Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Milli Eğitim Bakanlığı, Biyoloji Müfredatında Bir Yanlıştan Döndü; Ancak Evrimden Kaçma Hatasını Sürdürüyor!

Türkiye'nin Bilim Öğretiyormuş Gibi Yapmayı Bırakıp, Bir An Önce Bilim Öğretmeye Başlaması Gerekmektedir!

Milli Eğitim Bakanlığı, Biyoloji Müfredatında Bir Yanlıştan Döndü; Ancak Evrimden Kaçma Hatasını Sürdürüyor! Quanta Magazine
3 dakika
4,969

Daha önceden duyurduğumuz üzere, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanması planlanan yeni müfredatta biyolojiyle hiçbir alakası olmadığı evrensel olarak bilinen "yaratılışçılık" inancının biyolojik bir hipotez veya teoriymiş gibi sunulmasına yönelik bazı çabalar bulunmaktaydı. Görünen o ki bu bariz hatadan cayılmış ve müfredatın dili, kısmen de olsa modern biyoloji ile hizalanacak bir seviyeye getirilmiş. Aradaki farkı, aşağıdaki görseli iki yana kaydırarak görebilirsiniz:

Başta önerildiği söylenen metin
Başta önerildiği söylenen metin
MEB tarafından "Taslak" olarak yayınlanan metin
MEB tarafından "Taslak" olarak yayınlanan metin

Modern bilimsel gerçekleri aşındırmaya yönelik bu tür çabalar, Türkiye'nin özellikle de son 30 yıllık "yakın" tarihi açısından yeni bir girişim olmasa da, bu girişimlerin başarıya ulaşması hâlinde Türkiye'de hâlihazırda çok az bulunan modern eğitim anlayışının tamamen yok olması kaçınılmaz olacaktır. Daha önemlisi, biyolojinin evrensel olarak kabul edilen evrim gibi prensiplerinden tamamen uzaklaşılması, ilerleyen dönemde bu hatalardan geri dönme kabiliyetini de kısıtlayacak, gerçek bir bilim eğitimini yerleştirme ve uygulama süresini dikkate değer miktarda arttıracaktır. Bu nedenlerle lise biyoloji müfredatına bilimsel olmayan şahsi inançların sokulması çabasına kesin ve sarsılmaz bir şekilde karşı koymak, Türkiye'nin her geçen yıl daha da azalan bilimsel ümitlerini canlı tutmak adına elzemdir.

İnsanlar istedikleri herhangi bir şeye inanabilirler, hatta bu inançların lise seviyesinde öğrencilere devlet eliyle öğretilip öğretilmemesi de ayrıca tartışmaya açılabilir ve belli seviyelerde desteklenebilir; ancak tartışmasız olan tek bir gerçek varsa, o da bilim derslerinde sadece bilimsel gerçekler öğretilmelidir. Yine tartışmasız bir gerçek, yaratılış fikrinin şahsi bir inançtan ibaret olduğu, biyolojiyle alakası olmadığı ve modern bilimin kolaylıkla izah edebildiği canlı çeşitliliğini açıklamak konusunda herhangi bir alternatif sunamadığıdır. Bu yalın gerçeğin bir diğer uzantısı da, kuşkusuz modern bilimde gerçekliği konusunda hiçbir tartışma bulunmayan evrimin, biyoloji derslerinde öğretilmesinin biyolojiyi anlamak açısından bir tercih değil, bir zorunluluk olduğudur.

Tüm Reklamları Kapat

İşin trajikomik tarafı, hazırlanan yeni müfredat ısrarla "modern ve 21. yüzyıla uygun" olduğunu iddia etmekte, yenilikçi olduğu iddia edilen birtakım yaklaşımlar sergileme çabasındadır. Örneğin, aşağıdaki kısma bir göz atınız:

MEB

Burada sıralananlar, ilk okuyuşta son derece makul, mantıklı ve eğitimi modernleştirme yönünde atılması elzem olan adımlardır. Örneğin biyoloji gibi bütünleşik ve üst düzey bir bilim dalında "ünite" mantığından çıkıp da birbirine bağlanan temalar üzerinden gitmek son derece doğrudur.

Ancak bu "modernmiş gibi gözükmeye çalışan" yaklaşım üzerine biraz kafa yorulduğunda, işin ne kadar içler acısı olduğu daha net anlaşılmaktadır. Bunu anlayabilmeniz adına, 2. madde atlında sıralanan temalara tekrar bir göz atınız. İçlerinde en önemlisinin eksik olduğunu fark ettiniz mi?

Şöyle izah edelim: Aşağıda okuyacağınız kesitler, uluslararası standartlarda biyolojiye giriş kitabı olarak kabul edilen, Türkiye'deki lise biyoloji müfredatının neredeyse baştan sona takip ettiği (daha önemlisi, lise biyoloji öğretmenlerinin "ana referans metin" olarak gördüğü) ve müfredat oluşturmada da yakından takip etmeye çalıştığı eserlerin başında gelen Campbell'ın Biyoloji isimli eserinden alınmıştır:

Tüm Reklamları Kapat

Campbell, Biyoloji (12. Baskıdan Çeviri)
Campbell, Biyoloji (12. Baskıdan Çeviri)
Campbell, Biyoloji (12. Baskıdan Çeviri)

Biyolojiye girişin 1 numaralı ders kitabında verilen temalar arasında evrim, biyolojinin "çekirdeği" olarak tanımlanmaktadır ve diğer bütün bölümleri ve temaları birbirine bağlayan ip olarak aktarılmaktadır. MEB'in seçtiği 8 temadaysa biyolojinin en önemli ve merkezi teması olan evrimin adı bile geçirilmemektedir. Böyle bir biyoloji eğitimi nasıl modern olabilir? Nasıl mümkün olabilir?

Örneğin MEB'in müfredat açıklamasında "Bu nedenle temaların günlük yaşamla, biyoloji tarihiyle ve biyoloji alanındaki güncel araştırma ve gelişmelerle ilişkilendirilmesine özen gösterilmiştir." Evrimden söz etmeksizin bu görev nasıl başarılabilir? Başarılamaz! Evrim, biyolojideki bütün konuları birbirine bağlayan temel mekanizmadır. İnsanlığın keşfettiği en önemli doğa yasalarından biridir. Bundan korkarak ve kaçarak bilim öğretilemez.

Benzer şekilde, evrimi öğretmeksizin müfredatta sayılan kazanımların 1 tanesi bile tam olarak gerçekleştirilemez:

MEB

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan bu doküman, bu çerçevede daha da derinlemesine analiz edilebilir; ancak hepsi dönüp dolaşıp aynı probleme gelmektedir: Türkiye'nin bilim öğretiyormuş gibi yapmayı bırakıp bir an önce bilim öğretmeye başlaması gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
70
13
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Üzücü! 24
  • Bilim Budur! 6
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • İğrenç! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/05/2024 05:18:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17437

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı. Milli Eğitim Bakanlığı, Biyoloji Müfredatında Bir Yanlıştan Döndü; Ancak Evrimden Kaçma Hatasını Sürdürüyor!. (26 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17437
Ağacı, E. (2024, April 26). Milli Eğitim Bakanlığı, Biyoloji Müfredatında Bir Yanlıştan Döndü; Ancak Evrimden Kaçma Hatasını Sürdürüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved May 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17437
E. Ağacı. “Milli Eğitim Bakanlığı, Biyoloji Müfredatında Bir Yanlıştan Döndü; Ancak Evrimden Kaçma Hatasını Sürdürüyor!.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, 26 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17437.
Ağacı, Evrim. “Milli Eğitim Bakanlığı, Biyoloji Müfredatında Bir Yanlıştan Döndü; Ancak Evrimden Kaçma Hatasını Sürdürüyor!.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, April 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/17437.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close