Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yüreğiyle Düşünen Yazar: Dostoyevski

Bir edebiyat dehası; Fyodor Dostoyevski

4 dakika
193
Yüreğiyle Düşünen Yazar: Dostoyevski
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Muhtemelen Dostoyevski dendiğinde aklımıza direkt; karamsarlık, alkolik ve suçlu karakterler, karanlık bir dünya geliyor. Ancak Dostoyevski her ne kadar karamsar ve varoluşçu bir yazar olarak görülse de, yalnızca tek bir şeyi anlatıyor: İnsanın iç dünyası...

Öncelikle Dostoyevski'nin hayatından kısaca bahsedelim:

Dostoyevski 1821 yılında, Moskova'da, yoksul bir ailenin çocuğu olarak, yoksul bir evde doğdu. Bu yoksulluk, Dostoyevski'nin peşini hiçbir zaman bırakmayacaktı. Babası bir doktordu. Oldukça sinirli ve alkolik bir adamdı. Annesi hastalıklar ile boğuşuyordu. Altı çocuklu bir ailede ikinci çocuktu.

Tüm Reklamları Kapat

Dostoyevski genç yaşta iken annesini tüberküloz hastalığı yüzünden kaybetti. Bu olaydan sonra Dostoyevski, sert kuralları ve disiplini ile ün salmış olan Petersburg Mühendis Okuluna gönderildi. Burada eğitimine devam ederken, pek sevmediği babasının ölüm haberini aldı. Daha sonra babasının ölümünü istediği için bu konuda vicdan azabı duyacaktı. Okulunu bitirdikten sonra istihkam müdürlüğüne girdi ve buradan 1 yıl sonra istifa ederek ayrıldı. Bu arada bir ömür yakasını bırakmayacak olan sara hastalığı da yavaş yavaş kendini göstermeye başlamıştı.

Daha sonra askere gitti ve ordudan ayrıldıktan sonra 1846 yılında henüz 25 yaşında iken insancıklar kitabını yazdı. İnsancıklardan bir örneği şair Nikolay Neksarov'a okuttu. Kitabı okuyan Neksarov, kısa bir süre sonra, o zamanlarda Rusya'nın en ünlü eleştirmenlerinden biri olan Belinski'ye Dostoyevski hakkında; "Yeni bir Gogol yetişiyor!" sözlerini sarfetti. Bunun üzerine bu yazıya öfkelenen Belinski; "Bu zamanlarda Gogollar da mantar gibi yetişiyor." dedi. Tabi bunu söylediğine daha sonra pişman olacaktı.

Daha sonra ki yıllarda Dostoyevski kitap yazmaya devam etti ise de bu kitaplar o zamanlarda pek ilgi görmedi. Yazdığı öteki, ev sahibesi, Polzunkov, dürüst hırsız, beyaz geceler gibi kitaplar şimdilerde değerli eserler olsa da o dönemin Rus edebiyatında pek iyi karşılandığı söylenemez. Hatta öteki kitabı hakkında oldukça fazla eleştiriye mağruz kaldığı bile söylenebilir.

Dostoyevski 1849 yılında ilk büyük roman denemesi olan Netoçka Nezvanova kitabını yazdığı sıralarda, sosyalist düşünceleri olduğu ve o zamanlarda kötü bir anlayış olarak "Özgür düşünceli" olduğu şüphesi ile, bir gece Çar askerleri tarafından Dostoyevski'nin kapısı çalındı. Dostoyevski kapıyı açtığında askerler tarafından suçunun ne olduğunu bile anlamadan götürüldü ve zindana atıldı. Tam 10 ay boyunca suçunu ve neden tutulduğunu bilmeden zindanda kaldı. 10 ayın sonunda nihayet zindandan çıkarılıp hakkında verilen hüküm açıkladığında ise bu karar Dostoyevski'nin hayatını karartacaktı. Bu hüküm Kalbine bıçak gibi saplanmıştı. Hakkında verilen karar; İdamdı.

Tüm Reklamları Kapat

9 arkadaşı ile beraber, idam gömleğini giydi ve meydana çıkarıldı. Askerlerin o soğukkanlı yüzü ve ellerinde Dostoyevski'nin hayatına son verecek olan tüfekleri ona bakıp adeta sırıtıyordu. Askerler tarafından bir direğe bağlandı ve uzaktan kafasına o korkunç tüfek doğrultuldu. İdama saatler, dakikalar ve en sonunda saniyeler kalmıştı. Tam Tüfekler ateşlenecek iken, bir anda emri verecek olan subay elini kaldırdı ve ölüm cezasının hapis cezasına çevrildiği kararı okudu. 4 yıl kürek ve 4 yıl adî hapis yatmasına karar verilmişti.

Sibirya da bir hapishaneye gönderildi ve orada cezasını çekmeye başladı. Bu hapishanede yazmak yasaktı ve yalnızca İncil okumasına izin vardı. Bu acılı günlerin ardından, 1859 yılında Petersburg'a döndü.

Artık edebiyat dünyasında ismi unutulmuştu. 1862 yılında Sibirya da yaşadıklarından yola çıkarak "Ölüler evinden anılar" kitabını yazdı. Kitap o kadar ünlendi ki Rus çarına kadar ulaştı. Rus Çarı kitabı hıçkırıklar içinde okudu. Dostoyevski bu kitap ile yeniden şöhret elde etmeye başlamıştı.

Ancak Dostoyevski yine de iyi bir hayat sürmedi. Bu kitaptan kısa süre sonra kurduğu gazete yasaklandı. Yakınlarını kaybetti, ve birçok acı çekti. Yaşadığı parasal sorunlardan ve hayatını mahveden sara hastalığından çok bunalmıştı. Kendini kumara verdi. Dostoyevski iflah olmaz bir kumarbazdı. Kumar yüzünden borca battı ve bu onun hayatını mahvetti.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Yaşadığı dönemde hiçbir popüler ve çağdaş yazar ile neredeyse karşılaşmadı. Fakirlik ve unutulmuşluğun içinde yine de bir umut, roman yazmaya devam etti.

1880 yılında yazdığı "Karamazov Kardeşler" kitabı ile şöhreti iyice arttı ve yazarlığın neredeyse zirvesine ulaştı. 1881 yılında Puşkin hakkında yapılan bir toplantıda konuşma yaptı ve herkes bu konuşmadan çok etkilendi. Dostoyevski artık parasal konuda ve yazarlık konusunda üne kavuşmuştu. Ancak bu fazla uzun sürmedi. 1881 yılında, 60 yaşında, ününün zirvesinde iken hayata gözlerini yumdu.

Cenazesine 30000 kişi katıldı. Dostoyevski gerçekten çok önemli bir yazardı. Dünya edebiyatına büyük katkılar yaptı. Nietsche, Albert Camus gibi isyankar filozoflara, Franz Kafka, Stefan Zweig, Oğuz Atay gibi edebiyatın zirve yazarlarına, çağdaşlarına ve daha birçoğuna ilham oldu. Dostoyevski'yi özel yapan belki de eşsiz yazarlığı veya hikayeleri değildi. Dostoyevski'yi özel yapan; insanlığı yazmış olması idi...

Dostoyevski edebiyata yaptığı katkıların yanı sıra, psikolojiye de büyük katkılar yapmıştır. Dostoyevski'nin romanlarında, yoğun bir psikolojik analiz ve iç çatışma görebilirsiniz. İnsan doğasını anlamak konusunda Dostoyevski kesinlikle herkesin tecrübe etmesi gereken yazarlardan birisidir.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 2
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 17:07:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17444

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close