İnsanların Boynunda 7 Omur Bulunur. Bu Durumda, Zürafaların Boyunlarında Kaç Omur Vardır?
Zürafaları ve meşhur boyunlarının öyküsünü hep evrimsel biyoloji ile olan ilişkisinden ötürü biliriz. Lamarck'ın nasıl yanıldığını, Darwin'in nasıl daha gerçekçi bir sonuçla çıkageldiğini anlatır dururuz. Ancak zürafaların boyunları, Darwin'i bambaşka bir açıdan daha doğrulamaktadır ve evrimin tartışılmaz gücünü göstermektedir.
Zürafaların büyüleyici boyunlarını bilirsiniz, biri görseldedir. Bu boyunlar kimi zaman 2 metreye ulaşabilir, hatta aşabilirler bile. Bilinen en uzun boyunlu zürafa, 1934 senesinde görüntülenmiştir ve 2.2 metrelik bir boyna sahiptir. Sadece boynun 200 kilogram kadar bir ağırlığa sahip olduğu bilinmektedir. Zürafanın tüm boyunun 6 metre civarında olduğu düşünülürse, bunun ne demek olduğu anlaşılabilir. İnsan ile oranlayacak olursak, 1.8 metrelik bir insanın 60 santimetrelik bir boyna sahip olması gibidir (normalde 5-15 santimetre civarında bir boyna sahibiz).
Peki, siz böylesine devasa bir boynu taşıyacak bir omurga tasarlayacak olsaydınız, bildiğimiz anlamıyla omurlardan kaç tane kullanırdınız? 10 tane mi? 50 tane mi? Yoksa 100 tane mi? Bu kadar çok sayıda ve sık kullanmak mantıklıdır, çünkü zürafa boynunu hareket ettirdikçe ağırlık merkezi yer değiştirecek ve boynu taşımak zor bir hal alacaktır. Şöyle düşünebilirsiniz: bir köprü ne kadar uzun olacaksa, o kadar fazla desteğe ihtiyaç duyulur, bu mantıklıdır da.
Ancak evrim, bir tasarımcı değildir. Evrim, kör işleyen ve en uygunun hayatta kalmasına yarayan bir süreçtir. Gerçekte, yani evrimsel süreçte yeni türler yoktan var edilmezler, var olan malzeme kademeli olarak değişir. Evrimde yoktan malzeme de mutasyonlar gibi çeşitlilik mekanizmaları sayesinde var edilebilir; ancak var olan malzemenin değişimi eğer ki yeterliyse, daha mantıklı olan çözümler yerine elde var olan malzemenin değişimi her zaman evrim ekonomisi açısından avantajlıdır.
Ve zürafaların boynunda da, tam aradığımızı buluruz: Diğer memelilerin de çoğunda olduğu gibi, zürafalarda da sadece 7 adet omur bulunmaktadır. Bu sayı, insanda da aynıdır. Sadece zürafalardaki bu omurlar, normalden çok daha iri ve uzundur. Yani yeni bir özellik yine de evrimsel süreçte var olmuştur: tekil omurların büyüklüğü artmıştır! Ancak zürafaların evriminde daha fazla sayıda omurlara sahip varyasyonlar hiç bulunmadığından, var olan bireyler arasından en iri ve en uzun omurlara sahip olanlar seçilmiş ve bu sayede her yeni nesilde daha uzun boyunlu zürafalar evrimleşebilmiştir.
Zürafalar, her açıdan Darwin'in ileri sürdüğü ve günümüzde bilimin en güçlü kuramlarından ve doğanın en net gerçeklerinden biri olan evrimi doğrulayan yüz binlerce türden sadece biridir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 30
- 22
- 17
- 8
- 6
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- San Diego Zoo. Giraffe. (22 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2019. Alındığı Yer: San Diego Zoo | Arşiv Bağlantısı
- C. Conger. If A Giraffe's Neck Only Has Seven Vertebrae, How Is It So Flexible?. (22 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2019. Alındığı Yer: How Stuff Works | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 13:52:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1041
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.