Oruç Tutmanın faydaları
Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası
Ramazan ayında oruç tutmanın faydaları manevi açıdan elbette fazla. Sabrın öğrenildiği bu ay boyunca, insanlar hoşgörüyü, empatiyi ve halden anlamayı bir kez daha öğrenmiş oluyor. Birlik, beraberlik dürtüleri sosyal yaşantı üzerinde değerini bir kez daha kanıtlıyor. Sahip olanın, olmayana yardım ettiği, onun halinden anladığı bu dönem gerçekten de insani duygularımızın yeniden ortaya çıkmasına çok yardımcı. Lakin bunlarla da kalmıyor çok eskilerden beri süre gelen farz ibadetlerinin içinde en kıymetlilerinden biri olan oruç ibadetinin vücudun fizyolojik bir çok ihtiyacına da cevap verdiği bugün bile yapılan araştırmalarla ispat edilmektedir.
Başlıca bilinenleri aşağıda sıralayabiliriz;
- Yağ Yakımını Hızlandırır
- Mide ve Bağırsakları Dinlendirir
- Zihin Fonksiyonlarını Güçlendirir
- Vücudu Zor Şartlara Karşı Güçlendirir
- Cildi Canlandırır ve Parlaklık Verir
- İnsülin Direncinde Olumlu Etkileri Vardır
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
- Kalp Sağlığını Korur
- Hücreleri Onarır
- Yaşlanma Etkilerini Geciktirir.
Bu yukarıda da saydığımız etkiler yaş, cinsiyet, coğrafya vs. etkenlere göre değişiklik gösterdiği gibi zaten DNA içinde yaratılıştan gelen ve çoğu genetik kodlanmış olacak eylemlerin etken sürelerini uzatmakta ve kaliteli bir ömür sürmenizde sizlere destek kuvvet vermektedir.
Özellikle vücudumuzda zamanla tükettiğimiz gıdalardan kalan kullanılmayan birikmiş proteinler vücuttaki hücre yapılanmasına zarar vermekte ve faydadan zarara dönüşen bu proteinler, zamanla kişilerde Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar Oruç ve düzenli yapılan egzersizlerin hücrelerde protein atmada yardımcı olduğunu kanıtlamıştır.
- 10
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:38:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14261
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.