Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güneş Sistemimizdeki En Büyük Şelale Mars' ta mıydı?

Mars' ta Su

Güneş Sistemimizdeki En Büyük Şelale Mars' ta mıydı?
1 dakika
49
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Mars'ın tarihinin çok erken dönemlerinde bol suya sahip olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir, ancak o zamandan beri tüm büyük sıvı su alanları kaybolmuştur. Bugün Mars'taki suyun neredeyse tamamı buz halinde bulunur, ancak atmosferde küçük miktarlarda buhar olarak da bulunur. Yüzeyde su buzunun görülebildiği tek yer kuzey kutup buz örtüsüdür .Mars yüzeyinde veya yakınında 5 milyon km3 ten fazla buz tespit edildi , bu da 35 metre yüksekliğe kadar tüm gezegeni su ile kaplamaya yeter. Derin yeraltında daha fazla buzun kilitlenmesi muhtemeldir.

Echus Chasma Uçurumu

2010'da yapılan araştırmalar, Mars'ın ekvatorun bazı kısımlarında, Echus Chasma'nın (Echus Chasma, yaklaşık 100 km uzunluğunda ve 10 km genişliğinde olup, Mars'ın Valles Marineris kanyon sisteminin kuzeyindeki Lunae Planum yüksek platosundaki bir uçurumdur) bulunduğu yerde göllere sahip olduğunu gösteriyor. Daha önceki araştırmalar, Mars'ın uzun zaman önce kurumuş olan sıcak ve nemli bir erken tarihe sahip olduğunu göstermiş olsa da, bu göller çok daha sonraki bir dönem olan Hesperian Döneminde vardı (muhtemelen yaklaşık 3700 milyon yıl önce).

Bu dönemde Mars'ın atmosferini yerdeki bol buzu eritmeye yetecek kadar ısıtmak için Mars'ın yörüngesinde artan volkanik aktivite, göktaşı çarpmaları veya kaymalar olabileceğini düşünüyorlar. Volkanlar, atmosferi geçici bir süre için kalınlaştıran, daha fazla güneş ışığını hapseden ve sıvı suyun var olması için yeterince sıcak hale getiren gazları serbest bırakırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Mars' ta tekrar akabilecek yetiye gelen bu suyun Echus Chasma uçurumundan aktığını bir düşünün 100 km uzunluğunda ve 10 km derinliğinde bir şelale. İşte süper muhteşem Echus Chasma şelalesi.

Kaynaklar

  1. Recurring Martian Streaks: Flowing Sand, Not Water?, Nasa.org 2017-11-20
  2. Carr, M.H. (1996). Water on Mars. New York: Oxford University Press. p. 197.
  3. "Ancient Mars Water Existed Deep Underground". Space.com. July 2, 2012.
  4. Craddock, R.; Howard, A. (2002). "The case for rainfall on a warm, wet early Mars". Journal of Geophysical Research. 107 (E11): E11.
  5. Carr, M. H.; Head, J. W. (2010). "Geologic history of Mars". Earth and Planetary Science Letters. 294 (3–4): 185–203.
  6. Tanaka, K. L. (1986). "The stratigraphy of Mars". Journal of Geophysical Research. 91 (B13): E139–E158.
  7. Hartmann, W. K.; Neukum, G. (2001). "Cratering Chronology and the Evolution of Mars". Space Science Reviews. 96: 165–194.
  8. en.wikipedia.org.
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/05/2024 22:54:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14320

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close