Neden Hapları Çiğnememeliyiz

- Blog Yazısı
Bir süre önce sitede "ilaçları neden çiğneyerek içmemeliyiz" diye bir soru sormuştum. Fakat bu soruma kimseden cevap gelmemişti. Kendim araştırdıktan sonra bunu bir blog yazısı haline yayınlamak, sitenin kullanıcılarıyla paylaşmak istedim.
Yutularak alınması gereken bazı haplar çiğnendiğinde, içindeki etken madde vücuda hızla yayıldığı için bu yan etkilere (yan etkiler ilaca göre değişir) ya da zehirlenmeye neden olabiliyor. Ayrıca çiğnenerek içilen haplar vücuda hızlı yayıldığı, dolayısıyla ince bağırsağa ulaşamadan yayıldığı için boşa içilmiş olunuyor. Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, eczanelerde satılan ilaçların içeriğine göre her bir ilacın farklı kullanım şeklinin olabileceğini söyledi.
Bazı ilaçların üzerinin koruyucu bir madde ile kaplı olduğunu, bazılarının koruyucusu olmadığı için çabuk eriyebildiğini bildiren Kızılay, "İlaçların her birinin farklı bir kullanım şekli var. Bazı ilaçlar dil altı olarak, bazıları çiğnenerek, bazılarının da parçalanmadan yutulması gerekiyor ve bazıları da suda eritilerek içilmeli." dedi.

İlaçları kullanırken dikkat etmeli, çiğnememeli ya da ortasından ikiye bölüp tüketmemeliyiz. İlaçları kullanım formuna göre almalıyız, bu konu hakkında eczanedeki görevlerden veya doktordan yardım talep etmeliyiz.
Hapı nasıl yutmalıyız?
İçtiğimiz sudan yatış pozisyonuna kadar birçok şey ilaçları etkiler. Yapılan yeni bir araştırma, içtiğimiz hapın ne kadar sürede etki edeceğini vücut pozisyonunun etkileyeceğini ortaya koydu.
Physics of Fluids adlı bilimsel dergide yayımlanan bir araştırma, vücut pozisyonunun hapların tesiri üzerinde önemli etkisi olduğunu gösterdi.
ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki bilim insanları, hapların midede nasıl çözündüğünün MR cihazıyla gözlemlenmesine dayanan bir bilgisayar simülasyonu oluşturdu. Dört farklı duruş incelendi. Bu duruşlar dik durmak, sırtüstü yatmak ve sağa ya da sola uzanmaktı.
Genel olarak, bir hapın vücudu etkilemeye başlaması için geçen süre, hapın yapısına ve kimyasal bileşenlerine bağlı olarak tipik olarak 15 dakika ile bir saat arasında değişiyor.
Hap içtikten sonra sağ tarafa doğru dönerek uzanmak hapın 10 dakikada çözünmesini sağladı. Bu seçenek en iyisiydi. Sağınıza yaklaşık 45 derecelik bir açıyla eğilmek bir hapın çözülme ve on iki parmak bağırsağa girme hızını büyük ölçüde hızlandırıyor.
İkinci sırada dik oturmak, üçüncü sırada sırt üstü yatmak yer aldı. Her iki duruşta da süre yirmi üç dakikaya çıktı. Sol tarafa doğru uzananlarda ise, hapın tamamen çözünmesi 1.5 saati geçti. Araştırmacılar bu farkın nedeninin midenin anatomik yapısı ve yerçekiminin olduğunu düşünüyor.
Johns Hopkins'te makine mühendisliği profesörü ve biyomekanik uzmanı olan kıdemli yazar Rajat Mittal, yaptığı Rajat Mittal, Vücut duruşunun hapın çözünme oranına bu denli etki etmesi şaşırtıcı. Bundan sonra her hap içtiğimde bu aklıma gelecek” dedi ve bu araştırma sonuçlarının yaşlı veya yatağa mahkûm kişilerin bakımında önemli olabileceğini söyledi.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Gastroenteroloji uzmanı Doktor, Öğretim Üyesi Özdal Ersoy neden vücudun duruş pozisyonun bu kadar etkili olduğunu şöyle açıkladı:
“Diyafram üstünde ya da altında olan kalp, karaciğer, dalak gibi içi dolu organlarımız vücudumuzun sağ ve sol taraflarda simetrik olarak bulunmazlar. Vücut pozisyonu değiştikçe bu organların içi boşluklu organlarımız olan mide ve bağırsaklarımızın üzerinde yarattıkları mekanik basılar değişir. Yine ayrıca içi boşluklu organ olan midemiz ve bağırsaklarımızın içindeki sıvılar da vücut pozisyonuna göre yerçekiminden farklı derecelerde etkilenir. Sol tarafa yatıldığında, mide solda olması sebebi ile, yerçekimi etkisinin de azalması ile rahatlıkla genişler ama mide içi sıvılar ya da gıdalar mide içinde daha az hareket edeceği için midenin boşalma süresi uzar. Bu durum mide kaslarını rahatlatıp mide hareketlerini azaltacak bir mekanik etkiyle sonuçlanır. Bu durum da aldığımız kapsül ilaçların çözünmesi ve emilim sürelerini uzatır.”
- 5
- 4
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 09:57:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14631
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.