Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 20 Mart 2014 13 dk.

Evrimden söz ederken aklımızda bulundurmamız gereken en önemli şey, bireylerin değil popülasyonların evrimleştiği gerçeğidir. Dolayısıyla evrimsel bir analizin ilk adımı, popülasyonları anlamak ve analiz etmekten geçer. İşte bu yazımızda, popülasyonları anlamak adına ufak bazı adımlar atacağız. Umuyoruz ki faydalı olacaktır.

İlk olarak bazı soru işaretlerini giderip, bazı gerçeklerden bahsedelim: hiçbir türün tekil birey evrimleşmez. Yani siz ya da ben asla evrimleşmeyeceğiz. Biz neysek, oyuz. Ömrümüz boyunca değiştik ve değişiyoruz, değişeceğiz de... Ancak bunların hiçbiri evrimsel değişimler değildir. Bunlar, ömrümüz içerisinde geçirdiğimiz gelişimsel değişimlerdir. Bu değişimlerin doğrudan evrimsel bir anlamı yoktur. Elbette dolaylı yoldan evrimsel gidişatı etkileyebilir; örneğin kas yapıyor olmanız, vahşi doğada hayatta kalma şansınızı kısmen arttırabilirdi. Ancak bu kaslı yapınız, evrimsel bir anlam taşımaz; çünkü neredeyse hiç kalıtsal değildir (epigenetik faktörleri şimdilik göz ardı ediyoruz). Dolayısıyla sizin kaslı olmanız, yavrularınızın da kaslı olacağı anlamına gelmez. İşte bireyin ömrü içerisinde geçici olarak edindiği bu değişimlere modifikasyon, bu modifikasyonların toplamında meydana gelen değişime ise gelişim denir. Modifikasyon, genellikle sonradan kazanılan ve geçici olan özellikler için kullanılır: kas yapma bir örnektir, diğer tipik örneği ise ten renginin güneş altında bronzlaşmasıdır. Bunlar, bu değişimlere neden olan faktörler ortadan kalkarsa zaman içerisinde yok olurlar: eğer ki güneş altında durmazsanız, teniniz eski rengine dönecektir. Kas yapmayı bırakırsanız, kaslarınız eski haline dönecektir. Ancak gelişimsel her değişim geri dönmez: ömrünüz boyunca boyunuz uzar, bilgileriniz artar, dişleriniz değişir, vs. Bunların hiçbiri zaman içerisinde geri dönmez. Fakat yine de bu değişimler evrimsel anlam ifade etmez, çünkü bu değişimler kalıtsal değildirler.

80
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Ebrar Özgen Arslan
Aktaran 3 gün önce 3 dk.

Bilim insanları Mars'ın güney yarımküresinde 15 bin kilometreyi aşan uzunlukta antik nehir yatakları keşfetti. Bu izlerin Mars'taki diğer su kalıntılarından farklı olarak buzulların erimesi ile değil, doğrudan bir yağış sonucu oluşmuş olabileceği düşünülüyor. Bu bulgular kızıl gezegenin geçmişte nasıl bir su döngüsü olduğu hakkında merak uyandırmakla birlikte Mars iklimine dair yeni tartışmalar da ortaya çıkardı.

Bu araştırma, Open University doktora öğrencisi Adam Losekoot liderliğinde yürütüldü ve Birleşik Krallık Uzay Ajansı tarafından finanse edildi. Losekoot araştırmasının sonuçlarını Durham'da düzenlenen 2025 Kraliyet Astronomi Derneği Ulusal Astronomi Toplantısı'nda sundu.

17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı
Yazar 21 Mart 2019 2 dk.

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan bir çevirim içi eğitim girişimidir.

Evrim Ağacı olarak bu akademiyi başlatmaktaki hedefimiz, klasik eğitim sistemine alternatif ve tamamlayıcı olmanın yanı sıra; her yaş, eğitim düzeyi ve ilgi alanından insanın kendisini özgürce ve tamamen ücretsiz bir şekilde eğitebileceği, geliştirebileceği ve ufkunu genişletebileceği bir araç sunabilmektir.

314
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Poyraz Savaş
Yazar 3 gün önce 4 dk.

Saka, insanlarca en çok tanınan ötücü kuşlardan biridir. Başının ön kısmındaki kırmızı "maske", beyaz yanağı ve burayı çevreleyen siyah çerçevesi, kahverengi sırtı, beyaz karnı ile oldukça karakteristik bir türdür. Siyah kanadının ortası geniş bir sarı çizgi bulunur, kanatları ve kuyruk telekleri siyahtır, uçlarında ise beyaz benekler vardır.

Genç bir sakanın başı ve sırtı gri kahverengi üzerine çizgilidir, kafadaki kırmızı, siyah ve beyaz renkli alanlar görülmez. Erkek ve dişisi arasında belirgin farklar yoktur. Erkeği göz pınarındaki ve burnunun üzerindeki tüylerinin siyah olması ve kafasındaki kırmızının genişliği ile dişisinden ayrılır. Erkekler daha iri ve parlak tüylüdür. Ayrıca kanat üstü örtü tüyleri erkeklerde siyah iken dişilerde kahverengidir.[6]

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Söz
Yusuf Kaba
Alıntıyı Ekleyen 5 gün önce
Zayıfları öldüren zehir, güçlüleri güçlendirir -güçlüler zehir demezler ona.
Kaynak: Şen Bilim
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Ekin Baran Sunar
Seslendiren 22 Ağustos 2019 6:22
Elektronik ses yükselticilerden (amfilerden) önce müzisyenler, seslerini bir topluluk, orkestra ve gürültülü kalabalıklar önünde duyurabilmek için hep...
23
Elif Karaçay
Üye 9 Ocak 2023 1 Cevap
Bunu sormamın sebebi hemofili X kromozomundan aktarılıyorsa eğer hemofili hastası olup ergenlik çağına giren bireyler adet kanamasından dolayı malesef ölüyor. Peki bu gen başka genlere nasıl taşındı?
253 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Akın Karahasan
Yazar 25 Nisan 2020 18 dk.

Bu yazımızda sizlere Biyoloji disiplininin bir alt dalı olarak karşımıza çıkan Hidrobiyoloji disiplininden bahsedilmeye çalışılacaktır. Öncelikle nedir? Çalışma alanları nelerdir? gibi temel sorulara cevaplar verildikten sonra akabinde bu alanda çalışmalar yürüten bir laboratuvarda süreçlerin nasıl işlediği hakkında kısaca bilgiler verilecektir.

Hidrobiyoloji kelimesi tahmin edilebileceği üzere "su" anlamı taşıyan hidro ve "canlı bilimi" olarak karşımıza çıkan biyoloji kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. İki anlamı birleştirmeye çalıştığımızda karşımıza şu şekilde bir anlam çıkabilir; su ile doğrudan ya da dolaylı olarak etkileşim içerisinde olan canlıları inceleyen bilim dalı. Bu tespit çok da yanlış olmamak ile beraber gerçek anlamına oldukça yakın bir yaklaşımdır. Yakın olmasının sebebi ise tespitin tam anlamı ile yeterlilik sağlayamayıp eksik kalmasından dolayıdır.

80
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 4 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Halil Özdemir tarafından sorulmuştur.

Çok Şey Fakat Hala TOY!

İnsan!

Panzehiri zehri ile aynı kesede taşıyan en karmaşık yapı

Tüm Reklamları Kapat

Üreten-tüketen, inşa eden-yıkan, yaratan, yarattığına tapan, taptığına hükmeden, referans aralığı en geniş mahluk…

Daha dünün veledi ve fakat boynuzu günlük büyüyecek denli tüm kulakları aşan ve bununla da yetinmeyen, sınırsız ihtiyaç sahibi olarak bilinen tek varlık…

Kendi küçük fakat ufku alabildiğine büyük ve fakat bir o kadar da en büyük olduğunda bile ufku o denli ufalabilen muamma…

Doğanın kendisine sorsanız: Beşer gözü ile kanserli hücre.

Tüm Reklamları Kapat

Beşerin kendisine sorsanız: Doğa gözü ile yegane güvence.

Ve fakat türüne karşı, yersiz ve en acımasız olan tür.

Ve yine fakat geç de olsa ders alabilen, umut denilen mecranın inşacısı, paha biçilmez ve her daim hem kendi hem de kendi dışındaki her şeyin değerine değer katabilecek potansiyele sahip en değerli cevher…

Bir tek kusuru var: Ağaç misali, onu kesecek baltanın sapını rızayla üretecek denli HALA toy. Sevgiyle…

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Nida Yıldırım
İnceleyen 1 gün önce
Görsellerin ve oyunculuklarla yorum dahi yapamam çok güzeldi Nolan yine dehasını konuşturmuş ama izafiyet teorisini en güzel ele alan filmdir zihin yakıcılığı bir yana heycanınızı hiç kaybettirmeyen bir film özelikle yaş mevzusunun üzücülüğü ve ana karakterin kızıyla trajedisi diyeyim çok güzel ve şairaneydi
9.8/10
(781 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Efranur Tari
İnceleyen 6 gün önce
hakkında saatlerce konuşabileceğim her şeyiyle kusursuz tek dizi. karakterler arklarının işleyişinin yarattığı seyir zevkini, hikayenin ve oyunculukların diziyi nasıl eşsiz kılıp arşa çıkardığını izleyince fark edeceksiniz.
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
7
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Nusret Kağan Bilen
İnceleyen9 30 Aralık
Žižek'in bu eseri, felsefi düşüncenin derinliklerine inen ve çağdaş toplumu, ideolojiyi, psikolojiyi, sinemayı ve popüler kültürü analiz eden bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor.

Žižek eserde, Lacan’ın fikirlerini açıklamak için sinema, edebiyat, televizyon gibi popüler kültürün çeşitli unsurlarından örnekler veriyor. Lacan’ın teorilerindeki temel kavramlar, özellikle ayna evresi, başka arzusu ve özne üzerine yoğunlaşarak ve bu kavramları popüler kültürdeki karakterler ve durumlar üzerinden okumaya çalışıyor.

Žižek, kitapta; Hegel, Lacan, Marx gibi önemli filozofların düşüncelerini referans alıp ve bu düşünceleri günümüz toplumunun eleştirisiyle harmanladığını görüyoruz. Özellikle Lacan'ın psikanaliz teorilerinden yararlanarak, bireyin bilinçdışı düşüncelerinin, ideolojik yapıların ve toplumsal yapıların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini açıklayıp, sonrasında da bu etkileşimlerin insan bilincini şekillendiren unsurlar olduğuna dikkat çekiliyor.

"Yamuk bakış", burada toplumsal ve kültürel yapılar arasındaki çelişkilerin, insan düşüncesinin farklı açılardan nasıl bir “yamuk” bakış oluşturduğunu vurgulamak üzerine bir kavram olarak bizlere sunuluyor. Bu bakış, her şeyin birbiriyle çelişen, zıt ve aynı anda bir arada var olan unsurlarını anlamak için bir tür perspektif oluşturuyor. Žižek, toplumun ideolojik yapılarındaki çelişkileri ve bu yapıları oluşturan dinamikleri açığa çıkarmak için bu "yamuk bakış"a sahip olmak gerektiğini ve bu bakış açısını sadece bir kavram olarak değil, toplumsal bir eleştiri biçimi olarak da kullanmamız gerektiğini söylüyor.

Ek olarak eserde öne çıkan sinemaya dair yapılan analizler hakkında Žižek, sinemanın toplumsal yapıları, kültürel normları ve insan ilişkilerini nasıl yansıttığını inceleyerek, özellikle Hollywood sinemasının ve popüler kültürün ideolojik işlevlerini eleştirirken; sinemanın, bireyin toplumdaki yerini ve toplumsal ilişkilerindeki zorlukları nasıl dramatize ettiğini, aynı zamanda bilinçaltı seviyede bireyi nasıl yönlendirdiğini tartışarak konuya farklı bi perspektif getiriyor.

Kitap, felsefi düşünceye ilgi duyanlar ve toplumsal eleştiriyi derinlemesine keşfetmek isteyenler için önemli bir okuma deneyimi sunuyor. Bu eser yalnızca felsefi bir metin olarak değil, aynı zamanda çağdaş toplumun ideolojik yapılarını, bireyin bilinçdışı süreçlerini ve popüler kültürün etkilerini inceleyen kapsamlı bir çalışma olarak değerlendirilmelidir. Žižek'in her zamanki gib karmaşık ama derinlikli analizleri, düşünceyi farklı açılardan görmek isteyen herkes için değerli bir kaynak görevi olmanın yükünü taşıyor. Özellikle Hegel, Lacan ve Marx gibi filozofların düşüncelerini modern toplumla ilişkilendirerek okumak isteyenler için bu eseri kesinlikle tavsiye edebilirim. Slavoj Žižek'in eserlerine hayran biri olarak, kitabı okuduktan sonra 'bu adamın kalemi bir başka ya' diyeceğinizin garantisini verebilirim.👍
Kitap
8.5/10
(2 Kişi)
Puan Ver
Popüler Kültürden Jacques Lacan'a Giriş
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Hasan Hüseyin Yolcu
Alıntıyı Ekleyen 31 Mart 2024
Bir çağın dini, bir sonrakinin edebi eğlencesidir.
Kaynak: Dawkins, R. (2006). Tanrı Yanılgısı. Kuzey Yayınları.(syf 37)
9.5/10
(53 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : The God Delusion
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close