Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Eksklüzom Nedir? Yeni Keşfedilen Organel, Otoimmün Hastalıklarda Rol Oynuyor Olabilir mi?

Memeli Hücrelerinde Yeni Bir Organel Keşfedildi!

Eksklüzom Nedir? Yeni Keşfedilen Organel, Otoimmün Hastalıklarda Rol Oynuyor Olabilir mi? Molecular Biology Of The Cell
Eksklüzom, (sarı-yeşil nokta) çekirdek (mavi görünen kısım) yakınındaki sitoplazmada göze çarpmaktadır.
5 dakika
1,607
Tüm Reklamları Kapat

Hücreler yaşamın temel birimleridir ve her biri, belirli görevleri yerine getiren çeşitli organelleri içerir. Organeller, hücrenin hayati fonksiyonlarını yerine getirmek için birlikte çalışan yapılardır. Örneğin mitokondriler enerji üretirken ribozomlar protein sentezler, lizozomlar ise atıkları parçalar. Organellerin her biri, hücrenin ve dolayısıyla tüm organizmanın sağlıklı ve işlevsel kalmasında hayati rol oynamaktadır.

Geçtiğimiz günlerde ise ETH Zürih'ten araştırmacılar daha önce literatürde rastlamadığımız yeni bir organel keşfettiklerini duyurarak bildiğimiz organel çeşitlerine bir yenisini eklediler. Bu makalemizde yeni keşfedilen bu organeli, organelin evrimsel tarihini ve hücre içerisinde üstlendiği görevleri ele alacağız.

Yeni keşfedilen bu organel, bildiklerimizin çoğunun aksine hücre plazmasında bulunmaktadır. Bu istisnai bir durumdur, çünkü ökaryotik hücrelerde DNA molekülleri, histon proteini gibi çeşitli proteinlerle sarıldıkları kromozomlar halinde düzenlenmiş şekilde çekirdeğin içinde bulunmaktadırlar. DNA'nın replikasyonu, transkripsiyon ve mRNA'ların işlenmesi nükleusta gerçekleşmektedir. Ayrıca, ökaryotik hücrelerde mitokondrilerde de az miktarda DNA bulunmaktadır. Bu yapılar, genetik bilginin korunması ve hücredeki işleyiş açısından önem arz etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

DNA'nın bu şekilde düzenlenmesi ve saklanması, hücrenin genetik bilgiyi doğru bir şekilde kullanmasını ve aktarmasını sağlar. Yani aslında ökaryotik hücreler, DNA'larının çoğunu hücre çekirdeğinde tutmaktadırlar. Bilim insanları ise yeni organelin hücre plazmasında bulunması sebebiyle istisnai durumuna dayanarak yeni keşfedilen bu organele Türkçe karşılığı "ayrıcalıklı" olan "exclusome" (Tr: "Eksklüzom") ismini verdiler.

Eksklüzomda bulunan plazmitlerin bazılarının kaynağı hücre dışıyken diğerlerinin kaynağı kromozomların kapalı uçları olan telomerlerdir. Telomerler, kromozomların uçlarında bulunan özelleşmiş yapılardır. Bazı kanser hücrelerinde telomerler üzerinden gelen plazmitler periyodik olarak koparılarak yeni halkalar oluşturulur.

ETH araştırmacıları ise bu süreç içerisinde hücre çekirdeğinin, yeni keşfedilen eksklüzom vasıtasıyla DNA halkalarını ayıkladığını ve bunları hücrenin dışından gelen plazmitlerle birlikte biriktirdiğini keşfettiler. Bu keşif bize gösteriyor ki hücreler, kendilerine ait olan ve ihtiyaç duydukları DNA'lar ile yabancı ve onlar için gerekli olmayan DNA'ları ayırt edebiliyorlar ve ihtiyaç duymadıkları DNA'ları çekirdek dışına atabiliyorlar. ETH Zürih Biyokimya Enstitüsü'nden Ruth Kroschewski süreci kısaca aşağıdaki şekilde ifade ediyor:[1]

Bu, hücrelerin kromozomlarını korumak için gerçekleştirdiği ana temizlik işlevlerinden biridir. Teorik olarak ayrılamayan plazmidler kromozomların içerisine yerleşebilir. Virüslerin veya bakterilerin nükleer plazmid genlerinin proteinlere çevrilmesi daha olasıdır, bu da hücre fizyolojisini bozmaktadır.

Eksklüzom, Otoimmün Hastalıkların Parteogenezinde Etkili Olabilir mi?

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yabancı patojenlere karşı tepki göstermesi gerekirken yanlışlıkla vücuttaki hücrelere ve dokulara karşı tepki vermesi sonucu ortaya çıkmaktadırlar. Otoimmün tepkilerin moleküler temelleri, bağışıklık sistemi hücreleri olan B ve T hücreleri ile vücut arasındaki dengesizliklerdir. Özellikle otoimmün hastalıkların gelişim sürecinde önemli bir rol oynayan T hücreleri, kendi vücut hücrelerini yabancı olarak algılar ve saldırır. Bu durum, inflamatuar yanıtların tetiklenmesine ve sonuçta doku hasarına yol açabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

B hücreleri, otoimmün hastalıkların patogenezi açısından da önemlidir. Bunlar, otoantijenlere karşı antikorlar üretebilirler ve bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırmasına yol açan otoantikorlar oluşturabilirler. Ayrıca otoimmün hastalıkların çoğunda, HLA (insan lökosit antijeni) genlerindeki belirli varyasyonlar da rol oynayabilmektedir. Bu varyasyonlar, bağışıklık sistemi hücrelerinin yabancı veya kendine ait antijenlere tepki verme eğilimlerini etkileyebilir.[2]

Ayrıca biyologlar uzun yıllardır yukarıdaki etkilere sebep olan ve DNA halkalarına bağlanan bir protein üzerinde çalışmaktadır. Söz konusu protein DNA'ya bağlanırken büyük olasılıkla otoimmün tepkileri de beraberinde getirmektedir. Araştırmacılar, bu özel proteinin eksklüzomdaki DNA halkalarına tutunarak uzun süreli enfeksiyonel yanılsamalara sebep olabileceğini düşünmektedir.

Dahası eksklüzom hücre zarının bütünlüğünün korunmasında kritik bir rol üstlenmektedir ve zarın hasar görmesi; otoimmün yanıtları başlatıcı etki yaratır, hücre zarının permeabilitesinde artış ve sinyal iletim yollarındaki değişikliklere de sebep olabilir. Ayrıca eksklüzomun sinyal iletim yollarını düzenleme yeteneği, bağışıklık hücrelerinin aşırı aktive olmasına dolayısıyla da otoimmün yanıtları tetikleyici bir etkiye de neden olabilir.[3] Kısacası özel proteinlerin eksklüzomdaki DNA halklarına tutunarak otoimmün yanıtları tetiklemesi muhtemeldir.

Eksklüzom organeli ile otoimmün hastalıklar arasındaki ilişki hakkında daha çok şey öğrenmemizi ve ileride Tip 1 diyabet, MS, sedef hastalığı, lupus, romatoid artrit ve Behçet hastalığı gibi otoimmün hastalıkların tedavileri konusunda yol almamızı kolaylaştıracaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Eksklüzom'un Evrimsel Tarihi

Eksklüzomun, ökaryot hücrelerin erken evrimlerinin gerçekleştiği sırada ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ökaryot hücrelerin erken evrimi konusunda birkaç teori öne sürülmüştür. Endosimbiyotik Teoriye göre ökaryotik hücrelerin bazı organelleri, onların ataları olan bağımsız prokaryot hücrelerinden evrimleşmiştir. Bu organeller, ökaryot hücre içerisinde yaşamaya başlayarak karşılıklı bir ilişki geliştirmişlerdir. Bu süreçte iki farklı organizmadan gelen DNA'ların düzenlenmesi ve bozulmalara karşı da korunması gerekmektedir. Evrimsel süreç ilerledikçe DNA moleküllerini bir zar içerisine almayı ve bu süreçlerin denetimini sağlayacak bir yapının evrimleşmesi gerekmiştir, işte bu yapı da yeni keşfettiğimiz eksklüzomun ta kendisidir.[4]

Çekirdek zarı, çekirdek içi ile sitoplazmayı ayıran kısımdır. Eksklüzomun sahip olduğu zarın da çekirdek zarının görevlerine benzer görevler üstlendiği ancak fonksiyonel olarak daha basit bir yapıya sahip olduğu düşünülmektedir. Eksklüzomun zarında çekirdek zarının oluşumunun erken aşamalarında görülebilen boşluklar bulunmaktadır, çekirdek zarında bu boşluklar zamanla kapanır veya belirli proteinlerce doldurulur, ancak eksklüzom zarında bu tür gelişimler görülmez. Bu da eksklüzom zarının daha basit bir yapıya sahip olduğunu gösteren işaretlerdendir. Görüldüğü üzere eksklüzomdaki zarın neden tamamlanmadığı henüz cevaplanamamıştır. Bu konuda yapılabilecek yeni çalışmalar bize gelecekte ökaryotik hücrelerin evrimsel tarihi açısından yeni bilgiler sunabilir.[5]

Çekirdek zarının örnek bir modellemesi.
Çekirdek zarının örnek bir modellemesi.
Wikipedia Commons

Sonuç

Bu yeni organelin yapısı ve işlevi üzerinde yapılacak daha fazla araştırma, hücresel süreçlerin daha iyi anlaşılmasına ve biyomedikal alanlarda yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Kanser, nörodejeneratif hastalıklar ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi birçok hastalığın hücresel sinyal iletiminin bozulmasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bu noktada hücresel sinyal iletimi ve hücre çevresi ile etkileşim konusunda oldukça kilit bir rol üstlenen eksklüzom hakkında daha fazla şey öğrenmemiz, bu hastalıklar üzerinde de bilgi sahibi olabilmemiz adına önem teşkil etmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 10:33:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15952

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Kaykı, et al. Eksklüzom Nedir? Yeni Keşfedilen Organel, Otoimmün Hastalıklarda Rol Oynuyor Olabilir mi?. (28 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15952
Kaykı, D., Alparslan, E. (2023, October 28). Eksklüzom Nedir? Yeni Keşfedilen Organel, Otoimmün Hastalıklarda Rol Oynuyor Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15952
D. Kaykı, et al. “Eksklüzom Nedir? Yeni Keşfedilen Organel, Otoimmün Hastalıklarda Rol Oynuyor Olabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 28 Oct. 2023, https://evrimagaci.org/s/15952.
Kaykı, Deha. Alparslan, Eda. “Eksklüzom Nedir? Yeni Keşfedilen Organel, Otoimmün Hastalıklarda Rol Oynuyor Olabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 28, 2023. https://evrimagaci.org/s/15952.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close