Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Chutzpah Nedir? Fazla Özgüven (Küstahlık) Göz Çıkarır mı?

13 dakika
1,793
Chutzpah Nedir? Fazla Özgüven (Küstahlık) Göz Çıkarır mı? Pixabay
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 6 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Chutzpah (veya küstahlık), yüksek bir özgüven ve utanmazlık ile, genellikle saygısız veya kaba olarak değerlendirilecek riskleri almaya yönelik bir yatkınlık anlamına gelir. Örneğin küçük bir startup sahibi bir girişimci, büyük bir şirketin CEO'sunu herhangi bir davet veya müsaade olmaksızın arayabilir. Bu girişimcinin sergilediği davranış, chutzpah'a güzel bir örnektir.

Chutzpah olgusu, belirli durumlarda faydalı, belirli durumlarda zararlı olabilmektedir ve dolayısıyla kullanışlı, ancak tehlikeli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bu makalede chutzpah hakkında detaylı bilgi edinecek, nasıl doğru bir şekilde bu olgudan faydalanabileceğinizi görecek ve karşılaştığınız bir chutzpah temelli davranışı nasıl ele alabileceğinizi öğreneceksiniz.

Chutzpah Örnekleri

Chutzpah'ın temel bir örneği, bir iş görüşmesine giden bir kimsenin "Beni işe almanız için hiçbir sebep yok. Ne gereken kalifikasyonlara sahibim, ne de alana dair bir fikrim var. Ama yine de beni işe almalısınız çünkü bu işi yapmanın öyle bir yolunu bulacağım ki diğer adaylardan daha yüksek performans sergileyeceğim." tarzı bir söylemde bulunmasıdır. Bir başka örnek de Haider isimli, Hindistan'da çekilmiş bir filmde karşımıza çıkmaktadır.[1] Bir soyguncu bankayı soyar, ardından soyduğu bankada bir hesap açmak ister; ki çaldığı paraları bu hesaba koyabilsin. Yazar Guy Kawasaki ise chutzpah'ı "Yasadışı yollarla elde edilmiş bir yazılımda bulunan bir hatayı ilgili şirketin müşteri hizmetlerine bildirmek." şeklinde özetlemektedir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Yiddişlerin Keyfi isimli kitapta da ise klasik (ve biraz uç) bir chutzpah örneği verilmektedir:[3]

Chutzpah, annesini ve babasını öldüren bir adamın bir yetim olduğunu öne sürerek adaletin vicdanına sığınmasıdır. Böylesi insanlar (yani chutzpanik'ler), sizi döverken 'Yardım edin! Yardım!' diye bağıran insanlar olarak tanımlanabilir.

Bu örneklerin yanında chutzpah, hukuk alanında da birçok örnekle karşımıza çıkmaktadır.[4] Örneğin 1993 yılında yapılan bir çalışmada "chutzpah" sözcüğünün yüzün üzerinde vakada geçtiği bulgulanmıştır.[5] Bu vakaların ilki, 1972 yılında Gürcistan'da bir Temyiz Mahkemesi'nde görülen bir davadır. Davada davalı taraf, silah çalmak amacıyla kasaba karakolunu basmak ile suçlanmıştır.

1993 yılında yapılan bu çalışmada bir espriye de yer verilmektedir:

Bir adam, bir avukata gider ve şu soruyu sorar: 'Danışma ücretiniz ne kadar?'

Tüm Reklamları Kapat

Avukat cevap verir, 'Üç soru için bin dolar.'

'Vay canına! Bu çok pahalı değil mi?'

'Evet, öyle. Üçüncü sorunuz nedir?'

Hukuk alanında chutzpah olgusuna yönelik iki örnek, Amerikalı hukukçu ve akademisyen Alan Dershowitz'in "Chutzpah" isimli kitabında karşımıza çıkmaktadır:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Chutzpah'ın klasik tanımı.... benim deneyimlerimle de desteklenmektedir: Sahte antika eser satmaktan suçlu bulunmuş bir müvekkilim bana ödemesini... sizin de tahmin ettiğiniz üzere... antika eserler ile yapmak istedi. Davasını kazandığım bir başka müvekkil, beni görevimi suistimal etmekle suçlayarak dava açtı; zira artık kendisi devleti dolandıramıyordu.

Verilen tüm bu olumsuz örneklerin yanında chutzpah'ın olumlu örnekleri de yok değildir. Örneğin dil öğrenimi konusunda dilbilimsel chutzpah, yeni bir dil öğrenen kimselerin özellikle bir eleştiriyle karşı karşıya kalacağı durumlarda anksiyetenin pençesine düşerek veya yanlış yapmaktan çekinerek konuşmaması yerine özgüvenli bir şekilde davranmasını ve yeni dili kullanmasını sağlayabilmektedir.

Sergilediği chutzpah davranışı ana hatlarıyla olumlu karşılanmış bir yazar, şu hikayeyi anlatır:[2]

Adı sanı bilinmez, kendi kitaplarını kendisi basan çiçeği burnunda bir yazardım. Genel kanı, bir best-selling yazar ve Apple'ın baş sözcüsü olan o adamdan bir kitap arkası sözü alamayacağım yönündeydi. Yine de bir teklifte bulundum, ve tabii ki reddetti. Ben de teklifimi kabul edene kadar arsızca peşinden koştum; 'Küstahlığın çok hoşuma gitti.' sözleri eşliğinde teklifimi kabul etti.

Geniş bir çerçeveden ele alındığında chutzpah, birçok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır. Bu başlıkta olumsuz örnekleri kadar olumlu sonuç doğuran örnekler de ele alınmıştır.

Not: Chutzpah olarak yorumlanabilecek bir davranış sergilemekte olan veya bu davranışı alışkanlık haline getirmiş insanlara chutzpadik veya chutzpanik denmektedir. Buna ek olarak chutzpah davranışı, bazen konuşma dilinde cüretkâr veya atılgan, haddini bilmez sıfatlarıyla da anılmaktadır.

Pixabay

Olumlu ve Olumsuz Chutzpah

Bir kişilik özelliği olarak chutzpah, hem olumlu, hem de olumsuz yönler içermektedir:[4]

Tüm Reklamları Kapat

'Chutzpah' gibi Yiddiş sözcükleri özel kılan bir özellik de bu sözcüklerin bağlam ve yere bağlı olarak anlamlarının değişmesidir. Doğru koşullarda ve konumda 'chutzpah' sözcüğü, 'cesaretli' anlamına gelebilir. Yanlış bir yerde ve durumda ise aynı sözcük 'arsızlık' anlamına da gelebilir.

Bu bulgu, aynı zamanda konu hakkında yapılmış araştırmalarla da desteklenmektedir.[6] Bu araştırmalarda chutzpah'ın hem olumlu, hem olumsuz tarafları olduğu bulgulanmıştır:

  • Olumlu chutzpah, genellikle olumlu sonuçlar doğurur ve özgüvenli, gözüpek ve cesaretli olmakla ilişkilendirilir.
  • Olumsuz chutzpah, genellikle olumsuz sonuçların doğmasına sebep olur ve normların ihlâl edilmesiyle, sınırların aşılmasıyla ilişkilendirilir.

Bununla beraber birçok durumda olumlu chutzpah ile ilişkilendirilen davranışlar, doğası gereği beraberinde olumsuz taraflarını; olumsuz chutzpah ile ilişkilendirilen davranışlar ise beraberinde olumlu taraflarını da gündeme getirmektedir. Dolayısıyla olumlu ve olumsuz chutzpah arasında bir ayrıma gitmek son derece güçtür; ve chutzpah davranışının nasıl algılanacağı ilgili kişilerin bakış açısına göre de değişmektedir. Konu hakkında yazılan bir kitapta bu durum şu sözlerle aydınlatılmaktadır:[7]

Chutzpah sözcüğünün hem olumlu, hem olumsuz bir çağrışımının olduğu yadsınamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Chutzpah davranışında bulunan bir kimseye göre davranışı cesurdur, baskındır. Bu kişi hakkını arıyordur, geleneklere ve otoriteye baş kaldırıyordur; insanları düşünmeye sevk ediyordur.

Ancak bu davranış ile karşı karşıya gelen kişiler için davranış yersiz bir küstahlık, cüret, vurdumduymazlık, kibir veya hadsizlik olarak değerlendirilir. Chutzpah'ın ne olduğu, gerçekten de kişiden kişiye değişmektedir.

Özetle chutzpah, olumlu ve olumsuz olarak değerlendirilebilmekte ve bir bütün olarak ele alındığında iyi veya kötü bir davranış biçimi olarak görülebilmektedir. Bunun yanında chutzpah'ın olumlu yönleriyle ilişkilendirilen davranışlar, beraberinde olumsuz yönlerini de getirmektedir. Bu nedenle chutzpah'ın olumlu veya olumsuz, faydalı veya zararlı olduğuna yönelik herhangi bir çıkarımda bulunmak güçtür. Zira davranışın olumlu/faydalı olarak mı görüleceği, veya olumsuz/zararlı olarak mı görüleceği sorusunun cevabı, insanların bakış açısına göre değişmektedir.

Chutzpah'ın Faydalı ve Zararlı Yönleri

Chutzpah'ın temel faydası, sizi normalde risk almaktan kaçınacağınız durumlarda olumlu riskler almaya sevk etmesidir. Örneğin bu, çiçeği burnunda bir girişimcinin bir ihale koparmak üzere örf ve adetleri gözardı ederek büyük bir şirketin CEO'suna doğrudan ulaşması anlamına gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Uygulamalı Chutzpah teriminin ele alındığı bir çalışmada şu sözlere yer verilmektedir:[8]

[Uygulamalı Chutzpah], bir kimsenin hakkından gelebileceğini veya nereye gideceğini bilmeksizin gözüpek bir tavırla risk almaya yönelik yatkınlığıdır. Uygulamalı Chutzpah'ın dayandığı tek nokta, 'herhangi bir riskin alınmaması durumunda hiçbir şeyin başarılamayacağı' hissidir.

Buna bağlı olarak chutzpah'ın göze çarpan bir başka faydası da içinde bulunduğunuz durumda ne yapmanız ve nasıl yapmanız konularına odaklanmanıza yardımcı olmasıdır. Bu fayda, özellikle potansiyel engellere kafa yorarak herhangi bir aksiyon alamayacağınız veya risk alma konusunda yersiz endişelere kapıldığınız durumlarda kendisini gösterir.

Ancak chutzpah, yalnızca faydalı olarak kabul edilebilecek bir davranış değildir; zira chutzpah, sizi yersiz riskler almaya veya kötü sonuçlar alacağınız yönde davranmaya da teşvik edebilir. Örneğin bir kimse, bir yönetici tarafından yönetilen bir etkinliğin ortasında herhangi bir konuda fikrini kabul ettirmek amacıyla baskın tavırlar sergileyebilir. Böylesi bir davranış, bu kişinin etkinlikten atılmasına sebep olabilir.

Chutzpah'ın bir başka tehlikesi de sizi zaman ve enerji gibi kaynaklarınızı daha faydalı bir şekilde kullanabilecekken muhtemelen harcadığınız çabaya değmeyecek konularda kullanmaya sevk edebilecek olmasıdır.

Ana hatlarıyla ele alındığında chutzpah'ın faydaları sizi iyi riskler almaya, içinde bulunduğunuz durumda atılması gereken adımları atmaya, odaklanmanız gereken konuya odaklanmaya ve neyi nasıl yapacağınız konusunda düşünmeye sevk etmesidir. Zarar ve tehlikeleri ise kötü risk almaya sebep olabilmesi, kötü sonuçlar doğuracak şekilde davranmaya sevk etmesi ve manasız konularda mesai harcatması olarak özetlenebilir.

Not: "İyi" riskler, alınmasının alınmamasına kıyasla daha iyi sonuçlar doğuracağı risklerdir. "Kötü" riskler de aynı şekilde kaçınılmasının veya alınmamasının daha hayırlı olacağı risklerdir. Ancak, "iyi" risklerin hala bir risk olduğu, bir başka deyişle alınmaları ne kadar mantıklı olursa olsun, yine de kötü sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Pixabay

Chutzpah: Nasıl Kullanılır, Nasıl Karşı Konulur?

Chutzpah, yanlış bir şekilde kullanıldığında birçok sorun yaratabilecek bir davranışlar silsilesidir. Dolayısıyla chutzpah'a başvurulmadan önce öncelikle bir durum değerlendirmesi yapılmalı ve şu sorular sorulmalıdır:

  • Chutzpah ne amaçla kullanılacaktır?
  • Chutzpah nasıl bir ortamda kullanılacaktır?
  • Chutzpah'ın sergileneceği kişiler kimlerdir?
  • Chutzpah, ne türde davranışlarla sergilenecektir?
  • Chutzpah'ın potansiyel faydaları ve bu faydaların elde edilme ihtimali nedir?
  • Chutzpah'ın potansiyel riskleri ve bu risklerin gerçekleşme ihtimali nedir?

Chutzpah'tan faydalı olacağı düşünülüyorsa chutzpah'ın özgüvenli, gözüpek ve cüretkar olmak gibi olumlu taraflarına odaklanılmalı; normların dışına çıkmak ve sınırları ihlâl etmek gibi olumsuz taraflarından mümkün ölçüde uzak durulmalıdır. Buna ek olarak yukarıdaki soruların cevapları ve yapılan durum değerlendirmesi neticesinde chutzpah'ın belirli bir durumda başvurulabilecek en iyi teknik olmadığı düşünülüyorsa (bir başka deyişle alınacak ilgili risk, potansiyel çıkarlara değmeyecekse) chutzpah'ın kullanılması mantıklı olmayacaktır; yerine başka alternatifler düşünülmelidir.

Buna ek olarak chutzpah'ı kullanımına yönelik bir karar alırken en iyi sonuçların elde edilebilmesi için çeşitli önyargı azaltma tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Bu tekniklerden birisi kendi kendine mesafelendirme tekniğidir. Bu teknik ile sergileyeceğiniz davranışın dışarıdan nasıl görüneceğini, diğer insanlar tarafından nasıl değerlendirileceğini tespit edebilirsiniz. Bu çerçevede başvurabileceğiniz bir başka yöntem de fikirlerine güvendiğiniz birinden akıl almaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak, chutzpah'ın kullanımına yönelik bir karar alınacağı zaman özellikle chutzpah'ın sergilenmesinin faydalı ancak ahlakî açıdan sorunlu olduğu durumlarda eylemlerinize yön verebilecek ahlakî ilkeleri göz önünde bulundurmak da önem arz eder. Bu bağlamda başvurabileceğiniz bir ahlakî ilke altın kural ilkesidir. Bu ilke, diğer insanlara size davranılmasını istediğiniz gibi davranmanız gerektiğini öne sürer.

Chutzpah'a Nasıl Karşı Konulur?

Chutzpah çerçevesinde değerlendirilebilecek davranışlara karşı koymanın tek bir doğru yolu bulunmamaktadır; zira bu davranışlara karşı gösterilecek tepki, chutzpah davranışında kimin bulunduğu, kime karşı ve hangi koşullarda bu davranışı sergilediği, bu türdeki davranışlara yönelik tutumunuz ve davranışa karşı koyarak nasıl bir fayda sağlayacağınız gibi birçok faktör çerçevesinde belirlenmektedir.

Ancak yine de takip edebileceğiniz ve göz önünde bulundurmanız gereken birkaç temel ilke bulunmaktadır:

  • İnsanlar, sergilediği davranışın küstah bir davranış olduğunun farkında olmayabilirler veya ilgili davranışlarının ne denli rahatsız edici olduğunu bilmeyebilirler.
  • İnsanların amaçları ve sergiledikleri davranışa yönelik farkındalıkları konusunda takip edebileceğiniz bir ilke, Hanlon'un Usturası'dır. Hanlon'un usturası, "Bireyin sersemliğiyle izah edilebilecek hiçbir şeyi kötü niyete yormayın!" sözleriyle özetlenebilmektedir. Bir başka deyişle Hanlon'un Usturası, ana hatlarıyla ele aldığında alternatif bir açıklama bulunduğu müddetçe bir bireyin bir davranışı zarar vermek amacıyla yapmadığını düşünmenizi öğütler.
  • Chutzpah (ve özellikle normları ve sınırları ihlâl eden olumsuz chutzpah), chutzpah davranışını sergileyen bireye karşı refleks olarak bir olumsuz tepki doğurabilmektedir. Böylesi bir olumsuz tepkinin düşünce ve davranışlarınızı etkilemesine izin vermemeli; içinde bulunduğunuz durumu düzgünce analiz ederek bir karar almalısınız. Çünkü bu tür durumlarda ilgili davranış sizi ne kadar sinirlendirirse sinirlendirsin, bu davranışı yapıcı bir şekilde ele almak görece daha iyi sonuçlar doğurabilmektedir.
  • Chutzpah davranışının uygunsuz bir şekilde sergilendiği durumlarda bu davranışı sergileyen bireyin doğrudan topa tutulması, belirli senaryolarda faydalı olabilir. Böylesi bir tepki belki davranışın sergilendiği anda faydalı olmayacaktır; ancak uzun vadede ilgili davranışı sergileyen insan, sizin böyle davranışlara tahammül etmeyeceğinizi ve her şeyin farkında olduğunuzu düşünerek ayağını denk alabilir.
Pixabay

Chutzpah Sözcüğünün Kökeni ve Etimolojisi

Chutzpah, gösterilmesi tanımlanmasından daha kolay bir kavramdır... Bir chutzpahnik'i, yani küstah birini sergilediği davranışları gördüğümüz anda fark edebiliriz, tek kelimelik tanımlar yeterli değildir...[7]

Oxford İngilizce Sözlüğü'ne göre chutzpah sözcüğü, "Terbiyesizlik, küstahlık, haddini bilmezlik, cüretkarlık" anlamlarına gelen Yiddiş khutspe sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcüğün kökeni ise benzer bir anlam taşıyan Aramice ḥuṣpā, ve "küstah olmak, haddini bilmemek" anlamına gelen ḥaṣap sözcüklerine dayanmaktadır. Aynı sözcükler, İncil sonrası İbranice'de de yer almaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Modern İbranice'de ise bu sözcük, חוצפה şeklinde karşımıza çıkmakta ve bazı ufak farklar içermesine karşın İngilizce karşılığı ile benzer şekilde telaffuz edilmekte; kaba bir davranışı ifade etmek için olumsuz çağrışımlarıyla kullanılmaktadır.

Modern chutzpah kullanımı ise Amerika'da bulunan Yahudi halkında ortaya çıkmış ve diğer topluluklar tarafından sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Bu sözcüğün modern bağlamıyla ilk kullanımı, Oxford İngilizce Sözlüğü'ne göre Amerikan İbranicesi'nin 1886 - 15 Ekim baskısında "Din kardeşimiz, gemiye binerken Amerikalıların sergilediği 'hutzpe' davranışının ilk emarelerini göstermeye başlamıştır." tümcesiyle karşımıza çıkmaktadır.

Buna ek olarak Oxford İngilizce Sözlüğü'nde bu sözcüğün arsızlık ve saygısızlık anlamıyla daha erken zamanlarda da kullanıldığı öne sürülmektedir. Örneğin 1953 tarihinde yayınlanan "Yahudilerin Resimli Tarihi" isimli eserde yer verilmiş 1853 tarihli bir afişte "Chootspers'a izin yok." tümcesi kullanılmıştır. Bununla beraber afişte yer alan "chootspers" sözcüğünün anlamı tam olarak bilinememektedir; zira sözcüğün arsız insanlar ve arsız davranışlar anlamlarının her ikisini de karşılayabileceği düşünülmektedir. Anlam bakımından daha açık bir örnek ise "Genç İsrail" dergisinin 1875 - Haziran sayısında yer almaktadır. Bu sayıda yayınlanan bir yazısında yazar A. Funk, "'Bu ne hutzpe,' diye düşündü Cuppel, 'bana oğlum diyor; ben onun babası yaşındayım!'" tümcesine yer vermiştir.

Sözcüğün sıfat çekimi, chutzpadik ise chutzpah isminden türetilmiştir ve chutzpah davranışında bulunan kimseler için kullanılmaktadır. Sözcüğün sıfat çekiminin yazılı İngilizce'de ilk kullanımı ise "Yahudi Öncülleri" isimli derginin Ekim 1959 sayısında karşımıza "Yetişkin kibutz [çiftçi] çocuklar daha az chutzpadik'tir, yerlerini bilirler ve başka ülkelere seyahat etmeyi pek istemezler. Şehirli sabra'lardan [İsrail doğumlu] daha akıllıdırlar." tümcesiyle karşımıza çıkmaktadır.

Özet ve Sonuçlar

  • Chutzpah, özgüvenli ve arsız bir şekilde, genellikle saygısız veya kaba olarak değerlendirilebilecek bir surette risk alma eğilimidir. Örneğin küçük boyutta bir girişimi bulunan bir girişimci, büyük bir şirketin CEO'sunu herhangi bir davet veya sebep olmaksızın doğrudan arayabilir.
  • Chutzpah'ın kendine güvenmek, cüretkar ve cesur olmak anlamını içeren olumlu tarafının yanında norm dışı davranışlarda bulunmayı ve bireyler arası sınırları ihlâl etmeyi içeren olumsuz bir tarafı da bulunmaktadır. Olumlu ve olumsuz chutzpah kullanımları arasında bir ayrım yapmak genellikle güçtür ve insanların bakış açısıyla belirlenmektedir.
  • Chutzpah'ın temel faydaları, sizi iyi riskler almaya sevk edebilecek olması, ne yapmanız ve nasıl yapmanız gerektiği konularına odaklanmanızı sağlaması ve içinde bulunduğunuz durumda gereken adımları atmaya motive etmesi olarak özetlenebilmektedir. Bununla beraber chutzpah davranışı, kötü riskler almanıza, sonunda kendinizi kötü bir durumda bulacağınız davranışlar sergilemenize ve herhangi bir yere varmayacak konular hakkında kaynaklarınızı harcamanıza da sebep olabilir.
  • Chutzpah davranışında bulunup bulunmayacağınızı, eğer böyle bir davranışta bulunmak gibi bir düşünceniz varsa ulaşmaya çalıştığınız hedefi, potansiyel fayda ve riskleri, içinde bulunduğunuz durumu ve bu durumun içerdiği insanları tespit etmeli; ardından ne yönde bir davranış sergileyeceğiniz konusunda bir karar almalısınız.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 6 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ P. Holland. (2018). Shakespeare Survey 71: Volume 71: Re-Creating Shakespeare. ISBN: 9781108557177. Yayınevi: Cambridge University Press.
  • ^ a b M. Ziegler. Why Chutzpah Is The New Charisma - And How To Use It To Get What You Want. (18 Mayıs 2012). Alındığı Tarih: 23 Ocak 2024. Alındığı Yer: Forbes | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Rosten. The New Joys Of Yiddish: Completely Updated. ISBN: 9780609806920.
  • ^ a b J. A. Guggenheim. (1998). The Evolution Of Chutzpah As A Legal Term: The Chutzpah Championship, Chutzpah Award, Chutzpah Doctrine, And Now, The Supreme Court. Kentucky Law Journal. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Kozinski, et al. (2006). Lawsuit, Shmawsuit. JSTOR, sf: 463. doi: 10.2307/797101. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Souchon. (Konferans Özeti, 2018). Chutzpah-Driven Export Marketing: Effects On Export Responsiveness And Performance.
  • ^ a b A. M. Dershowitz. Chutzpah. ISBN: 9780831721961.
  • ^ R. Schultz. (2008). Adjacent Opportunities: Still More Chutzpah. Emergence: Complexity and Organization. | Arşiv Bağlantısı
  • I. Shatz. Chutzpah: The Benefits And Dangers Of Shameless Audacity. Alındığı Tarih: 23 Ocak 2024. Alındığı Yer: Effectiviology | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 12:02:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16597

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Chutzpah Nedir? Fazla Özgüven (Küstahlık) Göz Çıkarır mı?. (22 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16597
Shatz, I., Karagözoğlu, M. (2024, January 22). Chutzpah Nedir? Fazla Özgüven (Küstahlık) Göz Çıkarır mı?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16597
I. Shatz, et al. “Chutzpah Nedir? Fazla Özgüven (Küstahlık) Göz Çıkarır mı?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, 22 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16597.
Shatz, Itamar. Karagözoğlu, Mert. “Chutzpah Nedir? Fazla Özgüven (Küstahlık) Göz Çıkarır mı?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, January 22, 2024. https://evrimagaci.org/s/16597.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close