Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Mythbusters Tarafından Çürütülen 22 Yaygın Mit!

Mythbusters Tarafından Çürütülen 22 Yaygın Mit!
7 dakika
29,894
  • Sinema ve Film
  • Kurgusal Eserler

Discovery Channel'ın gelmiş geçmiş en başarılı mit avcısı ekibi olan Mythbusters (Mit Avcıları), bugüne kadar çektikleri yüzlerce bölümle, onlarca miti yerle bir etti ve birçoklarının da doğruluğunu ispatladı ve "mit" statüsünden çıkardı. Ancak bu mitlerin bilimsel olarak çürütülmüş olmasına rağmen hala birçok insan, aşağıda sıralayacağımız mitlerin doğruluğuna inanmayı sürdürüyor. İşte o mitler ve kısa gerçekler:

Mythbuster Tarafından Çürütülen Mitlerden Seçkiler

Mit-1: Breaking Bad dizisinin Walter White isimli kimyager karakteri, müthiş bir kimyacıdır.

Gerçek-1: Hayır. Walter White'ın dizinin kilit noktalarında bahsedilen iddialarından bazıları tamamen hatalıdır. Bunlardan ilki, ölü bir vücudu hidroflorik asit içerisinde eriterek yok edebileceğiniz iddiasıdır. İkincisi ise civa fülminatın devasa bir patlama yaratabileceği iddiasıdır. İkisi de, Mythbusters tarafından denenmiş ve yanlışlanmıştır. Evrim Ağacı olarak yaptığımız bir inceleme buradan okunabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mit-2: Köpekbalıkları aşırı evrimleşmiş ölüm makinalarıdır.

Gerçek-2: Mythbusters sayesinde köpekbalıklarıyla ilgili yanlış bildiğimiz birçok şeyi öğrenme imkanımız oldu. Örneğin hiçbir köpekbalığının bir gemiyi ters çeviremeyeceğini, hiçbir köpekbalığının burnunun bir havuz büyüklüğündeki su içerisinde bir damla kan kokusunu algılayamadığını (balıkları algılayabilirler ama insan kanını değil), köpekbalıkları karşısında ölü taklidi yapmanızın köpekbalığını ölü olduğunuza ikna etmeye yetmediğini (tamamen işe yaramaz değil) ve köpekbalıklarının iddiaların aksine son 400 milyon yıldır evrimleşmeyi sürdürdüğünü, son 100 milyon yıldırsa bu evrimsel hızın düştüğünü öğrendik. Köpekbalıkları ile ilgili yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz.

Mit-3: Bir kaşık dolusu tarçını yutmak imkansızdır.

Gerçek-3: Kendi adınıza konuşun. Mythbuster ekibinden biri bunu yapmayı başardı ama tabii, dikkatli olun. Hem neden böyle bir şey yapasınız ki?

Tüm Reklamları Kapat

Mit-4: Bir ördeğin vakvaklaması eko yapmaz.

Gerçek-4: Her ne kadar bir ördeğin vakvaklamasının eko yaptığını duyması zor olsa da, ses dalgaları konusunda ördeklerin gagasından çıkan seslerin özel olduğuna inananmak çok daha zor. Hayır, ördeklerin sesleri de eko yapar. Evrim Ağacı olarak yaptığımız bir analizi buradan okuyabilirsiniz.

Mit-5: Alkolmetreyi demir para emerek, soğan yiyerek, ağız temizleyicileri kullanarak atlatabilirsiniz.

Gerçek-5: Mythbusters ekibi bu numaraların her birini denedi. Hayır, hiçbiri en ufak derece işe yaramıyor. Hem polisler eğer gerekirse kan testi de yapabilir. Ne yapacaksınız, transfüzyonla kan mı değiştireceksiniz? Araba sürerken alkol almayın, olsun bitsin.

Mit-6: Çok yüksek bir yerden suya düşerken, çarpmadan önce bir çekici hızla suya fırlatırsanız, suyun yüzey gerilimi kırarsınız ve hayatta kalırsınız.

Gerçek-6: Hayır, yine de ölürsünüz. Hatta bulgulara göre daha bile acı verici bir ölüm olabilir. Evde denemeyin. Bir de, öleceğiniz kadar yüksekten suya atlamayın!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Mit-7: Atakule'den (ya da Empire State Binası'ndan) aşağıya 1 kuruş fıtlatırsan, yükseklik sebebiyle para birini öldürebilir.

Gerçek-7: Hayır, öldüremez. Bir demir para bunu yapabilecek kadar büyük veya yoğun değildir. Ne kadar yüksekten atarsanız atın, para belli bir hıza ulaştıktan sonra daha fazla hızlanamaz ve sabit bir hızla yere düşer. O hız, kimseyi öldürmeye yetmez; ancak can yakabilir, neden yapasınız? Mythbusters bozuk paraları silahla bile, yüksek mesafeden yere doğru ateşledi ve yine de sonuç ölümcül değildi.

Mit-8: Bazı diş dolguları sebebiyle insanlar radyo istasyonlarını veya polis radyolarını beyinlerinin içerisinde duyabilirler.

Gerçek-8: Hayır. Var olmuş hiçbir diş dolgusu bir anten görevi görmemiştir.

Mit-9: Benzin doldururken cep telefonu kullanmak patlamaya neden olur.

Gerçek-9: Bir patlama, ancak buharlaşan benzinin elektrostatik yüklenme sonucu alev almasıyla gerçekleşebilir. Ancak bu, telefonunuzun suçu değildir. Bu tür bir elektriklenme, arabanıza binip inerken bile oluşabilir. Benzin istasyonlarında telefonların kullanılmasının yasak olma sebebi patlama ihtimali değil, güvenlik sistemlerinin sinyallerini bozabilecek olmasıdır.

Mit-10: Bir iskambil kağıdı yeterince hızlı fırlatılırsa insan vücudunu kesebilir.

Gerçek-10: Hayır, bu sadece X-Men'de olur ve eğer farkında değilseniz diye söylüyoruz: X-Men gerçek değildir. Mythbusters ekibinin insan eliyle fırlatabildiği en hızlı kart saatte 40 kilometre hızla insan derisine çarpmıştır ve hiçbir hasar verememiştir. Daha sonra ekibin ürettiği bir makine aracılığıyla kartlar saatte 250 kilometre hızla fırlatılmıştır ve bu hızda bile ciddiye alınmayacak kadar hafif bir yaralanmaya neden olmuştur. 

Mit-11: Bataklıklar sizi ölünceye kadar dibe çekerler.

Gerçek-11: Bu, filmlerin ve insan hayal gücünün yarattığı bir saçmalıktır. Gerçek bataklıkların kaldırma kuvveti kum havuzlarından bile fazladır ve normal bir insan yüzeyde asılı kalır, batmaz. Evrim Ağacı olarak bu konuda yaptığımız bir incelemeyi buradan okuyabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Mit-12: Bir gökdelenden düşerken açacağınız şemsiye sizi yavaşlatır ve hayatta kalma şansınızı arttırır.

Gerçek-12: Ne yazık ki bu sadece çizgi filmlerde olmaktadır. Evet, şemsiye açmanız düşüşünüzü çok az miktarda yavaşlatabilir; ancak yine de ölürsünüz. Tekrar söyleyelim: öleceğiniz yüksekliklerden atlayıp kurtulmak için şemsiye açmayı denemeyin!

Mit-13: Düşen bir asansör kabininde, düşüşün etkisinden kurtulmak için, çarpma öncesinde basitçe zıplarsınız ve kurtulursunuz.

Gerçek-13: İlk bakışta kulağa mantıklı gelse de, bunun yapılması neredeyse imkansızdır. Bunun ilk sebebi, çarpma anını tahmin edemeyecek olmanızdır. İkinci sebebiyse, asansörle birlikte vücudunuzun da boşluğa düşmesine karşı koyacak kadar bacak kuvvetini uygulamanızın çok zor olmasıdır. Üçüncüsü ise, tam zamanında ve var gücünüzle zıplasanız bile, düşen kabinin hızı o kadar fazla olacaktır ki, bu defa da anlık olarak havada asılı kaldığınız için, düşen asansörün tavan kısmı size var hızıyla çarparak ölmenize neden olacaktır. Dolayısıyla düşen bir asansörde yapacak çok bir şey yok, kafanızı korumaya çalışın.

Mit-14: Yangın söndürme helikopterleri okyanustan su alırken yanlışlıkla dalgıçları da alıp yangının üzerine fırlatabilirler.

Gerçek-14: Elbette hayır.

Mit-15: Birinin arabasını, benzin deposuna şeker atarak mahvedebilirsiniz.

Gerçek-15: Hayır, eklediğiniz şekerin doğrudan bir etkisi olmayacaktır. Hatta garip bir şekilde, yapılan deneylerde benzin deposuna şeker eklenen arabalar daha yüksek performans göstermiştir. Aramızda kalsın. 

Tüm Reklamları Kapat

Mit-16: Tavanlarda yaşayan Pholcidae ailesinden örümcekler aslında en zehirli örümceklerdir; ancak dişleri insan derisini delemeyecek kadar kısadır; bu yüzden zararsızdırlar.

Gerçek-16: Hayır, bu bir şehir efsanesidir. Buradan haklarında bilgi alınabilir.

Mit-17: Bir Japon balığının hafızası sadece 3 saniyedir.

Gerçek-17: Hayır, bu bir "koca karı" masalıdır. Öyle ki, bir araştırma ekibinin eğittiği Japon balıkları, öğretilen engelleri 1 ay süresince hatırlamayı başardı. Bu konudaki bir incelememizi buradan okuyabilirsiniz.

Mit-18: Eğer bir parça yiyecek yere düşerse, 5 saniye içerisinde alırsanız kirlenmemiştir.

Gerçek-18: Eğer yere düşmüş bir yiyeceği yemek sizin için problem değilse, yerde 5 saniye kalmasıyla 5 dakika kalması arasında pek bir fark yoktur. Üzerinde toplanan mikroplar hemen hemen aynı olacaktır. Bu konudaki bir incelememizi buradan okuyabilirsiniz.

Mit-19: Arabanızın arka camının önünde peçete kutusu bulundurmamalısınız, çünkü bir kaza sırasında uçarak kafanıza çarpabilir ve bu, o kadar şiddetli olur ki sizi öldürebilir.

Gerçek-19: Bir diğer koca karı masalı. Hangi hızla giderken kaza yaparsanız yapın, bir peçete kutusunun ağırlığı sizi öldürmeye yetecek kadar hızlanmasına izin vermez; hatta size zarar bile veremez. Ancak eğer ki metal ve ağır eşyaları arabanızın camı önünde bulunduruyorsanız, onlardan kurtulmanızı tavsiye edebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Riske Övgü

Riske Övgü

Anne Dufourmantelle

“Hayat biz canlıların pervasızca aldığı bir risktir.”

Fransız filozof ve psikanalist Anne Dufourmantelle’in bu usta işi eseri, tedbir ve güvenliğin temel değer kabul edildiği modern dünyada risk almaya bir övgü. Dufourmantelle özenle ördüğü metninde felsefi düşünceyle bir psikanalist olarak biriktirdiği zengin vaka örneklerini harmanlayarak son derece özgün ve eleştirel bir dünya kuruyor. Bağımlılık, dil, unutuş, aileyi terk etme, yalnızlık, kayıp, kaygı ve itaatsizlik gibi hayatımızın önemli bahislerine bakışımızı sarsacak sorular yöneltiyor. Yazara göre risk dışımızdaki bir tehditten ziyade hayatın içinde bilinmedik bir alan açan, tutumlarımızı, varoluş tarzımızı belirleyen bir dönüşüm ânı, şimdide olma imkânı.

Artırılmış güvenlik önlemleri, sınır duvarları, tetiklenen kötü hatıralar ve sonu gelmez davalarla kendini gösteren bir çağda Dufourmantelle, “Yaşamı riske atmak, yani sahiden yaşamanın riskini almak ne demektir?” sorusunun peşinden gitmeyi öneriyor.

Devamını Göster
₺70.00
Riske Övgü

Mit-20: Ay'a iniş hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Gerçek-20: Evet, aynı bayat iddia; ancak Mythbusters bu konuya bile el attı ve "Neil Armstrong'un fotoğrafta görünmemesi gerektiği" (yanlış: Ay'daki ışıklanma Dünya'dan farklıdır), "bayrağın dalgalanmaması gerektiği" (yanlış: dalgalanabilir; ayrıca bayrağın o şekilde durması için ek bir çubuk kullanılmıştır), "vakum ortamında ayakizinizin kalmaması gerektiği" (yanlış!), "Ay inişinin aslında Dünya'da çekilmiş ve sonradan yavaşlatılmış olduğu" (komik ama asılsız) iddialarını tek tek çürüttü. Bu konuda kapsamlı bir incelememizi buradan okuyabilirsiniz

Mit-21: Bir odayı kısa süreliğine terk edeceğiniz zaman, ışığı açık bırakmak, kapatıp açmaya göre daha verimlidir.

Gerçek-21: Mythbusters ekibi birçok deneme sonucu yaptıkları hesaplamalarda, bir ışığı açmak sırasında harcanan enerjinin, ışığı sadece 1 saniye açık tutmakla eşdeğer olduğunu gösterdi (bu florosan ışıklar için geçerli değil, onların yanmak için harcadığı enerji, 23 saniye açık bırakılmaya eşit). Üstelik bir ışık düğmesini açıp kapatmanın, onun enerji verimliliğini etkileyecek kadar önemli olmadığı da gösterildi. Ne olursa olsun, kullanmadığınız zaman bir ışığı kapalı tutmak en verimlisi. Üşenmeyin ve ışığı kapatın!

Mit-22: Arabanızla suya uçtuğunuzda, su altında hayatta kalmak için araba tekerleklerinizdeki havayı kullanabilirsiniz.

Gerçek-22: Bu sadece filmlerde olur. Yapılan deneyde su altındaki denek, lastikte açtığı yarıktan çıkan havadan yeterli oksijen alamamış ve boğulma tehlikesi yaşamıştır.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
25
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 44
  • Bilim Budur! 25
  • Merak Uyandırıcı! 23
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Güldürdü 9
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Thought Catalog | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/03/2023 16:06:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1384

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Akış
İçerikler
Sosyal
Gündem
Eğilim
Atmosfer
Karar Verme
Sars Mers
Yeşil
Nobel Ödülü
Makine
Çeviri
Toprak
Görme
Türlerin Kökeni
Seçilim
Kök Hücre
Test
Zehirli Mantar
İnsan Türü
Kanat
Besin Değeri
Şehir
Beslenme Davranışı
İklim
Kimya Tarihi
Ağız Sağlığı
Argüman
Hidrotermal Baca
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Mythbusters Tarafından Çürütülen 22 Yaygın Mit!. (9 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 24 Mart 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1384
Bakırcı, Ç. M. (2013, September 09). Mythbusters Tarafından Çürütülen 22 Yaygın Mit!. Evrim Ağacı. Retrieved March 24, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1384
Ç. M. Bakırcı. “Mythbusters Tarafından Çürütülen 22 Yaygın Mit!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Sep. 2013, https://evrimagaci.org/s/1384.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Mythbusters Tarafından Çürütülen 22 Yaygın Mit!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 09, 2013. https://evrimagaci.org/s/1384.

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
Geri Bildirim Gönder
Paylaş
Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'ndaki reklamları, bütçenize uygun bir şekilde, kendi seçtiğiniz bir süre boyunca kapatabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kaç ay boyunca kapatmak istediğinizi aşağıdaki kutuya girip tek seferlik ödemenizi tamamlamak:

10₺/ay
x
ay
= 30
3 Aylık Reklamsız Deneyimi Başlat
Evrim Ağacı'nda ücretsiz üyelik oluşturan ve sitemizi üye girişi yaparak kullanan kullanıcılarımızdaki reklamların %50 daha az olduğunu, Kreosus/Patreon/YouTube destekçilerimizinse sitemizi tamamen reklamsız kullanabildiğini biliyor muydunuz? Size uygun seçeneği aşağıdan seçebilirsiniz:
Evrim Ağacı Destekçilerine Katıl
Zaten Kreosus/Patreon/Youtube Destekçisiyim
Reklamsız Deneyim
Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Devamını Oku
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara
Moderatöre Bildir

Raporlama sisteminin amacı, platformu uygunsuz biçimde kullananların önüne geçmektir. Lütfen bir içeriği, sadece düşük kaliteli olduğunu veya soruya cevap olmadığını düşündüğünüz raporlamayınız; bu raporlar kabul edilmeyecektir. Bunun yerine daha kaliteli cevapları kendiniz girmeye çalışın veya size sunulan (oylama gibi) diğer araçlar ile daha kaliteli cevaplara teşvik edin. Kalitesiz bulduğunuz içerikleri eleyebileceğiniz, kalitelileri daha ön plana çıkarabileceğiniz yeni araçlar geliştirmekteyiz.

Kural İhlali Seç
Öncül Ekle
Sonuç Ekle
Mantık Hatası Seç
Kural İhlali Seç
Soru Sor
Aşağıdaki "Soru" kutusunu sadece soru sormak için kullanınız. Bu kutuya soru formatında olmayan hiçbir cümle girmeyiniz. Sorunuzla ilgili ek bilgiler vermek isterseniz, "Açıklama" kısmına girebilirsiniz. Soru kısmının soru cümlesi haricindeki kullanımları sorunuzun silinmesine ve UP kaybetmenize neden olabilir.
Görsel Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, aklınıza takılan soruları sorabilmeniz ve diğerlerinin sorularını yanıtlayabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Gerçekten soru sorun, imâdan ve yüklü sorulardan kaçının.
Sorularınızın amacı nesnel olarak gerçeği öğrenmek veya fikir almak olmalıdır. Şahsi kanaatinizle ilgili mesaj vermek için kullanmayın; yüklü soru sormayın.
2
Bilim kimliğinizi kullanın.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla sorular ve cevaplar, bilimsel perspektifi yansıtmalıdır. Geçerli bilimsel kaynaklarla doğrulanamayan bilgiler veya reklamlar silinebilir.
3
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Sahtebilimi desteklemek yasaktır.
Sahtebilim kategorisi altında konuyla ilgili sorular sorabilirsiniz; ancak bilimsel geçerliliği bulunmayan sahtebilim konularını destekleyen sorular veya cevaplar paylaşmayın.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Soru Ara
Aradığınız soruyu bulamadıysanız buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Alıntı Ekle
Eser Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Formu olabildiğince eksiksiz doldurun.
Girdiğiniz sözün/alıntının kaynağı ne kadar açıksa o kadar iyi. Açıklama kısmına kitabın sayfa sayısını veya filmin saat/dakika/saniye bilgisini girebilirsiniz.
2
Anonimden kaçının.
Bazı sözler/alıntılar anonim olabilir. Fakat sözün anonimliğini doğrulamaksızın, bilmediğiniz her söze/alıntıya anonim yazmayın. Bu tür girdiler silinebilir.
3
Kaynağı araştırın ve sorgulayın.
Sayısız söz/alıntı, gerçekte o sözü hiçbir zaman söylememiş/yazmamış kişilere, hatalı bir şekilde atfediliyor. Paylaşımınızın site geneline yayılabilmesi için kaliteli kaynaklar kullanın ve kaynaklarınızı sorgulayın.
4
Ofansif ve entelektüel düşünceden uzak sözler yasaktır.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Sözlerinizi tırnak (") içine almayın.
Sistemimiz formatı otomatik olarak ayarlayacaktır.
Gönder
Tavsiye Et
Aşağıdaki kutuya, [ESER ADI] isimli [KİTABI/FİLMİ] neden tavsiye ettiğini girebilirsin. Ne kadar detaylı ve kapsamlı bir analiz yaparsan, bu eseri [OKUMAK/İZLEMEK] isteyenleri o kadar doğru ve fazla bilgilendirmiş olacaksın. Tavsiyenin sadece negatif içerikte olamayacağını, eğer bu sistemi kullanıyorsan tavsiye ettiğin içeriğin pozitif taraflarından bahsetmek zorunda olduğunu lütfen unutma. Yapıcı eleştiri hakkında daha fazla bilgi almak için burayı okuyabilirsin.
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform; okuduğunuz kitaplara, izlediğiniz filmlere/belgesellere veya takip ettiğiniz YouTube kanallarına yönelik tavsiylerinizi ve/veya yapıcı eleştirel fikirlerinizi girebilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Önceliğimiz pozitif tavsiyelerdir.
Bu platformu, beğenmediğiniz eserleri yermek için değil, beğendiğiniz eserleri başkalarına tanıtmak için kullanmaya öncelik veriniz. Sadece negatif girdileri olduğu tespit edilenler platformdan geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
2
Tavsiyenizin içeriği sadece negatif olamaz.
Tavsiye yazdığınız eserleri olabildiğince objektif bir gözlükle anlatmanız beklenmektedir. Dolayısıyla bir eseri beğenmediyseniz bile, tavsiyenizde eserin pozitif taraflarından da bahsetmeniz gerekmektedir.
3
Negatif eleştiriler yapıcı olmak zorundadır.
Eğer tavsiyenizin ana tonu negatif olacaksa, tüm eleştirileriniz yapıcı nitelikte olmak zorundadır. Yapıcı bir tarafı olmayan veya tamamen yıkıcı içerikte olan eleştiriler silinebilir ve yazarlar geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
4
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Eser Ara
Aradığınız eseri bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Tür Ekle
Üst Takson Seç
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, yaşamış ve yaşayan bütün türleri filogenetik olarak sınıflandırdığımız ve tanıttığımız Yaşam Ağacı projemize, henüz girilmemiş taksonları girebilmeniz için geliştirdiğimiz bir platformdur. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Takson adlarını doğru yazdığınızdan emin olun.
Taksonların sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Latince tür adlarında, cins adının ilk harfi büyük, diğer bütün harfler küçük olmalıdır (Örn: Canis lupus domesticus). Türkçe adlarda da sadece ilk harf büyük yazılmalıdır (Örn: Evcil köpek).
2
Taksonlar arası bağlantıları doğru girin.
Girdiğiniz taksonun üst taksonunu girmeniz zorunludur. Eğer üst takson yoksa, mümkün olduğunca öncelikle üst taksonları girmeye çalışın; sonrasında daha alt taksonları girin.
3
Birden fazla kaynaktan kontrol edin.
Mümkün olduğunca ezbere iş yapmayın, girdiğiniz taksonların isimlerinin birden fazla kaynaktan kontrol edin. Alternatif (sinonim) takson adlarını girmeyi unutmayın.
4
Tekrara düşmeyin.
Aynı taksonu birden fazla defa girmediğinizden emin olun. Otomatik tamamlama sistemimiz size bu konuda yardımcı olacaktır.
5
Mümkünse, takson tanıtım yazısı (Taksonomi yazısı) girin.
Bu araç sadece taksonları sisteme girmek için geliştirilmiştir. Dolayısıyla taksonlara ait minimal bilgiye yer vermektedir. Evrim Ağacı olarak amacımız, taksonlara dair detaylı girdilerle bu projeyi zenginleştirmektir. Girdiğiniz türü daha kapsamlı tanıtmak için Taksonomi yazısı girin.
Gönder
Tür Gözlemi Ekle
Tür Seç
Fotoğraf Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, bizzat gözlediğiniz türlerin fotoğraflarını paylaşabilmeniz için geliştirilmiştir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Net ve anlaşılır görseller yükleyin.
Her zaman bir türü kusursuz netlikte fotoğraflamanız mümkün olmayabilir; ancak buraya yüklediğiniz fotoğraflardaki türlerin özellikle de vücut deseni gibi özelliklerinin rahatlıkla ayırt edilecek kadar net olması gerekmektedir.
2
Özgün olun, telif ihlali yapmayın.
Yüklediğiniz fotoğrafların telif hakları size ait olmalıdır. Başkası tarafından çekilen fotoğrafları yükleyemezsiniz. Wikimedia gibi açık kaynak organizasyonlarda yayınlanan telifsiz fotoğrafları yükleyebilirsiniz.
3
Paylaştığınız fotoğrafların telif hakkını isteyemezsiniz.
Yüklediğiniz fotoğraflar tamamen halka açık bir şekilde, sınırsız ve süresiz kullanım izniyle paylaşılacaktır. Bu fotoğraflar nedeniyle Evrim Ağacı’ndan telif veya ödeme talep etmeniz mümkün olmayacaktır. Kendi fotoğraflarınızı başka yerlerde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
4
Etik kurallarına uyun.
Yüklediğiniz fotoğrafların uygunsuz olmadığından ve başkalarının haklarını ihlâl etmediğinden emin olun.
5
Takson teşhisini doğru yapın.
Yaptığınız gözlemler, spesifik taksonlarla ilişkilendirilmektedir. Takson teşhisini doğru yapmanız beklenmektedir. Taksonu bilemediğinizde, olabildiğince genel bir taksonla ilişkilendirin; örneğin türü bilmiyorsanız cins ile, cinsi bilmiyorsanız aile ile, aileyi bilmiyorsanız takım ile, vs.
Gönder
Tür Ara
Aradığınız türü bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.