Yerkabuğunda En Bol Bulunan Mineral Grubu Feldispatlar.

- Blog Yazısı
Feldispat nedir?
Feldispat, yer kabuğunun %50'den fazlasını oluşturan, kaya oluşturan büyük bir silikat mineralleri grubunun adıdır. Dünyanın her yerinde magmatik, metamorfik ve tortul kayaçlarda bulunurlar. Feldispat mineralleri çok benzer yapılara, kimyasal bileşimlere ve fiziksel özelliklere sahiptir. Yaygın feldispatlar arasında ortoklaz (KAlSi3O8), albit (NaAlSi3O8), and anortit (CaAl2Si2O8) yer alır.
Feldispatın kaya oluşturan bir mineral olarak önemini anlamak için, yerkabuğundaki bolluğunu düşünelim. Dünya'nın kıtasal kabuğunun çoğu, granit, diyorit ve granodiyorit gibi magmatik kayaçlardan oluşur. Feldispatlar ayrıca, Dünya'nın okyanus kabuğundaki birincil kaya türleri olan gabro ve bazaltın önemli bileşenleridir. Bu magmatik kayaçlar ayrıştıkça ve metamorfoza uğradıkça, feldispat mineralleri tortulların, tortul kayaçların ve metamorfik kayaçların bileşenleri haline gelir.
Feldispat Mineral Kimyası
Feldispat grubundaki tüm mineraller, aşağıdaki genelleştirilmiş kimyasal bileşime uyar:
X(Al,Si)4O8
Bu genelleştirilmiş bileşimde, X aşağıdaki yedi iyondan herhangi biri olabilir:
K+, Na+, Ca++, Ba++, Rb+, Sr++ ve Fe++. Potasyum, sodyum ve kalsiyum iyonları içeren feldispatlar çok yaygındır. Baryum, rubidyum, stronsiyum ve demir feldispatlar çok nadirdir.
Tablo 1 deki üçgen diyagram, feldispat grubunu içeren iki katı çözelti sistemini göstermektedir. Plajiyoklaz feldispatlar, saf albit (NaAlSi 3O 8) ve saf anortit ( CaAl 2Si 2O 8) uç üyeleri arasında katı bir çözelti serisi oluşturur. Alkali feldispatlar, saf albit ile potasyum sanidin (KAlSi 3O 8) arasında bir katı çözelti serisi oluşturur.

Plajiyoklaz Feldispatları
Albit ve anortit ilginç bir ilişkiye sahiptir. Albit bir sodyum feldispattır ve anortit bir kalsiyum feldispattır. Her ikisi de bir eriyikten kristalleşerek oluşur. Doğada birçok eriyik, bol miktarda alüminyum, silikon ve oksijen ile birlikte bol miktarda sodyum veya kalsiyum içerir. Sonuç olarak, çoğu albit, kristal yapısında sodyum yerine geçen bir miktar kalsiyum içerecektir ve çoğu anortit, kristal yapısında kalsiyum yerine bir miktar sodyum ikamesi içerecektir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Eriyiklerdeki sodyum ve kalsiyumun nispi bolluğu büyük ölçüde değişir ve saf sodyum plajiyoklaz ile saf kalsiyum plajiyoklaz arasındaki tüm mineral bileşimleri serisi oluşur. Bu bileşimler sürekliliği katı çözelti serisi olarak bilinir çünkü eriyik olarak adlandırdığımız çözelti boyunca çeşitli konumlarda süspanse edilmiş çözünmüş sodyum ve kalsiyum iyonları ile bir eriyiğe benzer.
Saf albit ve saf anortit arasındaki mineral bileşimleri aralığı çok benzer minerallerden oluşmasına rağmen, bunların kimyası ve fiziksel özelliklerinde farklılıklar vardır. İletişimi kolaylaştırmak için plajiyoklaz katı çözeltisinde farklı konumlarda bulunan feldispat minerallerine isimler verilmiştir. Bu isimler keyfidir ve bileşimlerindeki nispi albit ve anortit miktarlarına dayanır.
Alkali Feldispatlar
NaAlSi 3O8 ile KAlSi 3O 8 arasında değişen bileşimlere sahip feldispat mineralleri alkali feldispatlar olarak bilinir. Albit (NaAlSi 3 O8 ), anortoklaz ((Na, K)AlSi3O8 ) , sanidin ( (K, Na)AlSi3O 8 ) , ortoklaz (KAlSi 3O 8 ) ve mikroklin (KAlSi 3O8 ) içerir).
Albit ve sanidin, NaAlSi 3O8 ve KAlSi3O8 arasında bir katı çözelti serisi oluşturur.
(Na,K)AlSi 3 O8 bileşimine sahip olan anortoklaz , aralarındaki ara pozisyonu işgal eder.
Ortoklaz ve mikroklin genellikle KAlSi3O8'e çok yakın bileşimlere sahiptir. Sanidin ayrıca KAlSi308'e çok yakın bir bileşime sahip olabilir. Bu üç KAlSi 3O8 minerali polimorftur, yani aynı kimyasal bileşimlere ancak farklı kristal yapılara sahiptirler. Sanidin monoklinik bir yapıya sahiptir, ortoklaz monokliniktir ve sanidin trikliniktir. KAlSi3O8 bileşimine sahip bu üç mineralin oluşumunda belirleyici faktör sıcaklıktır. Sanidin yüksek sıcaklık formudur, ortoklaz orta sıcaklık formudur ve mikroklin düşük sıcaklık formudur.[1], [1]
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b H. M. King. Feldspar Minerals Make Up Over 50% Of Earth's Crust.. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: Geology | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 09:36:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14436
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.