Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Psikedelik İlaçlar Otistik İnsanların Ruh Sağlığını İyileştirebilir!

4 dakika
524
Psikedelik İlaçlar Otistik İnsanların Ruh Sağlığını İyileştirebilir! Science
Tüm Reklamları Kapat

Derin bir bütünlük hissi, aşkınlık, tarif edilemezlik ve huşu duygularının yanı sıra zihinsel sağlıkta iyileşme... Bunlar, 233 kişinin LSD ve psilosibin gibi psikedelik ilaçlarla ilgili deneyimleriyle ilgili bir ankette yaşadıklarını söyledikleri hisler arasındaydı.[2] Bu tür deneyimler istisnai değildi, ancak işin ilginç yanı tüm katılımcılar otistikti!

Ekim ayında Psychopharmacology'de yayımlanan araştırmanın sonuçları, psikedeliklerin bu maddelerle ilgili çalışmalarda tipik olarak gözden kaçan bir gruba fayda sağlayabileceğini öne sürüyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her 36 kişiden yaklaşık biri otizm teşhisi alıyor ve bu oran depresyon, anksiyete, madde kullanım bozuklukları ve obsesif kompulsif bozukluk dahil olmak üzere başka zihinsel rahatsızlıklardan çok daha yüksek bir oran.[3]

Bazı çalışmalar psikedeliklerin otistik olmayan kişilerde bu gibi rahatsızlıklara yardımcı olabileceğini öne sürmüştür, ancak ABD'de psikedelik tedavi henüz onaylanmamıştır. Buna karşın otistik insanlarda sadece tek, küçük bir pilot çalışma yapılmıştır. Şimdiyse bu türden ilaçların vaatlerini ve risklerini otistik insanlar açısından test etmek için birden fazla küçük ölçekli çalışma başlatılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

2018'de yayınlanan yakın tarihli bir deney, şiddetli sosyal kaygısı olan 12 otistik yetişkini iki gruba bölerek bir gruba MDMA (ekstazi) veya plasebo verirken her iki gruba da konuşma terapisi verilmesi üzerineydi. Yazarlar, MDMA verilen grubun semptomlarda en az 6 ay süren "hızlı ve kalıcı bir iyileşme" yaşadıklarını bildirdi.[4]

Ancak Toronto Üniversitesi Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde psikiyatrist ve doktor olan Hsiang-Yuan Lin, daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu söylüyor, çünkü nörotipik bir beyindeki tedavi yanıtının otistik bir beyindeki ile aynı olacağını söyleyemeyiz. Lin ayrıca psikedeliklere verilen yanıtların otizm tanısı olan kişiler arasında da önemli ölçüde değişebileceğini ekliyor:

Bireysel farklılıklar her yerdedir, ancak otistik insanlarda yelpaze daha da geniştir.

Devam eden bir çalışma, beyindeki bu farklılıkları araştırmak için psikedelikleri kullanıyor. King's College London'da psikiyatrist ve sinirbilimci olan Gráinne McAlonan ve meslektaşları, 39 otistik ve 30 otistik olmayan yetişkinin düşük dozda psilosibin alacak veya almayacak şekilde gruplandırdı. Sonrasında katılımcılar beklenmedik bir sese verdikleri tepkiler gibi duyusal işleme testlerine tabi tutularak çalışma için veri toplandı. MR ve elektroensefalografi yöntemleri araştırmacıların ilacın neden olduğu biyolojik etkileri incelemelerine yardımcı olacak. McAlonan, amacın otistik insanların ruh sağlığı semptomları için psikedelik kullanıp kullanmayacakları hakkında sinirbilime dayalı bilgiler sunmak olduğunu söylüyor.[5]

Başka araştırmacılar ise halihazırda psikedelik kullanan otistik kişilerin bildirdiklerinden yola çıkarak riskler ve faydalar hakkında kanıt toplamaya çalıştı. Nöroçeşitli bireyler için psikedelik hizmetler sunan bir site olan NDpsychedelic.com'un kurucusu Aaron Paul Orsini, çoğunluğu kurucu ortağı olduğu bir çevrimiçi topluluk aracılığıyla olmak üzere yaklaşık 8000 anekdot topladı.[6]

Tüm Reklamları Kapat

Kendisi de otistik olan Orsini, durumun psikedeliklerin otistik insanlar için bazı "temel sorunları" çözebileceğini öne sürdüğünü söylüyor. Otistik insanların daha yüksek oranda karşılaştığı etiketleme ve ayrımcılık, otistik olmayan insanlar için tasarlanmış bir dünyada işlev görme zorluğu, uygun ruhsal sağlık desteği bulma gibi sorunlar ve bazı olası genetik etkileri düşününce hayatlarının ne kadar zorlaştığını görmek çok kolay.

Yakın zamanda yayınlanan ankette Orsini ve meslektaşları, katılımcıların %82'sinin psikolojik streste bir azalma yaşadığını söylediğini ve %78'inin en etkili psikedelik deneyimlerinin bir sonucu olarak daha az sosyal kaygı hissettiklerini söyledi. Ancak bazıları, psikedelik kullanmanın yoğun keder, korku, paranoya ve tecrit duygularına neden olduğunu söyledi. Orsini, bunun suçlusunun kontrolsüz bir ortam olduğundan şüpheleniyor:

Oldukça kötü geçen kontrollü bir kullanım hikayesi dinliyorsanız, hikâye genellikle şöyle bir şeyle başlar: Karanlık bir ara sokaktaydım ve daha önce hiç yapmadığım bir şeyi denemeye karar verdim...

Boston'daki bir klinik psikolog ve çalışmanın baş yazarı olan Jack Stroud, bununla birlikte kontrollü ortamlarda da olumsuz deneyimler yaşanabileceğini söylüyor:

Bazı insanların olumsuz deneyimleri olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Yine de bu, otistik yetişkinlerin psikedelik deneyimlerden önemli ölçüde yararlanabileceklerini öne süren ilk anket ve gelecekte kavram kanıtı denemelerinin yapılması gerektiğini gösteriyor.

Anket, empati ve bağlantı duygusunu destekleme yeteneğiyle bilinen MDMA'yı kapsamıyordu; ancak bu ilaç ekibin şu anda geliştirmekte olduğu bir takip çalışmasının odak noktası olacak. Avustralya'da klinik psikolog olan Gillinder Bedi ve meslektaşları, Ocak 2025'te sosyal kaygı için MDMA destekli terapinin farklı merkezlerden gerçekleştirilecek bir denemesi için yaklaşık 150 otistik genç yetişkinle çalışacak. Bedi, bu duyguların eksikliğinin ruh sağlığı için tedavi arayan otistik insanların %87'sini etkilediğini söylüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bu arada Lin ve Toronto'daki meslektaşları, tedaviye dirençli depresyondan muzdarip olan otistik yetişkinlerde psilosibin destekli tedavinin etkilerini test etmek için 20 katılımcıdan ilkini buldu. Lin, Orsini ve meslektaşları ayrıca aleksitimisi (duygu körlüğü) olan otistik erişkinlerde LSD mikro dozlamasının duyguları deneyimleme ve ifade etme güçlüğü üzerine etkisi hakkında bir çalışma başlatmayı umuyorlar.

Devam eden ve planlanan denemeler, katılımı zihinsel engeli olmayan otistik kişilerin üçte ikisiyle sınırlayacak. Anket çalışmasının ortak yazarı olan University College London'dan otizm araştırmacısı William Mandy, bilgilendirilmiş onam ihtiyacının bunun kilit bir nedeni olduğunu söylüyor:

İnsanlar gerçekten ne yapmayı kabul ettikleri konusunda iyi bir anlayışa sahip olmalılar. Psikedelik tedavilerin zihinsel engeli olmayan otistik insanlar için güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, araştırmacılar çalışma yelpazesini dikkatli bir şekilde genişletebilirler.

Mandy, bu alanın henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen, şu ana kadarki sonuçların bize daha fazlasını yapmaya değer olduğunu söylediğini açıklıyor:

Daha fazla otistik insana daha iyi hissetme şansı vermek için adımlar atmalıyız.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Nuwer. Could Psychedelic Drugs Improve The Mental Health Of Autistic People?. (17 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2025. Alındığı Yer: Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Stroud, et al. Perceived Changes In Mental Health And Social Engagement Attributed To A Single Psychedelic Experience In Autistic Adults: Results From An Online Survey. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2025. Alındığı Yer: PubMed | Arşiv Bağlantısı
  • ^ CDC. Data And Statistics On Autism Spectrum Disorder. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2025. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Emerson, et al. Reduction In Social Anxiety After Mdma-Assisted Psychotherapy With Autistic Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2025. Alındığı Yer: PubMed | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. P. Whelan, et al. The ‘Psilaut’ Protocol: An Experimental Medicine Study Of Autistic Differences In The Function Of Brain Serotonin Targets Of Psilocybin. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2025. Alındığı Yer: BMC Psychiatry | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Autistic Psychedelic. Autistic Psychedelic. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2025. Alındığı Yer: Autistic Psychedelic | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/01/2025 10:02:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19306

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Koç, et al. Psikedelik İlaçlar Otistik İnsanların Ruh Sağlığını İyileştirebilir!. (5 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19306
Koç, H., Alparslan, E. (2025, January 05). Psikedelik İlaçlar Otistik İnsanların Ruh Sağlığını İyileştirebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 11, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19306
H. Koç, et al. “Psikedelik İlaçlar Otistik İnsanların Ruh Sağlığını İyileştirebilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 05 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19306.
Koç, Hasanali. Alparslan, Eda. “Psikedelik İlaçlar Otistik İnsanların Ruh Sağlığını İyileştirebilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 05, 2025. https://evrimagaci.org/s/19306.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close