Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Yamaç Serin
Yamaç Serin
103K UP
6 gün önce
Sorduğunuz günlük hayat ve genel kültür sorularına kaynak zorunluluğu koymasanız belki cevap alabilirsiniz 
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Bk Bk
Bk Bk
3,139 UP
İnceleyen7 6 gün önce
Bu dizinin ilk bölümleri cidden bilim havası verirken daha sonra tam bir hayal kırıklığıydı, bilimsel doğruluğu tartışılır fakat senaryosu açıkçası bağlantı kurması zor, karmaşık ve absürddü bana göre tam bir hayal kırıklığı özellikle 2. sezon
Dizi
9.3/10
(18 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatih Birinci
Çeviren 1 Ağustos 2018 16 dk.

Bilim insanları uzun süredir filozofları uğraştıran bir gizemi açığa çıkarmaya başlıyor.

Bilinç, deneyimlediğiniz her şeydir. Kafanızdan atamadığınız o şarkıdır, çikolotalı musun tatlılığıdır, dişteki zonklayan ağrıdır, çocuğunuza duyduğunuz coşkun sevgidir ve tüm duyguların zaman içinde sona ereceğine dair o meşum bilgidir.

147
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 24 Mart 2013 37 dk.

Balina ve yunusların ataları dört üyeli (tetrapod) ve karalarda yaşayan hayvanlardı. Bu hayvanlar, günümüzden 54 milyon yıl kadar önce su yaşantısına geri dönmeye başladılar ve buna bağlı olarak arka bacaklarını yitirmeye başladılar.[1][2][3][4][5][6][7] Bu makalemizde, balina ve yunusların evrimini inceleyecek ve bugüne kadar en detaylı olarak çözmeyi başardığımız evrimsel patikalardan birini aydınlatacağız.

Balinalar ve yunuslar, denizlerde yaşayan memeli hayvanlardır. Yani onlar da bizler gibi yavrularını sütle beslerler, bizler gibi hava solurlar, bizler gibi iç kulak kemiklerine ve en azından yavruyken kıllara sahiptirler, ana rahminde yavruları plasenta sayesinde beslenir ve yavrular doğduktan sonra annelerinin memelerini emerler.[8][9][10] Yani memeli bir hayvan olmak bakımından bizden tamamen farksızdırlar.

129
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 24 Şubat 2019
Bilgisayar programcılığı baş döndürücüdür. Kendi küçük evreninizi yaratır ve istediğinizi yaptırabilirsiniz.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
22
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 3 gün önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
11
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 13 Aralık 2013 32 dk.

İnsan, üstünlük kompleksi olan bir türdür. Bu, beynimizin zaaflarından birisidir. Üst düzey algılar, üst düzey sanrılarla birlikte gelmektedir. Örneğin her şeyin bizim için var olduğu bir sistem içerisinde yaşadığımızı ve her şeyden üstün olduğumuzu zannederiz. Halbuki 4 milyar yıllık canlılık tarihinde, son 300.000 yıldır varız. Dünya üzerinde yaşam, bizden 13.000 kat daha uzun süredir var!

Benzer şekilde, gezegenimizin, galaksimizin, yani "bizi içinde barındıran şeylerin" özel ve kusursuz olduğunu sanarız. Halbuki şu anda bebek bir Evren içerisinde yaşıyoruz. Evren'imiz, "sadece" 13.82 milyar yıldır var ve çok iyi bir ihtimalle, önümüzdeki akıl almaz bir süre boyunca var olacaktır. Bu makalemizin de konusu zaten bu olacak!

137
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tuğçem Müge Gür
Çeviren 4 Aralık 2021 4 dk.

Ökaryotik hücrelerin içerikleri, çeşitli bölmelere ayrılmış halde bulunur ve bu bölmelere, sıvı-sıvı faz ayrımı adı verilen bir süreç ile oluşan zarsız organeller de dahildir. Araştırmacılar, bu bölmelerin yapay versiyonlarını yaratmak üzerine deneyler yapmıştır; çünkü bu yolla hücre biyolojisinin belirli özelliklerini kontrol ederek, sonucunda örneğin bazı hücresel tepkimeleri engelleyebilir ya da protein translasyonu için yeni bölgeler oluşturabilirler.

Şimdi, Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nden Matthew Good'un başında bulunduğu bir ekip, bu alanda yakın zamanda geliştirilen birkaç yeni yöntemi, tersine döndürülebilir bir şekilde hücre içindeki belirli kargoları depolayıp serbest bırakabilen zarsız organeller yaratmayı sağlayan bir teknik oluşturacak şekilde birleştirdi.[1] Böylece araştırmacılar, artık hücre davranışını, öncesine kıyasla çok daha iyi kontrol edebilir oldular.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
İlhan Taşlı
İnceleyen10 11 Mart 2023
Sadece ülkemizin değil Dünya'nın en ünlü Sümerologu Muazzez İlmiye Çığ. Sümer alfabesinin çözülmesi, ilk Sümer tabletlerini okuma ve tercüme etme başarısı göstermiş en önemli bilim kadınlarımızdan. Tespitleri uzun yıllar tartışılmış ve antik tarihçilere ışık olmuştur. İlk medeniyet kabul edilen Sümerler'e yakından bir bakış.
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
23
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Prof. Dr. Hakan Yaman
Yazar 4 Haziran 2020 7 dk.

Ed Kashi, kendisini fotoğrafçılığa adayan, fotoröportaj ve belgesel fotoğrafçılığı ile üretilen fotoğrafların insanların fikrini ve dünyayı değiştirebileceğine inanan bir fotoğrafçıdır. Bu hedefe ulaşabilmek için fotoğraf, film ve sosyal medyayı kullanmaktadır. Deneyimlerini açmış olduğu görsel öykü anlatma, insan hakları ve dünya medyası konularını içeren çalıştaylarında meslektaşları ile paylaşmaktadır. 2010 yılından beri VII Photo üyesidir ve 2015 yılında hibrid öykü anlatımı ile üretmiş olduğu kısa film ve belgesellerle Yılın Multimedia Fotoğrafçısı yanı sıra birçok ödül almıştır. Fotoğrafları ise birçok koleksiyona (örn. Permanent Collection, SF MoMA, CA; George Eastman House; International Center of Photography, NY vb.) kabul edilmiştir. Dokuz kitap yayınlamıştır, kısa film ve belgeselleri bulunmaktadır. Bu çalışmada özellikle sağlık ile ilgili çalışmalarına yer verilmiştir.

Yapmış olduğu fotoröportajlar arasında kronik böbrek yetmezliği (KBY) hastaları ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar dikkat çekicidir. KBY böbrek işlevlerinin aylar, yıllar içerisinde kaybı ile kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Mutlak bir çözümü olmasa da böbrek nakil en uygun çözümler arasındadır. Ancak donör (verici) bulmadaki sıkıntılar, az gelişmiş ülkelerde tıp teknolojisinin gelişmemiş olması ya da sosyal güvenlik sorunları bu çözümü olanaksız hale getirmektedir. Hemodiyaliz ise diğer bir çözümdür. Ancak bunun için de iyi bir hemodiyaliz alt yapısı gerekmektedir. Bu da yine çok maliyetli bir hizmettir. Diğer bir çözüm ise hemodiyaliz cihazının olmadığı yerlerde uygulanan periton diyaliz yöntemidir. Ancak bunda da, bu işlem evde yapılsa bile solüsyonların maliyetleri bulunmaktadır. Aksi takdirde KBY hastaları kısa sürede vefat edeceklerdir.

30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Ege Özmeral
Ege Özmeral
180K UP
Yazar 10 Ocak 2021 14 dk.

Newton fiziğinde kütleyi nasıl ele aldığımızdan daha önce bahsetmiştik. Newton fiziği, her ne kadar günlük hayatımızda işimize yarasa da ışık hızına yaklaştıkça yanlış tahminlerde bulunmaktadır. Bu tarz durumlarda, Newton fiziğinin çok daha genel bir hali olan özel görelilik teorisini kullanmamız gerekir.

Özel görelilik teorisi, 1905 yılında Einstein tarafından ortaya atıldığında uzay ve zaman anlayışımız üzerinde devrimsel bir değişim yarattı. Uzay ve zaman dediğimiz kavramların, sezgilerimizin bize söylediğinin aksine, değişmeyen mutlak şeyler olarak değil; ama farklı hızlardaki gözlemciler tarafından farklı ölçülen kavramlar olduğu ortaya çıktı. Dahası görelilik, sadece uzay ve zaman hakkındaki sezgilerimizin değil, ama aynı zamanda kütle hakkındaki sezgilerimizin de yanlış olduğunu bize gösterdi.

104
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Serdar Ölez
Serdar Ölez
109K UP
Türü Ekleyen 1 Ocak 2022
Yer örtücü, odunsu bir türdür. Dallar çiçeksiz veya terminal bir çiçek kurulu taşır; çiçekli dallar 1-5 cm´dir, her birinin dip kısımlarında ± etli omurgalı küçük yapraklar bulunur. Gövde yaprakları çiçek kuruluna yaklaştıkça genellikle daha büyük, mızraksı, ters yumurtamsı, yumurtamsı, eliptik veya hemen hemen daire şeklinde, ± küt uçlu, değişken boyda saplı, 1/3-1/2´sine kadar kirpikli, ± sert; yağ bezeleri soluk ve seyrek; yanal damarlar 2-3 çift, belirgin, birleştikleri orta damar ise daha kalındır. Çiçeklenme Mayıs-Ağustos ayları arasında; brakte yapraklara benzer, dışta kalanlar genellikle daha geniş, sıklıkla eflatun lekeli; brakteol 0.5-2.5 mm, sıklıkla çiçek sapından uzunca; çanak 3.3-5 mm, ± eflatun, tüp çan şeklinde, genellikle dudaklardan biraz daha kısa; dudaklar boyca eşit; üst dişler 0.7-1.2 mm, uzunluğu genişliklerinden fazla, genellikle kirpikli; taç açık mor veya eflatun, nadiren beyazımsı ve 5-7 mm uzunluktadır.
0
Ertuğrul Genç
Araştırmacı 1 Haziran 2023 Sen de Cevap Ver
Bu soru, Avni Cem Ersoy tarafından sorulmuştur.

Genetiğimiz fizik bilmez, ancak fizik yasalarına uygun olarak evrimleşir. Düşme esnasında kollarımızı açarak eylemsizlik momentimizi arttırmamız, fizik bilgimizden değil, doğal seçilim sonucu kazandığımız bir reflekstir. Bu refleks, düşme sırasında dengeyi sağlamak ve yere daha yumuşak çarpmak için avantajlı olduğu için hayatta kalmamıza ve ürememize yardımcı olmuştur.

Bütün fizik bilgileri genetikte kodlu değildir. Bazı fizik bilgileri gözlem sonucu kazanılan olgulardır. Örneğin, bir cismin hareketini tahmin etmek, yerçekimi kuvvetini anlamak veya basit makineleri kullanmak gibi. Bu bilgiler, deneyim ve öğrenme yoluyla edinilir ve genetik olarak aktarılmaz.

Genetikte kodlu olan şey, beyin yapımız ve işleyişimizdir. Beynimiz, fiziksel çevreyi algılamak ve anlamlandırmak için gerekli olan duyu organlarına, sinir hücrelerine ve nöral ağlara sahiptir. Bu yapılar, genetik mühendisliği ile değiştirilebilir. Ancak bu, genetiğimizin fizik bildiği anlamına gelmez. Sadece beynimizin fizik öğrenmesine ve uygulamasına olanak sağladığı anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Genetik Mühendisliği Nedir?. (8 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mahmut Elvidos
Üye 14 Kasım 2023 1 Cevap
Sakız çiğnemenin yüz kaslarını geliştirmekte ve fayda sağlamakta olduğu biliyorum.Bazı makalelerde de fazla sakız çiğnemenin zararları olduğundan bahsediliyor. Bunun optimumu nedir ?
857 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hatice Yetişkin
İnceleyen10 15 Nisan 2024
Kendisine sosyalistim, komünistim diyen herkesin okuması gereken muhteşem bir kitap. Şeyh Bedrettin'in Mehmet Çelebi döneminde ilkel komünizm , ve isyanı denemesi oldukça akıcı bir şekilde aktarılmış.
''Yarin yanağından başka herşey ortaktır'' mottosuyla o dönemde mülkiyetçiliğe karşı çıkan, topraklardan alınan fahiş vergilerden dolayı açlıktan nefesi kokan köylünün hakkını savunan ve toprak ağalarına, beylerine ve osmanlı sultanına baş kaldıran değerli bir şahsiyet.
Müridlerinden olan Börlküce Mustafa (aslında yahudi iken müslümanlığı tercih etmiş) ve Torlak Kemal ile Osmanlı askerlerini bertaraf ederek Karaburun-Aydın ve Manisa da hayalini kurdukları yönetim sistemini hayata geçirmişlerdir.
Toprak herkesin ortak malıdır, herkes çalışır ve üretir ve yalnızca ihtiyacı kadar tüketir. Kaleler, köşkler halkın ortak malı olur.
Ama maalesef bu yönetim sistemi beylerin, paşaların iktidarı elinde tutan tanrıların işine gelmez. Çünkü halk olmasa iktidar kimin sırtından geçinecek.
Ayrıca Bedrettin cennetle cehennem diye bir şey olmadığını olsa da bu dünyada olduğunu savunur. Ve Şeyh ünvanını reddeder.
Gelin görün ki adalet savaşçısı Bedrettin ve yol arkadaşları feci şekilde infaz edilirler.
Yazılacak o kadar çok şey var ki kesinlikle okuyun okutun derim.
10.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Спящие пробудятся
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close