Develer, Hörgüçlerinde Su Depolamazlar!
İddia
Develer susuzluğa karşı aşırı dirençlidir, çünkü hörgüçlerinde su depolarlar.
2. İddia
Develerin susuzluğa dayanma yetenekleri hörgüçlerinde depoladıkları yağdan ötürüdür. İstedikleri zaman bunu suya çevirerek kullanırlar.
Gerçek mi?
Gerçek Ne?
Develerin hörgüçlerinde su depolanmaz. Develerin hörgüçlerinde depolanan yağın susuzluk direnci ile doğrudan bir alakası yoktur.
İddianın Kökeni
Develerin tuhaf şekilleri, yaşadıkları alanla ilişkilidir; ancak insanlar bu ilişkiyi hatalı kurmaktadırlar. Develerin su bulduklarında bol bol içmesi ve uzun süreler susuz kalabilmeleri, hörgüçlerinde su depoladıklarına yönelik hatalı inancı doğurmuştur.
Bilgiler
Develerin hörgüçlerinde depoladıkları yağın susuzluk ile pek bir alakası yoktur. Develeri aşırı kuraklarda başarılı kılan asıl sebep, evrimsel tarihlerinde edindikleri adaptasyonlardır. Develer, su kullanımı konusunda diğer hayvanların neredeyse tamamından çok daha verimlidirler ve susuzluk ile mücadele konusunda onlara yardımcı olan adaptasyonlara sahiptirler. Örneğin postlarının yapısı sayesinde pek fazla terlemezler. Ayrıca kan hücreleri de diğer hayvanlarınkinden farklıdır.
Hörgüçlerinde depoladıkları yağ, "konsantre yemek" olarak düşünebilir. Eğer ki bir deve aşırı aç bırakılacak olursa, sırtındaki hörgüç giderek küçülür ve nihayetinde yok olur. Bunun nedeni, hörgüçte depolanan yağın susuzluktan ziyade, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için var olmasıdır.
Develerin Kuraklık Adaptasyonları Kanlarından, Hörgüçlerinden Değil!
Develerin aşırı sıcak ve kuraklara dayanabilmelerinin asıl sebebi, eritrositlerinin (kırmızı kan hücreleri) insanlardaki gibi yuvarlak olmak yerine, oval olmasıdır. Dehidrasyon (sıvı kaybı) esnasında kan hacmi azalır. Buna karşılık kalp ritmi hızlanır. Periferik (dış) organlara kan akımı azaltılarak kan, daha hayati (vital) organlara yönlendirilir. Yuvarlak yerine oval olan ve normalden daha küçük olan eritrositler, kan akışında rahatça hareket ederek en küçük kapillerden (kılcak damar) bile sorunsuz geçerek gerekli dokuya oksijen taşıyabilir.
Çoğu hayvan, eritrositlerinin hacimlerini yırtılma olmaksızın %150 kadar arttırabilirler. Develer ise kırmızı kan hücrelerinin hacmini %240'a kadar arttırabilirler. Böylece bir seferde 100 litreye kadar büyük hacimlerde su içerek sıvı kayıplarını giderebilirler ve sıvıyı uzun süre koruyabilirler. Her ne kadar bu suyun develerin sahip olduğu 3 mideden birinde depolandığı iddia edilmiş olsa da, ne yazık ki develerin bu aşırı miktarda suyu herhangi bir şekilde uzun süreli depolayabildiğini gösteren herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
İnsanlar, vücutlarında bulunan suyun %12'sini kaybettiğinde ölürken; develer, bu ve benzeri adaptasyonlar sayesinde vücutlarındaki suyun %40'ını kaybetseler bile ölmezler. Ayrıca dış yollara giden kan yolu, susuzluk esnasında kapandığı için, vücut ısısı hızlı bir şekilde artar. Bu yüzden develer, gündüz vücut sıcaklığını 41°C'ye kadar çıkartan mekanizmalar ile evrimleşmişlerdir. Bu sayede aşırı sıcakta sıvı kaybını minimum seviyede tutabilirler.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 42
- 21
- 16
- 14
- 6
- 6
- 4
- 3
- 0
- 0
- 0
- 0
- Ask Nature. Blood Cells Protect From Dehydration. (14 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Ask Nature | Arşiv Bağlantısı
- Earth Sky. Are Camels’ Humps Full Of Water?. (29 Ekim 2009). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Earth Sky | Arşiv Bağlantısı
- Animal Planet. Do Camels Really Store Water In Their Humps?. (23 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Animal Planet | Arşiv Bağlantısı
- How Stuff Works. Do The Humps On Camels Hold Water?. (23 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: How Stuff Works | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Camel. (20 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 20:40:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3952
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.