Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bataklıkta "Batarak" Ölmek Mümkün Mü?

2 dakika
72,419
Bataklıkta "Batarak" Ölmek Mümkün Mü? Fiveprime
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Bataklıklar, insanı içine doğru çeken oluşumlardır. Bir bataklığa girince fazla mücadele etmemek gerekir, çünkü bataklık kişiyi içine doğru çeker ve boğularak ölmesine neden olur.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Bataklıklar ne söylendiği gibi bireyi "içine doğru" çekebilirler, ne de içlerinden kurtulmak imkansızdır. İsminin iddia ettiğinin aksine, bataklık içerisine "batmanız" mümkün bile değildir!

İddianın Kökeni

Bataklık içerisindeki bir bireyin hareket etmesi oldukça zordur; çünkü hareket etmeyen tüm noktalarınızın (örneğin göğsünüzün ve sırtınızın) etrafındaki bataklık katı gibi davranır. Hareketi sağlamak için yeterince basınç/kuvvet uygulayarak bataklığın tekrar akışkan hale dönmesini sağlamanız gerekir. Bu da oldukça fazla kuvvet uygulamak demektir... Bir bataklık içerisinde ayağınızı saniyede 1 santimetre hızla hareket ettirmek için uygulamanız gereken kuvvet, kabaca orta büyüklükteki bir arabayı kaldırmak için gereken kuvvete eşittir.

İşte bataklıktaki hareketin zor olması, bilimkurgu filmlerindeki hatalı iddiayı doğurmuştur. Slate tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 1960lı yıllarda yayınlanan bilimkurgu filmlerinin %3'ünde bir bataklık ve onun içerisine hapsolup kurtulamayan bir cisim/kişi gösterilmektedir. 

Tüm Reklamları Kapat


Bilgiler

Bataklıklar, "kolloid hidrojel" adı verilen aralarında bağ yapısı bulunan kum, kil, su ve kayaçların bir araya gelmesiyle oluşmuş yoğun bir oluşumdur. Genellikle gevşek kumların içerisindeki kumun aniden çalkalanmasıyla oluşur. Kum içerisindeki su dışarı kaçamadığında, sıvı bir toprak (çamurumsu bir yapı) oluşturur ve bu, üzerindeki yükü taşıyamayacak kadar zayıftır. Bu nedenle bataklığın üzerine basıldığında, toprak gibi görünmesine rağmen cisimleri taşıyamaz ve içlerine düşülmesine neden olur.

Bataklıklar, akışkanlar mekaniğindeki "yırtılma kuvvetiyle incelen Newtonyen-olmayan akışkan" (shear thinning non-Newtonian fluid) kategorisine girerler. Yani üzerlerine kuvvet uygulanmadıkça katı gibi gözükürler (aslında "jel"dirler); ancak üzerindeki basıncın %1 oranında değişmesi bile bu jelin akışkanlık direncinin azalmasına, yani sıvı gibi davranmasına neden olur (buna da "sol" formu denir). Bu nedenle üzerinde birisi yürümeye kalkarsa, daha ilk adımını attığında bataklık sıvı gibi davranmaya başlayacak ve bireyin içerisine düşmesine neden olacaktır.

Tüm bunlara rağmen, bataklıklar oldukça masumdur ve neredeyse hiçbir zaman ölüme neden olacak kadar tehlikeli değildir. Aslına bakarsanız, bataklığın içerisine "düşebilirsiniz"; ancak onun içerisine "batamazsınız". Çünkü ortalama bir bataklığın yoğunluğu mililitrede 2 gram civarıdır. İnsanın yoğunluğu ise mililitrede 1 gramdır. Yani bataklık, insandan 2 kat yoğundur. Bu da, basit fizik yasaları nedeniyle, isteseniz bile bataklığın içerisine batamayacağınız anlamına gelir. Bataklık, her zaman sizi yukarıda tutacaktır. Bu nedenle genellikle bel seviyesine kadar batarsınız; ancak bundan derine inmezsiniz. Sonrasındaysa çabalayarak kıyısına erişebilir ve yüzeye çıkabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Dünyaca ünlü akademik makale dergisi Nature, bu konuda kendi dergisinde yayınlanan bir makale üzerine halkın da anlayabileceği bir blog yazısı hazırlamıştır. New York'un Troy kentinde bulunan Rensseleaer Politeknik Enstitüsü'nden toprak mekaniği uzmanı Thomas Zimmie'den aktardıkları gibi, "Bir insanın bataklık tarafından tamamen yutulma ihtimali basitçe sıfırdır. Hollywood'un bugüne kadar konuyla ilgili gösterdikleri hatalıdır." 

Bataklık üzerinde hızla koşacak, hoplayacak zıplayacak olursanız, başınıza gelecek tek şey aşağıda gösterilmiştir:

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
45
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 96
  • İnanılmaz 43
  • Bilim Budur! 25
  • Muhteşem! 24
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 12
  • Umut Verici! 7
  • Güldürdü 5
  • Üzücü! 2
  • İğrenç! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Khaldoun, et al. (2005). Liquefaction Of Quicksand Under Stress. Nature, sf: 635. | Arşiv Bağlantısı
  • R. Khamsi. Quicksand Can't Suck You Under. (26 Eylül 2005). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • K. Oakes. This Is What Would Actually Happen If You Fell Into Quicksand. (12 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: BuzzFeed | Arşiv Bağlantısı
  • K. Bonsor. How Quicksand Works. (23 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: How Stuff Works | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 06:32:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3643

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bataklıkta "Batarak" Ölmek Mümkün Mü?. (31 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3643
Bakırcı, Ç. M. (2015, May 31). Bataklıkta "Batarak" Ölmek Mümkün Mü?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3643
Ç. M. Bakırcı. “Bataklıkta "Batarak" Ölmek Mümkün Mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 31 May. 2015, https://evrimagaci.org/s/3643.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bataklıkta "Batarak" Ölmek Mümkün Mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 31, 2015. https://evrimagaci.org/s/3643.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close