Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Werner Heisenberg

Nazilerin Nükleer Programı

2 dakika
92
Werner Heisenberg
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz, Albert Einstein’ın 1905 yılında yazdığı meşhur E=MC2 denklemini biliyoruz. Bu denklem bize, enerjinin kütleye, kütlenin ise enerjiye dönüşebilir olduğunu söyler. Enerjiden kütle yapmak isterseniz denklemde yer alan ışık hızı sabiti (C) çok büyük bir rakam olduğu ve üstelik bir de bunun karesi alındığı için, çok ama çok fazla enerjiye ihtiyacınız olur. Buna karşılık çok küçük bir kütleden (M) ışık hızının karesiyle çarpımı kadar çok enerji elde edebilirsiniz.

1938’de keşfedilen, daha doğrusu ilk kez başarılan çekirdek bölünmesi işte bu kütlenin enerjiye dönüşmesini gösteriyor. Bu deneyde Uranyum-236 nötron bombardımanına tutuluyor ve Uranyum atomu neredeyse ortasından bölünüp ortaya Baryum ile Kripton çıkıyor. Bu bölünme sırasında muazzam bir enerji de açığa çıkıyor.

Heisenberg'in Nobel Ödülü kazandıran Deneyi :

Tüm Reklamları Kapat

1927'de Heisenberg, Leipzig'de profesörlüğe başladı. Dirac, Ürdün karşılığında,Wolfgang Pauli ve diğerleri, parçacıkların ve (kuvvet) alanların etkileşimini anlamak için kuantum mekaniğini görelilik teorisiyle birleştiren bir kuantum alan teorisi oluşturmak için bir araştırma programına başladı . Heisenberg ayrıca 1932'de nötronun keşfinin ardından atom çekirdeği teorisi üzerinde de çalıştı ve onlarca yıl sonra güçlü kuvvet olarak bilinecek olan şeyin ilk tanımında bir proton ve nötron etkileşimi modeli geliştirdi . 1932 Nobel Fizik Ödülü, 1933'ün kazananlarının da açıklandığı Kasım 1933'e kadar açıklanmadı. Heisenberg 1932 fizik ödülünü alırken, Schrödinger ve Dirac 1933 fizik ödülünü paylaştılar.

Nobel ödülü kazandıran deneyden Alman ordusunun da haberi oluyor. Ama Alman ordusu, nükleer çekirdek bölünmesinin askeri önemini fark etmiyor, programı erteliyor. Zaten ordu neredeyse bütün önemli fizikçileri de silah altına alıyor, çünkü artık savaş başlamış durumda. Erteleme 1942’ye kadar devam ediyor, yani Alman nükleer programında o vakte kadar yaprak kıpırdamıyor.

O yıl, yani savaşın ortasında konu yeniden gündeme geliyor. 26–28 Şubat 1942’de Kaiser Wilhelm Fizik Enstitüsünde sahneye büyük Alman fizikçi Werner Heisenberg çıkıyor; Alman ordu yöneticilerine çekirdek bölünmesinden askeri amaçlarla nasıl yararlanılabileceğine dair bir sunum yapıyor. Fakat Heisenberg’in sunumu bomba yapımını içermiyor, daha çok nükleer enerji yoluyla gemilerin ve denizaltıların güçlendirilmesinden söz ediyor. Heisenberg’in en çok üzerinde durduğu konu, Uranyum 245 elde etmek.

Heisenberg Atom Bombası Yapımını Önermiyor:

Tüm Reklamları Kapat

Heisenberg, atom bombası yapımını önermemişti, çünkü bu bombayı 5 yılda yapmanın mümkün olacağını düşünmüyordu. Nazi Almanyasının savaş üretiminden sorumlu bakanı Albert Speer’e bir seferinde, ‘Bombayı önermek, muazzam kaynakların buna ayrılması anlamına gelir ve bu kadar kaynağı ayırıp sonunda başarısız olursak Hitler bize çok kızar’ demişti. Heisenberg’e göre bomba için en az 120 bin kişinin çalışması gerekecekti.

Nitekim, savaş bittiğinde Almanya bırakın bomba üzerinde çalışmayı henüz işleyen bir nükleer santral bile yapamamıştı.

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/09/2024 11:36:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16159

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araç
Biyografi
Doğru
Öğrenme Alanı
Diş Hekimliği
Doğa
Organ
Ses Kaydı
Yüzey
Sars-Cov-2
Deniz
Nanoteknoloji
Allah
Haber
Aslan
Kurt
Bilgisayar
Devir
Saldırı
Test
Beslenme Davranışları
Covid-19
Homeostasis
Transkripsiyon
Bitki
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close