Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Okyanus Tabanı Mezarlığı

1 dakika
82
Okyanus Tabanı Mezarlığı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Derin Deniz Çökelleri

Okyanus havzası tabanı her yerde farklı türde ve kökende tortullarla (çökellerle) kaplıdır. Okyanuslardaki tortu kalınlığı ortalama 450 metredir. Pasifik havzasındaki tortu örtüsünün kalınlığı 300 ila 600 metre arasında değişir ve Atlantik'te yaklaşık 1.000 metredir. Genel olarak, okyanus kabuğu üzerindeki tortunun kalınlığı, kabuğun yaşı ile birlikte artar. Kıtalarla bitişik okyanus kabuğu, birkaç kilometrelik tortu tabakası tarafından derin bir şekilde gömülebilir. Derin deniz çökeltileri, dünya tarihinin yaklaşık son 200 milyon yıllık dilimi hakkında bilgi verebilir. Bu okyanus akıntılarındaki ve iklimdeki değişiklikleri de barındırır.[1]

Derin Deniz Sedimanları şu şekilde sınıflandırılabilir:

  1. Karasal kökenli (terrigenous), karadan gelen;
  2. Biyojenik Kökenli, büyük ölçüde mikroorganizmaların iskelet artıklarından oluşur;
  3. Otijenik, deniz tabanında yerinde oluşmuş.

Spesifik olarak biyojenik kökenli olanları inceleyeceğiz; Canlı kalıntıları deniz suyundaki ve dolayısıyla iklim değişikliklerinden etkilendikleri için, çökeldikleri jeolojik zamanın koşullar hakkında bilgi verebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Biyojenik Kökenli Olanlar

Bir zamanlar yaşamış organizmaların sert kalıntıları-iskelet parçalarıdır. Makroskobik veya mikroskobik boyutlu olabilirler. Silis kavkılılar ve CaCO3 kavkılılar olarak 2’ye ayrılır.

I) Silis Kavkılı Biyojenik Sedimanlar (Siliceous ooze): Bunlar diatomlar ve radyolaryadır.

  • Diatomlar: Tek hücreli alg türlerinin genel adıdır. Tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilir. Öldükleri zaman dibe çöker, 4500m’den sonra diyatomitleri oluştururlar.
  • Radyolarya: Genel olarak normal okyanus tuzluluğunda (%35) yaşarlar. Bu nedenle, örnegin tuzluluğu %22 civarında olan Karadeniz ve Hazar Denizi' n de rastlanmaz. Okyanuslarda 5000 m’nin altında CaCO3 tamamen çözündüğü için, diyatomit ve radyolaryalar yoğun olarak buralarda çökelir. Yani; sedimantasyonun aşırı yavaş olduğu ortamlarda, karbonatın duraylılığını kaybedip eridiği çok derin deniz ortamında ve abisal düzlüklerde görülürler.

II) CaCO3 Kavkılı Biyojenik Sedimanlar: Bunlar dışkı pelletleri, kırmızı kahverenkli alglerdir. Kırmızı kahverengi oksidasyonu (daha önce karada oluşup-taşındığını) gösterir.

  • Dışkı pelletleri: Yuvarlak şekilli-çamurla beslenen organizmaların oluşturduğu ince taneler. Sığ ve çalkantılı deniz/göl ortamlarında oluşabilir. Fosfatça zengindir.
  • Coccolithophoridler (Algler): Açık denizlerin pelajik bölümlerinde yaşayan tek hücreli planktonik alglerdir.[2]
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 10:08:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14397

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close