Evrim Ağacı: Geçmiş
5 Kasım 2010: Evrim Ağacı Kuruldu!
Evrim Ağacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde, Biyoloji ve Genetik Topluluğu altında bir öğrenci grubu olarak kuruldu. Kurucuları arasında Çağrı Mert Bakırcı, Babür Erdem, Güngör Budak ve diğer biyoloji bölümü öğrencileri bulunuyordu. Grubun amacı, evrimsel biyoloji konularını önce kendi aralarında öğrenmek, sonrasında diğer öğrencilere öğretmek ve halk arasında konuyla ilgili yanlış bilgileri düzeltmekti.
25 Kasım 2010: Facebook Sayfası Açıldı!
Evrim Ağacı, Facebook sayfasını açarak sosyal medyaya giriş yaptı. Böylece sadece ODTÜ içerisinde değil, Türkiye genelinde bilim anlatıcılığı yapmaya başlamış oldu. O dönemde sadece ve ilk olarak sosyal medya üzerinden yapan sadece birkaç popüler bilim oluşumu mevcuttu. Birçok popüler bilim yayını, dergi ve kitap yayıncılığı üzerinden sürdürülmekteydi. O zamana kadar evrimsel biyoloji odaklı kurulmuş tek grup ise Evrim Çalışkanları idi.
10 Aralık 2010: Hack!
Daha Facebook sayfamız 1.500 kişi civarında bir büyüklüğe erişmişken, evrim karşıtı hackerların saldırısına uğrayarak hesabımıza el koyuldu. Facebook'a ulaşmamıza rağmen sayfamızı geri alamadık ve Evrim Ağacı'nın Facebook sayfası yeniden kurulmak zorunda kaldı. O dönemin sosyal medyadaki bilimsever çevrelerinde kısa bir sürede duyulan bu olay nedeniyle, sadece birkaç gün içinde 1.500 takipçiye yeniden ulaşmayı başardık. Günümüzdeki sosyal medya sayfaları için bu sayılar oldukça ufak olsa da, o dönemde (en azından bizler için) oldukça büyük bir kitleye hitap etmek demekti ve saldırganların hedefine oturmamız da bunu doğruluyor. Ayrıca olaydan kısa bir süre sonra, olaydan haberdar olan ve bilimden yana olan popüler bir hack grubu, bizi bizimle ilişkili olmayan basit bir açıktan yakalayan bu grubu hackleyerek bu yolculukta yalnız olmadığımızı ilan etti.
9 Mart 2011: İnternet Sitemiz Yayında!
Evrim Ağacı internet sitesi yayın hayatına başladı. Kuruluş metninde şu cümleler yer alıyordu:
Hareketimiz, tıpkı adımızın da işaret ettiği gibi, bir ağaç gibi dallanıp budaklanarak büyüyecek ve tüm Türkiye'yi etkisi altına alacaktır, amacımız budur. Amacımız, Türkiye'de Evrim Teorisi gerçekliğinin bilinirliğini sağlamak, halkın kafasında var olan yanlış bilgilerin bilimsel olarak doğrularını öğretmek, çocukların küçük yaşlardan hayali arkadaşlar edinmek yerine tarafsız bilim eğitimini almalarını sağlamak ve bunun için ilk okullara, orta okullara, liselere giderek öğrencilere Evrimsel Biyoloji'yi anlatmak, sevdirmek, üniversiteler arası bir platform oluşturarak ülkemizin geleceği olan üniversite öğrencilerinin düşüncelerini özgürce belirtmelerini ve Tarih İnkarcısı Evrim Karşıtlarının baskılarına yenik düşmemelerini sağlamaktır. Bu amaçla pek çok etkinliğimiz planlanmış ve yürürlüğe konmaya başlamıştır. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederiz.
9 Nisan 2011: İlk Makalemizi Yayınladık!
Evrim Ağacı, ilk makalesini resmen yayınladı. Sosyal medya üzerinden yaptığımız paylaşımlar altına gelen yorumlar kısa sürede kendini tekrar eden sorulara ve argümanlara dönüşünce, bu takipçilerimize konuyu izah ettiğimiz uzun mesajları makalelere dönüştürmeye ve Facebook'ta notlar halinde paylaşmaya karar verdik. Böylece tekrar tekrar aynı cevapları yazmak zorunda kalmayacaktık ve aynı sorular geldiğinde, okurlarımızı ilgili makalelerimize yönlendirebilecektik. Bir okur sorusundan yola çıkarak hazırladığımız ilk makalemiz, "Hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir." sözleriyle bize de yol göstermiş olan Mustafa Kemal Atatürk'ün evrimsel biyolojiye olan ilgisi, bilgisi ve konuyla ilgili tuttuğu notları ele alan bir derlemeydi.
5 Eylül 2011: 250. Makalemizi Yayınladık!
Evrim Ağacı, 250. makalesini yayınladı. Kısa bir süre içerisinde hem okur sorularını ve yorumlarını ele alan, hem de evrimin temellerini detaylıca ve yüzeysel olmaksızın anlatan makaleler hazırlamaya başladık. O dönemlerde bu yazıların amacı, popüler bilim makalesi olmak bile değildi; daha ziyade, Facebook paylaşımlarına gelen yorumlara veya sorulara verdiğimiz detaylı cevapları "not" olarak yayına alıyorduk. Bu nedenle bu yazılarımız; kaynak gösterimi, anlatım dili, vb. biçimsel özellikler bakımından günümüzdeki içeriklerimizden oldukça farklı gözüküyordu. Ama bu samimi yaklaşım, Evrim Ağacı'nın yıllar boyu devam edecek arkadaş canlısı ama profesyonel tutumunun da temellerini atmış oldu.
5 Kasım 2011: 1 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 1. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Evrim Ağacı 5 Kasım 2011 itibariyle 1 yaşında!
Her ne kadar doğum günümüz geçmiş olsa da, Evrim Ağacı'nın kuruluş süreci zamana yayılmış vaziyette olduğu için tek bir güne sığdırmak biraz zor. Temel olarak 5 Kasım'dan başlayarak 1 haftalık bir süreç içerisinde kurulup gelişen, ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu alt grubu olan Evrim Ağacı, 1 sene içerisinde büyük yol kat etti.
Bu yolda bizi yarı yolda bırakmayan tüm ekip arkadaşlarımıza, profesörlerimize, okurlarımıza, takipçilerimize, sevenlerimize ve hatta düşmanlarımıza ve karşıtlarımıza sonsuz teşekkürler. Sizler, Evrim Ağacı'nın ön ayak olmak istediği, Türkiye'deki Evrimsel Biyoloji uyanışının bir parçasısınız! Evrim'i destekleseniz de, kendinizce sebeplerle karşıtı olsanız da, Evrim'in er ya da geç olacak olan Türkiye'deki mutlak kabulüne giden yolda önemli basamaklarsınız!
Özellikle bu yolda desteklerini bizlerden esirgemeyen ve elinden geleni ardına koymayan tüm yakınlarımıza ve okurlarımıza tekrar tekrar teşekkür ediyoruz.
Hepinize sonsuz teşekkürler, iyi ki varsınız! :)
4 Nisan 2012: ESEB Desteği Aldık!
Evrim Ağacı, Avrupa Evrimsel Biyoloji Cemiyeti (ESEB) tarafından desteklenmeye başladı. Hem daha kapsamlı bir internet sitesi kurabilmemiz, hem de Türkiye Evrimle Tanışıyor başlıklı, halka açık ve ücretsiz bilim ve evrim eğitimi serilerimizi Türkiye'nin dört bir yanına taşıyabilmemiz için ESEB bize 2000€ (dönemin parasıyla 4600₺) destekte bulundu. Bu destekle hem 5 ilde 10'dan fazla seminer düzenlememiz mümkün oldu, hem de akademik dünya ile bağlantımız güçlenmeye başladı.
22 Nisan 2012: Dünyanın En Büyüklerindeniz!
25.000'e yakın üyeye ulaşan Evrim Ağacı Facebook sayfası, Dünya çapında (İngilizce yayın yapan siteler de dahil) en büyük 2. popüler bilim oluşumu haline geldi. Bu dönem, sosyal medyanın yeni yeni büyümekte olduğu bir dönemdi ve ülkemizde Evrim Teorisi'ne olan ilgi ve bizim özverili çabalarımız, bizi dönemin Dünya çapında en büyük bilim sayfalarından biri haline getirdi. Elbette, sosyal medyanın sonraki yıllarda hayatlarımıza ayrılmaz bir şekilde entegre olmasıyla bu sıralamada Dünya çapında oldukça gerilerde kaldık; ancak halen Dünya'nın en çok ziyaret edilen bilim sayfaları arasında bulunmayı sürdürüyoruz.
30 Haziran 2012: Bilim Sözlüğümüz Büyüyor!
Birkaç ay önce başlattığımız Bilim Sözlüğü projemizde 500. terimin girdisi yapıldı. Bu terim, "fenokopi" sözcüğü oldu ve Meltem Nil Sangar tarafından girildi. Evrim Ağacı Bilim Sözlüğü, bünyesinde barındırdığı binlerce sözcük ile bilim okuryazarlığını kolaylaştırmayı hedefleyen bir projedir. Bu proje kapsamında açıklamalarını girdiğimiz sözcükler, makalelerimizde o sözcüklerle ilk karşılaştığınız yerde özel olarak gösterilir; böylece yazıda bu sözcük geçtikçe, anlamını bilmeniz mümkün olur.
13 Aralık 2012: Beta Sürümü Yayında!
Evrim Ağacı internet sitesinin Beta Sürümü yayına girdi. Sosyal medyanın hızla yükselişe geçmesine bağlı olarak, Facebook'un kısıtlandırıcı ve reklam satışına yönelik politikaları günden güne belirginleşmeye başladı. Örneğin o dönemde FBML isimli özel Facebook kodlarını bir anda sonlandırarak, 391 makaleyle zar zor inşa ettiğimiz ve en çok ziyaret edilen Makale Arşivi'mizin yok olmasına neden oldular ve günlerce çalışarak yeniden inşa etmemiz gerekti. Bu nedenle artık sadece Facebook ile kısıtlı kalmak istemeyerek, makale ve içeriklerimizi sitemize taşımaya başlama kararı aldık. Bu siteyle birlikte "makale" (uzun, popüler bilim makaleleri), "soru-cevap" (büyük makalelerin kısa özet halleri), "fotoğraf" (kısa bilgi içerikleri), "sözlük" gibi girdilerimiz arasındaki farklar belirginleşmeye başladı. O dönemki açıklamada, şu mesaj ile günümüzdeki sistemimizi duyurmuştuk:
ÇOK YAKINDA SİZLER DE BİRER EVRİM AĞACI YAZARI OLABİLİRSİNİZ! Sitemiz, ilk etapta sıradan bir internet sitesi olarak gözükebilecek olsa da, önümüzdeki dönemde çok orjinal ve Türkiye'de ilk defa uygulanacak bir projeye dönüşecektir. Bu projenin detaylarını, gizlilikten ötürü şu etapta vermeyeceğiz. Ancak çok yakın zamanda, sizlerin de günlük yaşantınız içerisinde birer Evrim Ağacı Yazarı olabileceğinizi ve kendi araştırma ve bilgilerinizle Evrim Ağacı'nın devasa arşivine katkı sağlayabileceğinizi ve Türkçeye çok kıymetli bilgiler kazandırabileceğinizi "çıtlatmış" olalım.
5 Kasım 2012: 2 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 2. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Evet, 5 Kasım 2010 yılında kurduğumuz Evrim Ağacı ekibi, bugün tam 2 yaşına bastı!
2 yıldır birçok sevinç ve gurur yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Şüphesiz ki buralara gelebilmemizin, Türkiye'nin en büyük Evrimsel Biyoloji ailesi olabilmemizin tek yolu, siz değerli okurlarımız ve destekçilerimizsiniz.
Türkiye'nin dört bir yanına bilimi, özellikle de Evrimsel Biyoloji'yi taşımak için canımızı dişimize takarak çalışıyoruz. Bunun ne kadar zorlu bir süreç olduğunu anlatmamıza gerek yok, hepiniz bizler kadar iyi biliyorsunuz.
Ancak bilin ki, bugün 2 yaşına basmış Evrim Ağacı ailesi adına kolaylıkla şunu söyleyebiliriz: Bu ter dolu, zorlu, kendimizden pek çok şeyler vermemizi gerektiren süreçte bizi ayakta tutan, sizler gibi kaliteli, düşünen, sorgulayan, araştıran, merak eden, korkusuz bir okur kitlesine sahip olabilmemizdir.
Yanımızda olduğunuzu bildiğimiz için, güçlüyüz! :)
Hep birlikte, nice 2 yıllara olsun diyoruz!
Bilimle kalın...
21 Ocak 2013: Pano & Video Yayında!
Evrim Ağacı Pano ve Evrim Ağacı Video devreye girdi. Pano, Evrim Ağacı'nın sadece bir blog sitesi olmakla kalmayıp, bir sosyal medya platformu olarak yapılanma planlarının en ilkin adımlarından birisiydi. Okurların birbirleriyle iletişime geçebileceği bu basit araç, aynı zamanda içeriklerimizle ilgili konuşma fırsatı da sağlıyordu. Fakat Facebook'un denetim araçlarıyla kısıtlı olan bu sistem, sosyal medyadaki bütün popülizm-odaklı problemlerin sitemize yansımasına neden oluyordu. Evrim Ağacı, sosyal medyaya da aydınlanma-odaklı bir bilim problemi olarak baktığı için, ilerleyen sürümlerde bu özellik kaldırıldı. Evrim Ağacı Video ise, o dönemlerde Evrim Ağacı tarafından yapılan altyazılandırma projelerinde kullandığımız bir araçtı. Ancak sonradan, altyazılar yerine özgün video içerikleri üretmeye karar vererek, bu aracı da yayından kaldırdık.
27 Ocak 2013: 500. Makalemiz Yayında!
Evrim Ağacı'nın 500. makalesi yayınlandı ve Soru-Cevap Arşivi yayına girdi. 500. yazı, o dönemlerde keşfedilen bir fosilin "kuş evrimini zor soktuğu" iddiası ve bu iddianın temelsizliği ile ilgiliydi. Bu süreçte, "makale" ile "bilgi metni" (ya da "fotoğraf", "kısa bilgi paylaşımı") türü içerikler iyice ayrıştı. Soru-Cevap Arşivi ise, bilimle ilgili sorulara kısa yanıtlar verdiğimiz bir listeydi. Günümüzde Soru-Cevap Arşivi, Soru-Cevap Platformu'na evrimleşmiştir ve artık bir liste olarak gösterilmemektedir.
10 Şubat 2013: Dijital Proje Dönüşümü...
Şubat ayında başlayıp Aralık ayına kadar devam eden dönem, Evrim Ağacı'nın dijital bir proje olarak geliştirilmesi yönünde önemli adımların atılmasıyla geçti. O dönemlerde Google araçlarını bile henüz entegre etmemiş olan sitemiz, Google Arama Motoru ile entegre hale getirildi. Okurlarımızın makalelerimizi daha kolay okuyabilmesi ve bizimle daha rahat iletişime geçebilmesi için çok sayıda araç geliştirildi (yazı büyüklüğü, renk ayarı, geri bildirim kutusu, vb.). Ayrıca bu dönem, Evrim Ağacı'nın okur-destekli büyüme planlarının ilk adımlarının atılarak, PayPal bağış kutusunun ve Evrim Ağacı Pazar Yeri'nin açıldığı da dönemdi. Ne yazık ki 2016'da PayPal'ın ülkemizden çekilmesiyle ve ekibin ürün üretimi konusundaki deneyim eksikliği dolayısıyla her iki sistem de uzun soluklu olmadı. Ayrıca bu dönemde Evrim Ağacı'na şüphecilik, entomoloji, arkeoloji, psikoloji, biyoloji ve genetik alanlarında birçok uzman veya bu alanlarda uzmanlaşmakta olan isim eklendi, yazılar yayınlamaya başladılar.
31 Ağustos 2013: Kaliteli İçerik!
Avrupa Evrimsel Biyoloji Cemiyeti (ESEB), içeriklerimizi "kaliteli" olarak tasdikledi! Bunu tetikleyen olay, Evrim Ağacı'nın yükselişinden endişe duyan birtakım kişilerin yürüttüğü karalama kampanyasıyla içeriklerimiz hakkında çok sayıda akademisyene, okurumuza ve hatta destekçimiz olan ESEB'e yalan içerikli iddialarda bulunmaları oldu. Bunun üzerine ESEB, bizden habersiz olarak belirlediği 2 uzmanın Evrim Ağacı içeriklerini incelemesini talep etti. Sonuç? Her iki uzman da içeriğin "kaliteli" olduğunu tasdik etti.
5 Kasım 2013: 3 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 3. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Evet, bundan 3 sene önce, 5 Kasım 2010'da başlattığımız Evrim Ağacı, bugün tam 3 yaşını doldurdu.
Bu süreçte bize destek olan, hatalarımızı gösteren, eleştiren, katkı sağlayan tüm okurlarımıza, takipçilerimize, akademisyenlere, kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkürler!
Gelecek, sizler sayesinde daha parlak!
Sevgiler.
16 Aralık 2013: Gama Sürümü Yayında!
Evrim Ağacı Gama Sürümü yayına girdi. Evrim Ağacı'nın bir dijital platform olarak evrimleşebilmesi için adımlar, daha o dönemde atılıyordu; ancak gerek okul, gerek yazılımsal açıdan eksiklerimizden ötürü çok yavaş bir ilerleme kaydedebiliyorduk. Buna rağmen, yeni bir arayüz ve Evrim Ağacı okurlarına özel profillerle "bilim odaklı sosyal medya" platformuna yönelik ilk adımları bu dönemlerde atmayı başardık. Bu süreçte sitemiz mobil uyumlu hale geldi. Ayrıca Facebook-tabanlı bir oluşum olmaktan uzaklaşmanın adımları devam etti, Facebook-haricinde (e-posta kullanarak da) üye olmak ve giriş yapabilmek mümkün oldu.
1 Ocak 2014: İlk Kitabımız Yayında!
Evrim Ağacı bünyesinde yayınlanan ilk kitap olan Evrim Kuramı ve Mekanizmaları yayına girdi. Kitap, 10 Ocak 2014'te raflarda yerini aldı ve 3-12 Ocak 2014'te Ankara Ticaret Odası Fuar ve Kongre Merkezi'nde (Congresium'da) düzenlenen 8. Ankara Kitap Fuarı'nda satışa başladı. Türkiye'nin dört bir yanında büyük bir ilgi çeken kitap, evrime giriş konusunda okunabilecek en iyi kitaplardan birisi olarak görülmektedir. Sadece birkaç ay içerisinde ikinci ve üçüncü baskılarını yapmayı başaran bu kitabımız, tüm evrim mekanizmalarını, açık ve ayrı olarak, popüler bir dil ile, tek bir arada toplamak açısından Türkçe kitaplar arasında bir ilk olma niteliğini taşımaktadır. Kitabın en temel amacı, evrimsel biyolojiye yeni giriş yapacaklar ve bilgilerini derinleştirmek isteyenler için bir başucu kitabı yaratmaktır. O günden bugüne kitabımız, sayısız baskı yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir.
17 Şubat 2014: 100.000 Kişiyiz!
Türkiye'nin en büyük evrimsel biyoloji oluşumu Evrim Ağacı, 100.000'inci okuruna kavuştu! Bu, o dönemde neredeyse hiçbir bilim sayfası tarafından erişilememiş bir sayıydı. Böylece Evrim Ağacı, Türkiye'deki en popüler bilim oluşumlarından biri olarak yoluna devam edeceğini göstermiş oldu.
5 Kasım 2014: 4 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 4. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
4 sene önce bugün, ODTÜ Biyoloji Bölümü'nde 3-4 arkadaş bir araya gelerek başlamıştık. Bugün yüz binlerce okurumuzla, çekirdek ekibimizde görev alan birçok arkadaşımızla yola devam ediyoruz.
Tam 4 senedir Türkiye'de modern bilimi herkesin anlayabileceği şekilde, tüm bilim dışı unsurlardan arınmış, açık ve sade bir şekilde anlatmaya ve aktarmaya çalışıyoruz.
Bugüne kadar fotoğraf yoluyla 3000'den fazla, makale yoluyla 500 civarında, video yoluyla yüzlerce, bilim sözlüğümüz aracılığıyla binlerce bilgi paylaşımında bulunduk, 1 adet kitap yayınladık ve tüm bunlara rağmen hala bilimin halka ulaştırılması konusunda kendimizi yolun başında hissediyoruz.
Daha alacak çok yolumuz var, anlatmak istediğimiz, paylaşmak istediğimiz çok fazla şey var. Umuyoruz daha yıllar yılı, hep birlikte bilimi öğrenecek, paylaşacak ve Türkiye sınırları dahilinde de bilimsel bir aydınlanmanın mümkün olduğunu tüm Dünya'ya göstereceğiz.
Evrim Ağacı ailesi olarak hep birlikte, nice yaşlara!
Bugüne kadar gösterdiğiniz her türlü destek, eleştiri, yorum, öneri için çok teşekkürler.
Biz,hep birlikte güçlüyüz.
7 Kasım 2014: 300.000 Kişiyiz!
Evrim Ağacı'nın internet sitesi ve sosyal medya ayağı hızla büyümeye devam etti. Bu süreçte rastgele içerik getirme, büyük fotoğraf görüntüleme, sonra bak ve favorilere ekle gibi temel etkileşim araçları, video veritabanı, e-dergi ve binlerce yeni içerik üretildi. Facebook sayfamız 5 Haziran 2014'te 200.000 okura, 7 Kasım 2014'te 300.000 okura ulaştı. Üstelik bunu, Facebook üzerinden tek bir reklam bile vermeksizin veya herhangi bir üye sayısı arttırıcı araç kullanmaksızın, tamamen organik bir şekilde başardık. Bu sayı, o dönemde sadece Türkiye için değil, Dünya için de sıra dışı bir başarıydı: I Fucking Love Science sayfasının kurucusu olan Elise Andrews'un yan sayfalarından birisi olan Evolution başlıklı sayfa kapatılınca, Evrim Ağacı yeryüzündeki tüm diller içerisinde en büyük evrimsel biyoloji odaklı Facebook sayfası haline gelmiş oldu.
23 Şubat 2015: Yeni Logomuzu Belirledik!
Evrim Ağacı'nın yeni logosu, yapılan bir yarışma sonucunda ilan edildi. Evrim Ağacı'nın eski logosu olarak kullanılan, aslında "logo" olma değeri ve niteliği taşımayan amblemin aksine, Evrim Ağacı için kuruluşundan 4 seneden fazla bir süre sonra tasarlanan ilk logonun, son derece sade; ancak çok sayıda mesajı o sadelik çerçevesinde yansıtabilmesi hedeflenmiştir. Bu açıdan bakıldığında Evrim Ağacı'nın logosu, sayısız ilginç bilimsel olgu ve felsefi içeriği çok yalın ve sade çizgilerle aktarabilmektedir.
5 Kasım 2015: 5 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 5. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Hatırla, hatırla, 5 Kasım'ı hatırla! Neden mi? Çünkü bugün Evrim Ağacı'nın 5. yaş günü! Görseldeki gibi ufacık bir kökten başladık, tüm Türkiye'ye hitap eden, hatta ülkemizin sınırlarını fazlasıyla aşan dev bir ağaç haline geldik! Bu nedenle hepinize minnettarız!
Bundan 5 sene önce, 2010'da birkaç arkadaş bir araya gelerek "Biz bu ülkede öğrenmeye aç olan insanlara evrimi öğretiriz arkadaş!" diyerek yola çıktık. Önümüzdeki engelleri hayal etmeye bile çekiniyorduk; ancak hiçbirinden korkacak gözümüz de yoktu. Büyük bir hevesle yola çıktık, o zamanlar sadece bir avuç olan okurlarımızla yakın bir iletişim kurarak kafalarını kurcalayan soruları gidermeye çalıştık. İnsanlar bize güvendi, çünkü amacımız onları incitmek veya onlarla laf dalaşına girmek değil, düşündürmek ve bilgilendirmekti.
Çok geçmeden birkaç bini, birkaç on bini ve nihayetinde yüz binleri gördük. Sayıların artışını asla birincil hedefimiz yapmadık, her zaman kaliteyi öncelik gördük. Bunun meyvelerini, Avrupa Evrimsel Biyoloji Cemiyeti'nden bilirkişilerin analizi sonucu "yüksek kaliteli içeriğe sahip" olduğumuzun ilanıyla aldık. Ve tabii Türkiye'nin en çok okunan evrimsel biyoloji ekibi olarak...
Aradan 5 sene geçti. Aradan neler neler geçti. Ancak hala aynı tutkuyla yazmaya devam ediyoruz. Bazı zamanlar durakladığımız oluyor, olmuyor değil. Ancak siz değerli okurlarımızın içten gelen destek ve talepleriyle yola devam ediyoruz. Her zaman da edeceğiz.
5 senede bize kattıklarınız için çok teşekkürler.
Umarız karşılığında sizlere bir şeyler katabilmişizdir.
28 Temmuz 2016: YouTube'a Giriş!
Video içerikler hazırlamak üzere YouTube kanalımızı ilk olarak 21 Temmuz 2011'de açmış olsak da, 2017'ye kadar ağırlıklı olarak altyazılandırma çalışmaları ile Türkçe bilim videosu içeriklerine katkı sağlamıştık. Profesyonel ve özgün bilim videoları yayınlamak amacıyla 28 Temmuz 2016'da YouTube'a giriş yaptık. O zamandan beri YouTube üzerinde giderek hızlanan bir faaliyet gösterdik. Özellikle 2017 yılının başından itibaren YouTube'da varlık göstermeye başladık.
1 Haziran 2016: Evrim Ağacı Markası!
Evrim Ağacı, Markaların Korunması hakkında 556 sayılı kanun hükmünde kararnameye göre 25 Mayıs 2015 tarihinden itibaren 10 yıl müddetle, 1 Haziran 2016 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, 2015-44893 marka numarasıyla tescil edildi! Artık, bağımsız ve tescilli bir marka haline geldik.
5 Kasım 2016: 6 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 6. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
6 sene önce bugün, uzun yıllardan beri farkında olduğumuz bir gerçeğin verdiği rahatsızlığa bir çözüm üretmek amacıyla Evrim Ağacı'nı kurmaya karar verdik: Türkiye coğrafyasının bilimsel bir aydınlanma devrimine ihtiyacı var. Bu devrim tankla, topla, tüfekle, bıçakla, kanla olacak bir devrim değil, kitapla, laboratuvar önlükleriyle, öğrenme ve öğretme aşkıyla yanıp tutuşan insanlarla, bilgiyle, sorgulamayla, araştırmayla olacak bir devrimdi. Bilimsel aydınlanmanın da en önemli ayağının insanların sorularına cevap bulabilmesi, yeni soru işaretlerine yelken açabilmesi ve modern bilimden haberdar olabilmesinden geçtiğini biliyorduk. Bu yolda en önemli adım, ülkemizdeki bilim algısını modern medeniyetler düzeyine çekmekten geçiyordu. Bu da, başta evrimsel biyoloji gibi tüm modern bilimlerin bütünleştirici harcı olan bilim sahası olmak üzere tüm modern bilim dallarını halka doğru ve isabetli bir şekilde aktarmakla başlamaktaydı.
Bu nedenle ismimizi Evrim Ağacı seçtik. Çünkü biliyorduk ki Evrim Ağacı, sadece biyolojik bir olgu, evrimsel biyolojiye ait bir imge değildi. Köklerini geçmişten alıp, dallarını geleceğe doğru uzatan, bünyesinde dil, din, ırk, tür ayrımı yapmaksızın herkesi ve her canlıyı barındıran devasa bir ağaçtan söz ediyoruz! Nasıl dışlayıcı olabilir ki? Evrim Ağacı derken nasıl sadece biyolojiyle kendimizi sınırlandırabiliriz ki? Bu ağaç, Evren'i kalbinde taşıyan, Evren'in en ilgi çekici çocuğu olan yapıydı. Biz de tüm organizasyonumuzu bu farkındalıkla inşa ettik.
Geride bıraktığımız 6 yılda bu uzun aydınlanma devrimi yolunun ufacık da olsa en azından bir kısmını almayı başardığımıza inanıyoruz. Ülkemizde "evrim" dendiğinde akla gelen tek şey baştan aşağı hatalı fosil sergileriyken, artık tüm Türkiye'nin güvenle başvurabileceği bir evrimsel biyoloji kaynağı var. Eskiden evrimsel biyolojiye dair tek konuşulan "maymunlardan gelmek" iken, günümüzde evrimin mekanizmalarını ortalama düzeyde anlatabilecek dikkate değer sayıda okurumuz var. Eskiden bilim sayfaları birkaç bin kişiye hitap edebilen küçük oluşumlarken, şimdi Evrim Ağacı ve bizim çizgimizde ilerleyen birçok bilim sayfası yüz binlerce okuru bünyesinde topluyor, her hafta milyonlarca kişiye bilim taşıyor. İnternetin, teknolojinin ve bilimin gücünü arkasına alan bilimseverler, Türkiye'nin dört bir yanında yeni bilim oluşumları açıyorlar, etraflarını eğitiyorlar, gönüllü dersler veriyorlar, içeriklerimizi kullanarak ortaokullarda, liselerde ve hatta üniversitelerde eğitimler veriyorlar, hocalarımız Evrim Ağacı'ndan öğrendiklerini öğrencilerine anlatırken bizlerle gurur duyduklarından söz ediyorlar. Öyle ki, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, Evrim Ağacı'nın yarattığı bilim ekolünü tezlerine dahil eder hale geldiler! Bunlar 6 kısacık senede kolaylıkla elde edilebilecek, az buz başarılar değiller.
Ancak şunun da bilincindeyiz ki, bu yolda daha bir arpa boyu gitmedik. Lakin bu bizler için heves kırıcı değildir. Çünkü bilim de, aydınlanma mücadelesi gibidir. Yıllarınızı bir kelebeğin kanatlarındaki bilmem ne molekülünün üretimindeki mekanizmanın bilmem hangi özelliğine verir, didik didik edersiniz ve belki büyük bir iş başardığınızı düşünürsünüz. Koca bilim camiasına kıyaslaysa tüm bu emekler ufacık bir arpa boyundan ibarettir. Ancak o arpalar uç uca eklendiğinde, bugün sahip olduğumuz her şeyi ama her şeyi elde ederiz! Akıllı telefonları, tıbbı, fiziği, uzay mekiklerini, arabaları ve kalıbın tam anlamıyla, sahip olduğunuz, moderniteye dair ne varsa her şeyi! Bize bunları veren bilimdir!
İroniktir, bu mesajı yazdığımız sıralarda Türkiye'de internete erişim kısıtlanmaktadır. Birileri aydınlanma mücadelesi için en samimi duygularını ve emeklerini ortaya koyarken, diğer taraftan bazı diğerleri güç sarhoşluğu içerisinde doymak bilmez bir şekilde etki alanlarını genişletmeye çalışmaktadırlar. Carl Sagan bunu, Evren içerisinde bir piksel kadar bile yer kaplamayacak bir gezegenin bir köşesindekilerin diğer köşesindekilere yaptığı zulüm olarak tanımlamaktadır. Dünya'nın ve Evren'in genel zaman standartlarında, bu gezegenin belli bir bölgesinde hükümdar olmak öylesine boş, öylesine amaçsız, öylesine işlevsiz bir emeldir ki, bunun için hırsla yanıp tutuşanlara en samimi duygularımızla acıyoruz. Bir gün hepsi unutulacaklar. Hepsi.
Ancak bir Jonas Salk hiçbir zaman unutulmayacak, çünkü bugün çocuk felci nedeniyle hiçbir çocuk hayatını kaybetmiyorsa, onu Salk'ın aşısına borçlu. Bir Galileo Galilei, Nicolaus Kopernik asla unutulmayacak, zira gezegenin her köşesinden el kadar çocuklar bile gezegenlerin hareketini ve Güneş Sistemi'nin doğasını bugün anlayabiliyorlarsa insanlık onlara borçludur. Bir Isaac Newton, Albert Einstein, Niels Bohr, Stephen Hawking asla unutulmayacak, çünkü geleceği şekillendiren ve Evren algımızı sınırsız bir şekilde açan keşifleri yapanlar onlardır. Bir Elon Musk, Robert Goddard asla unutulmayacak, çünkü her geçen gün gezegenimizin sınırlarının ötesine aşmaya adım adım yaklaşabiliyorsak, bunun için minnettar olmamız gerekenler onlar olacaktır. Bir Charles Darwin, Alfred Russell Wallace, Francis Crick, Rosalind Franklin asla unutulmayacak, zira koca bir tür olarak kim olduğumuza dair en ufak bir fikrimiz varsa, bu büyük bilim insanları nedeniyledir.
Uzun lafın kısası, 6 sene boyunca yaptıklarımız, bundan sonraki 60 sene sonra yapacaklarımız için güç ve heyecan olmaktadır. Bu süreçte sizler gibi kıymetli, anlayışlı, katılımcı bir okur kitlesi inşa etmeyi başardığımız için de çok gururlu ve mutluyuz.
Her şeyi bırakıp çekip gitmek en kolayı, inanın bize. Ancak her birimiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin her insanına elimizden gelen her şeyi vermek için umudunu henüz kaybetmemiş insanlarız. Bu umut ışığının hiçbir zaman sönmemesi için, her birimizin karanlıkta bir mum ışığı olmayı yılmaksızın sürdürmesi gerekiyor.
Çünkü en karanlık odada bile tek ve ufacık bir mumun ışığı bile doğru yolu bulmanızı sağlayabilecektir.
Unutmayın ki karanlıklar, yalnızca bilimle yok edilebilir.
Hep birlikte, aydınlık ve bilim dolu bir geleceğe...
Hepimize, nice 6 yıllar!
15 Ocak 2017: Facebook'a Elveda!
2016 yılı boyunca giderek ticarileşen ve eski erişim istatistiklerini erişilmez hale getiren, absürt paralar ödemediğiniz müddetçe takipçilerinize erişmenizi imkansızlaştıran Facebook'a daha fazla dayanamayarak, platformu tamamen ikinci, hatta üçüncü plana atma kararı aldık. Bu, o dönemde birçok oluşum için zor bir karardı; çünkü birçok bilim anlatıcısı Facebook temelli bir kitleye sahipti. Zor olanı seçerek Twitter ve YouTube'a ağırlık vermeye karar verdik; o günden beri Facebook önemsediğimiz platformlardan biri olmaktan çıktı. Bu kararımız, birçok oluşum tarafından tekrarlandı ve onların da başarıya ulaşmasına ön ayak oldu. Böylece dış sosyal medya platformlarının, Türkiye'deki bilim anlatıcılığı önünde bir engel olduğu da netleşmiş oldu. Bu durum, bizim kendi platformumuzu inşa etme arzumuzu güçlendirdi.
6 Mart 2017: Delta Sürümü Yayında!
Evrim Ağacı Delta Sürümü yayına girdi. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Evrim Ağacı olarak kurulduğumuz 2010 senesinden beri okurlarımıza modern bilimi en etkili, doğru ve kapsamlı şekilde anlatmaya ve aktarmaya çalışıyoruz. Kusursuz olduğumuzu hiçbir zaman iddia etmemiş olsak bile, çok dar zaman ve çok yoğun bir program içerisinde hazırladığımız içeriklerimizle, kendimizin olabilecek en iyi versiyonuna evrimleşebilmek için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz. Bu süreçte sizlerden gelen destekler bize büyük güç veriyor. Bunun için çok teşekkür ederiz!
Ve yardım etmenin birçok çeşidi var. Okurlarımızdan ve arkadaşlarımızdan biri olan Erhan Kılıç'ın girişimleriyle, son birkaç aydır yeni bir site tasarımı üzerinde çalışmaktaydık. Daha doğrusu kendisi, bizler için canla başla çalışmaktaydı. Bunun en temel sebebi, yıllar boyunca kullandığımız sitemize gelen geri bildirimlere cevap verebilmek ve sitemizi daha modern, daha erişilebilir, daha hızlı, daha estetik hale getirmekti. Bu nedenle Erhan, sitemizi sıfırdan, tek başına, tekrar inşa etti!
Evrim Ağacı ekibi olarak sitemizde sürdürdüğümüz bir gelenek var: Sitemizi 2011'in başında ilk defa kurduğumuzda, "beta sürümü" yerine "alfa sürümü" demiştik. Ondan sonra sitemizi geliştirdik ve beta adını verdik. 2013'te ise gama sürümünü yayınladık ve epey bir güncelleme yaptık. O gün bugündür gama sürümündeyiz. Ancak artık delta vakti geldi!
http://delta.evrimagaci.org/ üzerinden devam edeceğimiz yolculuğumuzda, taşınma işleminin en az birkaç ay sürmesini bekliyoruz. Şu anda görsellerin olmadığını göreceksiniz; bunlar zaman içerisinde düzenlenecek. Bu süreç boyunca iki sitemiz de açık olacak; ancak taşınama sürecinin sonunda sitemizin adı sadece www.evrimagaci.org'a dönüştürülecek ve gama sürümüne sonsuza dek elveda diyeceğiz. Dediğimiz gibi, bu süreçte iki siteye de erişiminiz olacak ve eski içeriklerimizin tamamını görebileceksiniz. Yine, bu süreçte, yeni sitemizde birçok içeriğin zamanla güncellendiğini göreceksiniz. Bunun birkaç ay içerisinde tamamlanmasını umuyoruz; ancak o zamana kadar sabrınızı rica edeceğiz.
Yeni sitemiz sadece daha da mobil uyumlu olmakla kalmıyor, her ortamda daha hızlı ve etkili çalışıyor. Daha önemlisi, Evrim Ağacı'nda uzun süredir uygulamayı istediğimiz bazı eklentileri hayata geçirebilmemizi mümkün kılacak. Bunların başında ise okurlarımıza yazarlık, girdi girebilme ve var olan içeriklere düzeltme tavsiyesinde bulunma gibi, daha kolektif ve işbirliği içerisinde çalışmamızı sağlayacak özellikler gelecek. Bunları ilerleyen dönemde yavaş yavaş yayına alacak ve siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.
Bunun ötesinde, delta sürümünü kullanarak, gördüğünüz hataları bize bildirmekten çekinmeyin. Elbette geçiş süresince çok fazla sayıda hata, eksik, sıkıntı olacaktır; ancak bunları bir bir çözeceğiz ve sitemizi geliştrimeyi sürdüreceğiz.
Sözlerimizi bitirmeden önce, bugüne kadar sitemizi çekip çevirmek için elinden geleni ardına koymayan sevgili dostumuz Güngör Budak'a da yürekten teşekkürlerimizi sunmayı borç biliriz. Kendisi olmasaydı, Evrim Ağacı diye bir şeyden haberiniz olması muhtemelen imkansız olurdu. Güngör bize ilerleyen süreçte de yardım edecek ve sitemizin herkes tarafından erişilebilir olması için elinden geleni yapacak.
Bugüne kadar bize desteklerini esirgemeyen, bundan sonra da Evrim Ağacı'nın yanında duracak herkese sonsuz teşekkürler!
Umarız herkes için faydalı bir adım olur.
26 Mart 2017: Canlı Bilim Serisi!
2017 yılında başlattığımız "Gelecek Bilimde" isimli canlı yayın serisi, Dünya'nın dört bir tarafında akademik araştırmalarını sürdüren Türk bilim insanlarını YouTube kanalları üzerinde ağırlamaktadır. Yayın serisine bugüne kadar İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Celal Şengör, Cambridge Üniversitesi'nden Mete Atatüre, Hacettepe Üniversitesi'nden Ergi Deniz Özsoy, Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Say ve Aslı Tolun, MIT Media Lab'dan Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi'nden Önder Albayram, ODTÜ ve CERN'den Bilge Demirköz, İTÜ ve CERN'den Kerem Cankoçak, astronom Ethem Derman, New York Eyalet Üniversitesi'nden Ömer Gökçümen, NASA'dan Umut Yıldız gibi isimler katılmıştır. 2018 yılında seri "Canlı Bilim" isimli bir çatı altında toplanmış ve ikinci sezonu olan "BilimSeli", Kasım 2018'de başlamıştır.
30 Mayıs 2017: ODTÜ Harici İlk Şubemiz!
Evrim Ağacı'nın ODTÜ haricindeki ilk öğrenci topluluğu şubesi, Boğaziçi Üniversitesi'nde açıldı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Aranızda hatırlayanlar vardır, 2010'da ODTÜ'de ilk defa kurulup, ondan sadece birkaç ay sonra ilk defa Facebook sayfamızı kurduğumuzda, birkaç on kişiye ulaşırsak seviniyorduk. Her gün, bizi beğenen yeni 2-3 kişiyi heyecan ve mutlulukla karşılıyordur. Bu heyecan ve mutluluğu halen aynen hissediyoruz ve o günden bugüne Evrim Ağacı, müthiş bir kapsam ve çeşitliliğe ulaştı. Buna bağlı olarak, Türkiye'nin dört bir yanında işler yapmaya başladık, ülkemizdeki aydınlanma mücadelesine bir nebze olsun katkı koyabilmeye çalıştık, çalışıyoruz.
Bu yolda atacağımız yeni adımlardan birisi, üniversitelerde "şube topluluklar" adını verdiğimiz öğrenci toplulukları açmak olacak. Daha önceden çok temel bir düzeyde Hacettepe Üniversitesi'nde bunu pilot olarak denemiştik. Ancak resmî olarak ilk şube topluluğumuzu Boğaziçi Üniversitesi'nde, üniversitenin Bilim Kulübü'nün bir alt grubu olarak kuruyoruz!
Henüz atılacak adımlar var; ancak şimdiden siz değerli okurlarımıza bunu ilan etmek istedik. Böylece Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyan okurlarımız, bu alt topluluğun açılmasını mümkün kılan ekip arkadaşlarımızla bir araya gelerek, onlara dahil olabilirler ve Boğaziçi Üniversitesi'ndeki topluluk organizasyonun temellerinin atılmasının bir parçası olabilirler.
Eminiz birçok diğer şehirde ve üniversitede okuyan arkadaşlarımız da böyle bir girişimde bulunmak isteyeceklerdir; zaten bize sıklıkla bu taleplerle ulaşılıyor. Bunun için gerekli altyapıyı sağladığımızda, bir döküman halinde herkese ilan edeceğiz. O döküman içerisinde, atılması gereken her adım, basamak basamak olacak.
5 Eylül 2017: Epsilon Sürümü Yayında!
Evrim Ağacı Epsilon Sürümü yayında! Daha ziyade Delta sürümünün geliştirilmiş bir versiyonu olarak hazırlanan ve tasarımsal pek fazla değişime gidilmeyen Epsilon sürümünde, okur-yazı etkileşimlerini arttırmayı hedefleyen geliştirmeleri hedef aldık. Okurlarımızın içeriğe erişimini kolaylaştıracak birçok geliştirme ve düzenleme yaptık.
1 Kasım 2017: 2. Kitabımız Yayında!
Evrim Ağacı bünyesinde çıkan ikinci kitabımız olan Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı yayında! Evrim Teorisi'nin temellerini, evrimin bir doğa yasası olduğunu ve canlılığın, evrim denen bu doğa yasasının etkisi altında şekillendiğini ve bugünkü çeşitliliğine kavuştuğunu idrak eden bir kişi, buna rağmen kendini şu soruyla karşı karşıya bulabilir: "İyi ama, evrimi neden öğreneyim, neden öğreteyim ki? İnsanlığa pratik herhangi bir faydası var mı? Bilimsel gelişmeye ne katkısı var?" Bu soru aslında çok da kötü bir soru değildir; çünkü popüler bilim literatüründeki kitapların neredeyse istisnasız olarak hepsi, Evrim Teorisi'nin neden doğru olduğunu insanlara anlatmaya çabalamak üzerine kuruludur. Bir insan evrimin gerçekliğinden zaten haberdarsa, bu kitapların birçoğu o kişi için anlamsız hale gelecektir; çünkü bilimsel olarak artık daha üstün bir noktada olan bu kişinin artık ikna edilmeye ihtiyacı yoktur. Daha fazlasını, daha derinini, daha detayını öğrenmek isteyecektir. Evrimin kullanım alanlarını, bilimin diğer dallarıyla olan ilişkisini, bizler için neden vazgeçilmez olduğunu, ona neden "modern bilimin bütünleştirici harcı" dendiğini anlamak, öğrenmek, kendini bu alanlarda geliştirmek isteyecektir.
İşte Ginko Bilim etiketiyle çıkan ve Evrim Ağacı olarak yayınladığımız ikinci kitabımız, "Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı: Modern Bilimin Bütünleştirici Harcı Evrime Disiplinler Arası Bir Bakış", tam da bu noktada Türkiye'deki büyük bir açığı kapatmak amacıyla kaleme alındı. İlk baskısı 608 sayfadan oluşan kitabımızın her bir bölümü, farklı bir bilim dalına ayrıldı. Bu bilim dalları sırasıyla: Evrimsel Biyoloji, Matematiksel Evrim ve Popülasyon Genetiği, Jeoloji ve Paleontoloji, Ekoloji, Botanik, Etoloji, Entomoloji, Antropoloji, Arkeoloji, Evrimsel Tıp, Evrimsel Mühendislik... Her bir bölümde, bu bilim dallarının evrimden neler öğrendiğini ve kendi içlerindeki araştırmalar sayesinde evrimsel biyolojiye ve Evrim Teorisi'ne neler kattıklarını öğreneceğiz, çeşitli akademik örneklerle evrimin bu sahalar için neden vazgeçilmez olduğunu anlayacağız. Ayrıca son bölümümüz olan İnsan Zekasının Evrimi'nde, tüm bu bilim dallarından gelen bilgileri bir arada toplayacak ve disiplinler arası bir çalışma sahası olarak evrimin, insan zekasının bu hayret verici düzeye erişimini başarıyla nasıl izah ettiğini ele alacağız.
Kitabımızın her bir bölümü, bu sahalarda araştırmalar yürüten uzmanlar ve lisans-üstü araştırmacıları tarafından kaleme alındı. Birçok bölümde birden fazla yazar, kendi perspektiflerini sunarak evrimin, kendimizi bir anda içinde bulduğumuz devasa Evren'in karanlığını bir nebze olsun nasıl aydınlattığını izah etmeye çalıştı. Sonunda ortaya böyle bir eser çıktı.
Kitabımız, evrime yeni giriş yapmak isteyenler için faydalı bir çalışma olsa da, aslen evrime dair temel bilgileri edinmiş; ancak kendisini bu konuda daha da geliştirmek ve çeşitlendirmek isteyen okurlarımızı hedef alıyor. Dilinin ağır olmayışından ve oldukça iyi planlanmış bir mantık akışı izliyor olmasından ötürü yeni başlayanlara da kolaylıkla hitap ediyor olsa da, aslen kendilerini popüler bilimin biraz üstü, akademinin biraz altı olacak düzeyde geliştirmek isteyenlere başucu kitabı olmayı hedefliyor
Bu kitap, ilk kitabımız olan Evrim Kuramı ve Mekanizmaları'nın devamı olma niteliği taşımıyor; ancak orada öğrenebileceğiniz sayısız temel bilginin modern bilimde kendisine nasıl uygulama bulduğunu anlamanız ve birinci ağızdan dinlemeniz açısından eşsiz bir fırsat sunuyor.
5 Kasım 2017: 7 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 7. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Son 7 senede öğrendiklerimizi, karşılaştığımız zorlukları, atlattığımız engel ve engebeleri, denediğimiz yenilikleri, yaşadığımız aksaklıkları, düştüğümüz hataları, aldığımız dersleri, kısaca Türkiye'de aydınlanma mücadelesi verirken yaşadıklarımızı anlatsak kitap olur! Belki de bir gün olur, kim bilir? Bizim popüler bilim maceramız, Türkiye'de popüler bilime erişimin ve bilime olan güvenin en düşük seviyelere ulaştığı bir noktada, ekip arkadaşlarımızla kolları sıvayarak "Bu iş burada bitmez." dememizle başladı. Bu 7 senenin her bir gününde çalışırken aklımızda olan tek şeyi, Bob Marley'e atfedilen şu söz harika bir şekilde yansıtıyor: "Bu Dünya'yı daha kötü yapmak isteyen insanlar, bir gün bile dinlenmiyorlar. Ben neden/nasıl dinleneyim?"
Türkiye'de aydınlanma ateşini yakma ve bildiğimiz gerçekleri etrafımıza anlatmak yoluyla bilimi yayma amacıyla yola çıkarken, önümüzdeki yolun ne kadar uzun, engebeli ve zorlu olduğunu biliyorduk. Ancak ülkemiz insanlarının bilime açlığından ve öğrenmeye merakından da bir an olsun kuşku duymadık. Bu 7 senede, birçok güzel, yenilikçi, denenmemiş, başarılı, özgün işler yaptık. Elbette yer yer hatalar da yaptık, eksiklerimiz oldu, yanlış adımlar attık. Ancak Türkiye'de de bilimin kök salabileceği, insanların bilim, veri, kanıt merkezli hayat görüşlerini benimseyebileceği konusundaki umudumuzdan bir an olsun dönmedik. Ve bu konuda hiçbir zaman da yanılmadığımızı söylemek yanlış olmaz. Geriye dönüp baktığımızda, tüm adımlarımızdan dersler aldığımızı, hiç durmaksızın kendimizi geliştirdiğimizi, sürekli yenilendiğimizi, kısacası, her an evrimleştiğimizi görüyoruz. Bugüne kadar yaptığımız her işten, çeşitli şekillerde gurur duyduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu, bizim için bir mutluluk vesilesidir. Önümüzde bulunan upuzun yolda bize güç ve heyecan veren işler bunlar...
Bu 7 senede ülkemizin dört bir yanından milyonlarca insana ulaşmayı başardık. Birçok gencimize gelecek konusunda umut olduk. Türkiye insanına başta evrim olmak üzere modern bilimin hiç de kendilerine anlatıldığı gibi olmadığını gösterdik, evrimle ve modern bilimle ilgili önyargıların ve yanlış bilgilerin birçoğunu temizledik ve temizlemeye devam ediyoruz; sayısız öğrenciyi bilime, teknolojiye, araştırmaya yönlendirme onuruna eriştik. Süreç içerisinde 8000'e yakın içerik ürettik, 500'den fazla popüler bilim makalesi yayınladık; sayısız bilimsel veriyi, yeni bulguyu, bilimsel haber ve gelişmeyi, bilimle ilgili kavram ve konuları dilimize kazandırdık; yeni sitemize geçerek binlerce içeriğimizi tek tek yeni sitemize aktardık (ve aktarıyoruz), YouTube kanalımızı devreye soktuk ve bugüne kadar yapılmamış çeşitte, kalitede ve özgünlükte bilim videoları hazırlamaya başladık; sosyal medyada haftalık erişimimiz zaman zaman tüm basılı gazetelerin toplam tirajından daha yüksek değerlere ulaşmayı başardı, liselerimize evrim eğitimi resmen durdurulduğunda oflayıp puflamak yerine "Öğretilmezse öğretiriz!" diyerek Evrim Dersleri serimizi başlattık, internetten ücretsiz bilgisayar programlama, Evrime Giriş ve İleri Düzey Öğrenciler İçin Evrim derslerine imza attık, Boğaziçi Üniversitesi'nde resmi bir öğrenci topluluğu şubesi açarak büyümemizi sürdürdük, ülkemizde faaliyet gösteren sayısız bilim organizasyonu ile işbirliği yaptık, popüler bilim macerasında yola yeni çıkan arkadaşlarımıza destek olduk, birçok yeni bilimsel oluşumun başlamasına ve büyümesine ön ayak olduk, ülkemizden çıkan ve bilimi geliştiren onlarca profesörü canlı yayında binlerce izleyenle buluşturduk, ülkemizde ve yurtdışında ses getirmeyi başaran çalışmalara imza attık, D&R gibi çeşitli kitabevlerinin çok satan bilim kitapları listesine girmeyi başaran 2 adet popüler bilim kitabı yayınladık, 2 yeni kitabımız yolda, 1 tane benzer sürprizimiz beğeninize sunulmak üzere... Ve daha nicesi! Tüm bunları yaparken, karalama kampanyalarıyla, yasaklarla, engellerle, ülkemizin on yıllardır kanını emen bilim düşmanlarının, aydınlanma karşıtlarının ve gericilerin hakaretleri, yalanları, aşağılamaları, saldırıları ile boğuştuk; ama bir an olsun "Yeter, ne haliniz varsa görün!" demedik, her zaman insanlarımızın aydınlık geleceği için ter döktük. Kısaca, bir an olsun bilimi "seviyormuş gibi" yapmadık; gerçekten sevdik, öğrendik, öğrettik. Yola çıktığımızda sıradan lisans öğrencileriyken, şimdi akademide yer alan, kendi alanlarında uzmanlaşan isimler haline geldik. Yoğrulduk, bilendik, geliştik. Ama her zaman bizim buralara gelmemizi mümkün kılan okurlarımızı, vatandaşlarımızı, insanlarımızı aydınlatmaya devam ettik, bildiğimizi kendimize saklamadık, yapabileceklerimizi halkımızdan bir an olsun esirgemedik. Umarız bir nebze bile olsa başarılı olabilmişizdir.
Samimiyetle (ve siz değerli takipçilerimizin bilmesini istediğimiz için) açıkça belirtmek isteriz ki bunlar, bir yandan okullar okuyup, diplomalar alırken, bir yandan kolay kolay erişilebilecek, kolay kolay üstesinden gelinebilecek işler değil. Dışarıdan, ilk bakışta "sadece bir bilim sitesi", "öyle bir Facebook sayfası" ya da "bir diğer YouTube kanalı" olarak görülebilecek olan Evrim Ağacı, bir avuç gönüllünün gecelerini gündüzlerine katarak, işlerinden, güçlerinden, ailelerinden, dostlarından feragat ederk çalışmasının bir ürünüdür. Her bir noktasında, her bir virgülünde emek, ter ve iyi niyet vardır. Bu kadar küçük bir ekiple, bu kadar az zamanda, bu kadar fazla işin üstesinden başarıyla gelebildiğimizi bilmek bize gurur veriyor!
Ancak şunun da altını kalın çizgilerle çizmekte fayda var: Bu sürecin hiçbir kısmında, Evrim Ağacı'nı "Evrim Ağacı" yapan şeyi unutmadık: Okurlarımızı, sizleri asla unutmadık! Evrim Ağacı'nda birazcık zaman geçiren biri, buranın bambaşka olduğunu hissedecektir. Evrim Ağacı, hiçbir zaman "Al sana bilgi!" düzeyinde kalan bir girişim olmadı. Her zaman, her bir üyemizi, Evrim Ağacı İlkeleri çerçevesinde üyemiz, parçamız, dostumuz olarak gördük. Biz hiç "Evrim Ağacı" olmadık, hep "Evrim Ağacı Ailesi" olduk aslında... Kapılarımızı her zaman sonuna kadar açık tuttuk, destek olmak isteyen herkesle işbirliği yaptık, yardım isteyen kimseden yardım elini esirgemedik. Liseli ve üniversiteli dostlarımız staj, lisans ve lisansüstü konularında yardım istediğinde, elimizden geldiğince yol gösterdik, bağlantılarımızı kullanarak doğru kişilerle irtibata geçmelerini sağladık, bilim maceralarından erken yılmadıklarından emin olmaya çalıştık. Elimizden gelen her an, bireysel ve kurumsal hesaplarımızdan okurlarımızın sorularını teke tek cevapladık, yol göstermeye çalıştık, doğru kaynaklara ulaşmalarını sağladık; yeri geldi ödevleri ve projelerine yol göstermek için fikirler verdik, yardım ettik. Ülkemizde, Evrim Ağacı okurları ve takipçileri arasında sosyal medya ağları kurarak bilimseverleri bir araya getirdik, hatta farklı şehirlerde aralıklarla düzenlenen ilk kitlesel bilim sohbet ve toplantılarının önünü açtık. Çünkü biz inanıyoruz ki, bu ülkede bilimsel bir aydınlanma devrimi yaşayacaksak, bunu 3-5 kişi olarak değil, hep birlikte yaşayacağız, yaşamak zorundayız. Daha da önemlisi, eğer ki en nihai hedef olan, ülkenin aydınlanması ve bilimsel düzleme oturması zorluğunun üstesinden geleceksek, bunu "Evrim Ağacı" olarak değil, "Türkiye" olarak başarmak zorundayız; bu nedenle bu süreçte okurlarımız bizim için her şeyden kıymetli oldu.
İşte tam da bu nedenle birbirimize köstek değil, destek olmak zorundayız. Kavga etmemeli, dost olmalıyız. Fitne, fesat, dedikodu gibi haysıyetsizliklerden uzak durmalı, her zaman birbirimizin yanında ve arkasında durmalıyız. Düşene tekme atmamalı, düştüğü yerden bir an önce kalkmasını sağlamalıyız. İyi işler yapanları kıskanmamalı ve haset etmemeli, nasıl ortaklıklar kurarak hep birlikte gelişebiliriz diye düşünmeliyiz. Ortalamanın üzerinde olduğumuzda bununla övünmek yerine, diğer gruplara nasıl yardımcı olabileceğimize kafa yormalıyız. Aynı yola farklı kulvarlardan baş koymuş olmamız, yarış içerisinde olduğumuz anlamına gelmemeli - bilim oluşumları birbirinin rakibi değil, yoldaşı olmalı. Bunlar, Evrim Ağacı olarak bizim görüşümüze göre, aydınlanma mücadelesi verenler için opsiyonel bir durum ne yazık ki değil! Birbirimizin eksiklerini, birbirimizin yüzüne vurarak değil, tökezlediğimiz yerde birbirimizin elinden tutup doğru yolu gösterecek bir şekilde çalışmak zorundayız. Biz hep buna inandık ve bu yoldan hiçbir zaman dönmeyeceğiz.
Dolayısıyla, önümüzdeki yıllarda da el ele, omuz omuza, bilimin ışığını ülkemizin en ücra köşelerine ulaştırana kadar yılmadan, yorulmadan, sıkılmadan çalışmayı sürdüreceğiz. Çünkü bizim kulak verdiğimiz tek bir buyruk var: "İhtiyacımız olan tek şey var: Çalışmak!"
Eğer ki siz de 7. yılımızı kutladığımız bu günde, Evrim Ağacı'na destek olmak isterseniz, içeriklerimizi sosyal medya hesaplarınızdan daha fazla paylaşmayı kendinize görev bilerek katkı sağlayabilirsiniz. Eğer ki Evrim Ağacı'nın bağımsız kalmasını istiyorsanız ve reklamlara bağımlı olarak değil, okurlarının desteğine dayalı olarak büyümesini sürdürmesine katkı sağlamak isterseniz, Patreon'a giderek bütçeniz elverdiği kadar bize aylık maddi destekte bulunmayı tercih edebilirsiniz: www.patreon.com/evrimagaci
Her halükarda, iyi ki varsınız, iyi ki Evrim Ağacı ailesinin bir parçasısınız!
Biz, hep birlikte daha güçlüyüz!
Hepimizin doğum günü kutlu olsun!
23 Şubat 2018: Sosyal Girişim!
Yönetim kadrosu ABD'de bulunan Evrim Ağacı, Teksas eyaletinde "Tree of Evolution" ismiyle resmi olarak firmalaştı! Bu sayede tamamen bağımsız bir oluşum haline geldi.
31 Mayıs 2018: Zeta Sürümü Yayında!
Eyüp Can Akman'ın ekibimize katılması sonrası çalışmalarına başladığımız Evrim Ağacı Zeta Sürümü yayına girdi! Bu sürüm, Evrim Ağacı'nın blog kültüründen uzaklaşarak dijital platform teknolojisine yaklaşması amacıyla geliştirilen bir altyapıdır. Bu altyapı çerçevesinde, yazar-editör-yayın akışımız akademik bir perspektife kavuşmuştur ve "akran denetimi" çok daha merkezi bir sisteme oturtulmuştur. Ayrıca okurların Evrim Ağacı'yla etkileşimini arttıracak ve karmaşıklaştıracak adımlar atılmaya başlanmıştır. Bu altyapı, Kreosus gibi yan ürünlerin de geliştirilmesini mümkün kılmıştır.
9 Temmuz 2018: Avrupa Yılın Yazarı!
Evrim Ağacı olarak, Avrupa Bilim Yazarları Derneği tarafından düzenlenen ve ödülleri Avrupa Açık Bilim Forumu'nda verilen Yılın Bilim Yazarı Ödülü'ne aday gösterildik! Her sene çeşitli ülkelerden adaylar arasından seçilen üç isim finallere kalıyor ve bunlardan bir tanesine Yılın Bilim Yazarı ödülü layık görülüyor. 2018'de aday gösterilen 20 kişi ve gruptan biri de Evrim Ağacı oldu! Aday gösterilen isimler, alanının en önde gelen bilim yazarlarıydı. Bazı adaylar arasında Dünyaca ünlü akademik bilim dergisi Science'ın yazarları, meşhur İngiliz dergisi The Economist bilim yazarları, ünlü Fransız dergisi Le Monde bilim habercileri gibi isimler yer alıyordu. 2018 Avrupa Yılın Bilim Yazarı, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung, Neue Zürcher Zeitung, Spektrum, Der Spiegel, GEO Magazin ve Riff Reporter gibi gazete ve dergilerde yazmış olan Eva Wolfangel oldu; ancak bu üst düzey isimler arasında yer almak bizi onurlandırdı.
5 Kasım 2018: 8 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 8. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
5 Kasım 2010'da çıktığımız bu yolda 8. yılımız. Ne zorluklarla karşılaştık, ne çok büyüdük, değiştik, geliştik... Şartlar ne çok değişti, bunlara adapte olmak durumunda kaldık. Evrimin gerçek ve mecazi bütün zorlukları ile yüzleştik, yüzleşiyoruz.
Ama bu yolculukta her şey zor ve yıpratıcı değildi. Türkiye'nin en doğusundan en batısına, en kuzeyinden en güneyine her coğrafyadan, hatta Türkiye'nin sınırları ötesindeki ülkelerden insanın hayatına dokunma fırsatı bulduk. Belki de aklınıza gelecek en son kişiler, Evrim Ağacı ile tanıştıktan sonra hayatlarının değiştiğini söylediler.
Türkiye'de bilime destek olmazlar, fazla uzağa gidemezsiniz gibi düşüncelere rağmen, ülkemizin bilim merakına güvenimizi asla yitirmedik; yanılmamışız. Patreon üzerinden bugüne kadar toplamda 2300 kişi gücümüze güç kattı. Bu destekler sayesinde Türkiye'de denenmemiş veya denense de başarılı olamamış işlere imza attık ve atmaya devam ediyoruz. Yepyeni oluşumlar başlattık (Kitap Portalı, Bilimsel Buluşma Platformu, Kreosus, vb.), yeni dijital teknolojiler geliştirdik (özgün editöryal yayın sistemimiz, Yaşam Ağacı ve Bilim Ağacı projeleri, vb.), yepyeni ve modern bir site tasarımına geçtik, sayısız yeni etkinlik düzenledik ve düzenlenen etkinliklere katıldık, onlarca yeni video yayınladık, uluslararası bilim yazarlığı ödüllerine aday gösterildik, ESEB desteği ile MTA'dan kaldırılan insan evrimi projesini sıfırdan yapmaya başladık ve daha nicesi... Dolar yükselince dedik okurlarımıza gereksiz yük olmayalım, kendi sistemimizi inşa edelim dedik ve Kreosus'u kurduk. Daha resmi olarak duyurmadan 60'a yakın destekçiye ulaştık!
Tüm bunlar, Evrim Ağacı'nı tam zamanlı bir meslek olarak sürdürmemizin önünü açtı. "Türkiye bilime destek olmaz." noktasından, Dünya çapında binlerce içerik üreticisi arasında en çok destek gören ilk 5 bilim üreticisi arasına girdik. Bu bizim değil, siz Evrim Ağacı ailesinin başarısı. ♥
Daha çok yolumuz var. Ulaşamadığımız illere, ilçelere, insanlara ulaşmak zorundayız. Bilimsel aydınlanma tek bir zümreyle, kişiyle, grupla olacak iş değil. Bilim tüm halka ulaşmadan aydınlanma olmaz. Hep birlikte 8 değil, 88 yıl da gerekse çalışacağız, başaracağız!
İyi ki varsınız!
14 Kasım 2018: Kreosus Yayında!
Evrim Ağacı'nın kendine ait kitle fonlama platformu olan Kreosus hayata geçirildi. Bağımsız bir bilim platformu, bağımsızlığını sürdürebileceği maddi kaynaklara ihtiyaç duyar. Fonlar ve yüklü bağışlar, organizasyonu bağımsız olmayan yükümlülükler altına sokabilir; ancak Evrim Ağacı'nı uzun süredir takip eden ve misyonuna önem veren kitleden alacağı dağıtık destekler, halihazırda Evrim Ağacı'nın misyonuna destek olmak isteyen milyonlarca takipçiyi bir araya getirecek, bunu yaparken Evrim Ağacı'nı da hiçbir dış yönerge ve kısıtlama altına sokmayacaktır. Bu fikirle yola çıktık ve sadece kendimize gereken bir kitle fonlama aracı inşa etmekle kalmadık, bunu herkese açarak, bizim durumumuzda olan herkes için düşük komisyonlu bir kitle fonlama aracı yarattık. Kreosus'a buradan gidebilir, Evrim Ağacı'na buradan destek olabilirsiniz.
26 Aralık 2018: Yıl Sonu Raporu!
Evrim Ağacı 2018 yıl sonu raporu yayınlandı! Böylece ilk defa, yıl boyunca yaptığımız işleri ve ulaştığımız başarıları tek bir rapor halinde sunmaya başladık. 2018 yılında Evrim Ağacı, 181 yazarının yazdığı toplamda 583 yeni bilimsel içeriği yayınlayarak içerik sayısını 7309'a çıkardı, 26.772 üyeye ulaştı; toplamda 6.4 milyon kullanıcı, toplamda 11.9 milyon kez içeriklerimizi görüntüledi (kuruluşumuzdan beri 45.3 milyon).
1 Kasım 2019: 3. Kitabımız Yayında!
Evrim Ağacı bünyesinde çıkardığımız üçündü kitabımız olan Şüphecinin El Kitabı yayında! Bilim kitaplarına alışığız; evrim, kuantum fiziği, tıp, botanik, kozmoloji, jeoloji, kimya, sinirbilim ve daha nicesi… Ancak bilimin kalbinde yatan en temel felsefi duruşa, yani bilimsel şüpheciliğe dair donanımımız ne düzeyde? Gerçek olan ile olmayanı ayırt etmek konusunda ne kadar iyiyiz? Bilimle ilgili konularda doğru ile sahteyi, gerçek ile zırvayı birbirinden ayırmayı biliyor muyuz? Yoksa sadece “içgüdülerimize”, yani önyargılarımıza mı güveniyoruz?
İşte bu kitabın en temel amacı, sizi bilimsel şüphecilik kültürüyle donatmak ve böylece bilimin baş döndürücü dünyasına yapacağınız yolculukta, alet çantanızın çok daha zengin ve çeşitli olmasını sağlamak…
Elbette evrenin tüm sırlarına sahip değiliz ama sizleri bir süreliğine hayata daha bilimsel bir açıdan bakmaya davet ediyoruz. Şimdiden, kitap boyunca beyninizde yankılanacak şu cümleyi zihninize kazıyın: "Aksi kanıtlanana kadar, inandığımız veya doğru varsaydığımız her şey yanlıştır."
4 Kasım 2019: En Kaliteli İçerik Üreticisi!
Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü (COMPEC) tarafından düzenlenen 7. Boğaziçi Bilişim Ödülleri’nde ''Yılın En İyi İçerik Sitesi'' kategorisinde aday gösterildik! Ödül, beğenerek takip ettiğimiz Webtekno sitesine gitmiş olsa da, bu adaylıktan onur duyduk.
5 Kasım 2019: 9 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 9. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Evrim Ağacı'nı 9 sene önce bugün, ODTÜ Biyoloji Bölümü'nde birkaç arkadaş bir araya gelerek kurduğumuzda, elbette hiçbirimiz sadece birkaç sene içinde Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim oluşumuna evrimleşeceğini öngöremezdik. Yani bizler de o zamanlar, evrimin kendisi kadar öngörüsüzdük denebilir. Amacımız, bölümdeki dostlarımızla birlikte evrimi ve genel olarak bilimi daha iyi öğrenmekti. Yani bir "nerdler kulübü"nden ibarettik.
Hah... Düşünüyorum da... Sanıyorum hala öyleyiz.
Şaka bir yana, 9 yılda kat ettiğimiz yolun büyüklüğü gerçekten heyecan verici. Tabii ki gidilmesi gereken yol yanında bir arpa boyu; ama ufak bir öğrenci topluluğundan çıkıp, uluslararası düzeyde popüler bilim üretebilen, Türkiye'de bilim anlatıcılığına yönelik denenmemişleri deneyen, ülkemizdeki gençlerin ulaşmak istediği ama dil bariyeri dolayısıyla anlayamadığı çok önemli ve ufuk açıcı içerikleri dilimize kazandıran, Türkiye'nin en büyük popüler bilim arşivlerinden birini barındıran, bunu bir bireysel eğitim akademisi şeklinde halka açık biçimde sunabilen, ülkemizin ve belki de Dünya'nın ilk bilimsever-odaklı sosyal medyası olma yolunda ilerleyen ve hepsinden güzeli, tüm bunları tamamen ücretsiz ve neredeyse tamamen okurların, izleyenlerin, takipçilerin maddi destekleriyle yürüten bir bilim platformuna dönüştük.
Bu yolda 3 bilim kitabı yayınladık (ve daha birçoğu yolda), Dünya'nın ilk evrim odaklı ve evrimsel biyoloji kavramlarını öğretmeyi hedefleyen kutulu masa oyununu ürettik, binlerce özgün popüler bilim makalesi yazdık ve çeviri yaptık, yüzlerce bilim videosu yayınladık. Kendi kitle fonlama aracımızı üretmekle kalmadık, bunu tüm Dünya'ya (özellikle de ülkemizdeki içerik üreticilerine) açık hale getirerek, bizler gibi özgürce içerik üretmek isteyenlere bir maddi kaynak sağladık. Her ay milyonlarca insanın uğradığı sitemiz, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen 700 sitesinden biri haline geldi. Başardıklarımızın hepsini buraya sığdırmam imkansız; ancak sadece 2018 yılında başardıklarımızı yıllık raporumuzdan okuyabilirsiniz.
Evrim Ağacı'nın omurgası, şimdilik sadece bir avuç insanın adeta "insan-üstü" çabası ile inşa ediliyor olsa da, tüm bu gelişmeler sırasında Dünya'nın dört bir yanından sayısız bilimsever bu omurga üzerine dahil oldu; iskeleti tamamladı. Bu sayede, Evrim Ağacı ailesiyle kemikleşen yüzlerce kişinin bilim anlatıcılığı çalışmalarına ev sahipliği yaptık. Yani sadece bir bilim blogu olmaktan çıkarak, tam bir bilim platformuna evrimleştik.
Türkiye'de bilim anlatmak isteyenlerin eline alabileceği bir megafon olmaya, Türkiye'ye bilim yaymak isteyenlere bir araç olmaya yönelik amaçlarımızı bir bir yerine getiriyoruz. Bu yüzden bizler, "kişiler" değiliz, "bilimseverleriz"; bir aileyiz. Bilimsever olan herkesin eviyiz, dostuyuz, ailesiyiz.
Bu çalışmalarımız sadece ana akım medya organlarında yankı bulmakla kalmadı, aynı zamanda Türkiye'de popüler bilim yayıncılığına yönelik araştırmalar yürüten akademisyenlerin de dikkatini çekti, yüksek lisans ve doktora tezlerinin ve hatta sosyal medya çalışmaları konusunda yayımlanan kitaplara konu olduk.
Daha yapacak çok işimiz var. Bu moral bozucu değil, moral verici bir durum. İnternet ortamının bütün ezici negativitesine rağmen, oralarda bir yerlerde gençlerin ve hatta çocukları için daha iyi bir gelecek inşa etmek isteyen yetişkinlerin umudu olduğumuzu biliyoruz. Amacımız bu alanda tek ve son olmak değil, çıta yükselten ama bunu yaparken alttan gelen yepyeni oluşumlara, bizden daha da iyilerini başarabilecek bilimseverlere yeni yollar açanlar olmak... Bizi her sabah yataktan kaldıran, gün boyu 18 saate varan süreler boyunca aralıksız çalışmamızı mümkün kılan, Türkiye'miz ve insanlarımız için güzel bir şeyler yapabileceğimizi biliyor olmak. Elimizden geleni ardımıza koymaya yüzümüzün olmaması... Carl Sagan'ın da dediği gibi, "aşık olduğumuz için bunu Dünya'ya duyurma arzusu"...
Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda, tüm bilimseverlerin ve bilim meraklılarının daha da uğrak noktası olacağız. Herkese ve her şeye yönelik çalışmalar yapmaktansa, ülkemizdeki ve nihayetinde Dünya'daki bilimseverlerin ihtiyaç ve arzularına yönelik, onları şu anda olduklarından çok daha üst seviyelere getirebilecek, daha iyi işbirlikleri kurabilecek, kendi etraflarını daha çok aydınlatmalarını sağlayacak, kendilerini daha çok geliştirmelerini mümkün kılacak, bunu yaparken bilimsever ve popüler bilim komünitesine katkılar sağlayabilmelerine olanak tanıyacak yepyeni araçlar ve ürünler geliştirmeye devam ediyoruz; bu gidişatı sürdüreceğiz.
Umuyoruz ki ülkemizde yeşeren bu bilim ağacının çalışmaları sizlere de faydalı oluyordur ve daha nice yıllar faydalı olmaya devam edecektir.
Bu süreçte yanımızda duran, bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü kazandıran, yanlış yaptığımızda doğru yolu gösteren, altımızı oymak yerine dallarımızın daha sağlıklı olması için samimi çabalar sarf eden tüm Evrim Ağacı ailesi üyelerine yürekten teşekkür ederiz.
Nice 9 yıllara, Evrim Ağacı ailesi!
8 Ocak 2020: Yıl Sonu Raporu!
Evrim Ağacı 2019 yıl sonu raporu yayınlandı! 2019 yılında Evrim Ağacı, 366 yazarının yazdığı toplamda 660 yeni bilimsel içeriği yayınlayarak (ve düşük kaliteli olduğuna kanaat getirilen 650 eski içeriği silerek) içerik sayısını 7257'ye çıkardı, %310 büyüyerek 109.830 üyeye ulaştı; toplamda 11.9 milyon kullanıcı, toplamda 29.8 milyon kez içeriklerimizi görüntüledi (kuruluşumuzdan beri 75.1 milyon).
5 Kasım 2020: 10 Yaşındayız!
Evrim Ağacı 10. yılını tamamladı. O dönemde yayınladığımız mesajı aktarıyoruz:
Bugün, Türkiye'de bilim anlatıcılığı maceramızın tam 10 yılını geride bıraktık! Hepimizin doğum günü kutlu olsun!
Bu 10 sene inanılmaz zorluklarla, mutluluklarla, üzüntülerle, heyecanlarla ve hayal kırıklıklarıyla geçti. Bunların hepsi sizlerle güzel, iyi ki varsınız!
Bu sürede sizlerden gelen geri bildirimler sayesinde biliyoruz ki, milyonlarca insanın hayatına dokunmayı başardık ve bu, bizler için büyük bir onur ve büyük bir sorumluluk. Bu güzel duyguları bize yaşattığınız için yürekten teşekkür ederiz. Eğer Evrim Ağacı sizin de hayatınıza dokunduysa, size de bir nebze olsun faydamız olduysa, bunu bizlerle ve diğer bilimseverlerle paylaşmak isterseniz, 10. yılımıza özel (ve kalıcı olacak olan) bir "sizden gelenler" sayfası hazırladık. Oraya duygu ve düşüncelerinizi girebilirsiniz: https://evrimagaci.org/sizden-gelenler
Ayrıca eğer ki Evrim Ağacı'nın çalışmalarını faydalı buluyorsanız, Patreon, Kreosus veya YouTube üzerinden bize destek olarak gücümüze güç katabilirsiniz. İhtiyacınız olan bilgileri burada bulabilirsiniz: https://evrimagaci.org/destekol
Her şey için yürekten teşekkürler, nice 10 yıllara!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2024 05:23:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9511
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.