Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Öpüşmek nereden çıktı?

1 dakika
68
Öpüşmek nereden çıktı?
  • Blog Yazısı
Loc Dang
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Şimdiye kadar bilim insanları, öpüşmenin tam olarak neyden kaynaklandığı konusunda yeterli açıklamayı yapmadılar, ancak bu duruma dair birkaç teori geliştiler. Biyolojimizin tutkulu bir dudak buluşmasından nasıl etkilendiğini haritalandırdılar.

Esas soru ise; öpüşme öğrenilmiş bir davranış mı yoksa içgüdüsel mi?

Bazıları bu davranışın; insansı atalarımızdan kalan öğrenilmiş bir davranış olduğunu söylüyorlar. Geçmişe gidersek, anneler yiyeceği çiğneyerek, ağız yoluyla henüz dişleri olmayan bebeklerine veriyor olabilirler. Ki her zaman bir kuşun yavrusuna solucan verirken ağız yoluyla verdiğini görürüz. Bir çocuktan kuş çizmesini isterseniz hatta büyük ihtimalle bu manzarayı çizecektir. Bebekler diş çıkardıklarında, anneler onları rahatlatmak için dudaklarıyla bebeklerinin yanaklarına baskı yapıyor olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bütün insanların öpme davranışını göstermediği gerçekliğini göz önüne alırsak, öpmenin içgüdüsel bir davranıştan ziyade öğrenilmiş bir davranış olduğu düşüncesi daha desteklenebilir bir yaklaşım gibi gözüküyor. Çünkü antropologların söylediğine göre, yeryüzünde bu davranışı hiç göstermeyen kabileler var. İnsanların %90'ı öpüşme davranışını gösterirken, kalan %10luk kısmın -neyi kaçırdıklarından:)- haberleri dahi yok.

Öte yandan ise, bazıları da öpüşmenin tamamen içgüdüsel bir davranış olduğu kanısındalar ve hayvanların öpüşmeye benzer davranışlarını da bu düşüncelerine kanıt olarak gösteriyorlar. Birçok hayvan duygusal yakınlığın ifadesi olarak burunlarını birbirlerine sürterken, bazıları da tıpkı insanlar gibi bir davranış gösterirler. Örneğin bonobolar tükürük değişimi için tonlarca bahane uydururlar. Bu davranışı kavgalardan sonra birbirlerini rahatlatmak, sosyal bağlarını geliştirmek ve bazen de tıpkı insanlar gibi ortada belirli bir sebep yokken yaparlar.

Günümüzde, insanların neden öpüştüğüne dair kabul gören en yaygın teori ise; öpüşürüz çünkü öpüşme; kaliteli bir çiftleşme ortaya çıkarmamıza yardımcı olur. Yüzlerimiz birbirine çok yaklaştığında feromonlarımız "konuşurlar" --bu iki insan arasındaki biyolojik aktarım güçlü bir döl oluşturabilecek mi, oluşturamayacak mı?-- Örneğin kadınlar; bilinçaltlarında, bağışıklık sistemi proteinlerinden sorumlu genlerin kendilerininkinden farklı olan erkeklerin kokusunu tercih ederler. Bu tür eşleşme güçlü bir bağışıklı sistemine sahip döl üretme noktasında verimlidir ve doğal seçilim mekanizmasına bağlı olarak hayatta kalma şansını da artırır.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:47:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12205

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close