Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Tarihi, Türeyişler Tarihinden Ziyade Yok Oluşları Tarihidir!

2 dakika
3,855
Evrim Tarihi, Türeyişler Tarihinden Ziyade Yok Oluşları Tarihidir!
Tüm Reklamları Kapat

Sagan, bu sözünde insanların evrimle ilgili olarak sıklıkla gözden kaçırdıkları, son derece kritik bir noktaya ustaca değiniyor. Evrimden söz ederken hep hayatta kalanlar göz önündedir. Çünkü onlar, günümüze kadar ulaşabilmiş olanlardır. Dolayısıyla ilgi ve araştırma alanımızda olmaları çok normaldir.

Fakat bu durum; sanki uyum sağlayıp hayatta kalmanın asıl "norm" olduğu; yok olmanın "istisna" olduğu gibi bir algı yaratmaktadır. Bu durum da, evrimsel süreç içerisindeki tüm türlerin güle oynaya evrimleştikleri gibi bir anlayışa neden olmaktadır. Bu, bir insanın evrimsel biyolojiyle ilgilenenler için müthiş büyük bir hatadır. Çünkü gerçek, bunun tam tersidir.

Sagan'ın da dikkat çektiği gibi, evrim tarihi aslen "yok oluşlar tarihi"dir, "uyum sağlayanlar tarihi" değil. İstatistiki analizler, yeryüzünde var olmuş bütün türlerin %99 ila %99.99 arasının yok olduğunu öngörmektedir. Bir diğer deyişle, var olmuş bütün türlerin sadece %0.01'i ila %1'i arası hayattadır. Her ne kadar günümüzde 8 milyon civarında ökaryotik (karmaşık hücrelerden oluşan), birkaç on milyon da prokaryotik (basit, tek hücreli) tür olduğu hesaplansa da, bu sayıların yüzlerce katı evrimsel süreçte elenerek yok olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu gerçekle yüzleşmek, insanlara tuhaf gelebilir; çünkü evrimin hızı, yok oluşların hızından yavaşmış gibi gelmektedir. Fakat bu da yine süreç ile ilgili temel bir yanılgıdan kaynaklanmaktadır. Yok oluş ile evrimleşme arasındaki dengenin değişken ve dinamik olduğu hatırlanmalıdır. Evrim, tüm bu kaotik yok oluş süreci içerisinde ortamlarına en fazla uyum sağlayıp tutunabilenler üzerinden ilerleyen bir süreçtir. Yok oluş ne kadar hızlı olursa olsun, hayatta kalan bazı türler bulunacaktır. Hatta bazı türler, etraflarında süregelen yok oluştan etkilenmeyebilirler bile! Örneğin 66 milyon yıl kadar önce dinozorlar ve tüm türlerin %75'i kitlesel olarak yok olmuşken, memeliler bundan kısmen daha az etkilenmiştir. Bakteriler ve arkeler gibi tek hücreliler ise bu yok oluşu hissetmemiş bile olabilirler! Bu durum, evrimin devam edebilmesi için sürekli malzemenin geride kalmasını mümkün kılmaktadır. Böylece canlılık, tutunduğu dal üzerinden yoluna devam edebilmektedir.

Elbette gezegenimiz üzerinde yaşam tutunabilmek zorunda değildir. Bu bir yasa değildir. Kritik ve önlenemez bir yok oluş, tüm türleri gezegenimizden silebilir ve bir anda evrimsel süreci (en azından gezegenimiz üzerindekini) sonlandırabilir. Şimdilik bunu yaşamadık; fakat bu, ileride yaşanmayacağı anlamına gelmiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:20:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3863

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu, et al. Evrim Tarihi, Türeyişler Tarihinden Ziyade Yok Oluşları Tarihidir!. (5 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3863
Türkoğlu, P., Bakırcı, Ç. M. (2015, September 05). Evrim Tarihi, Türeyişler Tarihinden Ziyade Yok Oluşları Tarihidir!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3863
P. Türkoğlu, et al. “Evrim Tarihi, Türeyişler Tarihinden Ziyade Yok Oluşları Tarihidir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Sep. 2015, https://evrimagaci.org/s/3863.
Türkoğlu, Pedram. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrim Tarihi, Türeyişler Tarihinden Ziyade Yok Oluşları Tarihidir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 05, 2015. https://evrimagaci.org/s/3863.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close