Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Unutulmaz Bir Dahi: Stephen Hawking (1942-2018)

5 dakika
180,136
Unutulmaz Bir Dahi: Stephen Hawking (1942-2018) CNN
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ailesinin yaptığı açıklamaya göre, ünlü fizikçi ve çağımızın en büyük dehalarından Stephen Hawking, 76 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ölüm sebebi açıklanmamış olsa da, Cambridge/İngiltere'deki evinde "huzur içinde öldüğü" belirtildi. Galilei Gelileo'nun 300. doğum gününde doğmuş olan Hawking, Albert Einstein'ın 139. doğum gününde (ve aynı zamanda Pi Günü'nde) hayata gözlerini yummuş oldu.

"8 Ocak 1942’de, Galileo’nun tam 300’üncü ölüm yıldönümünde doğdum. Ancak tahminimce 2000 diğer bebek de benimle aynı gün doğdu. Onlardan herhangi birinin astronomiye merak sarıp sarmadığını bilemiyorum... Ayaklarınıza değil, gökyüzüne bakın. Gördüğünüz şeylerin mantığını anlamaya çalışın. Evren’in neden var olduğunu düşünün. Meraklı olun." - Stephen Hawking
"8 Ocak 1942’de, Galileo’nun tam 300’üncü ölüm yıldönümünde doğdum. Ancak tahminimce 2000 diğer bebek de benimle aynı gün doğdu. Onlardan herhangi birinin astronomiye merak sarıp sarmadığını bilemiyorum... Ayaklarınıza değil, gökyüzüne bakın. Gördüğünüz şeylerin mantığını anlamaya çalışın. Evren’in neden var olduğunu düşünün. Meraklı olun." - Stephen Hawking

İngiliz teorik fizikçi, karadelikler ve görelilik teorisi ile ilgili yaptığı önemli çalışmalarla bilinmekteydi. Dahası, dünya çapında çok satanlar listesine girmeyi başarmış Zamanın Kısa Tarihi ve Ceviz Kabuğunda Evren gibi kitapların da yazarıydı. Çocukları Lucy, Robert ve Tim, yaptıkları açıklamada şöyle dediler:

"Sevgili babamızın ölümü bizi derinden üzdü. Müthiş bir bilim insanı ve sıradışı bir adamdı. Çalışmaları ve ismi uzun yıllar boyunca yaşayacaktır. Bize bir keresinde, 'Eğer ki sevdiğiniz insanların evi olmasaydı, evren pek de anlamlı olmazdı.' demişti. Onu sonsuza dek özleyeceğiz."

Tüm Reklamları Kapat

Stephen Hawking'e, 20'li yaşlarında sürdürdüğü doktora çalışmaları sırasında ALS (Lou Gehrig Sendromu) teşhisi kondu ve sadece 2-3 sene yaşayacağı belirtildi. Ancak gördüğü sıradışı tıbbi ve ailevi destek sayesinde Hawking, 76 yaşına kadar yaşamayı başararak hem herkesi şaşırttı, hem de insanlığa müthiş katkılar yapmayı başardı. BBC'ye 2017 yılında verdiği bir röportajda şöyle demişti:

75 yaşına erişeceğimi hiç tahmin etmezdim. Ardımda bırakacaklarım üzerine derinlemesine düşünme fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum.
"Evren’de uzaylı yaşamının epey bol olduğunu düşünüyorum. Ancak zeki yaşamın o kadar da sık bulunmadığı kanısındayım. Bazılarına göre bu tip yaşam daha Dünya’da bile ortaya çıkmamıştır."  Stephen Hawking
"Evren’de uzaylı yaşamının epey bol olduğunu düşünüyorum. Ancak zeki yaşamın o kadar da sık bulunmadığı kanısındayım. Bazılarına göre bu tip yaşam daha Dünya’da bile ortaya çıkmamıştır." Stephen Hawking

Hawking: Kıvrak Bir Zeka, Tuhaf Bir Espri Anlayışı

Hawking'in kıvrak zekası, fizikle ilgili öngörüleri ve tuhaf espri anlayışı, Hawking'i ALS hastalığı yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş ve dijital bir makinanın sesine sahip bir insan olmaktan çok daha öte bir insan kılıyordu. Hawking, son dönemlerde insanlığı Yapay Zeka ve nükleer felaketler gibi tehlikelere karşı uyarmasıyla gündeme gelmişti. Ancak tartışmalar sırasında özellikle işi inada bindirdiği, bir diğer ünlü fizikçi olan Roger Penrose tarafından da anlatılmıştı:

Bir konferans sırasında Hawking, giderek abartılı ve tartışmalı iddialarda bulunmaya başladı. Argümanlarını sanki beni daha da sinirlendirmek için özellikle hazırlıyor gibiydi. Konular oldukça teknikti. Ama Hawking, nihayetinde, beyaz deliklerin, zamanın ters aktığı kara delikler olduğunu iddia etti. Bu, benim için bardağı taşıran son damlaydı. Sonrasında uzunca kavga ettik.

Tuhaf espri anlayışıyla ilgili olaraksa, Hawking'in eski öğrencisi olan, şimdilerde Southampton Üniversitesi profesörlerinden olan Marika Taylor şu örneği veriyor:

Karadeliklerdeki bilgi paradoksuyla ilgili U-dönüşü son derece ilginçtir. Bir gün, bir barda oturmuş, karadeliklerden bahsediyorduk. Hawking'in dijital ses üreticisinin sesini maksimuma getirdiğini fark ettim. Nihayet, şöyle bağırdı: 'Sonunda itiraf ediyorum!'" Tüm bar dönüp ona bakıyordu. "İtiraf ediyorum ki, belki de karadeliklerde bilgi kaybı yaşanmıyordur!" Gerçekten tuhaf bir espri anlayışı vardı.
"Bizler, ortalama bir yıldızın etrafında dönen, önemsiz bir gezegeni üzerinde bulunan, fazlaca gelişmiş bir maymun türüyüz. Ancak biz, Evren'i anlayabiliyoruz. Bu, bizi özel kılıyor."  Stephen Hawking (İngiliz teorik fizikçisi, Albert Einstein Ödülü, Wolf Ödülü, Asturias Prensi Ödülü, Copley Madalyası, Başkanlık Özgürlük Madalyası sahibi; Hawking radyasyonunun kaşifi)
"Bizler, ortalama bir yıldızın etrafında dönen, önemsiz bir gezegeni üzerinde bulunan, fazlaca gelişmiş bir maymun türüyüz. Ancak biz, Evren'i anlayabiliyoruz. Bu, bizi özel kılıyor." Stephen Hawking (İngiliz teorik fizikçisi, Albert Einstein Ödülü, Wolf Ödülü, Asturias Prensi Ödülü, Copley Madalyası, Başkanlık Özgürlük Madalyası sahibi; Hawking radyasyonunun kaşifi)

Stephen Hawking: Tanrı, Dinler ve Ölüm

Hawking, özellikle hayatının ilerleyen evrelerinde, Evren ve Tanrı hakkında daha cüretkar açıklamalar yapmasıyla da biliniyor. 2010 yılında yayınladığı "Büyük Tasarım" isimli kitabında, Evren'in bir yaratıcıya ihtiyaç duymadığını ileri sürmüştü. 2011 yılında The Guardian gazetesine verdiği bir röportajda ise, dini inançların tamamen bireysel rahatlık için uydurulduğunu şu sözlerle anlattı:

Tüm Reklamları Kapat

Beyni, parçaları bozulduğunda çalışmayı durduracak olan bir bilgisayara benzetiyorum. Bozulmuş bilgisayarlara özel bir cennet ya da ölüm sonrası yaşam yok. Bu, karanlıktan korkan insanların uydurduğu bir peri masalı.

Ölümle ilgili olaraksa şunları söylemişti:

49 yıl boyunca yakında öleceğim beklentisi içinde yaşadım. Ölümden korkmuyorum; ancak ölmek için acelem de yok. Yapmak istediğim çok fazla şey var.

Hawking'in Ölümüyle İlgili Bilim İnsanlarının Tepkileri

Stephen Hawking'in ölümüyle ilgili olarak hem ülkemizin, hem de tüm dünyanın saygın bilim insanları ve bilimseverleri de görüşlerini dile getirdi. Bir kısmını sizler için derledik:

Sabah sabah ne kötü bir haber! Bilimin popülarize edilmesine ve kozmolojiye yaptığın devasa katkılar için teşekkürler. 'Zamanın Kısa Tarihi'ni ilk okuduğumda 13 yaşındaydım. Şimdi, senin sayende bilim insanı olmuş binlerce kişiden biriyim. Huzur içinde uyu. (Mete Atatüre)
Sevgili hocam Stephen Hawking vefat etti. Kalbim kırık. Huzur içinde uyusun. (Canan Dağdeviren)
Ölümü arkasında entelektüel bir vakum bıraktı. Ama içi boş değil. Bu vakumu, uzay-zaman dokusunu ölçülemez biçimde aşan bir vakum enerjisi olarak düşünün. Stephem Hawking, huzur içinde uyu. 1942-2018 (Neil deGrasse Tyson)

Stephen Hawking ile İlgili İçeriklerimiz

Hawking ile ilgili bugüne dek yayınladığımız içeriklerin tamamına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Özellikle tavsiye ettiğimiz birkaç yazımız ise şöyle:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Kendisini saygıyla anıyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 12
  • Muhteşem! 8
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • BBC. Stephen Hawking: Visionary Physicist Dies Aged 76. (14 Mart 2018). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • CNN. Stephen Hawking, Renowned Scientist, Dies At 76. (14 Mart 2018). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: CNN | Arşiv Bağlantısı
  • I. Sample. Stephen Hawking, Science's Brightest Star, Dies Aged 76. (14 Mart 2018). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 01:23:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5350

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Unutulmaz Bir Dahi: Stephen Hawking (1942-2018). (13 Mart 2018). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5350
Bakırcı, Ç. M. (2018, March 13). Unutulmaz Bir Dahi: Stephen Hawking (1942-2018). Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5350
Ç. M. Bakırcı. “Unutulmaz Bir Dahi: Stephen Hawking (1942-2018).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Mar. 2018, https://evrimagaci.org/s/5350.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Unutulmaz Bir Dahi: Stephen Hawking (1942-2018).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 13, 2018. https://evrimagaci.org/s/5350.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close