Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ömer Can Mutlu
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye, İzmir
Taş altında bulundu.
Enlem: 38.50364
Boylam: 27.271899
Tarih: 19 Ocak 2025
Saat: 14:56 (GMT +3)
Dış Bağlantılar:
https://www.inaturalist.org/observations/259046573
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
99
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen5 6 gün önce
Yönetmen Gus Van Sant oyunculuk ve ressamlık da dahil birçok alanda parmağı olan, filmlerine şöyle bir göz attığımda garip bir 90'lar bohemi gördüğüm, 2 Oscar adaylığı kazanmış bir yönetmendir. Birisi Milk diğeri ise meşhur Good Will Hunting. Gerçi 2 filmi de Cannes ödülü almış. Bir de başarısız görülen 98 Psycho yeniden yapımı var. Bu film ise kısa süreli 95 yapımı bir film. Aslında suç ve gerilim filmi ama tonu o kadar hafif ki komedi demek de mümkün kalabilir tabii.

Az bir ödül ve adaylık da Nicole Kidman'ın oyunculuğu için gelmiş. Zaten film de kendisinin güzelliği üzerine kurulu bir film. Hem hikaye hem de görsel olarak. Kendisi o sıralar 28 yaşında. Bir de genç oyuncularda 21 yaşındaki Joaquin Phoenix dikkat çekiyor. Bu filme kadar yeni yeni film sektörüne geçmiş bir dizi oyuncusuymuş. Casey Affleck de ondan bir yaş küçük ama filmde o kadar ön planda değil. Filmin konusu ise aslında reelde sıkça görebildiğimiz tarzda bir profile dikkat çekiyor. Kuvvetle muhtemel narsisistik ve anti-sosyal kişilik bozukluğu olan ama güzel ve hırslı olması dışında bir numarası olmayan bir kadının çevresindeki özellikle saf erkekleri cinselliğiyle manipüle ederek yükselmeye çalışmasını konu alıyor.
6.5/10
(2 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : To Die For
Yönetmen: Gus Van Sant
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 3 Eylül 2018 5 dk.

İnsanları diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden birisi beyin büyüklüğüdür. Beynimiz, yaklaşık 2-3 milyon yıl kadar önce, Afrika'da yaşamış olan Australopithecus isimli atalarımızın soy hattı boyunca oldukça hızlı bir evrimsel süreçten geçmiştir. Bu dönemde insan beyni yaklaşık 3 kat büyüyerek günümüzdeki boyutlarına erişmiştir. Bilim insanları bunun yaşandığını kafatası fosilleri sayesinde biliyorlar; ancak bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini henüz çözememişlerdi.

Belçika'da bulunan Flanders Biyoteknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Pierre Vanderhaeghen tarafından yürütülen bir araştırma, bu gizemi kısmen çözmeyi başardı. GENDEVOCORTEX isimli projenin bir parçası olan Dr. Vanderhaeghen, insan beynini irileştiren genlerin hangileri olduğunu tespit etmenin peşindeydi.

116
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fizzə Rəsul
Fizzə Rəsul
79K UP
Aktaran 30 Eylül 2021 4 dk.

Astronomlar, NASA'nın TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) teleskobunun verilerine dayanan bir çalışma sonucu, çok yüksek hızda dönen yıldızlardaki titreşim modellerini elde etmeyi başardılar. Bilim insanları, bu keşifle, yıldızları ayrıntılı inceleme becerileri açısından da devrim yaratacak sonuçlar elde etti. Sydney Üniversitesi profesörlerinden Timm Bedding şöyle diyor:

Yıldızın içindeki ses dalgalarının değişimlerine göre parlaklık, yıldızın bazı kısımlarında artarken, bazı kısımlarında azalır. Örneğin, yıldızın tamamı genişleyip daralırken, çok kısa bir sürede diğer yarımküreler parlaklığını arttırır ve uyumsuz bir şekilde azalır. Aslında tek bir yıldız, astronomlara yaşını, bileşimini ve iç yapısını anlatan titreşim modelleri sergiler. Gökbilimcilerin gözlemlediği tam ışık varyasyonları yıldızın dönüş ekseninin bize doğru olan açısına bağlıdır. Delta Scuti yıldızları ise o kadar hızlı dönerler ki, ovaller şeklinde düzleşirler, bu da gelen sinyalleri karıştırır ve deşifre edilmesini zorlaştırır.

14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sudaki Gezegen Çizgileri

Bu çizgilere sebep olan şey ne? Gökyüzündeki nesneler kimi zaman su üzerinde çizgiler oluşturacak şekilde yansırlar. Peki ama neden? Eğer su yüzeyi pürüzsüzse yansıyan nesneler de kendi görüntülerine benzer şekilde noktalar hâlinde görünürler. Ancak su dalgalı ise bu nesnelerden gelen ışığın su yüzeyinden yansıyarak size ulaşacağı birçok farklı yer var demektir ve bu yansımalar da nihayetinde bir araya gelerek genellikle bir çizgi oluştururlar. Bu fenomen, Güneş'in doğuşundan hemen sonraki ve batışından hemen önceki anlarda sıkça gözlemlenmektedir. 25 Nisan 2025'te İspanya'nın İbiza kentinden çekilen bu fotoğrafta, batmakta olan Ay ile onun yukarısındaki Venüs ve sağındaki hayli soluk Satürn'ün hem doğrudan hem de Akdeniz'den yansıyan çizgiler hâlinde bir araya gelerek oluşturdukları manzarayı görüyoruz. Sağ taraftaki diğer çizgiyse bir kayanın üzerinden saçtığı parlak ışığıyla geçen gemileri uyaran bir deniz fenerine ait.

5 Mayıs 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Jose Antonio Hervas
Çeviren: Osman Akman
Çeviri Editörü: Tolunay Dündar

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
İnceleme
Adam Hussein
Adam Hussein
106K UP
İnceleyen 6 gün önce
bu kitabı okudum kesinlikle herkese (tek şart bu yüzyılda yaşamak) tavsiye ederım. bu kitabı daha 2 yıl önce okudum ve kesinlikle ileride bir daha okuyacağım kitaplardan birisi . bir otoriter rejimin insan üzerindeki etkisi ve baskısından bahsediyor. o kadar baskıcı bir rejimki en sonunda bir adam en sevdiği kişiyi bile satiyor
Kitap
9.6/10
(418 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Çağrı Mert Bakırcı
Çeviren 10 Mayıs 37 dk.

16 Ocak 2003 tarihinde Doğu Standart Saati ile 10:39'da Columbia uzay mekiği Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki 39A pistinden havalandı. Kalkıştan bir buçuk dakika sonra, 81.7'inci saniyede, turuncu dış tanktan bir parça yalıtım köpüğü koptu ve saatte en az 640 km/saat hızla yörünge aracının sol kanadının ön kenarına çarptı. Columbia, sorunsuz bir şekilde yörüngeye doğru tırmanmaya devam etti.

Köpük çarpması canlı olarak gözlemlenmedi. Ancak mekik Dünya yörüngesine girdikten sonra NASA'nın fırlatma görüntülerini rutin olarak incelemesi sırasında kanadın isabet aldığı ortaya çıktı. Fırlatma sırasında köpük çarpması o kadar da nadir görülen bir olay değildi ve bu nedenle, mekik programı yöneticileri, Columbia'nın yörüngedeki fotoğraflarını çekip de olası bir hasarı görsel olarak değerlendirmeyi gerekli görmedi. Bunun yerine NASA'nın Enkaz Değerlendirme Ekibi köpük çarpmasını matematiksel olarak modelledi, ancak mekiğin kanadının durumu hakkında kesin bir sonuca ulaşamadı. Bunlar ışığında, göreve devam edildi.

35
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
496K UP
3 gün önce
1 Mayıs 2025 Perşembe günü TSİ 20:49’da, NASA astronotları Anne McClain ve Nichole Ayers, yaklaşık 5 saat 44 dakika süren başarılı bir uzay yürüyüşünün ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) güvenle döndü. 

Bu görev, McClain’in üçüncü, Ayers’in ise ilk uzay yürüyüşüydü ve ISS’nin montajı, bakımı ve yükseltmeleri kapsamında gerçekleştirilen 275. uzay yürüyüşü olarak kayıtlara geçti. 

Uzay yürüyüşünün ardından, Expedition 73 ekibi, uzay yürüyüşü ekipmanlarının temizliği ve düzenlenmesi gibi görevlerle meşgul oldu. Ayrıca, biyoloji ve yer bilimi alanlarında çeşitli araştırmalar yürütmeye devam ettiler. 

Bu faaliyetler, ISS’nin operasyonel sürekliliğini sağlamak ve bilimsel araştırmaları desteklemek açısından büyük önem taşıyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hasan Çınar
6 gün önce
Kuzey Testere Sesli Baykuş
Çok tatlı değil mi ama vahşi bir yırtıcı.

4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı İzmir Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 18 saat önce İzmir₺200,0011 Mayıs
Nöropedagoji ve Nöroplastisite
11 Mayıs 2025 17:00 tarihinden 11 Mayıs 2025 18:00 tarihine kadar.

🧠 Nöropedagoji ve Nöroplastisite
📅 11 Mayıs 2025 Pazar
🕔 17.00 - 18.00
📍 Laika Coffee & Culture, Karşıyaka

Beyin nasıl öğrenir, nasıl değişir?
Eğitim ile nörobilim kesiştiğinde karşımıza çıkan en heyecan verici alanlardan biri: Nöropedagoji.
Bu etkinlikte, beynin yapısal ve işlevsel olarak nasıl değişebileceğini; öğrenmenin sinir sistemi üzerindeki etkilerini ve bu bilgilerin eğitimde nasıl kullanılabileceğini konuşacağız.

🎙️ Konuşmacı: Lokman Topbaş, M.A.
(Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencisi, Felsefe Lisans Öğrencisi)

📌 Etkinlik ücretlidir. Bir bilet 200 TL'dir. 30 kişilik kontenjan vardır.

Devamını Göster
2
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cem Ergünay
Çeviren 16 saat önce 6 dk.

Büyük gıda şirketleri ve yatırımcılar, Ozempic ve diğer benzer kilo verme ilaçlarının milyonlarca insana ulaşmasını, Amerika'nın diyet endüstrisini altüst etmesini ve tüketicilerin nasıl besleneceği konusunda yeni sorular ortaya çıkarmasını sessizlikle izliyorlar.

Campbell Soup'tan Conagra Brands'e gıda üreticilerinin yöneticileri, ekiplerin tüketici davranışlarını değerlendirmeye ve bu davranışlara nasıl karşılık vereceklerine dair beyin fırtınası yapmaya başlamasıyla birlikte yatırımcılardan ilaçların potansiyel etkisi hakkında sorular almaya başladıklarını söyledi.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Halis Gönül
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Yarayla alay eder, yaralanmamış olan.
Kaynak: Romeo ve Juliet
10
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 10 Aralık 2014 1 dk.

Bu fotoğrafta gördüğünüz, Curiosity aracı tarafından çekilmiş, Mars'taki bir kraterin içerisindeki kayalardır.

Kayalar üzerinde gördüğünüz aşınma desenleri, Dünya üzerindeki göllerdeki kayaçların aşınma desenleriyle birebir aynıdır. 8 Aralık 2014'te NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 3.5 milyar yıl önce bu kraterin içi su ile doluydu! Caltech'te gezegen bilimci John Grotzinger şöyle söylüyor:

16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Nullus Sum
Nullus Sum
59K UP
İnceleyen10 26 Temmuz 2023
Düşündürücü bir deneyim.
"Monster,"ı anime dünyasında nadir bir mücevher olarak kabul edebiliriz. Almanya ve eski Çekoslovakya'da geçen anime, gerçek dünya tarihini detaylı mimari ve kültürel unsurlarla anlatıp başarılı bir kurguyla birleştiriyor. Konu itibariyle ağır bir hikaye sayılabilecek "Monster" yavaş tempolu olsa ve 74 bölüm sürse bile (24 dakikalık bölümler) anlatımı ve karakter kurgularıyla anime izlemeyenleri bile içine çekebilecek nitelikte. Yalnızca herkese hitap etmesini beklemeyin derim. (Belirtmekte fayda var ki bu anime "seinen" kategorisinde, yani olgun bir izleyici kitlesine yönelik. Ayrıca, beklentiniz aksiyon dolu bir hikayeyse hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.)

Her biri kendi yoğun arka plan hikayesiyle onlarca karakter var, ve Monster'ın onları sunma şekli, herhangi birini "yan karakter" olarak adlandırmayı zorlaştırıyor. Anlayacağınız 74 bölüm, bir bakımdan yan karakterlere ve yan hikayelere zaman ayırma anlamına geliyordu - her biri devasa, karmaşık bir yapbozun ayrı bir parçası gibi. Monster için bir çeşit kedi-fare oyunu dersek pek yanlış olmaz sanırım. Ürkütücü derecede gerçekçi bir dünyada insan koşullandırması, kötülüğün kökeni ve insan hayatının değeri gibi konulara değiniliyor.

Biraz Nolan'ın filmlerine benziyor da diyebilirim- zihin bükücü görsel şölenler her zaman üzerinde düşünmeniz gereken bir şeyler bırakıyor. Karakterlerin çatışan düşünceleriyle birlikte insan doğasının gösteriliş biçimi, korkunç bir karanlık-hororvari atmosfer yaratıyor ve sıra dışı antagonist karakteriyle de oldukça ilgi çekici.

"Monster," içimizdeki korkuları keşfederek, her birimizin içinde saklı bir canavarın olup olmadığı ve onunla nasıl yüzleşebileceğimiz sorusunu ortaya koyuyor. Yavaş tempolu ilerlemesini şaşırtıcı anlarla ustalıkla birleştiriyor ve sizi merakla çözülen bir gizeme sürüklüyor.
Dizi
9.7/10
(58 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : モンスター
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Bilgisayar Bilimleri konusunda geliştirebilirsin.

Ufuk Derin
21 Ekim
Monash Üniversitesi, COVID-19 karantinalarının Kuzey Çin'deki üniversite öğrencilerinin davranışlarına etkisini inceledi. Karantinaya alınan öğrencilerde güven ve dürüstlük artarken, yaratıcılıkta düşüş gözlemlendi. Erkek öğrencilerin davranışlarının daha fazla etkilendiği ve akademik performanslarının düştüğü görüldü. Bulgular, karantinaların sosyoekonomik gelişim üzerindeki geniş kapsamlı etkilerini vurguluyor.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close