Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

NEDİR ŞU MAYMUNLARDAN ÇEKTİĞİMİZ!

"Keşke birçok alanda bilgili olabilsem" diyen "daima öğrencilerime...””

NEDİR ŞU MAYMUNLARDAN ÇEKTİĞİMİZ!
2 dakika
33
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrimi doğrulayan yanlarımızdan biri de sanırım maymun iştahlı oluşumuz.

Biz insanlar azla yetinmeyi pek beceremeyiz. İstedikçe isteriz. Bu yanımız çoğu alanla ilgili tıkayıcı olabilirken, öğrenme, bilme konusunda ise tam tersi ön açıcı olabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bazen bu alandaki (bilme-öğrenme) bu iştahımızı, gerek finansal gerek akademik gerekse zamansal yetersizliklerden dolayı doyuramadığımızda umutsuzluğa ve hayata dair anlamsal boşluklara düşebiliyoruz.

Eski çağ filozoflarına benzeme çabamız, onlara öykünüşümüz muhtemeldir ki bundan ötürü. Her disiplinde kendini var edebilme yetilerine duyduğumuz hayranlığın bir ifadesi. Tarih, coğrafya, matematik, fizik, kimya, felsefe, astronomi ve daha birçok disiplin…

Tüm Reklamları Kapat

Oysa o çağlarda bugün bildiğimiz anlamı ile okul yoktu, olanlar da insanın bütün bir gününü ve ömrünü büyük ve en verimli bölümünü ( çocukluk ve gençlik), bugün olduğu gibi dört duvar arasına sıkıştırarak ve pratik ile doğadan kopararak, çocuğun, gencin, yetişkinin elinden almıyordu.

Fakat bugün, gerek eğitim sisteminin “pragmatik” ( faydayı önceleyen ve çıkar için her yolu mubah kılan) oluşu, gerek eğitimin istendik davranış yaratma hedefi ile, tek tipleştiren bir içerikten öteye gidemeyişi gerekse eğitimin doğadan ve pratikten koparılışı ( politeknik eğitim yerine ezbere dayanan ve insan zihnini bilgi çöplüğüne çeviren tercihi); ne yazık ki bilgi-bilme konusundaki ve belki de yararlı olan tek maymun iştahlılığımızı ya açlığa mahkum ediyor ya da ölmeyecek (fiili olarak tek alan dayatması ile ) kadar doyuruyor.

Ne yazık ki bu üretim ilişkilerinde de böyle her tür yaratıcı disiplinde de eğitimde de. Buna modern çağda işbölümü denir ki mazisi özel mülkiyetin ortaya çıktığı ilk sınıflı toplumlara kadar gider. Ve fakat zirveye sanayi devrimi ile ulaşır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Maksat işçinin üretim araçlarının tüm bilgisine sahip olmaması ki bilgi güçtür ve kapitalist bunu tekelinde tutmak ister. Fakat tutamaz çünkü kendisi iş yapmaz yaptırır, iş yapacakların da bu bilgiye vakıf olması gerekir ki iş yapabilsin. Çare üretimi bölmekte bulunur. Böylece her işçinin bildiği küçük küçük bilgi onlarda bir güce dönüşmez.

Bugün bir otomobil fabrikasında motor bandında çalışan bir işçi çok meraklı değil ise aracın elektrik aksamı hakkında zerre kadar fikir sahibi olamaz. Bu üretimin bütün alanlarında böyle ve toplumsal yabancılaşma adını verdiğimiz olgunun temelinde de bu yatar.

Ne yazık ki aynı durum eğitim ve bilim için de çok farklı değil. Hatta birbirinden asla koparılamayacak iki disiplin kimya ve biyoloji, fizik ve matematik, tarih ve antropoloji, hukuk ve politika vb. nicesi için böyle. Bilgi ne kadar dağınıksa o kadar onu elinde toplu tutan Egemen'in özelinde tekelleşir.

Başa dönersek: Ne yazık ki durum bu. Fakat bu hevesimizi, umudumuzu kırmamalı. İllaki diploma şart değil. Karnımızı doyuracak ve ihtiyaçlarımızı giderecek, diplomalı- diplomasız bir uğraş ve gerisi bir sevda olarak pekala yürütülebilir. Hem her konuda uzman olmak zorunda da değiliz.

Benim bakış açım şu:

Tüm Reklamları Kapat

Her bir şeyden kendimize yetecek kadar, belki biraz da ödünç verecek kadar, alanımızda ise ( bir konu ya da olgu da olabilir) buradayım diyecek (olabiliyorsa damga vuracak) kadar biliyoruz ve öğrenmeye devam ediyoruz ya, bu yeter. Fakat paylaşalım ki düzelsin, pekişsin, gelişsin...

Ah şu iştah yok mu? Maymunlar yine yapacağını yaptı.( Evrimsel atalık vasfı gereği- gülücük)

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
3
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu blog yazısıyla ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/05/2023 13:28:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13538

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsan Türü
Biyokimya
Cinsiyet
Yumurtalık
Viral Enfeksiyon
Araç
Mikoloji
Büyük Patlama
Veri Bilimi
Yavru
Video
Eğitim
Damar
Obezite
Savaş
Felsefe
Arkeoloji
Entropi
Gıda
Kişilik
Koaservat
Doktor
Film
Moleküler Biyoloji
Evrenin Genişlemesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
e. kudret. NEDİR ŞU MAYMUNLARDAN ÇEKTİĞİMİZ!. (8 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13538
kudret, e. (2022, December 08). NEDİR ŞU MAYMUNLARDAN ÇEKTİĞİMİZ!. Evrim Ağacı. Retrieved May 31, 2023. from https://evrimagaci.org/s/13538
e. kudret. “NEDİR ŞU MAYMUNLARDAN ÇEKTİĞİMİZ!.” Edited by . Evrim Ağacı, 08 Dec. 2022, https://evrimagaci.org/s/13538.
kudret, esat. “NEDİR ŞU MAYMUNLARDAN ÇEKTİĞİMİZ!.” Edited by . Evrim Ağacı, December 08, 2022. https://evrimagaci.org/s/13538.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close