Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şişelenmiş Sularda Beklenenden 10 Kat Fazla Nanoplastik Bulunuyor!

2 dakika
14
Şişelenmiş Sularda Beklenenden 10 Kat Fazla Nanoplastik Bulunuyor! Pexels
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın her yerinde ortaya çıkan, mikroplastik olarak bilinen küçük plastik parçacıkları konusunda giderek artan bir endişe var. Mikroplastikler sadece toprakta değil, aynı zamanda yiyeceklerde ve içme suyunda da bulunuyor. Hatta ve hatta artık canlı vücudunda bile gözleniyorlar!

Dahası, mikroplastiklerden bile daha küçük bir plastik boyutu var: Nanoplastikler. Bunlar, mikroplastiklerin daha da fazla parçalanmasıyla oluşan minik parçacıklar. Bilim insanları, son teknoloji gelişmelerden yararlanarak şişelenmiş suda bu mikroskobik parçacıkları inceleyebildiler. Tek bir litre suda yaklaşık 240.000 plastik parçacık buldular; ki bu beklenen miktarın on katından fazlaydı!

Daha da kötüsü, mikroplastiklerin aksine nanoplastikler son derece küçük boyutları nedeniyle bağırsaklar ve akciğerler yoluyla direkt olarak kan dolaşımına karışabilir. Kan dolaşımına girdikten sonra kalp ve beyin de dahil olmak üzere çeşitli organlara rahatlıkla gidebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Her yıl, yaklaşık 400 milyon ton plastik üretiyoruz. Bunların 30 milyon tondan fazlası suya veya karaya karışıyor. Plastikler zararsız maddelere dönüşmüyor; sadece aynı zararlı maddelerin daha küçük parçalarına bölünmeye devam ediyorlar. Bu parçaların ne kadar küçülebileceğinin ise bir sınırı yok.

Mikroplastikler 5 milimetreye kadar olanlardan 1 mikrometreye kadar olan plastik parçalarına denir, ki bu boyutlar gerçekten çok küçüktür. Nanoplastiklerse bundan bile daha küçüktür, bir metrenin milyarda biri (1 mikrometrenin altında) olarak ölçülürler.

Şişelenmiş sulardaki plastik içeriği, 2018'de yapılan bir çalışmada çok sayıda mikroplastik bulunmasının ardından büyük bir sorun haline gelmişti. Bilim insanları sayamayacakları kadar çok minik plastik olduğunu düşünüyorlardı, ancak doğal olarak 1 mikrometreden daha küçük bir şeyin miktarını ölçmekte zorluk çekiyorlardı.

Çalışmanın baş yazarı Naixin Qian, daha önceki çalışmalarda ne kadar küçük plastik bulunduğunun tahmin edilebildiğini ancak tek tek parçaları göremediklerini veya bunların plastik mi yoksa başka bir şey mi olduğunu kesin olarak söyleyemediklerini belirtti. Ekipler, çalışmalarında küçük plastikleri tanımlamak için özel bir mikroskop tekniği (uyarılmış Raman saçılma mikroskobu) kullandılar. Ekip, ABD'deki üç popüler şişelenmiş su markasına baktı ve her litrede 110.000 ila 370.000 parçacık buldu, bunların çoğu nanoplastikti.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar ayrıca bunların ne tür plastikler olduğunu da inceledi. Yaygın bir tür, birçok su şişesinin yapıldığı plastik türü olan Polietilen tereftalat'tı (PET). Ancak, muhtemelen suyun tüketime uygun hale getirilmesinde kullanılan filtrelerden gelen poliamid gibi başka türler de vardı. Rahatsız edici bir şekilde, araştırmacılar belirttikleri bu belirli plastik türlerinin suda bulunan parçacıkların sadece küçük bir parçası (yaklaşık %10'u) olduğunu belirttiler. Ekip kalan parçacıkların bileşiminden emin değil.

Eğer bu parçacıkların hepsi nanoplastikse miktarları litre başına onlarca milyona kadar çıkabilir. Ancak, bu parçacıklar plastik dışı maddeler de dahil olmak üzere neredeyse her şey olabilir ve yazarlar, görünüşte basit bir yudum suyun içindeki karmaşık parçacık bileşimlerini göstermeye çalıştıklarını söylüyor.

Araştırmacılar şimdi de musluk suyu, Antarktika'daki kar ve hatta insan dokuları gibi muhtemelen nanoplastik barındıran diğer ortamları inceleyerek bu küçük plastiklerin bizi ve çevremizi nasıl etkilediğini anlamaya çalışıyor.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 05:03:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19110

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close