Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ahmet Uğur Avcı
Yazar 1 Ocak 2021 6 dk.

Havayolu kullanan yolcuların sayısı, küresel salgın gölgesinde geçen 2020 yılını saymazsak, giderek artıyordu. 2017 yılında yaklaşık 4 milyar yolcu havayolunu kullanmışken bu sayı 2018 yılında 4.3 milyar, 2019 yılında ise 4.4 milyar yolcuya ulaştı. Sağladığı zaman tasarrufu, düşük maliyeti, uzak mesafeleri tek araçla erişilebilir kılması, havayolunun tercih edilmesindeki faktörlerden sayılabilir. Ancak hepsinin içinde en kritik faktörün güvenlik olduğunu varsaymak yanlış olmaz.

2019 yılında tüm dünyadaki ticari uçuşlarda 114 kaza gerçekleşti ve ne yazık ki 6 ölümlü kaza nedeniyle 239 kişi hayatını kaybetti. Geçmiş yıllara göre hem kaza oranları hem ölümlü kaza sayılarında önemli yol kat edilmiş gibi görünse de daha iyisi için durmaksızın çalışılıyor.

53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0013 Temmuz
Işığın Derinliklerine Yolculuk
13 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 20 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Bu etkinlik, doğrusal olmayan optikten kuantum optiğine uzanan bir akademik program sunmaktadır. Katılımcılar, doğrusal olmayan optik için gereken kavramlar, malzemeler ve olgular, ışık-madde etkileşimleri, ışık durumları, kuantum dolaşıklık ve ışığın kuantum doğasına dair temel kavramları inceleyecektir. Kuantum optiğin, kuantum hesaplama, hassas ölçümler ve kuantum haberleşme teknolojilerindeki rolü tartışılacaktır. Yedi gün sürecek etkinlikte (4. gün ara verilecektir), önemli konsept deneyleri ve teorik analizlerle doğrusal olmayan optik ve kuantum optiğin temel ilkeleri ele alınacaktır.

Devamını Göster
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Eric Rose
Eric Rose
209K UP
Yazar 17 Temmuz 2018 11 dk.

20. yüzyıl bilimin yüzyılıydı. Bu yüzyılda bilim, insan toplumuna entegre olarak ilerliyor ve gelişiyordu. Albert Einstein’ın bu yüzyılda zihnini gelişime açması, bilimsel olguların derinlerini incelemesini ve merakı olan fiziğin bütün tanım, postulat ve teorilerinin temellerini sorgulamasının zorunlu olduğunu gösterdi. Bilgi neydi? Bilgiye erişim imkanı neydi ve fizik bilimi ne kadar doğanın gerçekliği üzerineydi? Tüm bu sorular Albert Einstein’ın büyük atılımı için temel bir bilim ve bilgi felsefesi merakının doğmasına sebep oldu. Albert Einstein’ın felsefe öncülleri oldukça basitti:

Bu üç basit felsefi argüman, Isaac Newton Klasik Fiziğine vurulan büyük darbenin öncülleriydi. Isaac Newton dönemine göre oldukça tutarlı ve güçlü bir bilimsel alan oluşturmuştu. 1686 tarihinde yayınlanan kitabı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri), klasik mekaniğin temelini atmıştır ve tarihin en önemli bilimsel kitaplarından biri olmuştur. Bu kitabın bilimsel önemi dışında altında yatan felsefi sunuşu da görmek oldukça kolaydır:[1]

106
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Itamar Shatz
Itamar Shatz
499K UP
Yazar 15 Haziran 2021 9 dk.

Daha önceki bir yazımızda detaylıca analiz ettiğimiz üzere, insanlar bir yalanın veya sahtebilim iddiasının söylediğini kendi başlarına keşfetmiş gibi hissettiklerinde, o yalanı pekiştirecek sözde kanıtları kendileri uydurmaya ve bulmaya meyillidirler. Bunu yaparken, o düşünceyi çürüten verileri görmezden gelirler. Bu, insanlığın gerçeğe ulaşması önünde büyük bir engeldir. Dolayısıyla bununla mücadele etmek gerekir.

Ancak sahtebilim iddiaları ve yalanlarıyla boğuşanların dikkat etmesi gereken bir diğer konu, o yazımızda geri tepme etkisi olarak tanımladığımız psikolojik bir etkidir. Yani bir insanı yalanlardan uzaklaştırıp gerçeklere kavuşturma çabası, geri teperek o kişilerin yalanlara daha da sıkı sarılmasına neden olabilir. Önceki yazımızda, bunu sağlayan 3 farklı geri tepme etkisinden bahsetmiştik. Bu yazıda, onlardan ilki olan aşinalık nedeniyle geri tepme etkisi (İng: "familiarity backfire effect") üzerinde duracağız.

21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mert Karagözoğlu
Çeviren 10 Haziran 2024 1 sa.

Randy Haas, Peru'da bulunan And Dağları'nda 9 bin yıl önce ölmüş ve av malzemeleriyle gömülmüş bir insanın iskeletine rastlar. İskelet, genç bir kadına aittir ve beraberinde bazı sorular getirir; insanlık tarihi boyunca gerçekten yalnızca erkekler mi avlanmıştır?[1]

Daniel Miller, Brezilya, Kamerun, Şili, Çin, İrlanda, İtalya, Japonya, Doğu Kudüs ve Uganda dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde insanların akıllı telefonlarını nasıl kullandıklarını araştıran küresel bir araştırma ekibinin bir üyesidir. Araştırma, akıllı telefonların farklı kültürel bağlamlarda yerine getirdiği fonksiyonları aydınlatmayı hedeflemektedir. İrlanda'ya odaklanan Miller da akıllı telefonlarımızın bireysel bir avatara dönüştüğünü; telefonu kullanan kişinin sosyal kimliğinin ifade edilmesinde ve canlandırılmasında rol oynadığını öne sürer.[2]

30
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avc1 _
Avc1 _
114K UP
Konu hakkında bilgi sahibiyim 4 gün önce Sen de Cevap Ver

Merhaba, yaşadığınızı anlıyorum bu yazımda sorunuza hem empatik hem de bilimsel düzeyde cevaplayacağım.

Öncelikle ufak yaşadığım tecrübeden bahsetmek ve dediğiniz o kendine yetme durumuna nasıl geldiğimi kısaca anlatayım: İnsanlara sıkça yardım etmeyi seven, ihtiyaçlarında her soruyu cevaplayan genelde isteklerini geri çevirmeyen biriydim. Bu saflıktan değil sadece yardım edebilmeyi çok seviyordum. Ancak zor zamanlar yaşadığımda yanımda kimsenin olmadığını ve bana onların yardım ettiğim gibi yardım etmek isteyen kimsenin olmadığını fark ettim. Muhtemelen burada aynı duyguyu hissetmişizdir. Emeklerinizin karşılığını alamamak. Bunun sonrasında onlarla olan ortamımı, iletişimi vb. her şeyi kestim. Çünkü ihtiyacım olan yardımı bir başkası veremeyecek kadar farklıydım. Belki de sizde öylesiniz. Emek verdiğiniz kimse sizin karmaşık zihninizi veyahut emeğinizi anlayacak düzeyde değildir. Bundan dolayı sizde yardımı ve emeği kendinizde aramalısınız. Kendinizden başkasını gerçekten tanımaya uğraşmak yerine kendinizi keşfetmelisiniz!

Şimdi sıra bunun bilimsel yanlarına: Öncelikle bahsettiğim geri dönüşü olmayan emeğin, beyinde plan yapmamızda ve motivasyon sahibi olmamıza yardımcı olan dopamin hormonunun beklentinin karşılanmaması yüzüne büyük bir çöküş yaşadığını söylemek isterim. Bu çöküş derin boşluk hislerinden depresyona kadar etkisi vardır. Bundan dolayı beklenti yaratmadan gerekli dinlenme sürecini geçirmeniz gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki yeni hobiler veya kendine yetebilme gibi şeylere nasıl sahip olabiliriz? Tabi ki artık eski şeylere verdiğiniz dopamin bağlarını yıkıp bu bağları kendinizde güçlendirmeniz gerekiyor! Bunu yapmayı sevdiğiniz ancak size yardımı olmayan her şeyi bırakmak ve boşta dopamin olmasını sağlayarak başlayabilirsiniz. Yani sıkılacak kadar boş kalın ve kendinizi keşfetmeye başlayın. Boş kalan dopaminler farklı şeylerden zevk almayı öğrenecektir![1]

En önemlisi kendinize dürüst olun. Gerçekten başkaları hiçbir zaman gerçek bir psikolog veya eğitimci olmadı. Sizi anlamalarını veya anlıyormuş gibi yapmalarına aldanmayın. Bazı gerçeklerle tanıştırın kendinizi. Kendi potansiyelinizi aramaya başlayın emimin bu size daha çok zevk verecek ve başkalarına emek verdiğinizdeki mutluluğunuz yerine başkalarının sizin gelişiminize verdiği tepkiler daha keyifli olacaktır.

Kısaca toparlayayım, bazen yaptığınız bu uyum sağlama ve emek verme çabası gereksiz olabiliyor. Biliyorum insan gibi canlılar paylaşmayı çok sever ve bunu anlıyorum. Ancak benim burada bilimsel bilgi paylaşmam ve geri dönütünü alabildiğim bir sistem kullanmam gibi sizde hayatınızda geri dönüt alabileceğiniz şeylere yönelmelisiniz. Özellikle bu sistem bizzat kendinizsiniz.

(Bu arada bunun gibi detaylı bir konuyu blog olarak paylaşmaya karar verdim. Belki bir gün görürseniz inanırım ki bizim gibilere fayda sağlar.)

Kaynaklar

  1. V. A. Willie. Dopamine Imbalance And Its Effect On Compulsive Behaviors – Emotion, Brain, & Behavior Laboratory. Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2025. Alındığı Yer: sites.tufts | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Yusuf Sinan Yerli
İnceleyen 13 saat önce
Dan Brown'un kitabından uyarlanan bu film hollywood gösterişli ve göz boyama etkinliklerinden uzak olmakla beraber belirli oranda felsefi düşünceye ve insanlık nereye gidiyor sorusuna kapı açıyor. Aynı zamanda Dante'nin ilahi komedyasına da yer veren filmin konusu insanların ciddi manada üreme hızının onların sonu olabileceğini iddia eden bir bilim insanın tüm insanlığın 3/2 öldürebilecek bir virüs yaratarak virüsü 24 saat sonra salacak bir mekanizmayla yerini bazı felsefi sorularla gizlemesiyle izleyiciye günahı,kıyameti,cehennemi,kefareti ve etik omayan kararların sonuçlarını sorgulatması ile olay örgüsü başlıyor. Filmin sonunda az da olsa kendinizi İstanbul'da bulabiliyorsunuz.Genel olarak sürükleyici ve hoş bir izleme zevki sunuyor oyuncular gayet başarılı
Film
Puan Ver
Orjinal Adı : Inferno
Yönetmen: Ron Howard
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
2 gün önce
Sydney Üniversitesi araştırmacıları, fosil yakıtlara bağımlı geleneksel Haber-Bosch yöntemine sürdürülebilir bir alternatif geliştirdi: Yapay yıldırım ve plazma destekli elektroliz kullanılarak doğrudan havadan gaz formunda yeşil amonyak (NH₃) üretimi.

Araştırma, Angewandte Chemie International Edition dergisinde yayımlandı. Ekip, havadaki azot ve oksijen moleküllerini elektrikle uyararak plazma haline getirdi. Ardından bu moleküller, özel bir zar tabanlı elektrolizör sayesinde gaz formundaki amonyağa dönüştürüldü. Bu yöntem, önceki çalışmalarda elde edilen sıvı amonyuma kıyasla daha az enerji tüketiyor.

Yeni yöntem, desantralize (yerel) ve düşük maliyetli üretim olanakları sunarken, gübre üretimi, hidrojen taşımacılığı ve hatta karbonsuz yakıt alternatifi olarak amonyağın rolünü güçlendiriyor. Denizde taşımacılıktan enerji depolamaya kadar pek çok alanda büyük potansiyele sahip olan bu yöntem, karbon ayak izini önemli ölçüde azaltabilir.

Araştırmacılar şimdi bu yöntemin enerji verimliliğini artırmak ve endüstriyel ölçekte uygulanabilirliğini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Onur Göksel Yokuş
Yazar 16 Temmuz 2019 44 dk.

Zihin felsefesi denildiği zaman, pek çok kişi, Descartes'ın yıllar yılı dillendirilen ama derinine pek inilmeyen "Düşünüyorum, o halde varım." sözünü anımsayabilir. Nitekim Descartes, modern felsefenin kurucusu olarak ve zihin felsefesiyle ilgili en önemli problemlerden birisi olan zihin-beden ayrımı sorununu ortaya atarak da, bu alanın ortaya çıkışında önemli ölçüde etkili olmuştur. 

Descartes'ın bu girişimi, alanla ilgili ilk gözle görülür çalışmayı başlatması anlamında önemliydi. Lakin bugün "zihin felsefesi" denildiği zaman, bu disiplin içerisinde çalışan kişilerin aklına Descartes ve düalizmden çok daha fazlası gelmektedir. Kavram olarak zihin dediğimiz zaman, onu teşkil eden unsurlar, zihin felsefesini ana hattan ilgilendiren bir tartışma olarak zihinsel dediğimiz şeyin kendisinin fiziksel olup olmadığı ve zihnin kendisini açıklamaya çalışan teoriler bu alanın çalışanları tarafından farklı şekillerde ele alınarak tartışılır. Bundan beş yüz sene öncesine kıyasla bugün, zihin kavramını ele almak ve irdelemek için çok sayıda düşünsel yapı geliştirildiği söylenebilir.

214
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Faruk Güler
Faruk Güler
61K UP
Yazar 23 Ağustos 2019 6 dk.

Bir resmi gördüğümüzde hangi döneme ait olduğu, nasıl renkler kullanıldığı ya da hangi duyguları anlattığı ve neyi/kimi tasvir ettiğini merak etmekle beraber resmin ait olduğu ressamı da merak ederiz. Ya da bir şarkı dinlediğimizde, kimi zaman melodisine kapılıp içinde kaybolur, kimi zaman da şarkı sözlerinin etkisine gireriz; bir yandan ise ait olduğu sanatçıyı bilmek isteriz. Aynı şey bir hikaye için de geçerlidir, benzer etkilerle bizi etkileyen bu yapıtlar içlerinde muhakkak şu soruyu barındırır: Bu şarkı, resim ya da hikaye kimin? 

Yapay zeka 21. yüzyılda teknolojik anlamda öne çıkan en büyük gelişmelerden biridir. Aslında yıllardır hayatımızda olan temel algoritmaların birçok cihazda farklı amaçlarla kullanılıyor olması çoğumuz için şaşırtıcı ya da hayran olunası gibi bir durum yaratmıyordu. Satranç oynayan ve dünya şampiyonunu yenen bir program, bize uygun tatil yerlerini öneren bir uygulama, bir sonraki film/dizi tercihimizle ilgili seçenekler sunan hatta telefonlarımızda bir nevi yardımcı görevi gören programlar hayatımızın her alanında... Akıllı teknoloji gibi farklı alanlarda hayatımızda olan yapay zeka ve kullanımı, özellikle insansız araçların yaygınlaşmasıyla, daha da ön plana çıkmaya başlamıştır.

62
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Fazilet Toros
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Her şeyi kaybettikten sonra, son bir damlası için çaresizce savaşır insan.
Kaynak: Amok Koşucusu
10
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eren Sunay
Seslendiren 25 Ağustos 2022 23:39
Evrim, biyolojinin omurgasıdır. Dünya çapında biyolojiye giriş derslerinin ana ders kitabı konumunda olan Campbell'ın Biyoloji ders kitabı, evrimin biyolojinin...
105
Ufuk Derin
4 gün önce
Amerikalı astronom Henrietta Swan Leavitt 4 Temmuz 1868'de doğdu. Sefe değişken yıldızlarının parlaklık-periyot ilişkisini keşfederek kendi adıyla anılan Leavitt Yasası'nı ortaya koydu. Bu yasa, astronomların yıldızların mutlak parlaklığını periyotlarından hesaplamasını sağladı ve galaksiler arası mesafe ölçümlerinde temel yöntem haline geldi. Edwin Hubble bu yasayı kullanarak Andromeda'nın bağımsız bir galaksi olduğunu kanıtladı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 1 gün önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
2
“Time is an Illusion” tişörtü, zamanı ve evreni farklı bir bakış açısıyla sorgulayanlar için tasarlandı.

Felsefi bir dokunuşla, zamanın göreceli ve şekil değiştirilebilir doğasını simgeliyor.

Hem bilimsel düşünceye hem de felsefi sorgulamalara ilgi duyanlar için mükemmel bir seçenek.

%100 pamuklu kumaşıyla rahat, kaliteli baskısıyla uzun ömürlü kullanım sağlar. Zamanın ötesine geçmeye hazır mısınız? 🤩

Tişörtü satın alarak bilimsel çalışmalarımıza katkıda bulunmak için, hikayemizdeki linki ve Agora Bilim Pazarı’nı ziyaret edebilirsiniz. 🌐
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close