Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Yamuk Bakmak

Yamuk Bakmak (Looking Awry: An Introduction to Jacques Lacan through Popular Culture)

Popüler Kültürden Jacques Lacan'a Giriş
Kitap
2004
EA Puanı
8.5 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
İçinde hep rahat edegeldiğimiz düşünme ve açıklama çerçevelerinin otomatikliğinin sekteye uğradığı anlarda hissettiğimiz, sezdiğimiz, ama en derinlerdeki mantığına bir türlü nüfuz edemediğimiz için söze dökülmeden kalan şeyler vardır... Son dönemde Avrupa'nın "çevresi"nde yükselen yeni sosyal hareketlerin içinden gelen Slavoj Zizek, belki tam da bu mesafesi sayesinde, bu tür şeyleri söze dökmeyi başarabiliyor. Bunu ilk elde bir arada düşünemeyeceğimiz tema ve kişileri birlikte okuyarak yapıyor: Zizek'e özgü bu "yamuk bakış" sayesinde, dik, cepheden bir bakışla asla görülemeyecek yepyeni düşünce katmanları seriliyor gözlerimizin önüne. Zizek bir taştan diğerine seker gibi yazdığı halde, anlatıyı asla dağıtmadan, olağanüstü bir akıcılıkla, yaşadığımız çağın kültürel ifadelerini boydan boya katedebiliyor.
Hangi alana yerleşiyor bu kitap? Felsefe mi, psikanaliz mi? Film ya da edebiyat eleştirisi mi? Yoksa sosyoloji ya da siyaset mi? Bizce hepsine ve hiçbirine. Sadece şu söylenebilir: Böyle bir metin ancak Zizek tarafından yazılabilirdi.
İçinde hep rahat edegeldiğimiz düşünme ve açıklama çerçevelerinin otomatikliğinin sekteye uğradığı anlarda hissettiğimiz, sezdiğimiz, ama en derinlerdeki mantığına bir türlü nüfuz edemediğimiz için söze dökülmeden kalan şeyler vardır... Son dönemde Avrupa'nın "çevresi"nde yükselen yeni sosyal hareketlerin içinden gelen Slavoj Zizek, belki ... Daha fazla göster
Yazar
Slavoj Žižek
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Looking Awry: An Introduction to Jacques Lacan through Popular Culture
Yayınlanma Tarihi
01 Mayıs 2004
Yayınevi
Metis Yayınları
Son Baskı Sayısı
4
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 248
ISBN-10 9-753-42469-8
ISBN-13 978-9-7534-2469-1
Boyutları 13,5 x 19,5 cm
Son Baskı Tarihi 2022-02-01
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Çevirmen
Kapak Tasarımı
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Nusret Kağan Bilen
İnceleyen9 2 hafta önce
Žižek'in bu eseri, felsefi düşüncenin derinliklerine inen ve çağdaş toplumu, ideolojiyi, psikolojiyi, sinemayı ve popüler kültürü analiz eden bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor.

Žižek eserde, Lacan’ın fikirlerini açıklamak için sinema, edebiyat, televizyon gibi popüler kültürün çeşitli unsurlarından örnekler veriyor. Lacan’ın teorilerindeki temel kavramlar, özellikle ayna evresi, başka arzusu ve özne üzerine yoğunlaşarak ve bu kavramları popüler kültürdeki karakterler ve durumlar üzerinden okumaya çalışıyor.

Žižek, kitapta; Hegel, Lacan, Marx gibi önemli filozofların düşüncelerini referans alıp ve bu düşünceleri günümüz toplumunun eleştirisiyle harmanladığını görüyoruz. Özellikle Lacan'ın psikanaliz teorilerinden yararlanarak, bireyin bilinçdışı düşüncelerinin, ideolojik yapıların ve toplumsal yapıların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini açıklayıp, sonrasında da bu etkileşimlerin insan bilincini şekillendiren unsurlar olduğuna dikkat çekiliyor.

"Yamuk bakış", burada toplumsal ve kültürel yapılar arasındaki çelişkilerin, insan düşüncesinin farklı açılardan nasıl bir “yamuk” bakış oluşturduğunu vurgulamak üzerine bir kavram olarak bizlere sunuluyor. Bu bakış, her şeyin birbiriyle çelişen, zıt ve aynı anda bir arada var olan unsurlarını anlamak için bir tür perspektif oluşturuyor. Žižek, toplumun ideolojik yapılarındaki çelişkileri ve bu yapıları oluşturan dinamikleri açığa çıkarmak için bu "yamuk bakış"a sahip olmak gerektiğini ve bu bakış açısını sadece bir kavram olarak değil, toplumsal bir eleştiri biçimi olarak da kullanmamız gerektiğini söylüyor.

Ek olarak eserde öne çıkan sinemaya dair yapılan analizler hakkında Žižek, sinemanın toplumsal yapıları, kültürel normları ve insan ilişkilerini nasıl yansıttığını inceleyerek, özellikle Hollywood sinemasının ve popüler kültürün ideolojik işlevlerini eleştirirken; sinemanın, bireyin toplumdaki yerini ve toplumsal ilişkilerindeki zorlukları nasıl dramatize ettiğini, aynı zamanda bilinçaltı seviyede bireyi nasıl yönlendirdiğini tartışarak konuya farklı bi perspektif getiriyor.

Kitap, felsefi düşünceye ilgi duyanlar ve toplumsal eleştiriyi derinlemesine keşfetmek isteyenler için önemli bir okuma deneyimi sunuyor. Bu eser yalnızca felsefi bir metin olarak değil, aynı zamanda çağdaş toplumun ideolojik yapılarını, bireyin bilinçdışı süreçlerini ve popüler kültürün etkilerini inceleyen kapsamlı bir çalışma olarak değerlendirilmelidir. Žižek'in her zamanki gib karmaşık ama derinlikli analizleri, düşünceyi farklı açılardan görmek isteyen herkes için değerli bir kaynak görevi olmanın yükünü taşıyor. Özellikle Hegel, Lacan ve Marx gibi filozofların düşüncelerini modern toplumla ilişkilendirerek okumak isteyenler için bu eseri kesinlikle tavsiye edebilirim. Slavoj Žižek'in eserlerine hayran biri olarak, kitabı okuduktan sonra 'bu adamın kalemi bir başka ya' diyeceğinizin garantisini verebilirim.👍
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen8 3 hafta önce
Elime geçtiği için okumayı düşündüm ama başta istemedim. Ağır psikanalitik ve terimsel, ağır bir dil kullandığı ve odaklanıp tam anlamak için durmak istemediğim için başta çok zorlandım diyebilirim. Ama kitap ilerledikçe hem uyum sağladım hem de hoşuma gitti ve şu an elemanı inceledikçe daha da ilgim arttı. Aslında çok benim kafam bir insan. Belki de bütün bunlar da tam bu yüzdendir. Slavoj Zizek Sloven ve Marksist bir çağdaş filozof, sosyolog ve kültür eleştirmeniymiş. Birçok alana akmış ve doluluğu anlayabiliyorsun. 75 yaşında olsa da bu kafa Adhd ve otizmsiz olmaz diye düşünüyorum. Kitabın ismi de duruşunu belli ediyor zaten. Yamuk bakmak. Konunun popüler kültürün sinema etmeni ve alışılmış standart kalıp bakışı bozmanın etrafında dönmesi ve gerçekliği sorgulaması ister istemez çekici gelmiştir.

Açıkçası kitap için ne denebilir bilmiyorum. Sinematik eserler ve özellikle Hitchcock filmleri üzerinden psikanaliz, sosyoloji ve siyaset işliyor. Filozof da olduğu için zaten Lacan, Hegel, Kant ve Sade gibi birçok isim üzerinden ele alıyor. Gerçekliği sorgulamakla kalmayıp ona meydan da okuyan bir zeminde geçmediği konu yok diyebilirim. Kitap adına yaraşır şekilde garip bir kafa. Benim bile garip diyeceğim bir kafa yani. Sözlüğüne dikkat ederek okusaydım keşke dedim ama yine de yeteri kadar anladığımı düşünüyorum. Biraz deneme gibi bir hava da verdi şimdi tekrar düşününce. Çok fazla kitabı var ve muhtemelen hepsi de üstünde durmaya değer şeylerdir. Entelektüel sapıklar için de çok uygun olabilir. The Pervert's Guide to Ideology diye bir belgesel de mevcut korku sineması üstüne. Belli bir çizginin üstü için güzel olacak bir kitap ama herkese tavsiye etmem. Ayrıca felsefe konusunda cesaret etmeme vesile olacak gibi duruyor.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Hüseyin Güngör
@thebrucie
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close