Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Zürafaların Desenleri, Türleri ve Angola Zürafalarının İlginç Evrimsel Özellikleri

Zürafalar, Boyunları Haricinde de İlginç Hayvanlardır ve Acilen Korunması Gereken Türlerdir!

Zürafaların Desenleri, Türleri ve Angola Zürafalarının İlginç Evrimsel Özellikleri National Geographic
Scientists photographed and studied the spots of wild Masai giraffes
5 dakika
8,312
Tüm Reklamları Kapat

Yıllardır uzun boyunlarıyla ve evrimsel sürece dair sundukları harika örneklerle dikkatleri üzerlerinde toplayan zürafaların sahip olduğu diğer özellikleri de aslında boyunları kadar şaşırtıcı ve güzeldir. Ayakta uyuyabilmeleri, sert dil yapıları sayesinde dikenli bitkileri kolaylıkla yiyebilmeleri, o ihtişamlı boyunlarının aksine zayıf düşmüş ses tellerine sahip olmaları... Bunların hangisi daha şaşırtıcıdır bilinmez; ama "hayvan deseni" denince akla gelen zebralar kadar kendine has desenlere sahip, iri bedenleri ile zürafaların hemen hepimizin hayal dünyasında bir yere sahip olduğu gerçektir.

Kalabalıktaki en uzun insan olmanın hissini bilir misiniz? Çevreye çok daha fazla hâkimsinizdir ve tüm hareketleri gözlerinizle kolayca yakalayabilirsiniz. Zürafalar da çevrelerindeki canlılar için bir çeşit gözetleme kulübesi görevi görmektedirler. Uzun boyunları ile çevresel tehdit unsurlarını ilk fark edenler genellikle zürafalar olur ve onların ani kaçışmaları, diğer hayvanların da genellikle güvenebileceği bir uyarı işareti görevi görmektedir. Eh, "karada yaşayan en uzun canlı" unvanı, bazı istenmeyen sorumlulukları da beraberinde getiriyor diyebiliriz. Yetişkin zürafa dişileri 4.3 metreye ulaşabilirken, erkekleri 5.4 metreye kadar uzayabiliyorlar. Öyle ki, eğer 1.80 cm boya sahipseniz, yetişkin bir zürafanın ancak bacağı uzunluğundasınız demektir. Hatta bir bebek zürafa bile, ortalama bir insandan daha uzundur!

Pinterest

Zürafalar, aynı zamanda son derece güçlü kalplere sahiptirler. Boyu 60 santimetreyi bulan ve 11 kilogram ağırlığa sahip kalpleriyle, zürafaların insanın kalbinin 50 katı bir hacme ve ağırlığa sahip olduğu söylenebilir. Beyinleri ile kalpleri arasındaki bu akıl almaz mesafe sebebiyle, beklenenden daha güçlü kas yapısı karşımıza çıkmaktadır (zürafaların boyunları ne kadar uzun olursa olsun, beyinlerine ve kafalarındaki diğer organlara kan pompalamaları gerektiğini unutmayın). Kalplerimizin bu farklılıkları bir kenara; o uzun, ihtişamlı boyunlarına rağmen, biz insanlar ile eşit sayıda boyun kemiklerine sahiptirler. Tabii ufak bir fark ile: Bir zürafanın omur kemikleri, bizim omur kemiklerimizin yaklaşık 20 katı büyüklüktedirler! Bu iri yapılarına rağmen, bir zürafa koşmaya başladığında, ortalamada saatte 50 kilometrelik hızlara ulaşabilmektedir!

Tüm Reklamları Kapat

Yetişkin bir zürafanın boyun kemiklerinin insan boyu ile kıyaslanması
Yetişkin bir zürafanın boyun kemiklerinin insan boyu ile kıyaslanması
Rocky Mountain Brain and Spine Institute

İnsanlar arasında uygulanan farklı uyku metotlarını ve düzenlerini duymuşsunuzdur: Öğle uykuları, erken yatıp güne erken başlamalar, gün içinde birden fazla defa uyku… Bu kadar planlı yürüttüğümüz uykuya, bir de zürafaların gözünden bakalım: Zürafalar, günde en az 5 ila 30 dakika olmak üzere, yaklaşık 2 saat kadar uyumaktadırlar. Zürafalar, günlerinin 16-20 saat kadarını yemek yemeye ayırmaktadırlar. Bu kısa uyku süresi ve uzun beslenme dönemi, zürafaları hayatta tutmak ve gelişimlerini sürdürmek için gerekli olan enerjiyi onlara sağlamaktadır.

Zürafa Alt Türleri

Türlerin tükenişleri, en az türeyişleri kadar gerçek bir olgudur. Zürafalar, ne yazık ki bu spektrumun yok oluş tarafında olan yüz binlerce türden sadece birisidirler: 1985-2015 yılları arasında zürafa popülasyonunda %40 oranında azalma saptanmıştır. Yavruların sadece yarısı 1 yaşına basabilmektedir. Artık daralmaya başlayan yaşam alanları ve durdurması güç avcılık faaliyetleri (özellikle de avcılar arasında bir güç sembolü olarak görülen kuyrukları için avlanmaktadırlar), zürafalar için yok oluş çanlarının çalmasına neden olmaktadır.

Zürafaların ataları, Asya ve Avrupa topaklarında yaşayabiliyorlardı; lakin günümüzde, zürafaları sadece Afrika sınırları dâhilinde görebilmekteyiz. Bu ilginç canlılara ait, günümüzde halen hayatta olan toplamda 9 alt tür tespit edilmiştir. Bunların her birinin kendine has deseni ve rengi bulunmaktadır. Giraffa camelopardalis türünün altında bulunan bu alt türleri şöyle sıralayabiliriz:

  • G. c. camelopardalis,
  • G. c. reticulata,
  • G. c. angolensis,
  • G. c. antiquorum,
  • G. c. tippelskirchi,
  • G. c. rothschildi,
  • G. c. giraffa,
  • G. c. thornicrofti,
  • G. c. peralta

Ancak kimi zaman bu alt türler tek bir türün altında değil, 4 ayrı tür altında da (Giraffa camelopardis, Giraffa giraffa, Giraffa tippelskirchi ve Giraffa reticulata) kategorize edilebilmektedirler. Aşağıdaki görsel, bunları güzel bir şekilde göstermektedir:

Tüm Reklamları Kapat

Zürafa alt türleri ve desenleri
Zürafa alt türleri ve desenleri
Peppermint Narwhal Creative

Angola Zürafaları

Angola Zürafaları (G. camelopardis angolensis veya G. giraffa angolensis), adını aldığı Angola bölgesinde artık yaşamadıkları düşünülen ve en soluk beneklere sahip olan zürafa alt türüdür. Çoğunlukla Namibya’da yaşamaktadırlar.

Namibya, bitki popülasyonunun az olduğu kurumuş nehir yatakları, sert esen kum fırtınaları ve sisli, soğuk geceleriyle tam anlamıyla dünyanın en eski çöllerinden birisidir. Develer gibi, Angola Zürafaları da haftalarca susuz kalabilme özelliğine sahiptirler. Yaşadıkları çölde geceleri çöken sisin sabah ardında bıraktığı su taneleri ile gereken su ihtiyaçlarını geçici olarak karşılayabilmektedirler.

Kutuplarda, yani kar ve buz nedeniyle beyaz görünen coğrafi bir örtü üzerinde yaşayan canlıların, adaptif evrimd olayısıyla açık renkli kürklere sahip olduğunu duymuşsunuzdur. Benzer şekilde, çöle adapte olmuş Angola Zürafaları da, çölde kendilerini kamufle edebilecek ve yaşamlarını sürdürebilecek biçimde evrimleşmişlerdir. Atalarından ve kuzenlerinden ayrılarak, onlara nazaran çok daha açık desenlere sahip olacak biçimde evrimleşmişlerdir. Bu, doğal seçilim yoluyla evrimleşen adaptasyonlara güzel bir örnektir. Kulaklarında beyaz bir leke bulunmakta ve eşsiz benekleri, yüzlerinde silikleşmektedir. Vücutlarında daha az yağ depolarlar.

Angola Zürafası (Giraffa camelopardalis angolensis)
Angola Zürafası (Giraffa camelopardalis angolensis)
Wikimedia
Dişi bir Angola Zürafası (Giraffa camelopardalis angolensis) kafası
Dişi bir Angola Zürafası (Giraffa camelopardalis angolensis) kafası
Wikimedia

Ne yazık ki bu muhteşem hayvanlar, IUCN Kırmızı Liste içerisinde "risk altında, hassas" (İng: "Vulnerable") kategorisine dahil edilmişlerdir. Bu kategorideki canlıların büyük bir kısmı, insan kökenli olan ve doğal olmayan nedenlerle yok olma riski altında bulunan hayvanlardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Sonuç

Zürafalar; beneklerinin dağılışı, yaşadıkları coğrafya, benek renkleri, genetik analizler, davranışsal farklılıklar gibi faktörler ile türlere ve alt türlere ayrılabilmektedirler. Angola zürafaları, yaşadıkları spesifik bölge ve zor koşullar ile diğerlerinin arasında dikkatleri üzerlerinde toplayabilmektedirler. Çöl bölgelerinde açık hedef haline gelebilecek derecede büyük oluşlarını renk adaptasyonları ile bir nebze dengelenmiştir ve insan faktörü göz ardı edilecek olsa, bunda büyük oranda başarılı oldukları da söylenebilir. Umuyoruz torunlarımızın görememe riski olan bu hayvanların korunması için gerekli önlemler alınacak ve sürdürülecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • National Geographic. (Belgesel, 2021). Afrika'nın Devasa Canlısı Zürafa Belgeseli.
  • National Geographic. (Belgesel, 2021). Giraffes 101 | Nat Geo Wild.
  • A. Smith. I Wish I Had As Many Neck Bones As A Giraffe. (24 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 24 Ocak 2021. Alındığı Yer: Rocky Mountain Brain and Spine Institute | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 13:16:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10027

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. Öztürk, et al. Zürafaların Desenleri, Türleri ve Angola Zürafalarının İlginç Evrimsel Özellikleri. (26 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10027
Öztürk, Ç., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 26). Zürafaların Desenleri, Türleri ve Angola Zürafalarının İlginç Evrimsel Özellikleri. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10027
Ç. Öztürk, et al. “Zürafaların Desenleri, Türleri ve Angola Zürafalarının İlginç Evrimsel Özellikleri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10027.
Öztürk, Çağla. Bakırcı, Çağrı Mert. “Zürafaların Desenleri, Türleri ve Angola Zürafalarının İlginç Evrimsel Özellikleri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10027.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close