Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Gülfem Akdemir
Seslendiren 8 Kasım 2023 10:03
Özellikle yaz aylarının baş belası rakipsizdir: sivrisinekler. Sıtma, sarı humma, deng ateşi gibi Dünya'nın en ölümcül hastalıklarının taşıyıcısı...
49
Tüm Reklamları Kapat
Mehmetcan Yaman
Yazar 9 Aralık 16 dk.

Xanax ismiyle bilinen alprazolam, benzodiazepinler olarak adlandırılan triazolobenzodiazepin grubu kimyasallar içinde hızlı etkili, güçlü bir sakinleştiricidir.

Alprazolam, Upjohn Company'de Jackson Hester Jr. tarafından yapılmıştır ve 1971 yılında patenti alınmış ve 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde tıbbi kullanım için onaylanmıştır.[4]

25
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatih Birinci
Çeviren 11 Ağustos 2019 35 dk.

İnsanlarda ahlaki durumun mevcut olduğu ancak insan-dışılarda mevcut olmadığı fikrini meşru kılan, insanlıkla ilgili ayırt edici bir şey var mıdır? [Ç.N. “non-humans”, yazı boyunca insanın dışındaki hayvan türleri anlamında kullanılmaktadır; E.N. "non-persons", yazı boyunca bilişsel melekeleri yerinde olmayan insanlar veya kişilik/birey hakları bulunmayan canlılar için kullanılmaktadır.]

Bu soruya bulunacak bir yanıt filozoflar arasında olduğu kadar, felsefenin dışında kalıp da insan-dışı hayvanlara davranış şeklimizle ilgilenenler arasında da önemini giderek artırmıştır. Kimileri için bu soruya verilecek yanıt bizleri, insanların doğasını ve ahlaki zorunluluklarımızın makul kapsamını daha iyi kavramaya götürecektir. 

138
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ozan Zaloğlu
Ozan Zaloğlu
313K UP
Çeviren 12 Temmuz 2017 1 sa.

Yaşam nasıl başladı? Bundan daha büyük bir soruyu hayal etmek bile güçtür. İnsan tarihinin büyük bir kısmında, insanların büyük bir kısmı "tanrı yaptı" şiarının bir versiyonuna inanmıştır. Bunun haricindeki hiçbir açıklama olası görülmemiştir. Bu, artık doğru değil. Geride bıraktığımız asırda birkaç bilim insanı yaşamın nasıl başladığını aydınlatmaya çalıştılar. Hatta laboratuvarlarında "Yaratılış" anını yeniden canlandırmaya çalıştılar: Amaçları; sıfırdan, yepyeni bir yaşam yaratmaktı. Şu ana kadar bunu başarabilen olmadı; ancak bu denemeler sayesinde çok fazla yol kat ettik. Günümüzde yaşamın başlangıcı üzerinde çalışan birçok bilim insanı doğru iz üzerinde olduklarından eminler - ve hatta bu iddialarını destekleyecek deneysel kanıtlara da sahipler.

Bu makalemizde okuyacağınız, bizlerin nihai kökenini keşfetmeye yönelik hikayemizdir. Takıntının, mücadelenin ve zeka dolu yaratıcılığın bir hikayesidir. Bu hikaye içerisinde, modern bilimin en büyük keşiflerinden bazılarıyla karşılaşacaksınız. Canlılığın başlangıcını anlama çabası, insanları gezegenimizin en uç köşelerine göndermiştir. Bazı bilim insanları bunu yaptıkları için "şeytan" olarak görülmüş, bazı diğerleri ise baskıcı totaliteryen devletlerin gölgesi altında araştırmalarını sürdürmek zorunda kalmıştır.

208
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ayşenaz Subaşı
İnceleyen7 2 gün önce
Sıkı bir korku filmi hayranı olarak Son Durak serisi gerilimi seven herkes tarafından kesinlikle izlenmesi gereken, çoğu korku/gerilim filmine kıyasla somut değil soyut bir antagoniste sahip olan harika bir seridir.
Serinin son filmi "Kan Bağı", çoğu soruya cevap sunmuş bence. Özellikle John Bludworth (RIP Tony Todd ♡) karakterinin hikayesini sonunda öğrenebilmek beni çok mutlu etti. Filmin geçmişe dokunması, ölümün ne kadar kararlı olduğunu göstermesi, ve ana karakterlerden biri olan Iris'in hikayesi gerçekten etkileyiciydi.
Geçmiş filmlere bakıldığında oyuncu performansı çoğu zaman zayıf olan bu serinin son filminde oyuncular gayet güzel oynamış. Efektler, müzikler, sahne ve karakter tasarımları da gayet tatmin ediciydi.
7.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Final Destination: Bloodlines
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

İnceleme
Umut Kuzu
Umut Kuzu
134K UP
İnceleyen 19 Aralık
Sadece kimya ile alakalı olmayan bu dizi gerçekten Çoğu insanların da ilgisini çekmiş ve kendisini sevdirmiş bir yapımdır İnsan ilişkilerinden tut insan hayatına ve gerçekcilik açısından çok iyi oturmuş Walter white dediğimiz Hayal gücünden ortaya çıkmış karakter de bu dizi'ye çok iyi yön vermiş karakterlerden birisidir ki bence Harbiden sağlam bir karakter olarak oturtmuşlar diziye Oyuncusu Bryan Cranston gerçekten iyi bir iş başarmış diyebiliriz Dizi'ye geri dönecek olursakta Dizi harbiden Çok iyi 10 puan'ı abartmadan verebilirim ama ben tercihen 9 veriyorum İzlemelimisiniz? Kesinlikle.
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
11
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf İğın
Yazar 5 Şubat 2021 15 dk.

Komplo teorisyenleri gerek dini gerek milli değerleri kullanarak çok fazla psikolojik ve vicdani sömürüye zemin hazırlamaktalar. Üstelik çok büyük bir kısmı, toplantılar, etkinlikler, fonlar vb. eylemlerle kandırıldıklarından bihaber insanlardan çok fazla para koparmaktalar. Gerek Düz Dünya Komplosu'na inananlar, gerekse Dünya’nın 7000 yıl önce yaratıldığına inananlar olsun, ne yazık ki bu gibi teorileri ortaya katan kurnaz grupların ekmeğine yağ sürmekten ve vakitlerini boş bir uğraş için harcamaktan başka, anlamlı pek bir faaliyette bulunmuyorlar.

Bu yazımızda, en az "Düz Dünya" komplosu kadar popüler olan bir diğer komplo teorisinden bahsedeceğiz: “Oyuk Dünya” (İng.: "Hollow Earth") komplo teorisi; yani Dünya'nın gerçekte küresel ve katı bir yapıda değil, küresel olsa bile içi oyuk bir yapıda olduğuna inananların savunduğu komplo teorisi. Buna geçmeden önce, insanların neden bu tür bariz bir şekilde hatalı komplo teorilerine bu kadar büyük bir talep gösterdiklerini öğrenmek isterseniz şu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

57
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 9 saat önce 6:56
İşte tüm bu diş aşınmalarıyla mücadele etmek adına diş fırçalamak, birçok insan için tırnak kesmek veya tuvalet yapmak kadar "doğal" bir davranıştır....
0
Sezai Berat Ünal
Etkinliği Ekleyen 2 gün önce İstanbulÜcretsiz25 Mayıs
Yürüyenler Okulu: Demokrasi
25 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 25 Mayıs 2025 12:30 tarihine kadar.

25 Mayıs Pazar günü saat 10.00'da Gülhane Parkı'nda Yürüyenler Okulu etkinliğinde buluşuyor, Rıdvan Akın ile demokrasi üzerine konuşuyoruz. Etkinliğimiz açık havada yürüyüş ve açık ders formatında gerçekleşecektir.

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Belinay Emek
İnceleyen 22 Ocak 2024
İçerikleri güzel ve donanımlı bir insan
Youtube Kanalı
9.5/10
(769 Kişi)
Puan Ver
@BarisOzcan
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
10
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Furkan Deniz Limon
Öğrenciyim 31 Ocak 2024 Sen de Cevap Ver

Bence kesinlikle işe yaramalı hatta seviyeler de olmalı mesela öğrenci,bilim insanı çünkü kime güveneceğini bilemiyorsun upler bence daha zor kazanılmalı ama bir işe yaramalı bence şöyle olmalı mesela 10000 up bir bilim kitabı hediye gibi benim düşüncem bu yönde

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Utku Derin
Utku Derin
354K UP
Çeviren 7 Kasım
Bu etkileyici galaksiler arası gök manzarası, 1966 Tuhaf Gökadalar Atlası'nda yer alan ilginç bir sistem olan Arp 227’yi gözler önüne seriyor. Balık Takımyıldızı sınırları içinde, yaklaşık 100 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Arp 227, iki galaksiden oluşur. Bu galaksilerden biri merkezin yukarısında ve solunda görülen kabuklu galaksi NGC 474, diğeri ise mavi sarmal kollu komşusu NGC 470. NGC 474'ün kabuklarının ve yıldız akıntılarının kolayca fark edilen bu yapısı, bir milyar yıl önce başlayan çoklu yerçekimsel etkileşimler sırasında başka bir küçük galaksinin akresyonuyla oluşan gelgit etkileri nedeniyle meydana gelmiştir. Görüntünün sağ alt kısmında büyük galaksi NGC 467'nin de soluk kabuklar ve akıntılarla çevrili olduğu görülüyor. Bu da başka bir birleşme sistemi varlığının kanıtı niteliğinde. Görüş alanında ayrıca, Samanyolu Galaksimiz içinde yer alan sivri uçlu ön plan yıldızlarının yanı sıra, alana dağılmış etkileyici arka plan galaksileri bulunuyor. Ayrıca görüş alanında ön plandaki yıldızlar da diken gibi görüntüsüyle dikkat çekiyor. Tahmin edilebileceği üzere bu yıldızlar da Samanyolu Galaksimizin içinde yer alıyor. Teleskopik görüş alanı ise yaklaşık yarım derecelik bir alanı kaplıyor.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yakup Karabağ
17 saat önce
Zihin konusunda yapılan bilimsel ve felsefi çalışmalar yetersiz ve henüz başlangıç aşamasında. Penrose'nın dediği gibi "elimizdeki modeller zihnin nasıl oluştuğunu açıklamıyor ve üzerinde daha çok çalışmak lazım."  Son 50 yıldır konuyla ilgili yapılan çalışmalara bakınca fizikalist modellerin moderniteden kaynaklanan boyalarının döküldüğünü  görebiliyorum. 
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Timurhan Çakır
Öğrenci 6 gün önce Sen de Cevap Ver

Siyahı bebekler, doğdukları ilk anda siyahı doğar ancak beklenenden daha açık tende olabilir ve bu durum gayet normaldir.

Bazı bebekler ilk ayda gri veyahut mavi gözlü olabilir ancak ilerleyen zamanlarda göz rengi koyulaşabilir.

Bunlar tamamen genetikdir. Ve çok normaldir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. S. Haghighi. Babies And Skin Color: Changes And Genes. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 18 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Çağatay Duruk
Gözlemi Yapan 2 gün önce Türkiye, Kırklareli
03.05.2025 tarihinde, Pınarhisar ilçesi, Yenice köyü, Mahyatepe mevkiinde, D565 karayoluna çok yakın bir yerde gözlemledim.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şule Ölez
Çeviren 28 Şubat 2018 14 dk.

Otçulun her lokması bir bitkiye mal olur. Bitkiler pasif kurbanlar mıdır yoksa bu saldırılara aktif olarak direnç gösterirler mi?

Bitkiler enerji ve besin harcayarak gövde, yaprak, kök ve üreme dokularını büyütür. Otçullar bu dokuları yediklerinde bitki besin ve enerjiyi yavruya dönüştürme kabiliyetlerindeki azalmayla başa çıkabilmelidir. Bu nedenle doğal seçilim, otçulların olumsuz etkilerini sınırlayan bitki özelliklerini destekler.

52
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 10 Aralık 2021 9 dk.

Körgörüş (İng: "blindsight"), beyinlerinde "striat korteks" olarak da bilinen birincil görsel korteksleri (V1) hasarlı olduğu için kortikal kör olan bireylerin, bilinçli olarak göremedikleri görsel uyaranlara istatistiki olarak anlamlı tepkiler verebilme yeteneğidir. Bir diğer deyişle körgörüşe sahip bireyler, tam kör olmalarına rağmen görsel alanlarındaki uyaranları göremeseler bile fark edebilirler.[1] Bu terim, 1974 yılında Brain dergisinde yayınlanan bir makelelerinde Lawrence Weiskrantz ve ekip arkadaşları tarafından ileri sürülmüştür.[2]

Bir gün küçük bir kız çocuğu ve dedesi, bir nöropsikoloğa geldi.[3] Dede, yakın geçmişte bir inme geçirmişti ve görüş alanının merkezindeki ufacık bir nokta haricinde tamamen kör olmuştu. Bu yüzden, bir değnek olmadan yürüyemiyordu. Doktor, oturmasına yardımcı olduktan ve bazı testler yaptıktan sonra, bir noktada karşıya bakmasını ve gözleriyle kafasını hareket ettirmemesini istedi.

36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Ece Müker
Ece Müker
505K UP
Eseri Ekleyen 1 gün önce Film
Ece Müker
Ece Müker
505K UP
1 gün önce
Yeni bir araştırma, diş ağrısının evrimsel kökenlerini 465 milyon yıl öncesine, Ordovisiyen döneminde yaşamış zırhlı balıklara dayandırıyor. Bu eski balıklarda bulunan ve odontod adı verilen dış çıkıntıların, sinir bağlantıları sayesinde çevresel uyarıları algılayabilen duyusal yapılar olduğu ortaya çıktı. Bu yapılar, diş minesinin altındaki dentin gibi sinirlere bağlıydı ve günümüzdeki diş ağrısına yol açan sistemin evrimsel ataları olabilir. Ayrıca, bu yapılar eklembacaklılardaki sensilla ile benzerlik gösteriyor; bu da evrimsel yakınsama örneği sunuyor. Araştırma, dişlerin evrimiyle ilgili “dıştan içe” hipotezine güçlü bir destek sağlıyor ve fosil kayıtlarında daha önce omurgalı sanılan bazı canlıların aslında eklembacaklı olabileceğini gösteriyor. Çalışma Nature dergisinde yayımlandı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Tıp konusunda geliştirebilirsin.

Tam Ay Tutulması Tacı

Bu Ay çok tuhaf görünüyor. Yılın bu zamanında gerçekleşen bu dolunay, Çiçek Ay’ı olarak adlandırılıyor. Ancak bu durum onu tuhaf yapmıyor, dolunaylar ayda (ay-da) bir meydana gelir. Bu bir süper Ay’dı. Yani Ay, hafif eliptik olan yörüngesinde ilerlerken Dünya’ya en yakın olan konumunda tam evresine erişti. Biraz tuhaf olan süper Ay, sıradan bir dolunaydan biraz daha büyük ve daha parlak görünür, böylece Süper Çiçek Ay ismini alır. Bu görselde Ay, tam tutulma esnasında çekildi. Tutulan bir Ay, oldukça tuhaf görünebilir. Karanlık, düzensiz aydınlanmış, sıklıkla kırmızı olan Ay kimi zaman da kan kırmızısı olarak adlandırılır. Bu nedenle ince bulutların arasından görülen bu Ay’a, Süper Çiçek Kanlı Ay denebilir. Bu bulutlar, Ay’ın etrafında soluk bir taç oluşturur ve sadece garip değil aynı zamanda renkli görünmesini de sağlar. Bu görselde Samanyolu galaksisinin kalbi sağ alt tarafta görülebiliyor. Bu Ay, bu gölge, bu galaksi ve bu renklerin hepsi, geçen Ay Cassilis, NSW, Avustralya yakınlarında tek bir çekim ile yakalandı. (Daha sonra Samanyolu’nu daha iyi yakalayan iki çekimle birleştirildi.)

9 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Helmut Eder
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Söz
Furkan Kayhan
Furkan Kayhan
51K UP
Alıntıyı Ekleyen 25 Temmuz
Bir başka lepton türü olan nötrino, bildiğimiz en alışılmadık parçacık olarak tacı elinde tutuyor. Nötrinolar evreni doldurur; şu anda trilyonlarcası vücudunuzdan akıp geçmektedir. Yine de bu parçacıkların kütleleri neredeyse yoktur ve diğer leptonların adını taşıyan üç tür arasında geçiş yapabilirler. Bunlar elektron, tau ve müon nötrinolardır. Diğer parçacıklarla çok zayıf etkileşime girdikleri ve elektrik yükleri olmadığı için, nötrinolar sadece parazitlerden etkilenmemeleri için yeraltının derin bölgelerinde yapılan deneylerle görülebilmektedirler.
Kaynak: Dakikalar İçinde Kuantum Fiziği, s. 96.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close