Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Karantina Uygulamaları Üniversite Öğrencilerinin Davranışlarını Etkiliyor!

3 dakika
190
Karantina Uygulamaları Üniversite Öğrencilerinin Davranışlarını Etkiliyor! Phys
Tüm Reklamları Kapat

Monash Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma, COVID-19 pandemisi sırasında Kuzey Çin'deki üniversitelerde uygulanan kampüs çapındaki karantinaların, üniversite öğrencilerinin güven, dürüstlük ve yaratıcılık gibi sosyoekonomik kalkınma için kritik öneme sahip davranış biçimlerine olan yaklaşımlarını etkilediğini ortaya koydu.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlanan makalede, Monash Üniversitesi'nden Dr. Leo Bao ve Profesör Lata Gangadharan, Hong Kong Üniversitesi'nden Yardımcı Doçent Jingcun Cao ve Profesör Chen Lin ile Çin Bilimler Akademisi'nden Yardımcı Doçent Difang Huang ile birlikte çalışarak katı biçimde kısıtlanan fiziksel etkileşimlerin, sosyoekonomik gelişim için kritik öneme sahip bireysel davranışları nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalıştılar.[1]

COVID-19 pandemisi dünya genelinde büyük can kayıplarına ve ekonomik yıkıma neden oldu. Mart 2020 ile Kasım 2022 arasında Çin, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla topluluk içi bulaşma riski olduğu her yerde, insanların bulundukları yerden ayrılmalarını yasaklayan karantina tedbirleri uyguladı.

Tüm Reklamları Kapat

Karantinaların virüs yayılımını etkili bir şekilde azalttığını ancak karantina sürecine dahil olanların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını olumsuz etkileyebileceğini öne süren birçok araştırma bulunsa da karantinaların sosyoekonomik gelişim için gerekli davranışları ve bilişsel performansı nasıl etkilediğini ele alan çalışma sayısı oldukça azdır.

Araştırmacılar, bunu anlamak için Kuzey Çin'de aynı şehirde bulunan iki kampüsteki üniversite öğrencilerinin davranış farklılıklarını inceledi. Bu kampüslerden biri, 5 Eylül - 5 Aralık 2022 tarihleri arasında 91 gün süren kampüs çapında bir karantinaya tabi tutulurken, diğer kampüste bu tür önlemler uygulanmadı.

Karantinaya tabi tutulan öğrencilerin 91 gün süren karantina boyunca yurtlarından çıkmalarına izin verilmedi. Üniversite, yiyecek ve diğer günlük ihtiyaçları temassız olarak karşıladı. Karantina uygulanmayan kampüsteki öğrenciler ise şehir içinde rahatça gezebiliyordu. Karantina süresince her iki kampüste de eğitim çevrimiçi olarak sürdürüldü.

Monash İşletme Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölümü'nden Dr. Leo Bao, öğrencilerin güven, güvenilirlik, risk tercihleri, rekabetçilik, dürüstlük ve yaratıcılıklarını ölçen bir dizi deneysel oyuna katıldıklarını belirtiyor. Dr. Bao, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

3 Ocak 2023'te karantina sona erdikten hemen sonra, karantina deneyimi olan ve olmayan gruplar arasındaki davranış farklılıklarını ölçmek için deneysel ekonomi ve sosyal psikoloji tekniklerini kullandık.

Karantinada kalanların diğer insanlara daha fazla güven duyduğunu tespit ettik. Güven oyunu sırasında para gönderme olasılıkları %5,2, yalan söyleme oyununda dürüst cevaplar verme olasılıkları ise %6,4 daha yüksekti. Ancak yaratıcılık oyununda 1,3 puan daha düşük sonuç aldıklarını gördük. Öğrenciler arasındaki yaratıcılık düşüşünün karantina sırasında arkadaşlarla daha az iletişim kurulmasından kaynaklanabileceğini düşünüyoruz.

Monash İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü'nden Profesör Lata Gangadharan, çalışmanın cinsiyete dayalı bir eğilim de ortaya koyduğunu, erkek öğrencilerin davranışlarının karantinadan önemli ölçüde etkilendiğini, ancak bu etkilerin kadın öğrencilerde gözlenmediğini belirtiyor.

Karantina, özellikle erkek öğrenciler arasında güven ve dürüstlüğü artırdı ancak yaratıcılığı azalttı. Davranışsal verileri üniversitenin idari kayıtlarıyla birleştirdiğimizde erkek öğrencilerin karantina sonrası dönemde bir dönem boyunca daha düşük akademik puanlar aldıklarını gördük, bu da karantinanın etkisinin kalıcı olabileceğini düşündürüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Araştırmamız, karantinaların virüs yayılımını kontrol altına almakta etkili olmasına rağmen önemli davranışsal özellikler üzerinde geniş kapsamlı etkileri olduğunu ve karantinaların sosyoekonomik gelişimi etkileyebileceğini vurguluyor.

Güvenin ve dürüstlüğün artması olumlu sosyal etkileşimleri teşvik edebilir ancak yaratıcılıktaki düşüş, ekonomik büyüme ve teknolojik ilerleme için hayati önem taşıyan inovasyonun önüne geçebilir.

Çalışmadan elde edilen bulgular, karantinaların neden olduğu bazı sonuçları ortaya koyarak ve fiziksel etkileşimlerin ciddi şekilde kısıtlandığı durumlarda oluşan olumsuz etkileri azaltmaya yönelik fikirler sunuyor. Bu dinamikleri anlamak, benzer durumlarda dayanıklılığı ve refahı artıracak stratejiler geliştirmek açısından oldukça önemli olabilir. Dr. Leo Bao, sözlerini şöyle bitiriyor:

Daha geniş anlamda bulgularımızın dışarıdan gelen insanlarla olan fiziksel etkileşimin sınırlı olduğu bağlamlarda geçerli olmasını bekliyoruz. Deniz ticareti, madencilik ve askerlik gibi meslekler genellikle çalışmamızda gözlemlenen karantina koşullarına benzer durumları içeriyor gibi görünüyor. Ayrıca pandemiler, seller ve orman yangınları gibi doğal afetler de sosyal izolasyona yol açabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Monash University

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:38:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18814

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Karantina Uygulamaları Üniversite Öğrencilerinin Davranışlarını Etkiliyor!. (21 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18814
Derin, U. (2024, October 21). Karantina Uygulamaları Üniversite Öğrencilerinin Davranışlarını Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18814
U. Derin. “Karantina Uygulamaları Üniversite Öğrencilerinin Davranışlarını Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 21 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18814.
Derin, Ufuk. “Karantina Uygulamaları Üniversite Öğrencilerinin Davranışlarını Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 21, 2024. https://evrimagaci.org/s/18814.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close