Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Soğuk Empati Ve Sıcak Empati Nedir?

Neden yaşam biçimleri bizden farklı olan insanları anlamakta zorluk çekiyoruz?

Soğuk Empati Ve Sıcak Empati Nedir?
4 dakika
137
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yukarıdaki sorunun cevabı hiç kuşkusuz; "çünkü o insanların hayatlarına dair pek fazla bir şey bilmiyoruz" olacaktır. Elbette bu konuda haklısınız. Mesela hiç savaş yüzü görmemiş bir insanın, savaş gören bir kişiyi anlaması mümkün müdür? Gelin birlikte bir deney yapalım. Savaş gören insanları, kendi kafamızdan anlamaya çalışalım:

Bir sabah kalktığınızı ve evinizin çatısının yandığını görün. Bulunduğunuz ortamda, havaya baktığınızda bir kaç kuş ölüsü ve gökyüzünü görüyorsunuz. Birde kafanızı döndüğünüzde kardeşinizin kanlar içindeki kafasını ve kopmuş parmaklarını görüyorsunuz. Dehşet içindesiniz yatağınızdan kalkıyorsunuz ve bir anda elinize baktığınızda kan damladığını görüyorsunuz. Şok içindesiniz ve elinize damlayan o her bir kan damlasına yavaş bir şekilde bakarken, bir anda sevdiklerinizi hatırlıyorsunuz ve o karanlık kabullenmişlik hissi sizi sarıp sarmalıyor. Belli ki bu sizin hayatınızda ki son saniyeler...

Azda olsa bu anı kafanızda canlandırdınız ve bir şeyler hissettiniz öyle değil mi? Peki sizce bu hissettiğiniz duygular, o anı yaşayan bir insanın hissettiği duygularla aynı olabilir mi? İşte bu yüzden bazı araştırmacılar empatiyi iki türe ayırıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sıcak empati ve soğuk empati

Peki nedir bu sıcak empati ve soğuk empati? Yukarıda ki savaş ile ilgili verdiğimiz örnekte yaptığınız bir "soğuk empati" idi. O anı çoğunuz yaşamadığı halde, yaşamış gibi hayal ettiniz ve bazı duygular hissettiniz. Gelin bu sefer, sıcak empatiye örnek verelim:

Bir sabah uyandınız ve etrafa bakmaya başladınız. Ardından yataktan kalktınız ve havanın ne kadar güzel olduğunu gördünüz. Kendi kendinize "Bugün çok güzel bir uyku çektim" dediniz ve o rahatlıkla kollarınızı açarak esnediniz. Ardından kıyafetlerinizi giydiniz ve kapıyı açıp tam mutfağa gidecekken, kapının yanında bulunan çekmeceye serçe parmağınızı vurdunuz! acı içinde kıvranıyorsunuz. Her zaman ki gibi serçe parmağınızı hep aynı yere vurduğunuz için çekmeceye lanet ediyorsunuz. Ardından acı içinde kapıyı açıyor ve çıkıyorsunuz.

Bu durumu hayal etmek, bu konuda empati yapmak daha basit oldu öyle değil mi? çünkü genel olarak yaşadığımız sorunlardan veya yaşadıklarımızdan oluşan bir durum. Burada empati becerimizi kullanırken, savaşta olan bir insanın hissettiklerini kendi deneyimlerimiz ile hayal etmeye çalışırken, bu durumu kendimiz yaşadığımız için, hayal etmek pek zor olmadı. Beyniniz kendi yaşadığınız durumları gözünüzün önüne getirdi. Bu sayede bu hikayede yaşanan durumu size bir nevi özetledi. Hatta kendi kafanızda bu anı yaşadınız bile diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Yani özetleyecek olursak; empati, bir bireyin başka birinin duygularını anlama ve paylaşma yeteneği olarak tanımlanır.

Sıcak empati, bireyin duygusal tepkilerini diğer kişinin deneyimine göre uyarlayarak, sosyal bağları güçlendirme ve destek sağlama gibi işlevlere sahiptir.

Diğer yandan, soğuk empati ise daha çok bilişsel bir süreçtir ve duygusal bağ kurmadan önce mantıklı bir şekilde durumu analiz etmeyi içerir. Soğuk empati, bireyin başkalarının duygularını nesnel bir şekilde değerlendirme yeteneğini ifade eder.

Peki ya psikopatlar? hepimiz biliyoruz ki psikopatlar empati duygusundan yoksundurlar. Bu yüzden psikopatlar, bazı araştırmacılara göre; soğuk empatiyi kullanırlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bir dakika ya? psikopatların empati yeteneği yoktur. Onlar empati yoksunu değil midir?

Psikopatlar, eğer bu açıdan bakacak olursak, sıcak empati yoksunudurlar. Bu yüzden soğuk empati yaparlar. Mesela televizyon izlerken, bir anda bir adamın gözüne keskin bir madde saplandığını düşünün. Muhtemelen normal olan insanlar sanki kendilerine saplanmış gibi irkilecek ve titreyeceklerdir. Oysa bunu yaşamamışlardır. Ancak soğuk empati yapan bir kişi, hem yaşadığı bir olay ile ilgili empati kuramayacak, hem de televizyonda gördüğü o şiddet sahnesinden etkilenmeyecektir.

Bu yüzden tuhaftır ki, bazı insanlar hiç bilgi sahibi, hiç deneyim sahibi olmadığı yerlerde konuşmak konusunda adeta profesördür. Hiç deprem yaşamamış olan insanlar kalkıp deprem yaşayan, enkaz altında kalan kişileri eleştirir. Hiç savaş yüzü görmemiş insanlar kalkıp savaştan kaçan insanları eleştirir. Hiç fakirlik yüzü görmemiş insanlar, "fakirler neden çalışmıyor ki" gibi saçma iddialarda bulunur. İnanç konusunda bile, kendi inancından farklı olan insanlara cahil gözüyle bakar ve onları anlamaya çalışmaz. Evet, böyle insanlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Belki de bazı konularda eleştiri yapmadan önce objektif olmak ve daha mantıklı düşünmek, en azından o kişinin yaşadığı durumu anlamaya çalışmak faydalı olacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 12:47:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17380

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Hayvanlar
Yok Oluş
Diş Hekimliği
Olumsuz
Şizofreni
Sürüngen
Genom
Karanlık Enerji
Tardigrad
Asit
Tohum
Dinozorlar
Demir
Tercih
Yaşam
Samanyolu Galaksisi
Uluslararası Uzay İstasyonu
Yüz
Maske
Evrim Kuramı
Çocuk
Güç
Hindistan
Güneş Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close