Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Polifazik Uyku Nedir?

Tek Seferde Deliksiz Bir Uyku Yerine, Günün Farklı Saatlerinde Birden Fazla Kez Uyku Bizi Daha Zinde ve Verimli Kılabilir mi?

12 dakika
40,761
Polifazik Uyku Nedir? Glamour
Tüm Reklamları Kapat

Ezici bir çoğunluk için uyku, gece yatılıp sabah kalkılan bir dinlenme sürecidir. Akşam yatıp, deliksiz bir uykunun ardından sabah kalktığımızda "Uykumu aldım." deriz. Peki ya uyku almanın tek yolu, bir seferde saatlerce uyumak değilse? Polifazik uyku ile tanışın!

Neyin nesi olduğunu birazdan detaylandıracağımız bu sıra dışı uyku düzeni uzun bir süredir biliniyordu; ancak Dünya genelinde bir üne kavuşması, tek başına yapılan okyanus yarışı sayesinde mümkün oldu.

Okyanus Maratonu Sayesinde Uykunun Bilinmeyenlerine Yelken Açıldı!

Okyanus yarışlarının Everest’i kabul edilen Vendee Globe, 21.600 millik (34.760 kilometrelik) bir yarıştır. Fransa'nın Les Sables-d'Olonne kentindeki startla beraber hiç durmadan, tek başına Atlantik Okyanusu dikine (kuzey-güney yönünde) kat edilir. Ümit Burnundan doğuya devam edip, Antarktika’nın çevresi saat yönünde dönülür. Horn Burnundan tekrar Atlantik Okyanusu'na giren yarışçılar, bu kez kuzeye doğru dikine okyanusu kat ederler ve yarış yine Les Sables-d'Olonne’da biter.

Tüm Reklamları Kapat

Newsdujour

Bir insanın kişisel olarak kalkışabileceği en büyük meydan okumadan bahsediyoruz. Neredeyse 40.000 kilometrelik bu maraton boyunca yarışçıları, başıboş yüzen konteynerler ve uyuyan balinalar gibi tehlikeler bekliyor. Bu tehlikelere, 40. güney enlemini geçtikten sonra, Güney Okyanusu’nun dev dalgaları da ekleniyor.

Bütün bunlar olup biterken de uyku ihtiyacı ve yorgunluk birikerek artıyor. 

Okyanus yarışçısı olsun, tek başına dünya turu yapan gezginler olsun; hiçbirinin evlerindeymiş gibi kafayı vurup saatlerce uyuma lüksü yoktur. Bu da, tek başına uzun mesafe seyirlerinde, uyku ve yorgunlukla baş etmek için yeni metotların bulunmasını hayati seviyede önemli hale getirmektedir.

İşte bu noktada meraklı ve çalışkan bir adam, Claudio Stampi, bilim ve yelken dünyasını pek aşina olunmayan bir terimle tanıştırdı: Polifazik uyku ya da Çok fazlı uyku...

Tüm Reklamları Kapat

Aynı zamanda yelkenci de olan bu İtalyan doktor, 1980’deki OSTAR (Observer/Europe Singlehanded Transatlantic Race) ve 1983’teki MiniTransat yarışlarındaki solo denizcilerin uyku düzenini araştırdı. Bunlar, her bir milin (veya kilometrenin) hayati önemde olduğu kısa yarışlardı. Değişen rüzgar yüzünden yelken trimini yenilemek için kaybedilen birkaç dakika bile sıralamayı değiştirebiliyordu. Bu yüzden OSTAR’daki yarışçıların kimi uyku sürelerini iki saate, kimi bir saate, hatta kimisi on dakika ila otuz dakika arasında değişen parçalara bölmüşlerdi. Bu şekilde, rotanın ve yelken trimlerinin kontrolünü daha sık yapabiliyorlardı.

Stampi, araştırmaları esnasında, kısa uykular ile verimli sonuçlar arasında açık bir ilişki keşfetti. Gün içinde, her bir saatin on ila yirmi dakikasını uyuyarak geçirenler en iyi dereceleri alırken, iki saat ve daha fazla blok uyku uyuyanlar en kötü dereceleri paylaşmışlardı. Yani bir anlamda, yarışçılar polifazik uykuyu kendi kendilerine keşfetmişlerdi. Bunun biyolojik saat ile ilişkisini çözmeye başlayan Stampi’nin araştırmaları, yeni bulguları bilimsel bir kategorizasyona, belli bir sistematiğe oturttu.

İdeal Uyku Dengesi

Stampi’nin bir sonraki keşfi, herkesin kendine has bir uyku süresi ve düzenine ihtiyacı olduğuydu. İdeal denge, yorgunluğu alacak kadar uzun, tehlikeli sürprizlere meydan bırakmayacak kadar da kısa uyku arasında bir yerdeydi. 

Peki uykunun, hatta ötesinde polifazik uykunun ideal dengesi neydi?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu sorunun cevabını ilerleyen paragraflarda doktor Stampi'den almadan önce, uykunun metabolizmamız için önemine biraz eğilmekte fayda var. Zira eksikliği yerleşik düzendeki insanlarda nispeten daha kolay telafi edilirken, açık denizde hayati önem kazanıyor.

İnsanın biyolojik saati
İnsanın biyolojik saati

Neden Uyuyoruz?

Bizler yeni deneyimler edindikçe, beyin hücrelerimiz beynin diğer bölümleri ile bağlantı kuruyor. Beyin, uyku esnasında bu deneyimlerden önemli olanlarını ayırıp özenle saklarken, diğerlerini geri plana atıyor. Uykusuz bırakılan fareler üzerindeki deneyler, bu işlemin uyku sırasında yapıldığını gösterdi. Ayrıca uyku esnasında beyindeki zararlı kimyasallar da temizleniyor. Uyku hayvanlar ve insanlar için hava gibi, su gibi yaşamsal bir ihtiyaç. Yeterli bir uyku, iyi bir uyanıklık için mutlak bir gereklilik.

"Neden uyuyoruz?" sorusunun bugün en yaygın kabul edilen açıklaması, beynin restorasyonudur. Bu tanımın yanına "sinir hücrelerinin ve bağlantılarının yenilenmesi" eylemini de ekleyebiliriz. 

Deneklerin uykusuz bırakıldığı bilimsel deneylerde kas gücü ve bedensel fonksiyonlarda kayda değer kayıp izlenmezken, beyin fonksiyonlarında ve bilişsel işlevlerde önemli bozulmalar gözlenmiştir. Üstelik bu dönemde beynin elektriksel aktivitesinde de ciddi bozulmalar saptanmıştır.

Popular Mechanics

İngiltere'deki Surrey Üniversitesi'nden Dr. Malcolm von Schantz, genlerin uykusuzluğa verdiği tepkinin, vücudun stres altında olduğu zaman verdikleri tepkiye benzediğini söylüyor. Bu veriler bize uykunun bedenin dinlenme ihtiyacından ziyade, beynin uyanıklıkta normal fonksiyon görebilmesi için uyuduğumuzu gösteriyor.

Normal uyku, hızlı göz hareketlerinin olduğu REM (Rapid Eye Movement) ve bunun haricindeki NREM (Non-REM) dönemi olmak üzere 2 ana gruba ayrılıyor. NREM dönemi de uyku derinliğine gore N1, N2 ve N3 olmak üzere 3 alt gruba... N3 dönemi derin uyku dönemi olarak sınıflanmış ve bu dönem polifazik uykunun da püf noktası olan Yavaş-dalga Uykusu olarak biliniyor. 

Tüm Reklamları Kapat

REM uykusu dönemi ise hızlı göz hareketlerinin olduğu, rüyaların yaşandığı bir dönem... N-REM uykusu daha hafif bir uyku ve kişi bu dönemde dışsal ve içsel uyaranlarla kolaylıkla uyanabiliyor.

Yavaş-dalga Uykusu, uzun süre uyanık kaldıktan sonra uykuya dalındığında ilk 30-60 dakika içinde başlayan uyku dönemi olarak biliniyor ve son derece dinlendirici olduğu iddia ediliyor. Bu fazda uyku derin oluyor ve tatmin noktası yakalanırsa kişi, uyku ihtiyacını karşılamış olarak dinç uyanıyor.

Uyku hakkında çok daha fazla bilgi almak için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Polifazik Uyku Nedir?

Leonardo da Vinci gibi dehaların da kullandığının iddia edilmesinden ötürü ülkemizde Da Vinci Uykusu olarak da bilinen "Polifazik uyku" yani "Çok fazlı uyku", günlük uyku ihtiyacının en az %50’sinden fazlasının, kişiye göre 15 ila 25 dakika arasında değişen kısa periyotlarla tamamlanması olarak tanımlanıyor.

Konu üzerine yaptığı kapsamlı çalışmaları topladığı Why we nap? (Neden kestiririz?) isimli kitabında Claudio Stampi, Monofazik ve Polifazik uykuyu aşağıdaki gibi kategorize ediyor:

Monofazik ve Polifazik uykuda, uyku-uyanıklık periyotlarının 24 saatlik sürece dağılımı
Monofazik ve Polifazik uykuda, uyku-uyanıklık periyotlarının 24 saatlik sürece dağılımı
Why we nap? - Claudio Stampi

Fazlı uyku iki ana kategoriye ayrılıyor: Polifazik (Çok fazlı) ve Monofazik (Tek fazlı ya da blok) uyku. Her bir ana kategori de, çalışma kapsamındaki tanımların ana kategorilerden biri veya diğerine kesin uyumuna göre üç alt gruba...

Buradan hareketle, uyku-uyanıklık periyodları 20-25 dakikalık kısa parçalar halinde 24 saate eşit olarak dağıtıldığında Tam Polifazik Uyku oluşuyor. Bu 20-25 dakikalık kısa parçalar, 24 saate eşit olarak dağılmadığında ise buna Yarı-Polifazik Uyku deniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
  • Dış Sitelerde Paylaş

İki ana kategorinin tanımındaki kesin ayrım ise şöyle: Günlük uyunan toplam uyku süresinin %50'den azı sürekli yani blok uyku ise, bu "Polifazik Uyku"ya giriyor. Eğer bu kısım toplam günlük uyku süresinin %50'sini aşıyorsa o zaman "Monofazik Uyku" kategorisine giriyor.

Benzer şekilde, günlük tüm uyku ihtiyacı tek seferde alındığında bu da "Tam Monofazik Uyku" olarak tanımlanıyor. "Yarı-Monofazik Uyku" da bu durumda, günlük uyku süresinin %50'den fazlası tek seferde alınıp, geri kalanının da bir veya daha fazla parçada tamamlandığı uyku fazına deniyor.

Son olarak, her iki ana kategorinin kesişim kümesi diyebileceğimiz, "Monofaz-Polifaz ara kategori" de bulunuyor. Bu kategoriyi tanımlayan kural ise, toplam günlük uykunun %50'sinin tek parça, gerisinin bir veya birden fazla parçada tamamlanmasıdır.

Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, Napoleon, Thomas Edison, Nikola Tesla ve Winston Churchill'in çok fazlı uykuyu yaşam biçimi olarak benimseyen ünlüler arasında olduğu iddia edilmektedir. Bu konudaki bir incelememizi buradan okuyabilirsiniz. Bu metodun destekçileri, çok fazlı uykunun günümüzden binlerce yıl önce, insanlar henüz mağaralarda yaşarken, vahşi hayvan saldırılarına karşı kendiliğinden gelişmiş bir düzen olduğunu iddia etmektedirler.

Entrepreneur

Polifazik Uyku Daha Verimli Olabilir mi?

Bu konuda henüz nihai yanıta varılmış değil; ancak Stampi’nin araştırmaları, polifazik düzende uyuyanlarda uyanık dönemdeki konsantrasyonun çok daha yüksek olduğu, hafıza testlerinde de çok fazlı uyuyanların blok uyku uyuyanlara göre daha iyi performans gösterdiğini ortaya kokuyor.

İlk başta polifazik uyku düzeninde her kısa uykuda uyku fazlarından birinin uyunduğu düşünülüyordu. Sonradan yapılan çalışmalar, kısa uyku parçalarında direkt REM uykusuna geçildiği düşüncesini öne çıkardı. Ancak sonradan bulgular ışığında teoriler yeniden güncellendi ve şu anda ağır basan teori, yukarıda çok fazlı uykunun püf noktası olarak tanımladığımız yavaş-dalga uykusunun polifazik uykunun kalbi olduğu yönünde.

Araştırmalara göre, normal tek fazlı yani blok uykuda, uykunun çeşitli aşamaları ertesinde derin uykuya çok zaman harcanılarak geçiliyor. Ama çok fazlı uykuya vücut alışınca, derin uykuya geçiş süresi kısalıyor.

Yavaş-dalga uykusu, hatırlayacağınız üzere, uykuya daldıktan sonra ilk 30-60 dakika içinde başlayan dönemdir. Çok fazlı uyku da dinlendirici gücünü, en azından metabolizma zamanla bu yeni uyku düzenine alıştıkça, uykuya daldıktan sonra bu yavaş-dalga uykusuna geçiş süresinin kısalmasından alıyor.

Başlangıçta 20-25 dakikalık polifazik uyku periyotlarına alışmaya çalışırken, yavaş-dalga uykusuna geçiş başlamadan uyanıyor ve haliyle kendinizi pek dinlenmiş hissetmiyorsunuz. Ancak metabolizma yeni düzene uyum sağladıkça, uykuya daldıktan sonra 5 dakika gibi kısa bir sürede yavaş-dalga uykusu dönemine geçiyor ve daha tatminkar bir 20 dakikalık uyku uyuyorsunuz. Bu tatminkar 20-25 dakikalık uyku periyotlarıyla tamamladığınız günlük uyku ihtiyacınız da, size dinlenmiş bir beden ve dinç bir zihin olarak geri dönüyor.

Economic Times

Monofazik Uykudan, Polifazik Uykuya Nasıl Geçilir?

Monofazik uyku düzeninden Polifazik uyku düzenine başarılı geçişin temel iki anahtarı var: 

Tüm Reklamları Kapat

  1. Uykuya dalma süresinin kısalması 
  2. Uyku süresinin toplamındaki kısalma 

Toplam uyku süresindeki azalma, geçiş sürecinde, bir ön şarttan ziyade bir sonuç olarak kendini gösteriyor. Kişiden kişiye değişen değerler söz konusu. Geçiş sürecindeki disiplin ve yöntemlerin etkiliğine göre, toplam uyku süreniz (dinlenme ve yenilenme performansı artarken) azalıyor.

Ancak bu geçişin asıl barajı birinci madde... Yani uykuya dalış sürecinin kısalması.

Peki bunu nasıl başaracağız?

Öncelikle, teoride uykunun doğal ve çabasız olması gerekir. Sağlıklı genç bir erişkin, ışıklar kapatıldıktan 5-20 dakika sonra uyuyabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Monofazik yani blok uyku uyuduğumuz yerleşik yaşamda, son kahve ya da çayı en geç 18.00 civarı içmek gerekir. Böylece saat 23.00 sularında vücuttaki kafein ancak atılmış olur. Kafeinin uyarıcı etkisinden temizlenmiş metabolizma da zihni uykuya yatırmakta zorluk çekmez.

The Independent

Polifazik Uykuya Geçişi Bir Denizciden Öğrenin!

Kayıtsız III teknesi ile elektronik seyir yardımcıları kullanmadan tek başına dünya turu yapan Özkan Gülkaynak, doğru beslenmeyi uyku kalitesini doğrudan etkileyen faktörlerden biri olarak açıklıyor.  Gülkaynak, seyir dışında tüketilen fazlaca alkolün de konsantrasyon, ani kararlar verebilme ve uykuya dalma süresi üzerinde negatif etkileri olduğunu düşünüyor. Ayrıca teknedeki uykunun hiçbir zaman evdeki gibi olmadığını, her zaman bir farkındalık ya da yarı-uyku durumu söz konusu olduğunu da sözlerine ekliyor. Ama belirli periyotlarla uygulandığında bir düzen haline girdiğini, vücudun buna alışmaya başladığını ve kişiye yeterli dinlenmişlik etkisini verdiğini anlatıyor.

Gülkaynak’a göre, uyku gereksinimini azaltma ve uykuya dalış süresini kısaltma konusunda en etkili yöntem meditasyon yapmak. Solo denizcilere her gün düzenli meditasyon yapmalarını tavsiye ediyor. Bir kelimenin (mantra) tekrarı ile uygulanan transdantal meditasyonun sürekli ve düzenli uygulandığında, çok daha kolay uykuya dalmaya ve çok daha az uyku süresiyle dinlenebilmeye olanak tanıdığını yaşayarak deneyimlemiş. Konsantrasyonu artırmasını da bu yöntemin artısı olarak not düşüyor.

3 yıllık süren dünya turu boyunca hiçbir zaman ciddi yorgunluk ve uykusuzluk problemi yaşamadığını belirten Gülkaynak, uzun bir uykunun, kısa sürelerle uyanıp çevreyi gözetlemeye göre daha verimsiz olduğunu ve konsantrasyonu olumsuz etkilediğini düşünüyor. Bu nedenle geceleri genelde 15 dakikada bir uyanıp ufku gözlemlediği bir düzen tutturmuş. 

Tüm Reklamları Kapat

2004 yılında başladığı dünya turunu, Atlantik'i geçtikten sonra Sophie Hunter ile birlikte Horn Burnu rotası üzerinden 2007’de tamamlayan Hakan Öge, "Uykuya dalış süreniz ne kadardı ve bu süreyi kısaltmak için bir yönteminiz var mıydı?" sorusunu şöyle cevaplıyor:

Uykusuzluğunuza bağlı... Çok uykum varken, birkaç dakika içinde dalıyordum. Bazen de uykuya dalamıyor, ama dinlenmek için gözlerimi kapalı tutuyordum.
Pinterest

Her iki denizcinin açıklamalarından anlaşıldığı üzere, uzun seyirlerin özellikle ilk başlarında çok fazlı uykuyu teknedeki yaşamınıza adapte etmenin püf noktası olan "uykuya hızlı dalma" konusunda yapabilecekleriniz sınırlı. Her seferinde uykuya hemen dalamıyorsunuz. Ama açık deniz seyrinin rutin ve biraz da tekdüze yaşamında, günbegün zihniniz boşaldığı, arındığı için, muhtemelen her geçen gün bu süre kısalıyor.

Solo yelkenci Dilek Ergül ise, polifazik uyku düzenini 20 dakikalık şekerlemeler üzerine kurmuş. Şöyle diyor:

20 dakikalık uykular aynı zamanda insan vücudunun klasik uyku düzenidir. Farkındasınız ya da değilsiniz, defalarca uyanıyorsunuz aslında. Buradaki konu 20 dakika için kendinizi derin uykuya alma disiplinine ulaşmanızdır.

İşte burada sözünü ettiği derin uyku, yavaş-dalga uykusu oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ergül’e göre en iyi işleyen düzenlerden biri; her 20-30 dakikada bir kalkıp çok kısa bir süre etrafı ve pusulayı kontrol etmek ve tekrar yatmak. Uyku halinden uyanık hale geçmeden önce tekrar uyumak. Bu tıpkı, normal bir insanın gece uyanıp tuvalete gitmesi veya su içmesi, uykusu açılmadan yatağına dönüp kaldığı yerden devam etmesi gibi bir şey...

Dr. Stampi, bu 20 dakikalık şekerleme düzeninin yerleşik yaşamda Pazar günleri denenebileceğini ve bunu yapan insanların haftanın bütün yorgunluğu atabileceğini belirtiyor.

Wallpaper Better

Bazı Püf Noktalar

Ergül, çok fazlı uykuya geçişin genel kurallarını da şöyle sıralıyor:

  1. Uyanmak için alarm kullanın. Asla alarmı kapatıp tekrar dalmayın.
  2. Kalkar kalkmaz güçlü bir ışık yakın ki, metabolizma kendini uyandırsın ve hemen bir şeyler ile ilgilenin.
  3. Asla ama asla sabah saat 6:00 - 8:00 arası uyumayın. Bu alan yasaklı.
  4. Kafeinden uzak durun.
  5. Karanlıkta uyuyun ki beyin derin uykuya geçebilsin. 
  6. Bu düzeni tutturmak minimum 1 ayınızı alacaktır.

Görünen o ki açık deniz gezginleri; konuyla bilimsel seviyede ilgili olanlarıyla, yola çıkmadan aylar önce uyku egzersizlerine başlayanlarıyla, uyku düzenini yolda metabolizmanın kendi ritmi ile oluşturmasına bırakanlarıyla çok fazlı uykuyu çoktan keşfetmiş.

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Claudio Stampi'nin araştırmalarına dönersek, 2003’te Kingfisher 2 ile en hızlı dünya turu rekorunu kırdığı yolculukta Ellen MacArthur’un bileğine bir uyku ve metabolizma takip saati takmıştı. MacArthur için hazırladığı program, bir "sofrolog" (bir çeşit yoga uzmanı) eşliğinde vücudu ve zihni dinlendirme egzersizleri de içeriyordu.

Organic Authority

Sonuç

Açık deniz solo yarışçılığı çok fazlı uyku düzenine adapte olmayı mecbur kılıyor. Bu mecburiyet de, uyku ve yorgunluk meselesinin yönetimini belli bilimsel bir çerçeveye oturtuyor.

Bu bilimsel yöntemlerin yarışçıların performanslarına etkisini, Okyanus yarışçımız Tolga Pamir’in Vendee Gobe’a giden yolunda biz de görme imkanı bulacağız. Bir gezgin şöyle diyor:

İyi ve mutedil havalarda alınan sağlıklı uyku ile fırtınada daha zinde ve kararlarını daha sağlıklı alan bir denizci olursunuz.

Biz de, tatminkar uykuların berraklaştırdığı zihinler diliyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
133
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 51
  • İnanılmaz 21
  • Muhteşem! 19
  • Merak Uyandırıcı! 17
  • Bilim Budur! 15
  • Umut Verici! 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 14
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Stampi. (1990). Why We Nap: Evolution, Chronobiology, And Functions Of Polyphasic And Ultrashort Sleep. ISBN: 978-0817634629. Yayınevi: Birkhäuser.
  • D. Lundy. (2000). Godforsaken Sea: The True Story Of A Race Through The World's Most Dangerous Waters. ISBN: 978-0385720007. Yayınevi: Anchor.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:44:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8508

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Şayan, et al. Polifazik Uyku Nedir?. (8 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8508
Şayan, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 08). Polifazik Uyku Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8508
A. Şayan, et al. “Polifazik Uyku Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8508.
Şayan, Atilla. Bakırcı, Çağrı Mert. “Polifazik Uyku Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 08, 2020. https://evrimagaci.org/s/8508.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close