Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İşletmelerde Temel Rekabet Stratejileri Nelerdir?

İş Hayatında Rakiplerinizi Farklılaşma, Maliyet Liderliği veya Odaklanma Yolu ile Nasıl Alt Edersiniz?

İşletmelerde Temel Rekabet Stratejileri Nelerdir? Pixabay
Competition
6 dakika
469
Tüm Reklamları Kapat

Ticaretin doğası rekabet etmek üzerine kuruludur. Her ne kadar işletmeler zaman zaman farklı yöntemlerle (birleşme, tröstleşme vs.) işbirliğine gitse bile temelde bu faaliyetler de rakip sayısının azaltılmasını amaçlar.

Stratejik Yönetim disiplini, işletmelerin rekabet avantajını nasıl elde edeceklerine odaklanan işletmecilik dalıdır. Rekabet stratejileri de hangi stratejilerin rakiplere karşı en doğru hamle olduğunu bulmaya odaklanır. Bu makalede temel rekabet stratejilerinin ne olduğu özetlenmeye çalışılacaktır.

Strateji Seviyeleri

İşletmeler farklı seviyelerde strateji geliştirerek hedeflerine ulaşmak ister. Stratejik Yönetim jargonunda sevileri belirleyen temel iki soru "Onları kim uyguluyor?" ve "Bu stratejiler işletmeyi hangi düzeyde etkiliyor?" olmalıdır. Tepe yönetimin (patronaj, yönetim kurulu gibi) uyguladığı stratejiler daha yukarıda, departmanların uyguladıkları ise daha aşağı seviyede yer alır. Bu bağlamda rekabet stratejilerine yönelik şu tür bir liste sunmak mümkündür:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Kurumsal Seviye Stratejiler
  2. Rekabet Seviyesi Stratejiler
  3. Fonksiyonel Stratejiler

Her bir strateji türü, farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla etkileri de farklı olacaktır.

Kurumsal Stratejiler

En üst seviye stratejiler bu grupta toplanır. Bu seviyede alınan kararlar, işletmeyi doğrudan etkiler. Bu nedenle Kurumsal Stratejiler son derece önemlidir. Kurumsal Stratejilerin kapsamına giren konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir işkoluna/sektöre/pazara girmek veya o iş kolundan çıkmak
  • İşletmeyi büyütmek veya tasfiye etmek
  • İş kollarını çeşitlendirmek
  • Teknolojik dönüşüm

şeklinde örneklendirilebilir.

Bir fabrika düşünün. Bu fabrika birçok plan oluşturan ve bu planları oluşturan bir yerdir. Bu fabrikayı kapattığınızda aslında alt birimlerin kararlarının, fikirlerinin, planlarının bir anlamı kalmaz. Kurumsal seviye stratejilerin neden en üst seviyede olduğu bu örnekten anlaşılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Rekabet Seviyesi Stratejileri

Makalenin ana konusu olan bu stratejiler ise işletme, kurumsal seviyede bir iş koluna girmeye karar verdiğinde ortaya çıkar. Bu iş kolunda hangi kararlar bizi rekabette öne çıkarır, sorusu burada cevaplanmaya çalışılır. Bu stratejiler temelde iki gruba ayrılır ve şu şekilde sıralanabilir:

  • Rekabetten kaçma stratejileri (Mavi Okyanus)
  • Rekabet stratejileri (Farklılaşma, Maliyet Liderliği ve Odaklanma)
Rekabet seviyesi stratejiler
Rekabet seviyesi stratejiler

Bu stratejilerden Mavi Okyanus, temelde rekabetten kaçınmayı merkeze alan özel bir strateji olduğundan bu yazıda ayrıntılarına değinilmeyecek, rekabeti kabul eden stratejiler üzerinde yoğunlaşılacaktır.

Fonksiyonel Stratejiler

Fonksiyonel stratejiler, strateji seviyelerinin alt basamağıdır. Kurumsal ve rekabet seviyesi stratejiler netleştikten sonra farklı departmanlar, kendi fonksiyonları için (finans, üretim, insan kaynakları gibi) üst seviye olanlara uygun stratejiler belirler ve tepe yönetimin onayına sunar.

Temel Rekabet Stratejileri

Bu strateji grubu, iş idaresi alanının en önemli isimlerinden olan Michael E. Porter tarafından kazandırılmıştır. Temelde üç tip rekabet stratejisinden söz edilir. Bunlar;

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  1. Farklılaşma (İng: "Differentiation"),
  2. Maliyet Liderliği (İng: "Cost Leadership"),
  3. Odaklanma (İng: "Focusing"),

şeklinde listelenebilir. Bu stratejileri birbirlerinden ayıran temel husus öncelik verdikleri konuların farklı olmasıdır.

Farklılaşma Stratejisi

Rekabetin en yüksek katma değer getiren stratejisi farklılaşma olarak kabul edilir. En kaba haliyle "herhangi bir şeyi rakiplerinizden size avantaj sağlayacak şekilde farklı yapmak" olarak tanımlanabilir.

Farklılaşma; ürünün/hizmetin kendisi, pazarlama veya finansman modeli, lojistiği vs. her konuda olabilir. Burada önemli olan şey şudur: Farklı yaptığınız şey müşteri tarafından kabul görmeli ve "İşte ben de tam bunun için bu ürünü tercih ederim." dedirtmelidir.

Günümüzde yüksek teknoloji odaklı üretim yapan işletmeler sürekli olarak ürünlerini farklı hale getirmeye çalışırlar. Hele ki bu daha önce görülmemiş bir farklılık hali ise buna literatürde "inovasyon" adı verilmektedir. İnovasyon günümüzde rekabet avantajı yaratmanın en yüksek katma değerli yoludur. Bu konuya örnek olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Akıllı telefonların piyasaya sürülmesi
  • E-ticaret platformlarının hayata geçirilmesi
  • Sürücüsüz, otonom araçlar

Bu tür yenilikler kendi dönemleri açısından inovasyon kabul edilir.

Otonom araçlar tipik bir inovasyon örneğidir.
Otonom araçlar tipik bir inovasyon örneğidir.
Istock Photo

Bunun yanında bu tür devrimsel farklılaşmalar yaratmıyor olsa bile işletme, kendi pazarında rakiplerinin yapmadığı şeyleri yaparak avantaj elde edebilir. Örneğin;

Tüm Reklamları Kapat

  • Bulunduğu bölgede hiçbir rakip bunu yapmazken eve yemek servisi yapmak,
  • Ürettiği pizzaya daha önce denenmemiş bir ürün koymak,
  • Tüm rakipler sadece kredi kartı kabul ederken eski usul senetle taksit yapmak,

gibi görece daha küçük farklılaşmalar da sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarabilir. Yeter ki müşteri bu tercihlerinizi satın almış olsun.

Eğer farklılaşma yüksek katma değer yaratacak bir alanda ise bu tür çabalar yüksek Araştırma ve Geliştirme yatırımları ister. Örneğin Google'in ana firması Alphabet'in 2022 yılı Ar-Ge bütçesi 39,5 milyar dolar olmuştur.

Maliyet Liderliği Stratejisi

Maliyet Liderliği en basit haliyle "olabildiğince ucuza üret" olarak özetlenebilir. Bu stratejide işletme üründe yüksek bir katma değer üretmek, keskin farklılaşmalara gitmek gibi şeylere odaklanmaz. Bunu yerine olabildiğince maliyetleri minimize etmek ister.

Tüm Reklamları Kapat

Maliyetleri minimize etmek size ürünü rakiplerinizden daha ucuza satma imkanı sağlar. Böylece fiyattan kaynaklanan bir rekabet avantajı elde etmiş olursunuz.

Özellikle tanzim satış yapan her tür işletmede (gıda marketleri, ucuz kıyafet mağazaları gibi) bu strateji, ayakta kalmanın yegane yoludur. Müşteri üründe/hizmette çok yüksek kalite yerine uygun fiyat arar.

İndirim marketleri bu stratejinin en çok kullanıldığı yerlerdendir.
İndirim marketleri bu stratejinin en çok kullanıldığı yerlerdendir.
Pexels

Maliyetleri düşürmek için iki temel yaklaşımdan bahsetmek mümkündür. Bu yaklaşımlar ise şu şekilde açıklanabilir:

Kantitatif Yaklaşım: Ürünün birim maliyetini düşürecek iktisadi çözümler bulunur. Örneğin tanzim marketler büyük satın alma anlaşmaları yaparak gıda ürünlerini normalden ucuza alırlar. Yine tanzim marketlerde raf düzeni, personel maliyetleri gibi kalemler olabildiğince düşük maliyetli olacak şekilde oluşturulur.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Fiziksel Kimya Öğrenci Çözümleri Kitabı (Engel, Reid)

ISBN: 9786053557890
Sayfa Sayısı: 195
Baskı Sayısı: 1
Ebatlar: 19,5*27,5
Basım Yılı: 2017

Devamını Göster
₺385.00
Fiziksel Kimya Öğrenci Çözümleri Kitabı (Engel, Reid)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Kalitatif Yaklaşım: Bilimsel metotlar kullanılarak (yöneylem araştırması, maliyet muhasebesi teknikleri vb.) maliyetleri arttıran süreçler elenerek optimize edilir.

Maliyet liderliği uygularken bir noktaya son derece önem verilmesi gerekir. Her ne kadar üründe veya hizmette çok yüksek kalite aranmıyor olsa da maliyetleri düşürmek, söz konusu kalite rakiplerinizin seviyesinde kaldığı sürece anlamlıdır. Ucuza mal etmek adıyla haddinden fazla maliyet azaltmak, ürün/hizmet kalitesini geri dönüşsüz şekilde bozabilir. Bu durumda müşteri fiyatınız ucuz bile olsa sizi tercih etmeyecektir.

Odaklanma Stratejisi

Bu strateji aslında Farklılaşma ve Maliyet Liderliği stratejilerinin özel birer türevidir. İşletme bu iki stratejiden birini pazarın fazlası ile spesifik ve dar bir hedef kitlesine uygular.

Böyle bir tercih müşteri sayısında potansiyel bir düşüş sağlasa bile, eğer o hedef kitleye uygun bir çözüm yok ise ve siz o konuda uzman iseniz ciddi bir rekabet avantajı potansiyeli taşır.

Örneğin çocuk ayakkabısı üreten bir firma düşünün. Bu firma 5-10 yaş arası, ortopedik olarak sorunları olan, erkek çocuklara özel bir ayakkabı talebi olduğunu keşfetmiş olsun. Üstelik bu tür bir ayakkabıyı üretmekte rakiplerinden daha becerikli olduğunu varsayalım. Bu durumda firma, Odaklanmış Farklılaşma Stratejisi uyguluyor olacaktır.

Bir başka örnek de kamyoncu lokantası olarak bilinen işletmelerdir. Uzun yol şoförleri için bu tür bir işletmede ucuz ama kabul edilebilir derecede lezzetli yemek yemek, şoförlerin sahip oldukları az sayıda lükslerden birisidir. Haliyle Odaklanmış Maliyet Liderliği Stratejisini doğru uygulamış bir kamyoncu lokantası, güzergahı üzerindeki birçok uzun yol şoförünü kendine çeker ve rekabet avantajı kazanır.

Sonuç

Bu makalede işletmelerin rekabetçi bir pazara girmeyi kabul ettiklerinde, hangi stratejilerle başarı sağlayabileceği özetlenmiştir.

Şüphesiz olarak bir işletme bu stratejilerden sadece birini seçebileceği gibi ürün gamının durumuna bağlı olarak birden fazla stratejiyi de bir arada uygulayabilir. Örneğin bazı giyim markaları daha düşük gelir düzeyi için ucuz kıyafetler tasarlarken Maliyet Liderliği uygular, bunun yanı sıra kendi bünyelerinde ayrıca lüks segment bir marka yaratıp onun için de farklılaşma uygulayabilir.

Hangi strateji tercih edilirse edilsin tüm ürünlerin, süreçlerin ve en önemlisi insan kaynağının o stratejiye uygun olarak seçilmesi gerekmektedir. Bu sayede işletme, yönünü bilecek ve rakiplerinin önüne geçecektir.

Düzeltmeler: Öne çıkan görsel değiştirildi. Önerdiğiniz düzeltmeler yapıldı Yeni resimler eklendi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Acar. Yoğun Rekabet İçi̇ndeki̇ İşletmeler İçi̇n Rekabet Strateji̇leri̇: Konumlandirma Okulunun Avantajlari Safa A. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  • E. A. Tayşir. Bi̇r İşletmeni̇n Uyguladiği Farklilaştirma Strateji̇si̇ni̇n Pazarin Kurumsal Deği̇şi̇mi̇ Üzeri̇ndeki̇. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  • Y. Bal. Rekabet Stra Tejilerinin İnsan Ka Ynaklari Yöneti̇mi̇ Uygulamalarina Etki̇si̇ Ve Bi̇r Araştirma Y. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  • A. Ayan. Mali̇yet Li̇derli̇ği̇ Strateji̇si̇ Kapsaminda Değer Mühendi̇sli̇ği̇ Tekni̇ği̇ni̇n Uygulanmasinin Bi̇r Model Vasitasiyla Anali̇z Edi̇lmesi̇. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  • Macrotrends. Alphabet Research And Development Expenses 2010-2023 | Google. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2023. Alındığı Yer: Macrotrends | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2024 13:11:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16017

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Barış, et al. İşletmelerde Temel Rekabet Stratejileri Nelerdir?. (17 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16017
Barış, B., Şahin, D. (2024, January 17). İşletmelerde Temel Rekabet Stratejileri Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved May 01, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16017
B. Barış, et al. “İşletmelerde Temel Rekabet Stratejileri Nelerdir?.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, 17 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16017.
Barış, Barış. Şahin, Damla. “İşletmelerde Temel Rekabet Stratejileri Nelerdir?.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, January 17, 2024. https://evrimagaci.org/s/16017.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close