Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yapısal Nedensellik Kavramı

Althusser’in bir nedensellik teorisi formülü oluşturmaya çalıştığı bir yer varsa, bu yer kesinlikle ‘Çelişki ve Üstbelirlenim’ ve ‘Materyalist Diyalektik Üzerine’ metinlerindeki diyalektik üzerine düşüncelerinin birbirine yakınsadığı ‘Kapital’in Nesnesi’ metnidir. Metnin merkezindeki soru, Marx’ın ekonomi politik söyleme ilişkin Kapital‘de ortaya koyduğu yeniliktir: şayet ekonomi politik, ekonomik fenomenleri pürüzsüz, homojen bir mekan içinde sunuyorsa, Marx’ın teorisi ekonomik fenomenleri “bölgesel bir yapı tarafından belirlenmiş ve kendisi global bir yapının tanımladığı bir konuma kazılı bir bölge içinde sunar.” Althusser’in mekânsal metaforunda, tarihin karmaşık ve derin mekânına kazılı ekonominin karmaşık ve derin mekânını düşünme çabası buluyoruz. Bu nedenle, ekonomik fenomenleri düşünmek için, onları üreten yapı kavramını, yani üretim tarzının global yapısının dışında tanımlanamaz olan üretici güçler ve üretim ilişkileri birliğini inşa etmek gerekir. Bu, yalnızca ekonomik fenomenlerin verili olmadığını değil, aynı zamanda onlara doğrusal bir nedensellik modelinin uygulanamayacağı anlamına da gelir; “Tarih teorisi ve ekonomi politik teorisinin kesin bir söylemini oluşturmak” için yeni bir felsefi kavram üretmek gerekir. Başka bir deyişle, vasıtasıyla Marx’ın ekonomi ve tarihin yeni bilimsel alanını açtığı coupure (kopuş), felsefi bir devrim, yeni bir nedensellik kavramının üretilmesini gerektirir. Bu nedenle Althusser, ekonomi politiğin nesnesinin yeniden tanımlanmasının ortaya koyduğu temel epistemolojik sorunu şu şekilde formüle eder:

Bir yapının öğelerinin belirlenimini ve bu öğeler arasındaki yapısal ilişkileri ve bu yapının etkililiği uyarınca bu ilişkilerin tüm etkilerini hangi kavram veya hangi kavramsal topluluk aracılığıyla düşünmek mümkündür? Ve daha ziyade, egemen bir yapı uyarınca tabi bir yapının belirlenimini hangi kavram veya hangi kavramsal topluluk aracılığıyla düşünmek mümkündür? Başka bir deyişle, yapısal bir nedensellik kavramını tanımlamak nasıl mümkün olabilir?

Şu var ki, Marx’ın kendisi bu problemi bir problem olarak ortaya koymamıştır- O, bir yapının kendi öğeleri üzerindeki etkililiği kavramını üretmemiştir. Bunun yerine, “O, onun kavramının yokluğunda, olağanüstü bir yaratıcılıkla, fakat bu sorunu ortaya koymak ve çözmek için upuygun olmayan önceki şemalara düşmekten tamamen kurtulmaksızın, pratik olarak çözmek için yola çıkmıştır.” Bu upuygun olmayan şemalar nedenselliği düşünmek için modern felsefe tarafından üretilen iki tür kavram sistemidir: Kartezyen kökenli mekanik model ve Leibniz kökenli ifadesel (expressive) model. Eğer birincisi, bütünün kendi öğeleri üzerindeki etkililiğini ‘olağanüstü çarpıtmalar pahasının haricinde’açıklayamıyorsa, ikincisi tam olarak bu amaç için tasarlanmış ve yine de bütünün doğasının tinsel olduğunu varsayar. Elbette, modern felsefede, bu sorunu “ilk çözümü ana hatlarıyla çizmeye”çalışarak ortaya koyan bir düşünür, Spinoza, olmuştur, fakat “bildiğimiz gibi, tarih onu zifiri bir karanlığa gömmüştü.”

Tüm Reklamları Kapat

Althusser, Marx’ın yapısal nedenselliği düşünme girişimini gösteren birkaç terimi ayırır: 1857 tarihli Ekonomi Politiğe Giriş metnindeki Beleuchtung (aydınlatma) ile daha da önemlisi Kapital metnindeki Darstellung (sunum) terimleri, aynı zamanda kapitalist sistemi sunduğu metaforlar: Triebwerk, Mechanismus, Getriebe [bir mekanizma, bir mekanik, bir makineler düzeneği, bir makine, bir montaj olarak…] ve social metabolism (toplumsal metabolizma). Bu anlamda daha az önemli olmayan Verbindung (bileşim) ve Gliederung (yapı ya da eklemlenmiş hiyerarşi) terimleridir.

Bu Marksist terimlere geri döneceğiz, fakat şu an gözlerimizi Marx’ın terimlerinin ötesine Althusser’in kendi terimleriyle karakterize ettiği kavramlara, bir yapının etkililiğine çevirmeliyiz: Althusser’ın kendisinin psikanalizden ödünç alındığını ileri sürdüğü üstbelirlenim kavramı, Miller tarafından icat edilen metonimik nedensellik kavramı, Spinozacı anlamda içkin neden kavramı ve son olarak yazarsız bir tiyatro kavramı.

Althusser, Marx için metninde Hegelci çelişkiye istinaden Marksist çelişkinin özgüllüğü teması üzerine yayınlanan iki makalede üstbelirlenim kavramında açık olarak ısrar eder: kavramın işaret ettiği şey, tam olarak karmaşık bir bütünlüğün egemenliğindeki yapının ima ettiği spesifik bir belirleme türüdür. Bu anlamda metonimik nedensellik kavramı, tam olarak “Materyalist Diyalektik Üzerine” metninde ortaya konulan temel çelişki ile tali çelişkiler arasında ve çelişkilerin temel ve tali yanları arasındaki yoğunlaşma [condensation] ve yer değiştirme [déplacement] mantığını ileri sürüyor gibi görünmektedir.Bu mantığa ilişkin olarak, tahakkümlerin keyfi ardışıklık görünümüne kanmamalıyız: çünkü gelişimin düğümselliği (özgül aşamalar) ve her aşamanın yapısının özgül düğümselliği karmaşık sürecin kendi varlığı ve gerçekliğidir.

Bu nedenle “yapının etkileri üzerindeki nedenin yokluğu, yapının ekonomik fenomenlere ilişkin dışsallığının bir sonucu değildir; bu, tersine, yapının, yapı olarak kendi etkileri içindeki içselliğinin biçimidir”. Bu, etkilerin, yapının üzerinde kendi damgasını basmak [sa marque] için ulaştığı bir nesne, bir öğe, veya bir mekan olmadığı anlamına gelir. Bu noktada, Spinoza’nın içkin nedensellik kavramı yardımcı olur. Yapının varlığının kendi etkilerinden ibaret olması, yani yapı “kısaca yalnızca kendi öğelerinin özgül bir bileşimidir”: “kendi etkilerinin dışında” bir hiçtir. Öyle ki yazarı olmayan bir tiyatro kavramı, “aynı anda kendi kendisinin hem sahnesi, hem senaryosu ve hem de aktörü olan bir tiyatronun; seyircilerinin yalnızca onlar her şeyden önce asla yazarı olamayacakları senaryonun kısıtlamaları tarafından ele geçirilmiş aktörleri olmaya zorlandıklarından dolayı seyirci olabildiği tiyatronun sahne düzeninin/mizanseninin [mise en scène] varoluş tarzına” işaret eder.

Tüm Reklamları Kapat

Althusser’in bu referansları ne anlama geliyor? Her şeyden önce, Althusser, Marx’ın kendisinin, yapıyı fenomenal bir dışsallığa karşın temel bir içsellik olarak ve sonuç olarak, bilginin yörüngesini soyut bir temelden somut bir varoluşa geçiş olarak (Kapital Cilt 1’den Cilt 3’e geçiş olarak) anlayarak yarattığı çeşitli belirsizlikler alanını açık hale getirmeyi amaçlıyordu. Aslında, bu hareket soyutlamayı asla terketmez, kavramın dışına asla çıkmaz, yalnızca yapı kavramından ve onun en genel etkilerinden onun özel etkilerinin kavramlarına geçer. Kavram ve şeylerin varlığı arasındaki sınır gerçekte aşılamaz [infranchissable], çünkü o bir sınır olamaz, çünkü bir şeyin kavramının soyutluğu ile bu şeyin ampirik somutluğu arasında bir sınır kavramının kullanımına izin verebilecek ortak bir homojen mekan (tinsel veya gerçek) yoktur.

Althusser’e göre, modern felsefe tarafından ortaya konulan iki nedensellik modeli, geçişli ve ifadesel, öz ve fenomen kavramsal çiftini yeniden sunmakla sonuçlanır:

Bu iki model, fenomen ve öz arasındaki klasik karşıtlık içinde kolaylıkla ortak bir temel bulurlar. Bu kavramların muğlaklığı gerçekten de açıktır: öz, fenomene göndermede bulunur, fakat aynı zamanda gizlice özsel olamayana da göndermede bulunur. Bu fenomen, tezahürü ve ifadesi olabileceği öze göndermede bulunur, fakat aynı zamanda ve gizlice, ampirik bir özne gibi görünen şeye, bir algıya ve dolayısıyla olası bir ampirik öznenin ampirik ruhsal durumuna göndermede bulunur.

Böylelikle, modern felsefe, bu muğlak belirlenimleri gerçekliğin kendi içinde biriktirmekle, özsel bir içsellik ile fenomenal bir dışsallık arasındaki bir ayrımı gerçeğin içine yerleştirmekle, dolayısıyla gerçekliği “iki düzeyli bir gerçeklik”olarak tanımlamakla sonuçlanır.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 12:38:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15772

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close