Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yerkabuğunda En Bol Bulunan Mineral Grubu Feldispatlar.

2 dakika
142
Yerkabuğunda En Bol Bulunan Mineral Grubu Feldispatlar.
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Feldispat nedir?

Feldispat, yer kabuğunun %50'den fazlasını oluşturan, kaya oluşturan büyük bir silikat mineralleri grubunun adıdır. Dünyanın her yerinde magmatik, metamorfik ve tortul kayaçlarda bulunurlar. Feldispat mineralleri çok benzer yapılara, kimyasal bileşimlere ve fiziksel özelliklere sahiptir. Yaygın feldispatlar arasında ortoklaz (KAlSi3O8), albit (NaAlSi3O8), and anortit (CaAl2Si2O8) yer alır.

Feldispatın kaya oluşturan bir mineral olarak önemini anlamak için, yerkabuğundaki bolluğunu düşünelim. Dünya'nın kıtasal kabuğunun çoğu, granit, diyorit ve granodiyorit gibi magmatik kayaçlardan oluşur. Feldispatlar ayrıca, Dünya'nın okyanus kabuğundaki birincil kaya türleri olan gabro ve bazaltın önemli bileşenleridir. Bu magmatik kayaçlar ayrıştıkça ve metamorfoza uğradıkça, feldispat mineralleri tortulların, tortul kayaçların ve metamorfik kayaçların bileşenleri haline gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Feldispat Mineral Kimyası

Feldispat grubundaki tüm mineraller, aşağıdaki genelleştirilmiş kimyasal bileşime uyar:

X(Al,Si)4O8

Bu genelleştirilmiş bileşimde, X aşağıdaki yedi iyondan herhangi biri olabilir:

Tüm Reklamları Kapat

K+, Na+, Ca++, Ba++, Rb+, Sr++ ve Fe++. Potasyum, sodyum ve kalsiyum iyonları içeren feldispatlar çok yaygındır. Baryum, rubidyum, stronsiyum ve demir feldispatlar çok nadirdir.

Tablo 1 deki üçgen diyagram, feldispat grubunu içeren iki katı çözelti sistemini göstermektedir. Plajiyoklaz feldispatlar, saf albit (NaAlSi 3O 8) ve saf anortit ( CaAl 2Si 2O 8) üyeleri arasında katı bir çözelti serisi oluşturur. Alkali feldispatlar, saf albit ile potasyum sanidin (KAlSi 3O 8) arasında bir katı çözelti serisi oluşturur.

Tablo 1. Feldspat mineral sınıflandırması
Tablo 1. Feldspat mineral sınıflandırması

Plajiyoklaz Feldispatları

Albit ve anortit ilginç bir ilişkiye sahiptir. Albit bir sodyum feldispattır ve anortit bir kalsiyum feldispattır. Her ikisi de bir eriyikten kristalleşerek oluşur. Doğada birçok eriyik, bol miktarda alüminyum, silikon ve oksijen ile birlikte bol miktarda sodyum veya kalsiyum içerir. Sonuç olarak, çoğu albit, kristal yapısında sodyum yerine geçen bir miktar kalsiyum içerecektir ve çoğu anortit, kristal yapısında kalsiyum yerine bir miktar sodyum ikamesi içerecektir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Eriyiklerdeki sodyum ve kalsiyumun nispi bolluğu büyük ölçüde değişir ve saf sodyum plajiyoklaz ile saf kalsiyum plajiyoklaz arasındaki tüm mineral bileşimleri serisi oluşur. Bu bileşimler sürekliliği katı çözelti serisi olarak bilinir çünkü eriyik olarak adlandırdığımız çözelti boyunca çeşitli konumlarda süspanse edilmiş çözünmüş sodyum ve kalsiyum iyonları ile bir eriyiğe benzer.

Saf albit ve saf anortit arasındaki mineral bileşimleri aralığı çok benzer minerallerden oluşmasına rağmen, bunların kimyası ve fiziksel özelliklerinde farklılıklar vardır. İletişimi kolaylaştırmak için plajiyoklaz katı çözeltisinde farklı konumlarda bulunan feldispat minerallerine isimler verilmiştir. Bu isimler keyfidir ve bileşimlerindeki nispi albit ve anortit miktarlarına dayanır.

Alkali Feldispatlar

NaAlSi 3O8 ile KAlSi 3O 8 arasında değişen bileşimlere sahip feldispat mineralleri alkali feldispatlar olarak bilinir. Albit (NaAlSi 3 O8 ), anortoklaz ((Na, K)AlSi3O8 ) , sanidin ( (K, Na)AlSi3O 8 ) , ortoklaz (KAlSi 3O 8 ) ve mikroklin (KAlSi 3O8 ) içerir).

Albit ve sanidin, NaAlSi 3O8 ve KAlSi3O8 arasında bir katı çözelti serisi oluşturur.

(Na,K)AlSi 3 O8 bileşimine sahip olan anortoklaz , aralarındaki ara pozisyonu işgal eder.

Tüm Reklamları Kapat

Ortoklaz ve mikroklin genellikle KAlSi3O8'e çok yakın bileşimlere sahiptir. Sanidin ayrıca KAlSi308'e çok yakın bir bileşime sahip olabilir. Bu üç KAlSi 3O8 minerali polimorftur, yani aynı kimyasal bileşimlere ancak farklı kristal yapılara sahiptirler. Sanidin monoklinik bir yapıya sahiptir, ortoklaz monokliniktir ve sanidin trikliniktir. KAlSi3O8 bileşimine sahip bu üç mineralin oluşumunda belirleyici faktör sıcaklıktır. Sanidin yüksek sıcaklık formudur, ortoklaz orta sıcaklık formudur ve mikroklin düşük sıcaklık formudur.[1], [1]

Okundu Olarak İşaretle
8
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2025 08:10:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14436

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close