Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sıradan İnsanların İlkel Öngörüleri Ve Önyargıları

Karmaşık olayları basite indirgeme safsatasına hiç düştünüz mü?

Sıradan İnsanların İlkel Öngörüleri Ve Önyargıları
3 dakika
42
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sıradan insanların analiz ve ileri görüşlülük konusunda büyük sorunları vardır. Basit konularda belki bu ilk öngörüler, önyargılar işe yarayabilir. Ancak bu her konuda böyle değildir. Sürekli olarak basit ve sıradan insanlar, bazı konularda bir önyargıda ve öngörüde bulunur. Ancak çok katmanlı düşünemedikleri için bunlar genelde yanlış çıkar. İnsanlar genellikle herhangi bir konuda özellikle o konuda 2 ve 3'ten hatta 4'ten fazla olasılık var ise çok basit ve düşünülmesi, anlaşılması pek zor olmayan çıkarımlarda bulunur. Bu yüzden bu insanların sürekli olarak çıkarımları ve önyargıları yanlış çıkar. Yaygın bir batıl inanç, bir safsata vardır. Bu batıl inancı veya safsatayı açıklamak için size bir hikaye anlatayım;

Ahmet ve Baybars bir gün herhangi bir iddiaya girmişler. Bu iddiaya göre bir yarış yapmaya karar vermişler. Hangisi yoldan çevirdiği insanlardan tam iki kez küfür yerse ve bunu hızlı yaparsa bu iddiayı kazanırmış. Ancak bulundukları ortam çok nezih ve ahlaklı insanların olduğu bir yermiş. Ve iddiayı kazananda 10000 TL kazanacakmış. Gel zaman git zaman Ahmet ve Baybars küfür yemeye çalışırken Baybars bir kişiden küfür yemeyi başarmış. Ancak Ahmet ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir türlü insanlar ona hakaret etmiyormuş. Sonra Ahmet umutsuzluğa kapılmış ve olumsuz düşünmeye başlamış. İçinden şu sözleri geçiriyormuş; "hiçbir zaman bir şey başaramayacağım. Kesin şu adamdan da küfür yiyemeyeceğim. Ha evet bundan da! ne kadar uğraşırsam uğraşayım küfür yiyemeyeceğim. İddiayı kaybedeceğim." Ahmet bunları söyledikten sonra 3 adama daha bulaşıp sonunda küfür yemiş. Ancak içinden; "buda şansıma oldu! yoksa hiç kimse bana küfretmeyecek. 1 milyonda bir olasılık bu!" Bunları söyledikten sonra bir kişiden daha küfür yemiş ve Baybars'a giderek iddiayı kazandığını söylemiş. Baybars hemen "Nasıl olur? ben o kadar saatte anca bir kişiyi küfür ettirebildim" demiş. Ahmet Baybars'a dönmüş ve ona; "Çünkü ben bir formül buldum. Ne zaman olumsuz düşünsem, bir şeyleri olumsuza yorsam hemen olumlu bir şeyler oluyor. Demek ki evrenin mekanizması bu!" demiş. Baybars şaşırmış ve iç çekerek Ahmet'e; "Başka ne olacak yahu! bak sayende bir taktik bulmuş olduk" demiş ve Baybars ile Ahmet yollarına devam etmişler.

Bu hikaye kuşkusuz son derece basit olay örgüleri ile sarmalanmış bir hikaye, ancak bu hikaye üzerinden bir analiz yapmak gerekir. İlk olarak Ahmet'in düştüğü safsata incelenmeli; Ahmet olumsuz konular üzerine düşündüğünde olumlu bazı işaretler görmüş ve bunlar üzerinden çıkarım yapmıştır. Ona göre ne zaman olumsuz düşünse olumlu, ne zaman olumlu düşünse olumsuz bir durumla karşı karşıya kalıyor. Ancak buradan Ahmet'in analitik düşünmediğini ve durumu yalnızca tek bir olasılığa indirgediğini görüyoruz. Böyle bir durumda orada ki insanların sayısını ve Ahmet ile Baybars'ın da yeteneklerini, hatta havayı, ortamı ve diğerlerini göz önüne aldığımızda fark ediyoruz ki aslında olumlu ve olumsuz değil, Birden fazla hatta belki 1000'den fazla olasılık var. Ve bunların hangilerinin olumlu hangilerinin olumsuz olduğunu öznel olarak saymaya kalkacak olsan büyük ihtimalle bu çok uzun sürerdi.

Tüm Reklamları Kapat

İşte Ahmet'in burada düştüğü safsata bütün durumları ve olasılıkları tek bir olasılığa indirgemesinden başka bir şey değildir. Ahmet son derece sıradan bir insan olduğu için fazla katmanlı düşünememekte ve bu yüzden doğru çıkarımlar yapamamaktadır. Yani dünyaya hiç havadan fare yağmayacak diye bir umutsuzluğa kapılırsan, bu fare yağma olayı çok katmanlı olduğu için Ahmet'in tekniği hiçbir işe yaramayacaktır. Bu sayede aslında Ahmet'in tekniğinin bir safsatadan ve yalnızca 1000'lerce olasılığı 2'ye indirgemekten başka bir şey olmadığını anlamış oluyoruz. Bu yüzden bazı konularda belki de çıkarım yapmadan önce ya çok katmanlı düşünmeliyiz, ya da Murphy kanunlarını da dikkate alarak her şeyi sistematik olarak oluruna bırakmalıyız. Belki de kendimizi illa olumsuza yormaya ve hayatı kendimize zehir etmeye gerek yoktur. Sonuçta bizler sıradan insanlarız. Her olasılığı hesaplayabilen robotlar değiliz.

Sonuç olarak her durumu tek bir olasılıkla indirgemek, gerçekliği anlamak için yetersizdir. Gerçek hayat çok daha karmaşıktır ve bir olayın birden fazla olası sonucu olabilir. Bu nedenle, analiz yaparken mümkün olduğunca çok faktörü göz önünde bulundurmak ve çoklu olasılıkları dikkate almak önemlidir.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/05/2024 01:53:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17529

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Uçak
Canlılık
Boyut
Gıda Güvenliği
Nanoteknoloji
Sağlık
Bilgisayar
Karar
Mistik
Dünya
Depresyon
Epigenetik
Spor
Güneş Sistemi
Karbon
Şehir
Komplo Teorisi
Bilgi
Editör Seçkisi
Optik
Güve
Dağılım
Tür
Çekirdek
Görüş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close