Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Toksik Sosyal Medya Dilinin Çelişkisi

4 dakika
132
Toksik Sosyal Medya Dilinin Çelişkisi Pixabay
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal medyadaki yorum kavramı, genel olarak etkileşime dayalı olduğundan yapıcı olmasını beklemek bir hayli güç. Sonuçta herkesin argümanlarla saygı çerçevesinde fikirlerini belirttiği ve tartıştığı entelektüel bir ortam "çok sıkıcı" olurdu ve bu da para getirmezdi. Elbette bunu isteyen kullanıcılar da olduğu için Evrim Ağacı gibi "entelektüel sosyal medya" olma amacı güden platformlar olacaktır. Ancak ana akım sosyal medyayı kullanan "genel" kitlenin böyle bir amacı olmadığından ana akım sosyal medya firmaları için bu yönde bir iyileştirmeye yatırım yapmak, çok zahmetli ve "gereksiz" olacaktır. En iyi etkileşim getiren yorumlar, birilerine laf atma, haklı görünmeye çalışma, çarpıcı iddialar sunma amacı güden yorumlar olduğu için en çok kâr getiren sistem de bu yönde olacaktır. Elbette salt bu şekilde olursa da bir süre sonra sıkıcı olacağından firmalar bu kaotik ortamı yok etmeyecek biçimde basit moderasyon araçları ile durumu dengelemeye çalışacaklardır.

Toksik Sosyal Medya Dili Nedir?

İşte söz konusu olan bu yönde bir etkileşim olunca karşımıza "toksik dil" kavramı çıkıyor. Burada toksik dili, karşıdaki kişinin pek cevap verme şansının olmadığı ama onu rahatsız etmeyi amaçlayan ifadeler anlamında kullanıyorum.

Önce Sosyal medyada toksik dil yöntemini kullanan kişilerin mantığını kısaca anlayalım. Genellikle (siyasi parti, futbol, ideoloji veya herhangi bir konuda) fanatik olarak nitelendirilebilecek kişiler, savundukları tarafı haklı çıkarmak için mantıksal olarak oldukça zayıf klişeler ("Çıkar telefonunu göster.", "Yol yaptı." vb.) öne sürerler. Bu kişilerle yapıcı şekilde mantıksal argümanlarla tartışmak, hatalarını kabul ettirmek pek mümkün değildir. Ayrıca fanatik olan taraf mantığı bastıracağından sizin onu bastırmanız gerekir. Karşıdaki kişiyi bu fanatik söylemleri kullanmaktan caydırmak ve rahatsız etmek için toksik dile (Ok boomer, sil, sus, napim vb.) başvurulur.

Tüm Reklamları Kapat

Toksik İfadeleri Mantıksal İfadelere Çevirmek

Aynı şekilde "duyar kasmak" ifadesini ele alalım. En klişe hali ile birisi kendisi için bir harcama yaptığında gelebilecek olan "Afrika'daki çocuklar açken bunu yapman hoş değil." ifadesi "duyar kasmak" olarak nitelendirilir. Bu durumda mantıksal olarak sağlam ya da geçerli bir bağı olmayan ancak kişinin kendisini dış olaylara karşı hassas göstermeye çalıştığı ifadeleri duyar kasmak olarak tanımlayabiliriz. Örneğin yukarıda verdiğim örnekte Afrika'daki çocukların aç olması ile benim kendime bir şeyler almam arasında güçlü bir mantıksal bağ yoktur. Bu, bir çeşit Whatabotism'dir. Aslında duyar kasmak, duyarlı olmanın çarpıtılmış versiyonu olarak görülebilir.

Başka bir örnek verecek olursak özel hayat ile iş hayatını karıştırıp özel hayatında içki içtiğini gördüğünüz bir öğretmene "Öğrencilerinizi biraz daha düşünün, içki içmek yerine onlara vakit ayırın, içki içerek onlara yardım etmiyorsunuz. Kötü örnek oluyorsunuz." dendiğini düşünelim. Bu durumda kişi, öğretmene yönelik olumsuz gördüğü bilgiyi öne sürerek öğretmeni düşürmeye çalıştı. Bu, kuyuyu zehirleme safsatadır. Öğretmen, işinde nasıl örnek olması gerektiğini planladığı ve bu plana uyduğu sürece işini yapıyor demektir. İşi dışında içki içmesi mantıksal olarak alakasızdır.

Halk arasında kalıplaşmış ve mecazi anlama gelmiş "köpek gibi" ifadesini "Köpeklere öyle diyemezsin. Haddini bil!" diyerek eleştiren biri olduğunu düşünelim. Bu durumda mecazi anlam ile gerçek anlam hatalı şekilde eşitlenmiştir. Dolayısı ile eleştiri mantıksal olarak geçersizdir.

Buradan da görebileceğiniz gibi mantıksal olarak hatayı analiz ettiğimizde ve mantıksal olarak geçersiz olduğunu gösterdiğimizde ifadeler toksiklik içermemektedir. Mantıksal çerçevede tanımlanmış bir terime dönüşmektedir. Tabii ilk paragrafta izah ettiğim üzere sosyal medya için mantıksal çerçevede tartışmak pek mümkün olmadığından tanımdaki "mantığın" yerini toksiklik alınca duyar kasmak kavramının da çarpıtıldığını görebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Mantığın Çarpıtılması

Örneğin toplumsal cinsiyet kavramı ve toplumdaki algının kadın ve erkeklere verdiği hasarlar konusunda mantıksal olarak yapıcı eleştiri içeren argümanlar sundunuz. Ama karşıdaki kişi bu konuyu önemsemiyor ve bunu "duyar kasmak" ve "boş yapmak" olarak nitelendirip üstüne de "napim" gibi sizin hiçbir argümanınıza cevap vermeden sizi rahatsız etmeyi amaçlayan ifadeler kullanıyor. Bu durumda ne oldu? Bir ifadeyi bu şekilde yargılamak için argümanları mantıksal olarak analiz etmek, karşı argüman üretmek gerek. Bu yapabilmek için de düşünmek gerek. Ancak kişi, bu konuya baştan ön yargı ile yaklaşıp hiç düşünmedi. Hiç düşünmediği için de önemsiz görmeye devam etti. Bu yüzden size karşı mantıksal olarak sağlam bir karşı argüman üretemediğinden (yani düşünmek zor geldiğinden) düşünme gerektirmeden yapılabilecek en kolay hareketi yapıyor. Sizi rahatsız ederek, toksiklik yaparak sizi mantıksal argümanlarla ilerlemesi gereken tartışmadan koparmaya çalışıyor. Bu sayede ya umursamayacak ya da cevap veremeyeceksiniz. Bu da kendi gözünde "atışmasını kazandığı" algısı yaratacak.

Toksik Çelişki ve Sonuç

Yani kısaca böyle bir durumda toksiklik yapan kişi, hiç düşünmediği için fanatik bir şekilde o konunun önemsiz olduğu konusunda bir yargıda bulunmaya devam etti. Mantıksal olarak oldukça zayıf toksik dil klişeleri öne sürerek (toksik dili mantığı bastırmak için kullanarak) tartışmada üste çıkmaya çalıştı.

Bu tanıdık geldi mi? Evet. Toksik sosyal medya dilinin amaçlarından olan, fanatik kişilerin fanatikliğini yenmek için kullanılan ifadeler; çelişkili bir biçimde kişinin düşünmeyi durdurmasına, sorgulamamasına, fanatikleşmesine yol açtı. Bu tür bir yöntemle mantıksal argümanlardan kaçıp üste çıkmaya çalışmak, sadece düşünmekten aciz kişilerin kaçma yöntemidir.

Bir tür düşünce durdurucu klişe diyebiliriz. Düşünceyi durdurmaya karşı koymanın en güzel yolu, tartışmayı düşünülmesi ve sorgulanması gereken bir şekle çevirmektir. Diğer canlılara kıyasla daha kapsamlı düşünmemize olacak sağlayan koca beynimiz ve zekamız boşuna evrimleşmedi, değil mi? Kimse düşünmekten, sorgulamaktan kaçmamalı.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:16:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11728

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close