Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0013 Temmuz
Işığın Derinliklerine Yolculuk
13 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 20 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Bu etkinlik, doğrusal olmayan optikten kuantum optiğine uzanan bir akademik program sunmaktadır. Katılımcılar, doğrusal olmayan optik için gereken kavramlar, malzemeler ve olgular, ışık-madde etkileşimleri, ışık durumları, kuantum dolaşıklık ve ışığın kuantum doğasına dair temel kavramları inceleyecektir. Kuantum optiğin, kuantum hesaplama, hassas ölçümler ve kuantum haberleşme teknolojilerindeki rolü tartışılacaktır. Yedi gün sürecek etkinlikte (4. gün ara verilecektir), önemli konsept deneyleri ve teorik analizlerle doğrusal olmayan optik ve kuantum optiğin temel ilkeleri ele alınacaktır.

Devamını Göster
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Fatih Birinci
Çeviren 1 Ağustos 2018 16 dk.

Bilim insanları uzun süredir filozofları uğraştıran bir gizemi açığa çıkarmaya başlıyor.

Bilinç, deneyimlediğiniz her şeydir. Kafanızdan atamadığınız o şarkıdır, çikolotalı musun tatlılığıdır, dişteki zonklayan ağrıdır, çocuğunuza duyduğunuz coşkun sevgidir ve tüm duyguların zaman içinde sona ereceğine dair o meşum bilgidir.

147
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
15 saat önce
1 Temmuz 2025’te gökbilimciler, Güneş Sistemi’nden hızla geçen büyük, parlak ve hızlı bir cisim keşfetti. Başlangıçta A11pl3Z olarak adlandırılan bu nesne, daha sonra 3I/ATLAS ismini aldı ve Güneş Sistemi dışından gelen üçüncü yıldızlararası nesne olduğu doğrulandı.

Tahmini 20 km genişliğe sahip 3I/ATLAS, ne daha önce gözlemlenen ‘Oumuamua gibi kuyruklusuz, ne de Borisov gibi klasik bir kuyrukluyıldız yapısına sahip. Bu özelliğiyle, gökbilimcileri heyecanlandıran benzersiz bir yapıya işaret ediyor. Nesne, hem büyüklüğü hem de parlaklığı sayesinde, Dünya’dan oldukça uzakta olmasına rağmen rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Bu da onu daha uzun süre inceleme şansı sunuyor.

Nesnenin hiperbolik yörüngesi, onun Güneş Sistemi’ne ait olmadığını kanıtlıyor. Gökbilimciler, kimyasal bileşimini çözümleyerek bu cismin başka bir yıldız sistemindeki gezegen oluşum koşulları hakkında bilgi verebileceğini düşünüyor. Eğer buz içeriyorsa, bu onun yıldızından çok uzakta oluştuğu ve büyük bir gezegen tarafından dışarı fırlatıldığı anlamına gelebilir.

Michigan State Üniversitesi’nden astrofizikçi Darryl Z. Seligman, bu nesnenin şimdiye kadar görülenlerden çok daha büyük, parlak ve hızlı olduğunu belirtiyor. Seligman’a göre, 3I/ATLAS, başka bir yıldız sisteminden gelen "gezegen yapı taşları" hakkında şimdiye dek elde edilen en önemli fırsat olabilir.

Gelecek günlerde, nesnenin bir kuyrukluyıldız olup olmadığını, buz içerip içermediğini ve 'Oumuamua gibi gizemli hızlanmalar sergileyip sergilemediğini ortaya koyacak yeni veriler bekleniyor. Dünya çapındaki teleskoplar şimdi gözlerini bu gizemli ziyaretçiye çevirmiş durumda.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Atilla ㅤ
Atilla ㅤ
4,438 UP
Alıntıyı Ekleyen 23 saat önce
Ne mutlu Türküm diyene!
Kaynak: "Türk” kelimesinin bir etnik, dil veya din kökene dayanmadığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını ifade ettiği belirtilir. (Git)
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tuğçem Müge Gür
Çeviren 4 Aralık 2021 4 dk.

Ökaryotik hücrelerin içerikleri, çeşitli bölmelere ayrılmış halde bulunur ve bu bölmelere, sıvı-sıvı faz ayrımı adı verilen bir süreç ile oluşan zarsız organeller de dahildir. Araştırmacılar, bu bölmelerin yapay versiyonlarını yaratmak üzerine deneyler yapmıştır; çünkü bu yolla hücre biyolojisinin belirli özelliklerini kontrol ederek, sonucunda örneğin bazı hücresel tepkimeleri engelleyebilir ya da protein translasyonu için yeni bölgeler oluşturabilirler.

Şimdi, Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nden Matthew Good'un başında bulunduğu bir ekip, bu alanda yakın zamanda geliştirilen birkaç yeni yöntemi, tersine döndürülebilir bir şekilde hücre içindeki belirli kargoları depolayıp serbest bırakabilen zarsız organeller yaratmayı sağlayan bir teknik oluşturacak şekilde birleştirdi.[1] Böylece araştırmacılar, artık hücre davranışını, öncesine kıyasla çok daha iyi kontrol edebilir oldular.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Yamaç Serin
Yamaç Serin
103K UP
6 gün önce
Sorduğunuz günlük hayat ve genel kültür sorularına kaynak zorunluluğu koymasanız belki cevap alabilirsiniz 
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Akdivit
Sadece bir öğrenciyim bilgileri internete araştırarak buldum. 6 gün önce Sen de Cevap Ver

Evet olabilir, kişilik bozukluğunuz belirli bir süreden sonra başlayabilir mesela bir tranvatik olayın etkisiyle ortaya çıkabilir ama bunun belirtileride bulunur mesela unutkanlık yada haisünasyonlar gibi ama bu durum tamamen sizin mental durumunuzla ilgilidir yeterince salam bir mentaliniz versa bu bozukluk sizde hayati bir yük oluşturmaya bilir.[1]yani kısacası evet sizinle beraber olabilir.

Kaynaklar

  1. Frank W. Putnam. (1997). Putnam, F. W. (1997). “Dissociation In Children And Adolescents: A Developmental Perspective.”.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ege Özmeral
Ege Özmeral
180K UP
Yazar 10 Ocak 2021 14 dk.

Newton fiziğinde kütleyi nasıl ele aldığımızdan daha önce bahsetmiştik. Newton fiziği, her ne kadar günlük hayatımızda işimize yarasa da ışık hızına yaklaştıkça yanlış tahminlerde bulunmaktadır. Bu tarz durumlarda, Newton fiziğinin çok daha genel bir hali olan özel görelilik teorisini kullanmamız gerekir.

Özel görelilik teorisi, 1905 yılında Einstein tarafından ortaya atıldığında uzay ve zaman anlayışımız üzerinde devrimsel bir değişim yarattı. Uzay ve zaman dediğimiz kavramların, sezgilerimizin bize söylediğinin aksine, değişmeyen mutlak şeyler olarak değil; ama farklı hızlardaki gözlemciler tarafından farklı ölçülen kavramlar olduğu ortaya çıktı. Dahası görelilik, sadece uzay ve zaman hakkındaki sezgilerimizin değil, ama aynı zamanda kütle hakkındaki sezgilerimizin de yanlış olduğunu bize gösterdi.

104
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İrem Öznur Kılıç
Seslendiren 24 Şubat 2022 6:39
İster gelişmekte olan bir restoranın işletmecisi olun, ister sadece iyi yemekleri keşfetmeyi seven biri olun, eminiz ki Michelin Rehberi'ni duymuşsunuzdur....
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
44
Vicras Owski
Vicras Owski
75K UP
24 Eylül 2022
Bu güne kadar çok "işitmeme" rağmen "kan kokusunu" hiç duymadım. Çenem hafif kanarken kokladığımda metal kokusu geldiğini fark ettim. Öncesinde paraya falan da dokunmamıştım. Öğrendim ki, kan böyle kokuyormuş.. :)
Bunun hakkındaki içeriği de yine Evrim Ağacı'nda keşfettim.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat
Mehmet Emre Demir
Çeviren 1 Mart
Blue Ghost uzay aracının iticileri üst merkezde görülürken, altında Ay’ın engebeli yüzeyi uzanıyor. Bu görüntü, Firefly Aerospace’in Ay’a iniş aracı Blue Ghost tarafından 24 Şubat’ta, Ay yüzeyinin yaklaşık 100 kilometre üzerinde yörüngesini dairesel hale getirmek için yapılan bir manevranın ardından kaydedildi. Robotik iniş aracının, yarın yani 2 Mart Pazar günü saat 03:34 Doğu Saati ile (ET) Ay’ın Dünya'ya bakan tarafındaki Mare Crisium çarpma havzasına inmesi planlanıyor. Blue Ghost, Artemis programına destek kapsamında NASA’nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri programının bir parçası olarak Ay’a bilimsel ve teknolojik deneyler ulaştıracak. Blue Ghost’un yüzeydeki görevi iniş bölgesinde Ay'ın gündüz saatleri boyunca yaklaşık 14 Dünya gününe eşdeğer bir süre boyunca devam edecek.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 3 gün önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
11
İnceleme
Selim Çelik
Selim Çelik
11K UP
İnceleyen8 18 Mart
İyi ama interesting
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Blog Yazısı
Ali Uğur
Ali Uğur
27K UP
Blog Yazarı 2 dk.

NASA'nın Curiosity Mars gezgini Mount Sharp'ın tuzlu minerallerle zenginleştirilmiş, uzun zamandır aranan bir bölgesi olan “sülfat taşıyan birime” ulaştı.[1]

Bilim adamları, milyarlarca yıl önce Marsta su kurudukça, akarsuların ve göllerin minerallerini geride bıraktığını varsayıyor. Bu Hipotezin doğru olduğunu kabul edersek eğer, Kızıl Gezegen'in İklimi dünyaya daha çok benzerken, bugünkü donmuş Çöle nasıl dönüştüğüne dair bizleri derin ve bir o kadar umutlandırıcı düşüncelere sevk ediyor.

12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close