Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Örümcek Adam'ın güçlerini gerçek hayatta elde edebilmek mümkün mü?

Bu yazıda Örümcek Adam'ın ikonik süper güçlerini elde etmek ne kadar mümkün, bilimsel açıdan inceleyeceğiz.

Örümcek Adam'ın güçlerini gerçek hayatta elde edebilmek mümkün mü?
5 dakika
6,271
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Birçoğumuzun çocukluğu süper kahramanlarla geçmiş, onlara hayran olmuş ve bir noktada onlar gibi olmak istemişizdir. Yetişkin olarak baktığımızda bu tür dizi/film/çizgi romanlardaki çoğu şeyin mantıksızlığını fark ediyoruz ancak geçmişe baktığımızda çocukluğumuzu şenlendirdiği için bu karakterlere saygıyla bakıyoruz.

Eminim çocukluğu süper kahramanlarla geçmiş insanların hatrı sayılır bir kısmı Örümcek Adam ile büyümüştür. Sıralama için kullanılan ölçüt popülerite anlamında kesin bir sonuç sunmasa da 5 ay önce yazılan bu yazıya göre aylık olarak internette en çok aranan süper kahraman Örümcek Adam'ın ta kendisi.

Örümcek Adam fanları olarak hepimizin favori bir "örümceği" vardır diye düşünüyorum (benim için PlayStation oyunundaki Peter'dır). Favorimiz kişiden kişiye değişse de hayatımızın bir kısmında hepimizin ortak bir şekilde sorduğu bir soru vardır; Örümcek Adam'ın güçlerine gerçek hayatta sahip olabilir miydim?

Tüm Reklamları Kapat

Örümcek ısırması ile süper genetik mutasyonlar geçirmek

Önce geleneksel yola; yani bir örümcek ısırmasıyla tüm bu güçleri elde edip edemeyeceğimize bakalım. Bir örümcek ısırması ile tüm bu güçlere sahip olmak pek de mümkün gözükmüyor. Normal bir örümcek ısırığı, hatta radyoaktif bir ısırık bile belirli süper mutasyonlar vermez. Verebilseydi bile vücudumuzda koskocaman güç ve yetenek değişikliğini yapamazdı. Yani bu durumda 15-16 yaşlarında gelişmiş bir birey bu treni çoktan kaçırmış durumda olur, üstelik bu durumdayken fazla gelişmiş olmayan DNA değişimleri kişide problemlere yol açacaktır.

Spider-Man (2002)
Spider-Man (2002)
Sony Pictures Entertainment Inc.

Genetik müdahaleler ile süper güç elde etmek

Hadi bunları göz önünde bulundurmadan bir değerlendirme yapalım; örümcek genlerini karıştıralım ve yeni bir insan yetiştirelim.

Bu etkili olur muydu? Hayır. Çünkü örümcek genleri adı üstünde normal bir örümceğin işlerini halledebilmesi için var. Bunu bir insan genomunda parçalamak herhangi bir işe yaramazdı. Hadi, biz yine de güçlere tek tek bakalım.

Süper kas gücü

The Amazing Spider-Man 2 (2014)
The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Sony Pictures Entertainment Inc.

İmkansızlıkları, hidrolik basınçla kontrol edilen örümcek uzuvlarıyla kendi uzuvlarımızın farklılıklarını ve sorunları bir kenara atıp insan uzuvları yerine örümcek uzuvlarını getirelim. Bu bize bir örümceğin gücünü verebilirdi, değil mi? Hayır. Bu sefer de "Square Cube Law" yani kare küp yasası ile karşı karşıya kalıyoruz. Temel olarak bir kasın gücü, kesitine bağlıdır, ancak güç arttıkça ağırlığınız hacimce artar, yani 4 kat daha fazla kaldırabilir, ancak 8 kat daha fazla ağırlık alırsınız. Kaldırma kapasitesini vücut ağırlığıyla karşılaştırdığınızda, küçük şeyler süper güçlü görünür, ancak bunun nedeni süper kaslara sahip olmaları değil, gerçekten küçük olmalarıdır. Aslında "örümcek gücü" adı bir bakıma mantıksızlaşmış oluyor. İnsana Örümcek Adam'ınki gibi bir süper güç vermek istiyorsak gücünü almak istediğimiz canlı bir örümcek ya da başka bir eklem bacaklı olmamalı. Var olan belli özelliklerini güçlendirmeli ve insan anatomisine uyacak belli yetenekler eklemeliyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Örümcek hissi

Örümcekler kısa tüyleri sayesinde yakınlarındaki hareketleri tespit ederler. Bu da onlara ani hareketlere karşı hazırlıklı olma ve hızlı refleks gösterebilme başarısı verir. Ancak bu özellikleri yine küçük boyutlarından ve algıladıkları alanın kısa olmasından dolayı elde ederler. Bir insan hacmi sebebiyle, en azından bir örümceğinkine benzer bu hisse ve reflekse sahip olamazdı.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)
Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)
Sony Pictures Animation

Çizgi romanlarda olmayan "organik ağ atıcılar"

Tobey Maguire'ın başrolde olduğu ilk Örümcek Adam üçlemesini dahil etmezsek, orjinal Örümcek Adam'ın bu tür bir gen aktarımıyla ironik şekilde sahip olamadığı özellik ağ atmaktır. Burada yine örümceğin boyut ve ağırlık farkından dolayı insandaki ağ gücünün tam olarak kurgulardaki gibi tonlarca ağırlığa sahip cisimlere yapışıp kopmadan durabilecek güce olamayacağını tahmin ediyoruz, ancak bu tür bir gen değişikli ve yetenek diğer güçlere kıyasla o kadar da mantıksız değil.

Yapışkan deri ve duvarlara tırmanma

Duvarlara tırmanma gücü de diğer güçler gibi boyut farkından pek mümkün olamayacak gibi duruyor. Yine de, bir örümceğinki gibi değil de normal bir yapışkanlıkla ve normal bir kiloda duvarlara tırmanabilmemiz için gerekli olan şey vücudumuzun ön yüzünün %80 gibi bir kısmının yapışkan olması ya da daha düşük oranda yapışkan ama daha büyük olan uzuvlar olurdu. Örümcek Adam vücudunun her yerini istediği zaman yapışkan yapabiliyor olsa da, sadece el ve ayak parmaklarıyla duvarlara ve binalara tırmanmak pek de mümkün gözükmüyor.

Örümcek Adam duvara tırmanıyor
Örümcek Adam duvara tırmanıyor
Marvel Comics

İleri biyoteknoloji ve türler arası gen aktarımı ile bu güçlere sahip olmak

Hadi bu işe bir örümceğin gücü olarak değil de; bir insanın kazanabileceği maksimum güç, duvarlara ve cisimlere istediği zaman istediği uzvuyla yapışabilme, aşırı gelişmiş refleksler elde etmek olarak bakalım. Yani herhangi bir örümceğin yeteneklerinin anatomik mantıklarını dahil etmeyelim. Yine de bu insana Örümcek Adam diyelim. Yine söyleyeyim, bu tür güçleri ve yetenekleri sonradan aktarmak çok zor ve problemli bir süreç. Peki böyle bir insan yaratmamız mümkün mü?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Cevap; çok zor ama imkansız değil. Öncelikle türler arası genetik aktarımda ustalaşmamız gerekiyor. DNA'yı manipüle edebilmemiz, programlayabilmemiz, istediğimiz şekilde yeniden düzenleyebilmemiz gerekiyor. Bu molekülün gerçekte kaç tane yaşam formu üretebileceğini hayal edersek, Örümcek Adam'ın sadece belirli bir DNA dizilişinden meydana gelebilecek başka bir yaşam formu olduğunu söyleyebiliriz. Şu ana kadar Örümcek Adam gibi bir canlı türü göremememizin sebebi, evrimsel süreçte bir canlının hayatta kalabilmek için bir "Örümcek Adam" olmaya, daha doğrusu onun tüm güçlerine aynı anda sahip olmaya ihtiyaç duymamasıydı.

Şimdi; DNA'yı kontrol etmeyi ve programlamayı başarırsak, tek yapmamız gereken onu bir insan gibi düzenlemektir, ancak ihtiyacımız olan her şeyi ekleriz. Yani süper güç, hızlı refleksler ve istediğinde yapışkan olabilen bir vücut. Dediğim gibi, sıfırdan yetiştirilen bu sözde örümcek insan modeli birebir aynı güçte özelliklere sahip olmayabilir, bazı özelliklerin aynı işlevle eklenmesi mümkün olmayabilir.

Özet

Bu teorik olarak yapılabilir, ancak önce biyolojide ve özellikle biyoteknolojide hayli büyük bir ilerlemeye ihtiyacımız var. DNA üzerinde bunları başarabileceğimiz kadar ustalaştığımız bir varsayımda bunu yapmak ne kadar gerekli, bu soru size kalmış. Kim bilir, belki ileride gerçek bir Oscorp şirketi görebiliriz.

Umarım bu yazı ile çocukluk hayalleriniz yıkılmamıştır. Ancak hâlen filmlere, oyunlara göz atıp Örümcek Adam'a hayranlık duymamak elde değil. Biz, yine de bir "Örümcek Adam" olamayacak olsak da, Peter Parker'ın bilim aşkıyla bilime hayran olalım, onun ahlak anlayışıyla çevremizdekilere daha iyi bir dünya sunalım. En önemlisi, karanlığı bilimle fethedelim!

Marvel's Spider-Man (PS4)
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Bilim Budur! 5
  • Üzücü! 3
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 08:45:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13074

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close