Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şiddete neden bağımlıyız?

Neden insanlar şiddetten zevk alıyor?

3 dakika
86
Şiddete neden bağımlıyız?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hiç farkettiniz mi? çoğu insanın zevk aldığı durumlar, genelde şiddet içeriklidir. Oyunlar, filmler, konuşmalar, sosyal medya hatta insan fetişleri bile...

Bu garip bir durum, çünkü oynadığımız oyunlarda eğlenmemizi sağlayan şey genellikle, oyunda "öldürdüğümüz" kişilerdir. Çoğu oyunun ana noktası budur. Bir karakter olur, bu karakteri sizi "yok etmeye" çalışan yaratıktan yada karakterden kaçırmak için uğraşırsınız ya da tam tersi bir karakter seçersiniz ve oyundaki diğer npc'leri veya oyun online ise oyundaki diğer kişileri "öldürürsünüz" peki neden bu bize zevk verir? neden counter strike, valorant, league of legends gibi şiddet içerikli oyunlar her zaman daha fazla yükselişte olur? insanların bunlardan zevk alması garip bir davranış değil midir?

Bir diğer konu olan filmler ile dizilere göz atalım. Eğer imdb ve popülerlik açısından bakacak olursanız izleyiciler tarafından en fazla beğenilen ve tercih edilen dizilerin ortak bir özelliğini göreceksiniz: şiddet

Tüm Reklamları Kapat

Genelde uyuşturucu, silah ticareti, savaş, eski çağ savaşları, seri katiller vb. konuları işleyen diziler her zaman büyük beğeni toplar ve yükseliştedir. Bunun sebebi nedir? neden şiddete bu kadar bağlıyız ve şiddet ile iç içeyiz?

Böyle oyunların ve dizilerin tercih edilmesindeki başlıca sebepler elbette bambaşka konular üzerine olabilir. Mesela genelde suçlu insanlar ile ilgili olan dizilerin tercih edilmesinde sebep, insanların bu kişilerin hayatlarına aşina olmaması ve merak etmesi olabilir. Ancak hayatımızın her alanında şiddetin var olması ve hatta bunun boks, güreş vb. alanlarda spor haline bile getirilmesi bence değişik bir durumdur.

Elbette bunun çok kötü bir şey olduğunu iddia etmiyorum. Benim iddiam bunun tuhaf olduğu ve insanların şiddete bağımlı olduğunu kanıtlamaktır.

Aslında şiddet ile iç içe olmamız evrimsel süreçle açıklanabilir bir durumda olabilir:

Tüm Reklamları Kapat

Atalarımız yiyecek, su ve diğer kaynaklar için rekabet ederken agresif davranışlar belirli bir avantaj sağlayabilirdi. Örneğin avlanma veya topluluk içindeki liderlik pozisyonunu elde etme gibi rekabetçi aktivitelerde agresif davranışlar, bireyin hayatta kalma ve üreme şansını artırabilirdi. Genellikle bir hayvan sürüsüne baktığımızda, grubun lideri olan hayvan diğerlerinden daha güçlü, daha saldırgan ve cüretkardır. Belki de insanların şiddete bu kadar bağımlı olmasında ki sebep şiddetin evrimsel olarak bir avantaj sağlamasıydı. Daha cüretkar olan ve şiddet konusunda ön planda olan insanlar için şiddeti merkeze koymak, hayatta kalmak ve doğal seçilim açısından bir avantaj sağlamış olabilir. Bu yüzden belki de bu özellik, bize atalarımızdan kalmış bir durum olabilir.

Biliyorsunuz ki evrimsel süreçte atalarımız hayatta kalabilmek için şiddeti kullanmak zorundaydı. Vahşi doğada, yırtıcıların egemenliği altında avlarını avlayabilmek, yırtıcılara karşı kendilerini savunabilmek için atalarımızın şiddete belirli ölçüde ihtiyacı vardı. Eğer atalarımız şiddete yatkın olmasaydı, belki de şuanda hiçbirimiz hayatta olmayacaktık.

Eğer atalarımızın icat ettiği ilk aletlere bakarsak: bunlar genellikle şiddetle doğrudan ilişkilidir. Kendilerini savunmak için sivrileştirdiği taşlar ve mızraklar, onlara hayatta kalmak konusunda ön plana çıkarıyordu. Burada bu konuda atalarımız şiddeti kullanmak ve şiddet ölçüsünde beynini kullanmak zorundaydı. İnsanlar beyinlerini kendilerini savunabilmek ve avlarını daha kolay avlayabilmek, öldürebilmek için kullanmıştı. Bu yüzden belki de şiddete bu kadar eğilimli olmamız bir tesadüf veya tuhaflık değildir.

Belki de insan beyni bu şekilde çalışıyordur. İnsanların beyinlerinin çalışma prensipleri büyük ölçüde şiddete bağlıdır. İnsanların icat ettiği ilk aletlere de bakacak olursak beynimizin bu şekilde çalıştığı aşikar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ancak şiddet konusunun beyinde dopamin salgısına sebep olmasında başlıca sebep nedir? işte bu konu tam bir muamma, belki de bunun cevabı: şiddeti benimsemiş olmamız ve şiddete karşı bir ödül mekanizması geliştirmiş olmamızdır. Belki de oyunların ve filmlerin şiddet içerikli olması beynimizin çalışma prensibi ve evrimsel süreç ile ilgilidir.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 16:55:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17273

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close