Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İNSAN

Homo sapiens hakkında bir takım olgular.

2 dakika
73
İNSAN
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsan biyolojik bir tür olarak kendi dış ve iç dünyasında çok derin, farklı fiziki ve psikolojik birleşimlerden, enzimlerden ve milyarlarca nörondan oluşmaktadır. İnsan türü vahşi doğa ile sayısız galaksiyi içinde barındıran bu kainatta elbette yalnız değildir ama hayatta kalmak içinde bir sürekli metot geliştirdiği ve her bir geçen asır bu yöntemleri revize ettiği de yadsınamaz bir hakikattir.

Dünya üzerinde 700,000 ile 200,000 yılları arasında bulunan ilk türden günümüze 7. tür olarak devam eden insan, kendi biyolojik, psikolojik ve sosyolojik arayışı içerisinde önce farklı türlerle sonrasında zamanla kendi aralarında günümüzde de kendi kendine sürekli bir harp halinde olan insan bugün bile kullandığı silahları değiştirse de hem dış etmenlerle hem de iç (psikolojik) etmenlerle savaşını bitirememiştir.

Amerikalı psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılan ve sonrasında geliştirilen bir insan psikolojisi teorisi olan "ihtiyaçlar hiyerarşisi" de insanın bu davranışlarını özetler niteliktedir.[1] Yine de insanın macerası burada bitmeyecektir. İnsan, fıtratından gelen yetenekler temelinde üzerine yaşadığı tecrübelerinden elinde kalan deneyimler, kendi çapında yaptığı araştırmalar ve gözlemleri neticesinde elinde tutmaya çalıştığı yaşamını devam ettirmeye ve varlığına bir anlam kazandırmaya uğraşmaktadır. Yaşamında çoğu verdiği kararda bu sebepledir. Mesela; Evlilik, Ücret kazanma, Üreme, Geriye bir yapı / eser bırakma hatta ölme istemini de bunların içinde sayabiliriz. İnsan tek başına iken farklı kalabalıkken daha farklı bir etkiye sahiptir. Doğada bir çok türün aksine doyduğu halde yemeğe, avlanmaya devam eden ya da yalnız kalması hemen hemen imkansıza yakınken bile tek başına dünyayı değiştireceğine olan inancını yitirmeyen insan, araştırılmayı incelenmeyi hatta hakkında bir çok şey yazılmayı hak etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan ruhu da tıpkı insanın kendisi kadar kıymetli ve araştırmaya daha kısıtlı bir imkan sunan bir bileşen olup, kelime olarak Latincede ‘Anima-Animus’, Yunancada ise ‘Psykhe’ demektir.[2] Ruh, ortaçağda insan içinde yanan bir mum ile kıyaslanmış, Yunan filozoflarından Sokrates ise; ruh ve bedenin kişinin "canlı" tanımında tutan bir birlikteliği olduğunu savunmuştur. Burada ki söylem insanın canlı olarak tanımlanmasının hücresel bölünme, değişim ve fiziki deformasyonlarla tespit edilebileceğini, lakin insanın diğer türlerden farklı olarak yaptıklarına veya sahip olduklarına sürekli bir anlam katma, mana arama yapmasında ruhun etken olduğu sonucuna varılmaktadır.

İnsan denilen tür biyolojik olarak açlık ve saldırganlık şeklinde basite indirgense de ruh denilen ateşlemeyi doğru zaman ve yerde kullanabilirse elde ettiği kavrama bizler "başarı" olarak tanımlayabiliriz. Bu sebeple başarılı veya başarısız kavramlarının da iyi belirlenmesi hatta revize edilmesi icap eder ki kişi doğru zaman ve doğru yerde yukarıda bahsettiğimiz ateşlemeyi yapabilirse, önünde engel diye de bir kısıtlayıcı bulunmayacaktır. Birçok şeyi deneyimleme veya bunlarla ilgili laboratuvarlarda araştırma yapılma sebebi de buradan gelmektedir.

Netice itibariyle biyolojik bir saati olan insan hem sosyolojik olarak toplumdan kopamıyor hem de tek başına devam edemiyor ama insanın egosu da kendisini rahat bırakmıyor ve insan dediğimiz tür bu kavram kargaşalığının içinde her akşam boğulmadan yatıp her sabahta kalkabiliyor.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C. C. Martı. Maslow’Un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir, Neden Önemlidir?. (24 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2023. Alındığı Yer: ListeList | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. T. Y. Yazılar. İlk Çağ Ve Orta Çağ'da Ruh Kavramı - Psikoloji Bilimi. (10 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2023. Alındığı Yer: Psikoloji Bilimi | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:20:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14387

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close