Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Buz Kovası Mücadelesi Sayesinde Fonlanan ALS İlacı FDA Tarafından Onaylandı!

Ice Bucket Challenge, Sadece Bir Sosyal Medya Reklamı Değildi. Yeni Bir ALS İlacını Mümkün Kıldı!

4 dakika
2,101
Buz Kovası Mücadelesi Sayesinde Fonlanan ALS İlacı FDA Tarafından Onaylandı!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2014 yılında başlayan Ice Bucket Challenge'ı hatırlarsınız: İnsanlar kafalarından aşağı buz dolu soğuk su dökerek, birbirlerine meydan okuyorlardı. Amaç, son derece yıkıcı bir hastalık olan amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına dikkat çekmek ve bir ALS vakfına bağışta bulunmaktı. Biz de (o zamanlar çok daha ufak bir bilim kulübüyken) Evrim Ağacı olarak bu akımı Türkiye'ye taşımış, neden böyle bir şeye gerek olduğunu izah etmiş, Türkiye'deki ALS MNH Derneği'ne elimizden geldiğince maddi destek toplamış, konuyla ilgili güncel gelişmeleri aktarmış (bu da trajik bir haberdi), o dönem bu akımla ilgili olarak ileri sürülen saçma iddiaları çürütmüştük.

O zamanlar sadece bir "trend" olarak görülen bu kampanya, ALS hastalığına yönelik araştırmalarda bir devrimi tetikledi: Sadece Ice Bucket Challenge sayesinde ALS Derneği'nin topladığı 2.2 milyon dolarlık bağışlar, Eylül 2022'de Amerikan Gıda ve İlaç Başkanlığı (FDA) tarafından onaylanan yeni ALS ilacının geliştirilmesinde ve test edilmesinde kullanıldı.[1], [2] ALS Derneği'nin başkanı ve CEO'su Calaneet Balas, şöyle diyor:

Bağışta bulunan, bu akıma katılan ve AMX0035 gibi terapilerin geliştirilmesini mümkün kılan milyonlarca insana teşekkür ederiz. Bu ilaçlar, ALS ile yaşayan hastalara direkt olarak yardım edecek. Bu, tüm ALS cemiyetinin zaferidir. Bu cemiyetin bir araya gelip, erken onay için çağrıda bulunması sonucunda bu zafer kazanılmıştır.

Onaylanan ilaç, ne yazık ki ölümcül olan ve Stephen Hawking gibi popüler isimlerin de ölümüyle sonuçlanan ALS için nihai tedavi değil; ancak nöronların yavaş yavaş bozulmasına sebep olan hastalığın ilerleyişini daha da yavaşlatmak konusunda etkili gözüküyor. Balas'ın söylediğine göre ilaç, ALS ile mücadeleyi müthiş bir şekilde hızlandırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki bu, Buz Kovası Mücadelesi (Ice Bucket Challenge) sürecinden faydalanan tek ilaç değil: Akım boyunca toplamda 115 milyon dolar bağış toplandı ve bu fonlar, 12 farklı ülkedeki 130 araştırma projesinin sürdürülmesinde kullandı. Sırf bu araştırmalar sayesinde geliştirilen 40 farklı tedavi şu anda geliştirme sürecinde...

Yeni onaylanan ilacın ("Relyvrio" veya eski adıyla "AMX0035") onayı biraz tartışma yarattı, çünkü FDA onayı, 137 hasta üzerinde yapılan tek bir deneye dayanıyor.[3] Araştırmanın bulgularına göre ilaç, hastaların ömrünü 5-6 ay kadar, kimi durumdaysa daha uzun bir süre boyunca uzatabiliyor. Balas, şöyle diyor:

6 ay, bir insanın kızının mezuniyetini görmesi, oğlunun düğününe katılması, çocuğunun doğumunu görebilmesi demek olabilir. Bunlar, insanların görecek kadar yaşamak istedikleri, hayat değiştirici olaylar.

İlacın Onayı Tartışma Yarattı!

ALS Derneği başkanına göre, yılda 158.000 dolara satılacak olan ilacın onayı son derece yerinde, çünkü ALS hastaları tipik olarak tanı konulmasından sonraki 2-5 yıl içinde ölüyorlar ve şu anda ömrü uzatabildiği gösterilen pek bir ilaç bulunmuyor. Üstelik ALS, sadece ABD'de yılda 6.000 kişiyi öldürüyor ve Dünya genelinde 20 yaş üstündeki her 100.000 kişiden 5'inin ölümünden sorumlu. Bu ölüm, son derece sancılı bir şekilde geliyor: Sinir hücrelerinin ölmesi nedeniyle hastalar konuşma, yeme, içme, yürüme ve hatta nihayetinde nefes alma gibi yeteneklerini bir bir yitiriyorlar.

Her ne kadar ilacın savunucuları karara sevinse de, FDA'deki bilim insanları ve uzman paneli bu karardan pek emin değiller. Tipik olarak FDA onayları, her biri yüzlerce kişiyle yapılan ve belli bir fayda gösterebilen en az 2 bağımsız araştırmanın sonuçlarını gerektirir. Bu yapılamıyorsa, çok daha büyük bir hasta grubuyla yapılan ve çok daha bariz bir fayda gösteren tek bir araştırma da yeterli olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mart 2022'de FDA altında çalışan Çevresel ve Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları Danışma Kurulu, Amylyx'in ürettiği ilacın etkili olduğunu gösteren "güçlü kanıtlar" bulunmadığını bildirdi. Eylül ayında yapılan ve eşine pek rastlanmamış ikinci bir toplantıdaysa panel fikir değişikliğine gitti ve ilacın onaylanması yönünde görüş bildirdi. İkinci oylama, FDA'in Nörobilim Ofisi yöneticisi Dr. Billy Dunn'ın, kesin ölümle yüzleşen hastalarla ilgili ilaçlarda komiteyi "esnekliğe" davet etmesi üzerine gerçekleşti.

Şu anda Relyvrio'nun etkinliğine yönelik çok daha büyük bir çalışma olan Phoenix Araştırması (Faz 3 araştırması) yürütülüyor; fakat sonuçların alınması 1 yıl kadar sürecek.[4] Bu çalışmanın negatif bir sonuç üretmesi, Amylyx firması ve ALS hastaları için büyük bir darbe olurdu. Klinik ve Ekonomik İncelemeler Enstitüsü baş tıbbi müdürü Dr. David Rind, şöyle diyor:

İnsanların bu ilacı hastalara ulaştırmak için neden bu kadar istekli olduğunu anlıyorum. Ama var olan tek deneyde bir hata yapılmış olabileceğine dair genel bir endişe var. Eğer bir ilacın ömrü 5 ay uzattığını iddia ediyorsanız, bunu daha büyük bir deneyle gösterebilmelisiniz. Bir diğer konu da fiyat: Amylyx, bu ilacı daha ucuza satmalı.

Her ne kadar firma, ilacın fiyatının makul olduğunu savunsa da, Phoenix Araştırması'nın sonuçlarına göre fiyatı tekrar gözden geçirecekleri sözünü veriyor:

Bu ilaç nihai bir tedavi değil. ALS'yi tamamen tedavi edene kadar araştırmaya devam etmemiz gerekiyor. Ama Phoenix Araştırması başarısız olursa, hastalar için doğru olanı yapacağız ve gerekirse ilacımızı piyasadan çekeceğiz.

Ne var ki bu karar, firmanın yatırımcılarının ve yönetim kurulunun da onayını gerektirecek. Neler olacağını bekleyip göreceğiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Tebrikler! 5
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: NPR | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 17:49:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12571

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
W. Davis, et al. Buz Kovası Mücadelesi Sayesinde Fonlanan ALS İlacı FDA Tarafından Onaylandı!. (2 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12571
Davis, W., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 02). Buz Kovası Mücadelesi Sayesinde Fonlanan ALS İlacı FDA Tarafından Onaylandı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12571
W. Davis, et al. “Buz Kovası Mücadelesi Sayesinde Fonlanan ALS İlacı FDA Tarafından Onaylandı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12571.
Davis, Wynne. Bakırcı, Çağrı Mert. “Buz Kovası Mücadelesi Sayesinde Fonlanan ALS İlacı FDA Tarafından Onaylandı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 02, 2022. https://evrimagaci.org/s/12571.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close