsi geçen cinayet kurbanı.  Albert Camus faşizanligin sadece kendi ülkenden olmayan insanlara yapılmadığını, kendisi gibi davranmadigin yakınlarından da maruz kalınabilecek bir hastalık olduguna işaret eder. Son olarak idam cezasına yaptığı eleştiriler de dikkate değerdir.
Kitap
9.8/10
(58 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close