Ördek Sesi (Vakvaklaması) Yankı Yapmaz Mı?
İddia
Ördekler nerede vakvaklarlarsa vakvaklasınlar sesleri asla yankı yapmaz. Sebebi kimse tarafından bilinmemektedir.
Gerçek mi?
Gerçek Ne?
Her ses dalgası gibi, ördeklerin sesleri de ortam koşullarına bağlı olarak kesinlikle yankı yapar.
İddianın Kökeni
Ördeklerin vakvaklaması da herhangi bir sesin yankı yapacağı herhangi bir ortamda yankılanmaktadır. Ancak:
- Ördeklerin vakvaklamasından kaynaklanan yankıların, ses şiddeti ve frekansı sebebiyle diğerlerine göre duyulması biraz daha zor olmaktadır. Bir yankı duymak istediğimiz zaman yüksek şiddette sesler çıkarırız; ancak bir ördek bunu nadiren yapar, dolayısıyla yankı da nadiren duyulur.
- Ördekler, seslerinin yankılanacağını bildikleri ortamlarda vakvaklamaktan kaçınırlar. Çünkü bu, hem sürülerinin dikkatini dağıtabilir, hem de avcıların dikkatini çekebilir. Dolayısıyla ördekler, iletişimde son derece başarılı bir canlı grubu olarak, yankılanma sebebi olabilecek geniş yüzeylerin yanında vakvaklamaktan kaçınırlar.
Bu sebeplerle insanlar ördeklerin seslerinin yankı yapmadığını sanmışlardır.
Bilgiler
Yankı (ya da eko), ses alıcısına, ses kaynağından gecikmeli olarak ulaşan sesler demektir. Örneğin boş bir oda içerisinde bağırırsanız, sesinizin duvarlardan yansıyarak gelen yankısını duyarsınız. Ancak mobilyalı odada aynı şekilde bağırırsanız, yankı çok daha az olacaktır, çünkü mobilyalardan yansıyan ses dalgaları hemen kulağınıza ulaşacak ve beyniniz, ses dalgaları arasındaki ufak gecikmeyi fark edemeyecektir. Örneğin tren garlarında ya da otobüs duraklarında anonsların anlaşılamama sebebi, hoparlörden kaynaklanan yankı sebebiyle seslerin birbirine karışmasıdır.
Bahsedilen mit, hem MythBusters gibi yarı profesyonel ekipler tarafından, hem de Salford Üniversitesi'nden Akustik Mühendisleri tarafından farklı şekillerde test edilmiş ve her seferinde ördek vakvaklamasının da, herhangi bir diğer ses kadar yankı yaptığı keşfedilmiştir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- T. Radford. Acoustics Professor Proves Ducks Do Echo. (8 Eylül 2003). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2019. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
- D. Mikkelson. Duck’s Quacks Don’t Echo?. (19 Temmuz 1999). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2019. Alındığı Yer: Snopes | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:49:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/771
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.